Audi Logo
Stories of Progress
Menu

Iluminare inteligentă în culori vibrante: Audi Q6 e-tron cu tehnologie OLED digitală de a doua generație

Premieră mondială: Semnele luminoase digitale active animă farurile și stopurile într-un mod inedit

Pentru prima dată, clienții pot alege semnalele luminoase pentru faruri și stopuri prin intermediul MMI și al aplicației myAudi

Pachet cu semne luminoase digitale disponibil la cerere

Această inovație va schimba permanent designul iluminării auto și comunicarea Car-to-X: cu stopurile OLED digitale de a doua generație, Audi Q6 e-tron duce la un nou nivel designul blocurilor optice, gama de funcții și siguranța rutieră. Audi dezvoltă treptat tehnologia cu afișaje inteligente care pot comunica cu alți participanți la trafic afișând informațiile prin intermediul luminilor exterioare – aceasta este noua lumină de comunicare. Semnalul luminos digital activ este o altă premieră mondială care își face debutul pe Audi Q6 e-tron. Face o impresie complet nouă, indicând drumul către viitorul tehnologiei de iluminare Audi. Pentru prima dată, clienții pot selecta opțional afișajele luminoase pentru această nouă evoluție a luminilor digitale de zi în farurile Matrix LED și noua generație de stopuri digitale OLED.

În plus, clienții pot rezerva semnele luminoase digitale la cerere.

Q6 e-tron nu numai că marchează un nou capitol în electromobilitatea Audi; Tehnologia de iluminat este o parte importantă a ADN-ului brandului. Cu primele semne luminoase digitale active din lume, Audi Q6 e-tron inaugurează o nouă eră caracterizată prin design distinctiv și estetică unică pentru Audi.

A doua generație a tehnologiei OLED digitale modelează aspectul noilor modele Audi și crește exponențial gama de funcții. Acest lucru, la rândul său, îmbunătățește siguranța rutieră, așa cum demonstrează în mod impresionant lumina de comunicare din stopurile OLED. Q6 e-tron stabilește, de asemenea, noi standarde în personalizare: cu un total de opt semne luminoase digitale opționale în luminile de zi reproiectate ale farurilor Matrix LED și stopurile OLED digitale 2.0, clienții pot personaliza aspectul Q6 e-tron acum mai mult ca niciodată. Acest lucru este posibil prin MMI și, mai nou, prin aplicația myAudi. Clienții pot alege, de asemenea, semnele luminoase digitale după achiziționarea mașinii.

Design și dinamism combinate în premieră: semnele luminoase digitale active

Farurile și stopurile par vii la prima vedere – așa ar trebui să-și imagineze clienții semnele luminoase digitale, o premieră mondială a mărcii cu patru inele. Acestea fac parte din pachetul opțional de semne luminoase digitale.

"Audi Q6 e-tron este primul model de serie pentru care proiectăm atât forma farurilor, cât și dinamismul lor. Datorită unei simbioze perfecte între designul iluminatului și noua tehnologie, noile lumini Audi Q6 e-tron sunt mai dinamice și mai inteligente ca niciodată. Am oferit semnelor luminoase propria lor personalitate și, în același timp, lumii digitale - propria estetică", explică César Muntada, Head of Lighting Design.

"Cu primele semnale luminoase digitale active din lume, Q6 e-tron inaugurează o nouă eră a designului distinctiv și a esteticii unice pentru Audi."

Modulul de software din unul dintre calculatoarele modelului Audi Q6 e-tron, dezvoltat de către Audi în colaborare cu CARIAD, compania de software a grupului, face posibil acest tip de semnal luminos. În cazul celei de-a doua generații de stopuri digitale OLED, cele șase panouri OLED cu 360 de segmente generează o nouă imagine la fiecare zece milisecunde, folosind un algoritm conceput special.

Acest algoritm permite semnelor luminoase să demonstreze capacitatea de interacțiune personală a mașinii, făcând vizibilă "activitatea cerebrală" a modelului Q6 e-tron prin mișcarea constantă și culori vibrante. Semnele luminoase pentru farurile din față sunt create prin interacțiunea algoritmului cu 12 segmente reglabile, în timp ce în spate sunt utilizate toate segmentele digitale OLED. Segmentele luminoase individuale interacționează astfel încât imaginea de ansamblu a semnelor luminoase să nu varieze în intensitate luminoasă.

A doua generație a tehnologiei digitale OLED

O scurtă prezentare generală a tehnologiei digitale OLED: În 2016, Audi a prezentat o nouă tehnologie de iluminare în industria auto pentru modelul TT RS. A fost pentru prima dată când LED-urile organice (prescurtat OLED) au fost folosite pentru luminile de spate. Elementele OLED sunt surse de lumină de suprafață pe bază de semiconductori care generează lumină cu omogenitate perfectă și valori de contrast ridicate. Luminozitatea lor este, de asemenea, reglabilă. În plus, forma luminilor OLED poate fi configurată și segmentată cu precizie în părți comutabile. Semnele dinamice de iluminare pentru stopurile OLED au debutat la modelul Audi TT RS.

