Audi Logo
Stories of Progress
Menu

În formă maximă: Audi A3 și noul Audi A3 allstreet

  • Design mai sportiv, semnături luminoase selectabile pentru luminile de zi, dotări standard îmbogățite și noi materiale
  • Șoferii crossover-ului A3 allstreet se vor simți ca la volanul unui SUV datorită gărzii la sol mai ridicate și a look-ului off-road distinctiv
  • Magazinul pentru aplicații integrat în automobil și funcțiile on-demand personalizează experiența digitală

Ingolstadt, 12 martie 2024 - Upgrade amplu pentru un model de mare succes: automobilul prin care Audi a dat naștere clasei compacte premium în 1996, Audi A3, a devenit acum și mai sportiv, mai confortabil și mai digitalizat ca niciodată, datorită designului său mai progresist, a dotărilor standard mult mai bogate și a noilor materiale și oferte. Capacitatea de personalizare a automobilului se ridică la standarde noi cu aplicațiile ce pot fi utilizate direct prin intermediul display-ului automobilului, cu semnăturile selectabile pentru luminile de zi și cu posibilitatea de a echipa oricând automobilul cu dotări adiționale din gama funcțiilor on-demand. Nou pe piață este A3 allstreet*, în calitate de crossover cu personalitate puternică al familiei A3. Cu look-ul său caracteristic de off-road, cu garda la sol crescută cu 3 centimetri față de A3 Sportback și cu poziția mai ridicată a scaunului, acest automobil îi va face pe cei de la volan să se simtă de parcă ar conduce un SUV.

Mai sportiv ca niciodată: exteriorul Audi A3

Mai dinamic - mai progresist - mai emoțional: astfel poate fi definit caracterul modelelor A3 Sportback* și Sedan* în urma upgrade-ului. Grila Singleframe hexagonală fără ramă etalează o nouă structură și este mult mai lată și mai puțin înaltă. Alături de prizele de aer laterale angulare, grila Singleframe domină designul frontal, sugerând, fără echivoc, caracterul sportiv al compactelor. Eleronul frontal marcant desenează legătura dintre cele două prize de aer și reduce vizual înălțimea modelului Audi A3. La fel și designul posterior este accentuat sportiv cu noua bară de protecție și difuzorul distinctiv. Inspirate parțial de modelele RS, elementele de design progresiste sunt puse cel mai bine în valoare în combinație cu pachetul S line pentru exterior. Look-ul dinamic al mașinii va fi accentuat și mai pregnant când automobilul este vopsit într-una dintre noile culori metalizate expresive Verde District, Albastru Ascari sau Roșu Progressive. Printre noile opțiuni se numără, pentru prima dată, și finisajul mat, disponibil pentru culoarea exterioară Gri Daytona.

Look off-road și gardă la sol crescută: noul Audi A3 allstreet

”Audi A3 allstreet* se face remarcat în familia A3 încă de la prima vedere,” a explicat Stephan Fahr-Becker, Team Leader Exterior Design la AUDI AG. ”În calitate de crossover în clasa compactă premium, acest automobil are un look absolut unic.

Scopul nostru a fost de a utiliza elemente de design specifice pentru a accentua și mai clar garda la sol crescută a mașinii,” a detaliat Fahr-Becker.

Designerii au pus în practică această idee, de pildă, prin accentuarea verticală a grilei Singleframe negre. Grila octogonală mare a radiatorului cu structura sa de fagure este poziționată mai sus decât la A3 Sportback, ducând crossover-ul mai aproape de modelele Q. Caracterul de model off-road este accentuat de cele trei adâncituri specifice modelului allstreet incluse în designul frontal și cel posterior. În partea din față, acestea sunt integrate în marginea spoilerului ce sugerează un scut, iar în partea din spate, în difuzor, parte a barei de protecție spate robuste.

