Audi Logo
Știri
Meniu
Știri
Știri
Audi
Lifestyle
De ce surferii sunt, în esență, futuriști.

De ce surferii sunt, în esență, futuriști.

Stephanie Gilmore deține opt titluri de campioană mondială la surf. Ea crede că în căutarea perfecțiunii putem găsi fericirea.

Text: Nadine Kaminski − Foto: Ian & Erick − Timp de lectură: 4 min

La vârsta de 12 ani, australianca Stephanie Gilmore s-a îndrăgostit până peste cap de surf. La 13 ani a participat la primul ei concurs.

La vârsta de 12 ani, australianca Stephanie Gilmore s-a îndrăgostit până peste cap de surf. La 13 ani a participat la primul ei concurs.

Când ai avut prima dată gândul să faci surf de performanță? La vârsta de aproximativ 12 ani. M-am îndrăgostit până peste cap de surf, în momentul în care am încercat prima dată. Deși eram încă prea tânără pentru a înțelege ce se petrece cu adevărat. Când simți pentru prima dată provocarea oceanului, înțelegi: este mai mult decât doar un sport. Este un stil de viață. La 13 ani am început să particip la concursuri. Am câștigat destul de repede primul trofeu. Și m-am gândit: este cel mai minunat sentiment! Vreau să mă dedic complet acestui stil de viață. Vreau să mă număr într-o zi printre cei mai buni din lume. Și apoi vedem mai departe.

Existau pe atunci idoli feminini care să îți ofere un reper de orientare? Da, absolut. Erau câteva femei cu foarte mare succes în surful profesionist. Și deși, în acea perioadă, nu acordam prea mare atenție concursurilor, marketing-ul din jurul acestui univers îți face chef să te urci pe placa de surf. Voiam să fac parte dintr-o gașcă de fete. Să nu stau doar la soare și să mă uit la băieți, ci să intru și eu în apă și să mă urc pe placă.

Care sportivă are după părerea ta cel mai bun stil? Lisa Andersen a fost dintotdeauna un idol pentru mine, pentru că îmbină mentalitatea competitivă cu un stil foarte estetic. De altfel, eu aș spune despre unii dintre cei mai buni surferi masculini din lume că fac surf cu un dram de feminitate. Au în mișcările lor așa o alură feminină. Este acel ceva ce îi ridică față de concurenții lor agresivi. Deci femeile nu trebuie să se ascundă cu stilul lor de surf. Ba dimpotrivă.

Nicio altă practicantă a surfului nu colecționează mai multe titluri mondiale decât australianca de 35 de ani.

Stilul ei de viață inspiră: cei mai mulți surferi sunt pe aceeași lungime de... undă cu natura, crede Gilmore.

Nicio altă practicantă a surfului nu colecționează mai multe titluri mondiale decât australianca de 35 de ani.

Stilul ei de viață inspiră: cei mai mulți surferi sunt pe aceeași lungime de... undă cu natura, crede Gilmore.

Ai câștigat 8 campionate mondiale. Cum îți păstrezi motivația după atâtea succese? Aș putea câștiga 200 de astfel de titluri și tot nu aș avea senzația: acum stăpânesc oceanul. Mulțumesc și pa! Acolo afară nu au fost nicicând mai multe provocări. Și există atât de multe alte surferițe incredibile, care înfruntă valuri enorme sau execută manevre și sărituri de-a dreptul nebunești. Poate că, dacă numeri premiile, au mai puțin succes decât mine, dar totuși sunt mai bune în anumite alte domenii, astfel că mă simt permanent motivată. Dar există și foarte mulți surferi masculini pe care îi admir și care îmi dau idei noi. Înveți și te dezvolți permanent, te lași inspirat de alții și de experiențele noi. De aceea, cei mai mulți surferi zic că ei revin zi de zi din nou în ocean, pentru că nu știi niciodată ce va aduce următorul val. Asta este latura cea mai incitantă.

Cum arată valul perfect: Este nostim: între timp ”valul perfect” a fost creat deja artificial, prin mijloace tehnice, în diferite piscine pentru exerciții. Rezultatul: plictiseală! Când ești în ocean, cea mai frumoasă parte este bucuria anticipativă. Mergi pe plajă spre mare. Ce vezi? Valurile sunt bune și dând din brațe, întins spre placă, îndreptându-te spre locul din care poți să faci surf, ratezi un val excelent. Oare și valul următor va fi la fel de frumos? Atâta bucurie anticipativă, atâta tensiune! Nu găsirea perfecțiunii este esența. Ci căutarea perfecțiunii.

