Audi Logo
Stories of Progress
Menu

Avansează fără ezitare atât în off-road, cât și pe șosea: Audi Q8 e-tron edition Dakar

Optimizări pentru off-road: garda la sol a fost mărită cu 31 de milimetri

Limbaj unic de design: exterior spectaculos și autocolante opționale inspirate din designul automobilului de raliu RS Q e-tron participant la Raliul Dakar

Aderență sporită: anvelopele de off-road General Grabber AT3 all-terrain optimizează accelerația și frânarea pe teren neconsolidat

Ingolstadt, 05 ianuarie 2024 Inspirat din cel mai renumit raliu de deșert din lume:

Audi Q8 e-tron edition Dakar*. La exterior se fac remarcate șasiul cu garda la sol crescută și foliile decorative opționale ce amintesc de modelul RS Q e-tron creat special pentru Raliul Dakar. Tehnic, modelul impresionează, printre altele, cu sistemul de propulsie electric și cu convertorul de energie. Abilitățile de off-road ale acestui SUV premium special în combinație cu cuplul ridicat disponibil instantaneu reprezintă premisele ideale pentru cei aventuroși care își doresc să exploreze electric și terenul din afara drumurilor bătătorite. Q8 e-tron edition Dakar* va putea fi comandat de către clienți începând cu primul trimestru al anului 2024.

Audi Q8 e-tron edition Dakar (consum mixt de energie electrică în kWh/100 km: 25,1 - 24,7, emisii mixte de CO₂ în g/km: 0 (cu anvelope de vară, fără bare de plafon) este dezvoltat pe baza modelului Q8 advanced 55 e-tron quattro (consum mixt de energie electrică în kWh/100 km: 24,4 - 20,6, emisii mixte de CO₂ în g/km: 0). Capacitatea netă a bateriei sale este de 106 kWh (brut: 114 kWh), iar cele două motoare susținute de sistemul de tracțiune quattro generează 300 kW în modul Boost, cuplul ridicându-se la 664 Nm. Aceasta înseamnă că automobilul echipat cu anvelope standard accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 5,8 secunde. Cu anvelopele speciale General Grabber AT3 all-terrain, mașina ajunge la 100 km/h în 5,9 secunde. Autonomia este de 487 de kilometri conform WLTP. Viteza maximă este limitată la 200 km/h.

În comparație cu modelul de bază, SUV-ul electric cu anvelope de off-road General Grabber AT3 all-terrain are garda la sol crescută cu 31 mm și este proiectat astfel încât să asigure o mai bună manevrabilitate pe teren neconsolidat, ca de pildă pe macadam sau zăpadă. În configurația sa de bază, modelul are o gardă la sol de 206 mm. La viteze mai mari, automobilul își reduce treptat garda și anume cu 15 mm la 85 km/h, cu 17 mm la 100 km/h și 13 mm la 120 km/h. Astfel este optimizată stabilitatea la condusul cu viteze mai mari, pentru caracteristici aerodinamice îmbunătățite și creșterea autonomiei. În combinație cu unghiul de atac de 20 grade și cu unghiul de degajare de 26 grade în modul Offroad, SUV-ul electric este optim pregătit pentru deplasările pe teren off-road de dificultate medie. Unghiul de rampă al modelului este de 19 grade.

Strategia de comandă a suspensiei pneumatice a fost, de asemenea, revizuită, pentru a îndeplini cerințele tipice necesare la condusul pe teren accidentat. Adâncimea maximă a vadului care poate fi traversat este de 300 mm.

Accente distinctive off-road sport la exterior

Q8 e-tron edition Dakar* poate fi comandat în culorile exterioare Siam Beige metalizat, Mythos Black metalizat sau Magnetic Gray. Grila Singleframe din față este finisată în toate cazurile în culoarea caroseriei.

Opțional, proiecția de lumină a grilei Singleframe cu bandoul său luminos atractiv desenează o legătură cursivă între faruri. Partea inferioară este finisată în nuanța Mythos Black, accentuând senzația de stabilitate și robustețe a automobilului. Pasajele evazate și continue ale roților din față și din spate conferă noului Q8 e-tron edition Dakar* o alură fermă și solidă pe șosea. Când portiera șoferului este deschisă, LED-urile proiectează cuvintele ”edition Dakar” pe sol.

Caracterul de individualitate al modelului special edition Dakar* se reflectă și în carcasa exclusivă a cheii, cu inscripția sa aparte. Opțional este oferită și Cheia Confort (cu alarmă anti-furt). Aceasta poate fi folosită pentru a deschide portierele și capacul portbagajului în baza comunicării wireless dintre cheie și automobil. Cheia mașinii poate, de asemenea, încuia automobilul prin intermediul senzorilor de la mânerele ușilor.

Q8 e-tron edition Dakar* poate fi decorat cu un set unic de folii autocolante inspirate de legendarul RS Q e-tron. Începând de la vopseaua de caroserie Mythos Black metalizat, SUV-ul poate fi dotat cu decorul parțial creat din aceste folii, adică foliile dispun de zone parțial transparente ce nu acoperă întreaga suprafață, deși foliile sunt aplicate pe toate componentele exterioare, creând un efect foarte special. Automobilele speciale colantate sunt limitate la 99 de unități. Pe montantul D va fi astfel aplicat, cu finisaj jivrat, numărul de serie al modelului special.

