Colectarea și reciclarea bateriilor

Atât autovehiculele, cât și piesele originale pot conține baterii. Acestea pot fi, de exemplu, baterii portabile din cheia autovehiculului, bateria de pornire a autovehiculului sau bateria de tracțiune de înaltă tensiune dintr-un autovehicul electric.

În conformitate cu reglementările locale (Hotărârea nr. 1132/2008 din 18 septembrie 2008 privind regimul bateriilor şi acumulatorilor şi al deşeurilor de baterii şi acumulatori), utilizatorul final de baterii şi acumulatori auto şi industriali este obligat să predea deşeurile de baterii şi acumulatori auto şi industriale separat de alte deşeuri către:

  • distribuitorii de baterii şi acumulatori angro şi en detail
  • unităţile care prestează servicii de înlocuire a bateriilor şi acumulatorilor
  • punctele de colectare pentru deşeuri de baterii şi acumulatori
  • producător, după caz (partenerul tău Audi)

Bateriile de tracțiune de înaltă tensiune pot fi returnate la partenerul tău Audi.

Baterii de tracțiune de înaltă tensiune

Pregătirea bateriilor uzate este posibilă adesea prin simpla lor testare, curățare sau reparare într-un mod în care să poată fi utilizate din nou în același scop pentru care au fost destinate inițial, fără vreo altă pre-tratare suplimentară. Chiar și după mai mulți ani de utilizare într-un autovehicul, o baterie de tracțiune de înaltă tensiune mai poate fi utilizată în scopuri practice în afara autovehiculului. Această așa numită utilizare într-un al doilea ciclu de viață economisește resurse importante, protejând astfel mediul. Îți poți aduce propria contribuție prin returnarea autovehiculului tău scos din uz la un centru de colectare VSU certificat, asigurându-te astfel că bateria este îndepărtată în siguranță. Dacă este necesară o baterie nouă, partenerul tău Audi se va ocupa de eliminarea bateriei la sfârşitul duratei de viaţă.

Baterii care conțin metale grele

Bateriile care conțin metale grele poartă simbolurile chimice Hg (mercur), Cd (cadmiu) și/sau Pb (plumb). Metalele grele se pot acumula în mediu, dăunând sănătății oamenilor și animalelor. Bateriile care conțin litiu (LI) trebuie tratate cu atenție sporită, de ex. nu trebuie expuse unor temperaturi foarte ridicate sau deteriorate.

Pentru a preveni impactul negativ asupra oamenilor și mediului, bateriile trebuie colectate separat de alte deșeuri menajere și returnate în mod adecvat unui centru de colectare.

Ajută la prevenirea generării de deșeuri și deversării lor în mediul înconjurător, de exemplu, prin verificarea opțiunilor de reparare a unui dispozitiv, înainte de a-l arunca.