Înveți și te dezvolți permanent, te lași inspirat de alții și de experiențele noi.

Golful Byron din Australia este considerat Mecca surferilor. Stephanie Gilmore locuiește departe de acolo.

Golful Byron din Australia este considerat Mecca surferilor. Stephanie Gilmore locuiește departe de acolo.

Ești o ambasadoare a protecției sănătății oceanului. Cum așa? Cred că noi surferii suntem obligați să ajutăm și educăm în acest sens. Pentru că vedem direct daunele existente, spre deosebire de cei care nu au legături cu oceanul sau care cel puțin cred că nu au nimic de-a face cu oceanul. Vedem foarte multe deșeuri acolo afară. Încercăm să le transmitem oamenilor că deciziile de zi cu zi influențează oceanul. Chiar și atunci când nu te afli în apropierea sa. Indiferent unde ai arunca plasticul fără discernământ: șansele sunt din păcate ridicate ca acesta să ajungă la un moment dat în mare.

Ce înseamnă un stil de viață sustenabil, după părerea ta? Ce le recomanzi altor oameni? Noi toți ar trebui să consumăm mai conștient și să cumpărăm produse de calitate, care au o durată de viață mai mare, care pot fi reciclate sau refolosite. Când nu îți mai trebuie un obiect, dă-l mai departe. Cumpără de la companiile care se preocupă cu sustenabilitatea. Care, de exemplu, folosesc materiale reciclabile pentru ambalaje și lucrează la creșterea sustenabilității produselor lor. Află ce exact cumperi și folosești. Să dau doar un exemplu: pentru uzul meu personal am găsit câteva firme mici care fac șampon și balsam de păr în formă solidă, ambalate doar într-o bucățică de hârtie. După ce le folosești, nu rămâne aproape nimic în urmă.

Ce altceva crezi că ar mai fi de învățat din surf? Consider că surferii sunt aproape futuriști, prin modul în care își abordează viața. Ei fac ceva care îi face să se simtă cu adevărat vii, care îi face fericiți și îi întinerește și îi menține în conexiune cu planeta, într-o manieră care ar fi sănătoasă pentru întreaga noastră societate. De asemenea, surferii au misiunea asta permanentă de a descoperi noul, de a se provoca pe ei înșiși, de a trăi aventura. Este o trăsătură demnă de admirat. Să fii mereu în căutare, asta te poate face foarte fericit.

“Noi toți ar trebui să consumăm mai conștient și să cumpărăm produse de calitate, care au o durată de viață mai mare, care pot fi reciclate sau refolosite.”

Interviul a fost realizat în culisele filmărilor pentru serialul „A Story of Progress“.

“Noi toți ar trebui să consumăm mai conștient și să cumpărăm produse de calitate, care au o durată de viață mai mare, care pot fi reciclate sau refolosite.”

Interviul a fost realizat în culisele filmărilor pentru serialul „A Story of Progress“.

Perfecțiunea te poate face foarte fericit

Mobilitatea premium 100% electrică este dinamică, inovatoare și menajează mediul: aflați încă de pe acum primele informații despre modelele Audi Q4 e-tron.

Consum mixt energie electrică1: 16,61-21,27 kWh/100 km (WLTP), emisii de CO₂1: 0 g/km (WLTP). Pentru consumul acestui automobil sunt disponibile exclusiv valori conform WLTP. Nu sunt disponibile și valorile conform NEDC.

  1. Consumul și emisiile sunt determinate conform procedeelor impuse de lege. Începând cu 1 ianuarie 2022, ciclul de testare NEDC a fost complet înlocuit cu ciclul de testare WLTP, astfel că pentru autovehiculele omologate de tip după această dată nu mai sunt disponibile valorile conform NEDC. Informațiile nu se referă la un singur autovehicul și nu sunt parte a ofertei, ci servesc exclusiv pentru compararea între diferitele tipuri de autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componente suplimentare, mărimea anvelopelor etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de exemplu greutatea, rezistența la înaintare și caracteristicile aerodinamice și, alături de condițiile meteo și de cele de trafic, precum și de modul în care fiecare șofer conduce, pot influența consumul de combustibil și de energie electrică, precum și emisiile de CO₂ și performanțele autovehiculelor. Având în vedere condițiile realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO₂ măsurate conform WLTP sunt în multe cazuri mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Astfel, este posibil ca, începând cu 1 septembrie 2018, să fi intervenit schimbări în impozitarea și taxarea automobilelor. Informații adiționale cu privire la diferențele între WLTP și NEDC găsiți la www.audi.at/wltp.