Edition Dakar* este echipat cu un pachet generos de dotări standard

Modelul ediție specială iese de pe linia de producție cu faruri Matrix LED și cu blocuri optice spate LED, asigurând iluminarea excelentă a carosabilului și o vizibilitate de mare precizie. În dotarea standard mai sunt incluse și parasolarele cu tentă închisă pentru hayon, pentru ușa din spate și geamurile laterale. Pachetul S line interior este, de asemenea, inclus în dotarea standard: acest pachet include scaunele sport cu contururi foarte pronunțate, acoperite cu tapițerie Dinamica din microfibră și piele artificială.

Automobilul este dotat și cu volan sport multifuncțional îmbrăcat în piele, cu un plafon interior negru elegant, pedalier din oțel inoxidabil și cotieră centrală confortabilă. Inserțiile decorative sunt finisate cu aluminiu mat texturat, iar portierele beneficiază de inserții decorative de aluminiu. Partea superioară a panoului de instrumente și elementele interioare din partea inferioară sunt finisate cu piele artificială neagră. Pachetul de cusături roșiii decorative Audi Sport este oferit opțional, adăugând accente cromatice pe scaunele sport, volan, protecțiile pentru genunchi și cotierele de pe portiere. Centurile de siguranță sunt, de asemenea, rafinate cu roșu, pentru a se asorta optim cu interiorul sportiv.

Display-ul head-up completează ecranele de la interior, proiectând informațiile importante direct pe parbriz, astfel încât proiecțiile par că plutesc în fața celui de la volan. O altă dotare nouă este display-ul sistemului de operare MMI ce afișează informații privind unghiul de înclinare al automobilului. Adițional, Audi oferă imagini de fundal pentru display-ul MMI, special create pentru modelul special edition Dakar*.

Astfel, Audi a creat diferite teme vizuale speciale, coordonate cu iluminarea ambientală, spiritul automobilului fiind reprezentat aici în trei scene diferite: în furtunile de deșert, prin urmele anvelopelor și în peisajele cu dune.

Audi phone box sporește confortul la utilizarea telefonului, conectând smartphone-ul persoanei de la volan cu antena automobilului. Telefonul poate fi astfel încărcat, de asemenea, inductiv. Modelul special este dotat în echiparea standard și cu pachetele de asistență City și Tour.

Dotarea robustă a modelului Q8 e-tron edition Dakar* reprezintă încă o dovadă clară a caracterului practic al automobilului. Pachetul pentru depozitare și portbagaj este, de asemenea, oferit ca dotare standard. Covorașul pentru portbagaj și covorașele din habitaclu rafinate cu inscripția ”edition” sunt toate deosebit de rezistente.

Ediția specială are incluse în dotarea standard și barele de plafon. Cu capacitatea lor de încărcare de 40 de kilograme, barele pot fi utilizate în variate scopuri. În dotare sunt incluse benzile de fixare a accesoriilor și o geantă pentru păstrarea barelor. A doua priză de încărcare a bateriei poate fi utilizată pentru a încărca bateria de înaltă tensiune folosind un conector CCS2 (Combined Charging System Type 2). Mai mult, sistemul de încărcare e-tron le oferă celor aflați în căutare de aventuri tot ceea ce le este necesar pentru a-și încărca automobilul, fie că sunt acasă, cu prietenii sau la casa de vacanță.

Q8 e-tron edition Dakar* le este livrat clienților cu opt roți. Automobilul va fi echipat la livrare cu anvelope General Grabber AT3, pentru fiabilitate maximă în off-road. Anvelopele acestea asigură, de asemenea, aderență optimizată pe o mare varietate de suprafețe, inclusiv macadam, pietriș, la munte, pe drumurile forestiere și pe zăpadă, de pildă.

Profilul special al anvelopei optimizează accelerația și frânarea, precum și controlul lateral, permițând totodată anvelopei să se curețe de la sine, în special pe teren noroios. Anvelopele Grabber AT3 impresionează totodată cu caracteristicile dinamice excelente și cu zgomotul redus de rulare pe asfalt, sporind astfel semnificativ confortul la condus. Anvelopele all-terain sunt marcate cu eticheta M+S, fiind deci adecvate pentru condusul în orice anotimp. În dotarea modelului special Q8 e-tron edition Dakar* este inclus, de asemenea, setul de anvelope de vară montate pe jante de 20 de inchi cu design atractiv cu 5 spițe în V.

Lumină, vizibilitate și sunet la cote premium: dotările speciale

Pachetul opțional de iluminare ambientală Plus cu șase culori predefinite pune interiorul automobilului optim în scenă. Dispunând de lumini extinse pentru contururi cu până la 30 de nuanțe, iluminatul ambiental accentuează cu precizie liniile esențiale de design de la interior. Ca alternativă la sistemul standard de climatizare cu setări pe două zone, Audi oferă sistemul de aer condiționat cu setări pe patru zone.

Acest sistem poate face uz de un al doilea sistem opțional de încălzire de înalta tensiune ce va crește simțitor puterea de încălzire a interiorului. Aceasta înseamnă că interiorul se încălzește mai rapid când afară este foarte rece, pe când sistemul adițional de încălzire a bateriei are grijă ca bateria să fie pregătită pentru încărcare în lunile geroase de iarnă. Sistemul opțional de sunet premium Bang & Olufsen cu sunet 3D face ca experiența SUV-ului electric să fie ieșită din comun și la nivel sonor.

Sistemul are 16 difuzoare cu o putere de 705 wați. Oglinzile exterioare virtuale opționale cu camere video incluse reduc lățimea mașinii cu 15 centimetri, optimizând și coeficientul aerodinamic. De asemenea, oglinzile virtuale asigură o vizibilitate mai clară decât oglinzile clasice, inclusiv în condiții de umiditate crescută sau de praf dens.