Finisate închis la culoare, pragurile laterale și decorul din partea inferioară a portierelor accentuează alura plină de forță a automobilului și îi subliniază garda la sol ridicată. Suspensiile modelului A3 allstreet* asigură o gardă la sol crescută cu 15 mm față de suspensiile standard de la A3 Sportback. Setările specifice ale arcurilor/amortizoarelor asigură un echilibru excelent între confortul ridicat și o experiență sportivă de mare precizie pentru cel de la volan. Împreună cu roțile cu diametrul mai mare, mașina are astfel garda la sol crescută cu 30 mm în total. Pasajele ample ale roților pun în evidență jantele standard de 17 inchi, care sunt cu 1 inchi mai mari decât cele incluse în dotarea standard a modelului A3 Sportback. Pentru ambele variante ale modelului sunt oferite opțional jante de 18 inchi și de 19 inchi.

Datorită poziției ușor înălțate a scaunelor, A3 allstreet* asigură confort mai ridicat la intrarea în automobil și la coborâre, precum și vedere excelentă asupra drumului. La fel ca la A3 Sportback, portbagajul are capacitatea de 380 de litri și respectiv de până la 1.200 litri cu scaunele din spate rabatate. Modelul este dotat în echiparea standard cu bare de plafon. Printre dotările opționale se numără hayonul electric, cârligul de remorcare detașabil și un pachet pentru depozitare și pentru portbagaj ce le permite clienților să păstreze obiecte mai mici în plasele atașate de spătarele scaunelor din față sau în compartimentul de pe partea șoferului. Plasa din portbagaj previne deplasarea obiectelor mai mari în timp ce mașina este în mișcare.

Până la patru semnături luminase selectabile pentru luminile de zi

Pentru prima dată în gama A3, acum este posibilă selectarea și comutarea din MMI între până la patru semnături luminoase diferite pentru luminile de zi. ”Astfel, clienții noștri beneficiază de opțiuni și mai ample de personalizare, putându-și schimba zilnic look-ul mașinii lor. Semnăturile au menirea de a accentua agilitatea mașinii și alura sa hotărâtă,” a explicat Cesar Muntada, Directorul Design Light Experience de la AUDI AG. ”Aceleași principii au fost aplicate și în privința scenariilor luminilor coming home / leaving home care au designul diferit pentru fiecare semnătură.” Atât pentru farurile LED cât și pentru cele Matrix LED, luminile de zi digitale sunt asigurate de elemente cu 24 de pixeli dispuse pe 3 rânduri în partea superioară a carcasei. Cu forma lor triunghiulară îngustă și grafica luminoasă amplă, farurile accentuează și mai mult caracterul sportiv al modelelor A3.

Interiorul: design accentuat

Pentru a fi în concordanță cu personalitatea mai accentuată a designului exterior, și interiorul a fost semnificativ actualizat. Astfel aici au fost introduse mai multe inovații, de la designul selectorului transmisiei, la gurile de ventilație și inserțiile decorative din material textil și noile lumini pentru interior.

Toate aceste elemente sunt finisate cu precizie și detaliate, subliniind look-ul progresist și accentuat tehnic al automobilului.

Și dotările standard au fost semnificativ îmbogățite. Astfel, alături de volanul multifuncțional plus cu trei spițe îmbrăcat în piele, dotarea standard mai include și sistemul de aer condiționat, pachetul de iluminare ambientală și cotiera frontală centrală.

Noul design lamelar cu finisaj cromat pe exterior face ca gurile de ventilație ale pachetului opțional de climatizare să pară mai subțiri, accentuând lățimea bordului. Consola centrală a primit, de asemenea, un nou design și noi finisaje. Și mânerele interioare ale ușilor beneficiază de un nou finisaj. Alături de suporturile practice pentru pahare, în dotarea standard a consolei centrale este inclusă și o cotieră ajustabilă longitudinal și ca înclinație. . Selectorul compact cu look nou asigură posibilitatea de a controla confortabil funcțiile transmisiei S tronic. Datorită designului său mai scurt, se integrează optim în designul consolei centrale.

