Audi Logo
Stories of Progress
Menu

Declarațiile membrilor echipei Audi Sport la câștigarea Raliului Dakar

  • Cu Audi RS Q e-tron, Audi reușește prima victorie la Raliul Dakar a unui automobil cu propulsie electrică.
  • Sinteza declarațiilor managementului și ale tuturor piloților și copiloților

Audi a scris istorie la Raliul Dakar 2024, obținând anul acesta prima victorie din istoria competiției a unui automobil cu sistem electric de propulsie, inclusiv baterie de înaltă tensiune și convertor de energie. Alături de câștigătorii Carlos Sainz/Lucas Cruz care au condus raliul timp de opt etape, și celelalte două echipe Audi au repurtat mai multe succese individuale. Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger au reușit să câștige o etapă, iar Mattias Ekström/Emil Bergkvist au fost de două ori primii în clasamentul zilnic, inclusiv în prolog. Găsiți aici declarațiile retrospective date la cald la linia de finiș de organizatori, precum și de piloți și copiloți.

Rolf Michl, directorul Audi Motorsport:

”Este greu de cuprins în cuvinte această victorie. Am scris un capitol de istorie pentru motorsport. Vom mai avea nevoie de câteva zile pentru a putea realiza totul cu adevărat. La acest sport și norocul își joacă rolul. Iar noi nu am avut parte de noroc anul acesta. Am avut o echipă fantastică, ce nu a renunțat nicio clipă, nici chiar atunci când am suferit lovituri. Dacă ai încredere în echipa ta, oamenii pot realiza ceea ce pare imposibil. Am înfruntat această provocare cu multă muncă grea. Ambii noștri câștigători, Carlos și Lucas, sunt excepționali. Carlos nu este doar un pilot de top, ci și o legendă cu inima mare, un om căruia îi pasă de oameni, care se preocupă de fiecare detaliu și nu este niciodată mulțumit de sine însuși. Este o onoare și un mare câștig pentru noi că a concurat în echipa noastră. În aceeași măsură, acest succes nu ar fi fost posibil fără efortul susținut depus de Lucas și fără abilitățile sale. Mii de mulțumiri întregii echipe!”

Sven Quandt, Directorul de echipă Q Motorsport:

”A fost o competiție sportivă ce a durat trei ani! Azi am scris istorie cu acest prototip și am înfrânt sistemele de propulsie clasice. Aceasta demonstrează că Audi devansează concurența. Conceptul acesta de propulsie electrică la care am lucrat trei ani pentru a-l optimiza a fost exact ceea ce trebuia. Iar concursul a fost extrem de spectaculos. Ultimele zile ale raliului au fost deosebit de dure. Ni s-a luat o piatră de pe inimă odată cu victoria lui Carlos și Lucas. Când Sébastien Loeb se apropia tot mai mult și mai mult în decursul ultimelor zile, am fost stresat. Abia când s-a schimbat situația, în penultima zi, am reușit să mă destind puțin. Munca de echipă a mers strună. Starea de spirit a fost foarte bună. Cu asemenea oameni poți câștiga!”

Carlos Sainz (#204), Locul 1:

”Sunt foarte fericit pentru Audi, pentru numeroșii fani ai mărcii și pentru compatrioții mei. Victoria aceasta înseamnă foarte mult pentru mine. Este a patra mea victorie, cu a patra marcă diferită. Echipa a dezvoltat un concept foarte special cu care am concurat primii la Raliul Dakar. Doar cei de la Audi au fost suficient de curajoși să își asume acest risc. Sunt foarte bucuros că am scris istorie împreună cu ei. Cu atât mai mult că este una dintre cele mai dure ediții la care am participat vreodată. Familia mea este aici, la fel cum este aici și întreaga familie Audi. Mulțumiri mărcii, lui Rolf Michl și lui Sven Quandt, care au crezut în noi și au făcut posibilă această victorie. Mulțumiri și colegilor Mattias, Emil, Stéphane și Edouard care ne-au ajutat atât de mult. Este o victorie extraordinară.”

