Audi Logo
Meniu

Recomandări simple pentru o durată de viață mare a bateriei

Fiind elementul central a autovehiculelor electrice, bateriile noastre de înaltă tensiune se supun celor mai stricte standarde de calitate, siguranță și fiabilitate, fiind concepute pentru o durată de viață cât mai mare. Pe parcursul utilizării se reduce însă capacitatea bateriei, mai exact cantitatea de energie ce poate fi stocată, în virtutea unor procese normale de uzură. Vestea bună: modul în care încărcați și folosiți bateria influențează durata de viață a acesteia și prin aplicarea câtorva reguli de bază la utilizarea de zi cu zi a bateriei îi puteți menține capacitatea pe termen lung. Astfel, autonomia inițială se păstrează mai mult timp și dumneavoastră contribuiți activ la reducerea valorii automobilului dumneavoastră electric.

Regulile de bază

Astfel prelungiți durata de viață a bateriei.

 1. Călătoriți în general pe distanțe scurte? Audi recomandă încărcarea bateriei la până la 80% pentru utilizarea cotidiană.
 2. Doriți să călătoriți pe o distanță mai mare? Pentru a beneficia de autonomia maximă, puteți încărca bateria la 100%. Se recomandă să porniți la drum cât mai curând după încărcarea la nivel maxim. Dar dacă vă abateți regulat de la recomandarea nr. 1 și încărcați des bateria la 100%, veți accelera procesul de uzură a bateriei, ceea ce va reduce mai repede capacitatea utilizabilă a bateriei.
 3. Urmează să lăsați automobilul nefolosit pe o perioadă mai lungă? Aveți grijă ca atunci când parcați automobilul, acesta să aibă bateria încărcată la un nivel între 30% și 80%.
 
 

Automobilul dumneavoastră vă ajută să întrețineți optim bateria

Drum scurt:Drum lung:
Setare nivel încărcare:Setarea la 80 %Înainte de călătoriile la drum lung, Audi recomandă setarea încărcării la până la 100 %, pentru a atinge autonomii cât mai mari.
Temporizatorul (timerul) pentru încărcare:Precondiționarea pentru confort crescutSetați ora de plecare pentru a evita staționarea cu bateria complet încărcată
Planificarea rutelor: Utilizarea funcției e-tron de planificare a rutelor în funcție de necesitateSe recomandă utilizarea funcției e-tron de planificare a rutelor
Modul de condusModul de condus Eficient contribuie la reducerea consumului de energie. Astfel reduceți sarcina termică și electrică exercitată asupra bateriei, ceea ce contribuie la menținerea capacității bateriei.Modul de condus Eficient contribuie la reducerea consumului de energie. Astfel reduceți sarcina termică și electrică exercitată asupra bateriei, ceea ce contribuie la menținerea capacității bateriei.
 

Recomandări pentru încărcare

 • Încărcarea rapidă de mare putere HPC (> 100 kW) este recomandată mai ales la drum lung, dar nu și pentru uzul zilnic.
 • La încărcarea rapidă de mare putere HPC, viteza de încărcare se reduce odată cu creșterea nivelului de încărcare a bateriei de înaltă tensiune. Astfel, durata totală a călătorie poate fi prelungită prin încărcarea completă a bateriei. Funcția e-tron de planificare a rutelor vă poate ajuta să planificați optim sesiunile de încărcare.
 

 • · Pentru a reduce duratele de încărcare la drum lung, este posibil ca funcția e-tron de planificare a rutelor să facă uz, la nevoie, de întreaga capacitate a bateriei și să recomande, de asemenea, încărcarea bateriei la peste 80 %. Pentru drumurile dumneavoastră de zi cu zi, setați din nou încărcarea la 80 %, după finalizarea călătoriei la drum lung.
 • Dacă folosiți funcția e-tron de planificare a rutelor pentru Audi e-tron GT, temperatura bateriei de înaltă tensiune va fi precondiționată înainte de încărcarea rapidă, pentru a asigura viteza maximă de încărcare.

 

Protejarea bateriei de temperaturile reduse

Bateria are o temperatură optimă situată la peste 20 de grade Celsius, la care absoarbe cel mai rapid energia la încărcare sau recuperare. Puteți influența această temperatură prin așa-numita condiționare a bateriei, încălzind automobilul înainte de a pleca la drum cu ajutorul sistemului de climatizare staționară. De asemenea, se recomandă încălzirea și înainte de încărcarea rapidă.

 

Garanția și durata de viață a bateriei dumneavoastră

Toate bateriile de înaltă tensiune destinate modelelor Audi hibride plug-in și modelelor Audi 100% electrice sunt concepute pentru o durată de viață îndelungată. Astfel Audi oferă garanție pentru 8 ani de la livrarea inițială a automobilului, respectiv pentru primii 160.000 de kilometri, în funcție de situația care intervine mai întâi.

 

Protecție inclusă pentru baterie

Bateria de înaltă tensiune este protejată adițional și de două rezerve-tampon pentru evitarea suprasolicitărilor și a descărcărilor extreme neintenționate ce ar putea deteriora bateria.

 1. Capacitate totală (brută)
 2. Capacitate utilizabilă (netă)
 3. Protecție la suprasolicitare
 4. Protecție la descărcarea extremă

Graficul servește doar ca exemplu orientativ.

 

Capacitatea bateriei

Pentru a descrie capacitatea bateriei de înaltă tensiune a unui autovehicul electric, folosim doi parametri: capacitatea brută și capacitatea netă. Capacitatea brută se referă la întreaga capacitate fizică a bateriei de înaltă tensiune. Pentru a proteja bateria de fenomenul auto-descărcării, precum și pentru creșterea duratei de viață a bateriei și pentru a asigura o rezervă pentru pornirile de urgență, capacitatea disponibilă teoretic este limitată tehnic. Capacitatea rămasă, adică cea utilizabilă efectiv, este denumită capacitate netă.

Graficul servește doar ca exemplu orientativ. Este reprezentată exemplificativ capacitatea bateriei unui Q4 e-tron 40.