Sistemul standard de iluminare a interiorului adaugă accente luminoase pe portiere și în zona de la picioare. Opțional, sunt disponibile și elemente de iluminare adiționale și iluminare pentru contururi pe panoul de butoane și la pragurile portierelor. Odată cu upgrade-ul modelului A3, luminile de contur sunt trasate în jurul consolei centrale și al suporturilor pentru pahare incluse în echiparea standard. Un alt element nou de design este și iluminarea amplă a panourilor portierelor frontale. În acest scop, panoul din material textil a fost perforat cu laser în 300 de puncte. Cele cinci segmente sunt iluminate de sursa de lumină integrată în spatele panoului portierei, iar datorită mărimilor lor diferite, acestea creează un flux dinamic de lumină, inclusiv la încuierea și descuierea automobilului. Panoul textil iluminat îmbină funcționalitatea cu o experiență estetică emoțională.

Cele 30 de culori diferite pentru lumini sunt selectabile din sistemul MMI, ceea ce permite o personalizare avansată a designului. Difuzoarele mari ale noului sistem de sunet Sonos sunt integrate în partea de jos a portierelor, creând o experiență sonoră 3D imersivă.

A3 dispune acum de două inserții textile decorative: microfibra Dinamica și un material textil texturat tehnic realizat în proporție de 100% din poliester reciclat. Alături de rolul său ca inserție decorativă, materialul Dinamica servește și ca tapițerie și, la anumite pachete pentru interior, decorează chiar și oglinzile laterale. Materialul Dinamica arată și se simte ca velurul, dar este realizat parțial din poliester reciclat.

Interconectare avansată: integrarea aplicațiilor și a funcțiilor on-demand.

Automobilele A3 și A3 allstreet* sunt digitalizate și conectate prin prisma a numeroase servicii connect, a funcțiilor on-demand și a magazinului de aplicații. În dotarea standard sunt incluse radioul digital DAB+ și display-ul tactil de 10,1 inchi, alături de Audi virtual cockpit și de dispozitivul pentru încărcarea inductivă a smartphone-ului. Alături de cele 2 port-uri USB-C din consola centrală, dotarea standard mai cuprinde și două porturi adiționale în spate.

Printre dotările opționale se numără MMI navigation plus, alături de portofoliul complet de servicii connect și de accesul la magazinul de aplicații care îi permite șoferului să folosească o gamă mai largă de aplicații de pe display-ul automobilului. Prin integrarea magazinului de aplicații, clienții pot accesa direct și intuitiv aplicații populare ale terților folosind ecranul MMI touch, prin intermediul conexiunii de date din automobil.

Aplicațiile selectate sunt instalate direct în sistemul de infotainment al automobilului, fără a fi nevoie de calea ocolită prin intermediul smartphone-ului utilizatorului. Utilizatorii pot, de asemenea, interacționa și prin comandă vocală cu aplicațiile lor. Serviciul Amazon Alexa poate fi utilizat pentru streaming de muzică și, de asemenea, pentru a opera dispozitivele smart home.

Funcțiile on-demand asigură un grad foarte ridicat de flexibilitate. Astfel, chiar și după achiziția și livrarea automobilului, pot fi adăugate până la cinci funcții individuale de infotainment și confort prin intermediul aplicației myAudi. În completarea sistemului MMI navigation plus ce include serviciile Audi connect, modelele Audi A3 și A3 allstreet* pot fi dotate și cu smartphone interface, ce integrează telefoanele cu iOS și Android în sistemul MMI prin intermediul Apple CarPlay ori Android Auto. Printre alte funcții se numără și tempomatul adaptiv, asistentul pentru luminile de drum și sistemul de aer condiționat cu setări pe două zone, în completarea sistemului standard de aer condiționat. Toate funcțiile pot fi comandate pentru perioade de 1 lună, 6 luni, 1 an, 3 ani sau permanent, în funcție de nevoile concrete ale clientului. Dacă, de exemplu, clienții planifică o vacanță lungă cu A3 sau A3 allstreet*, ei vor aprecia navigația și tempomatul adaptiv, pentru a beneficia de confort la condusul îndelungat pe autostradă și de îndrumare în zonele nefamiliare.