Lucas Cruz (#204), locul 1:

”Este un sentiment frumos. Mă bucur foarte mult pentru echipă. Această echipă entuziastă a construit un automobil extrem de complex pentru noi. Iar cu acest concept am câștigat acum Dakar-ul. Le sunt tuturor extrem de recunoscător. Stresul și tensiunea au fost deosebit de ridicate pe parcursul acestui raliu. Zi după zi ne-am confruntat cu etape extrem de dure și totuși mașina noastră a funcționat perfect.”

Mattias Ekström (#207), locul 48:

”Sunt mulțumit de modul în care am pilotat. Și copilotul meu Emil a făcut o treabă excelentă. Ne-am stabilit o strategie pe care am urmat-o. După un prolog bun, prima săptămână a decurs mulțumitor. Eram pe locul doi după Carlos Sainz. Problema cu puntea spate ne-a spulberat apoi toate șansele. Așa că după aceea l-am susținut pe Carlos pentru a ajuta cât de mult posibil echipa. Am învățat din nou o mulțime de lucruri și în această ediție a raliului. Și bineînțeles că sunt încântat pentru Carlos și Lucas pentru această victorie minunată, chiar dacă nu am atins, din păcate, propriul nostru obiectiv.”

Emil Bergkvist (#207), locul 48:

”Sunt foarte bucuros pentru echipă. Carlos și Lucas merită acest succes. Nouă raliul ne-a lăsat gustul amar că am pierdut mult timp din cauza unei probleme și astfel am pierdut și orice șansă de câștig. Apoi am putut să ne ajutăm colegii de echipă în concurs, de exemplu cu anvelope.”

Stéphane Peterhansel (#202), locul 54:

”Rezultatul general reprezintă o satisfacție enormă pentru echipă. Sunt încântat pentru Carlos și Lucas și pentru întreaga echipă condusă de Rolf Michl și Sven Quandt. Proiectul a fost o provocare uriașă având în vedere tehnologia. După trei ani marca Audi a fost pregătită să câștige și sărbătorește astfel acum prima victorie obținută vreodată de o mașină electrică la acest raliu. Putem fi toți mândri de acest succes, chiar dacă suntem puțin dezamăgiți că lucrurile nu au mers mai bine pentru mașina noastră. N-a fost Dakar-ul nostru. Am avut o problemă tehnică în prima săptămână și apoi din nou chiar la final, motiv pentru care a trebuit să abandonăm pe ultima probă. Dar toate cele trei echipe au colaborat excelent timp de mai mulți ani pentru a atinge acest succes. Rezultatul fantastic repurtat de Carlos și Lucas va rămâne în memoria tuturor.”

Edouard Boulanger (#202), locul 54:

”Azi am câștigat cu toții ca echipă. Acesta este sentimentul cu care ne întoarcem acasă din acest raliu. Fiecare și-a adus contribuția la acest frumos rezultat. Din păcate lucrurile nu au mers prea bine pentru mașina mea și a lui Stéphane și am suferit o avarie la final. Dar echipa Carlos și Lucas a atins obiectivul principal și a arătat că RS Q e-tron este un câștigător. Felicitări pentru Carlos și Lucas care au reușit o cursă fără de cusur. Carlos are 61 deja ani. A rezistat în permanență presiunii lui Sébastien Loeb. Bineînțeles că Mattias, Emil și noi l-am ajutat pe Carlos în diferite situații. Mulțumesc întregii echipe. Cu doar opt sau nouă luni în urmă am avut mai multe persoane care s-au alăturat echipei și care au depus eforturi mari pentru a putea înțelege totul și pentru a face acest rezultat posibil, prin munca lor.”

Materiale adiționale:

>> Kitul pentru presă, inclusiv galerie foto și materiale video: Raliul Dakar 2024