Ajutoare inteligente: sistemele de asistență pentru mediul urban și călătoriile la drum lung

Modelele A3 și A3 allstreet* oferă deja din dotarea standard un nivel foarte ridicat de siguranță. Audi pre sense front, asistentul pentru evitarea coliziunilor și asistentul pentru viraje și funcția de avertizare la părăsirea benzii de rulare ajută la prevenirea accidentelor cu alți participanți la trafic. Tempomatul adaptiv care ajută la controlul longitudinal și lateral al automobilului a fost completat cu o funcție de schimbare asistată a benzilor, crescând confortul la condus. Sistemul controlează accelerația, frânele și direcția la viteze de până la 210 km/h și asistă, de asemenea, la schimbarea benzii la viteze de peste 90 km/h pe autostradă. Activat din MMI, sistemul utilizează datele provenite de la radarul posterior pentru a indica prin săgeți albe pe panoul de instrumente și pe head-up display dacă și în ce direcție este posibilă schimbarea benzii. Când cel de la volan inițiază schimbarea benzii prin acționarea semnalizării, sistemul îl asistă în mod activ la controlul direcției.

În traficul urban, park assist cu park assist plus ajută șoferul la parcare și la ieșirea din parcare, controlând direcția cu precizie. Funcția de avertizare la schimbarea benzii, sistemul de avertizare la ieșirea din autoturism și rear cross-traffic assist folosesc radarele din spate pentru a monitoriza situația traficului în spatele automobilului și alături de automobil, sporind astfel siguranța și confortul.

Motorizările disponibile

În Europa, modelele A3 vor fi inițail disponibile în două variante de motor/transmisie.

Versiunea 35 TFSI (consum mixt de combustibil în l/100 km: 5,9 – 5,2; emisii CO₂ mixte în g/km: 133 – 118; clasa CO₂: D) cu motor pe benzină de 1,5 litri generează 110 kW (150 CP) și este oferită la lansare cu transmisia automată S tronic cu 7 trepte și cu tehnologie mild-hybrid. Varianta 35 TDI (consum mixt de combustibil în l/100 km: 5,4 – 4,8; emisii CO₂ mixte în g/km: 141 – 125; clasa CO₂: E – D) dispune de motor diesel de 110 kW (150 CP) și de o transmisie S tronic cu 7 trepte. În al doilea trimestru vor fi introduse și variante adiționale de motorizare pe benzină și diesel pentru A3 Sportback* și A3 Sedan*. La finele anului, în gamă va fi adăugat, de asemenea, un model hibrid.

Toate variantele modelelor A3 vor ieși de pe liniile de producție ale fabricii Audi din Ingolstadt, Germania.

* Valorile generice privind consumul de combustibil/consumul electric și emisiile pentru toate modelele menționate, conform dotărilor disponibile pe piața din Germania, sunt indicate în lista de la finalul acestui comunicat de presă.

Consumul de combustibil/electric și emisiile modelelor menționate anterior:

Audi A3 Sportback 35 TFSI

Consum combustibil mixt în l/100 km: 5,9 – 5,2; emisii CO₂ mixte în g/km: 133 – 119; clasa CO₂: D

Audi A3 Limuzină 35 TFSI

Consum combustibil mixt în l/100 km: 5,7 – 5,2; emisii CO₂ mixte în g/km: 130 – 118; clasa CO₂: D

Audi A3 Sportback 35 TDI

Consum combustibil mixt în l/100 km: 5,4 – 4,8; emisii CO₂ mixte în g/km: 141 – 126; clasa CO₂: E – D

Audi A3 Limuzină 35 TDI

Consum combustibil mixt în l/100 km: 5,2 – 4,8; emisii CO₂ mixte în g/km: 137 – 125; clasa CO₂: E – D

Audi A3 allstreet 35 TFSI

Consum combustibil mixt în l/100 km: 5,8 – 5,4; emisii CO₂ mixte în g/km: 133 – 123; clasa CO₂: D

Audi A3 allstreet 35 TDI

Consum combustibil mixt în l/100 km: 5,4 – 5,0; emisii CO₂ mixte în g/km: 141 – 131; clasa CO₂: E – D