În 2020, clienții Audi Q5 puteau alege în premieră semnale individuale pentru luminile din spate, datorită stopurilor digitale OLED. Prin această realizare, Audi a devenit primul producător auto care a modificat digital luminile din spate. Schimbarea s-a bazat pe proprietățile de bază ale OLED-urilor: contrast ridicat, segmentare în zone comutabile, omogenitate ridicată a luminii și capacitatea de a aranja segmentele foarte precis. Audi rămâne singurul producător auto care oferă această evoluție a tehnologiei.

În 2022, această opțiune a devenit standard pentru modelul Audi A8 cu lumini de spate digitale OLED. Sistemul “bus” al mașinii a permis software-ului său să controleze fiecare panou al luminii de spate și fiecare segment OLED în mod individual. La modelul A8, clienții puteau alege dintre trei semne de lumini de spate prin intermediul MMI; la S8, puteau alege dintre patru modele.

"Audi a recunoscut din timp potențialul utilizării tehnologiei OLED pentru luminile de spate și de atunci a continuat să avanseze sistematic în dezvoltarea și digitalizarea acestora, fiind singurul producător auto care a făcut acest lucru. Ca urmare, putem oferi acum clienților noștri o gamă mereu nouă de funcții de iluminare", explică Stephan Berlitz, șeful departamentului de dezvoltare a iluminatului, demonstrând o strategie clară în spatele utilizării acestei tehnologii.

"OLED-urile digitale sunt mai eficiente, mai ușoare și mai omogene decât sistemele de iluminat tradiționale", continuă Berlitz, proiectând o imagine a viitorului: "Datorită contrastului lor puternic, acestea se transformă treptat în ecrane exterioare, devenind astfel un important mijloc de comunicare cu mediul înconjurător al mașinii. Cu funcția de indicare a proximității, folosim lumina pentru a interacționa cu ceilalți participanți la trafic încă din 2020. Audi Q6 e-tron adaugă acum lumina de comunicare pentru a îmbunătăți și mai mult siguranța rutieră."

A doua generație de lumini spate digitale OLED, în detaliu.

Cu următoarea generație de OLED-uri digitale în luminile din spate, care urmează acum în Audi Q6 e-tron, Audi extinde semnificativ gama de funcții și libertatea de design, îmbunătățind, mai presus de orice, siguranța rutieră. Pentru prima dată, luminile de spate digitale OLED pot comunica în mod specific cu mediul înconjurător (comunicare Car-to-X). Numărul de segmente pe fiecare panou digital OLED a crescut de la 6 la 60, comparativ cu prima generație. Șase panouri OLED cu 360 de segmente în total sunt utilizate în stopurile modelului Q6 e-tron. Noua arhitectură electronică E3 face posibilă controlarea acestui număr semnificativ crescut de segmente cu ajutorul unui modul software pe unul dintre computerele de domeniu. Creșterea constantă a numărului de segmente per panou digital OLED va face posibilă, în viitor, dezvoltarea părții din spate a mașinii într-un afișaj care să îmbunătățească și mai mult comunicarea între sistemul Car-to-X și siguranța rutieră.

Tehnologia digitală inovatoare OLED creează condițiile pentru un design complet nou al farurilor din spate, asigurând omogenitate și contrast foarte ridicat. Există și alte avantaje: Sursele de lumină de suprafață nu necesită reflectoare, ghidaje de lumină sau sisteme optice suplimentare, ceea ce le eficientizează. Împreună, aceste proprietăți permit inginerilor și designerilor Audi să depășească limitele de design dintre bidimensionalitate și tridimensionalitate. Cu alte cuvinte, marca cu cele patru inele creează forme tridimensionale pe suprafețe bidimensionale. În plus față de o bandă luminoasă LED integrată în partea din spate, sticla 3D separă afișajele luminoase de celelalte funcții de iluminare.

Audi inovează, de asemenea, bordul mașinii. Următoarea generație de lumini de zi digitale și modulele luminoase sunt acum separate din punct de vedere vizual, creând o mai mare claritate a designului. Designerii au proiectat LED-urile individuale - 70 în total - în această nouă evoluție a luminilor digitale de rulare pe timp de zi ca obiecte 3D transparente. Secțiunea frontală a luminilor de zi digitale prezintă o structură prismatică precisă, în timp ce o garnitură 3D metalizată le înconjoară pentru a atrage atenția asupra ochilor digitali ai mașinii.

Siguranță îmbunătățită datorită farurilor și luminilor de spate inteligente

Audi a îmbunătățit funcțiile de siguranță ale mașinii, aducându-le la un nou nivel. Indicatorul de proximitate, o caracteristică familiară altor modele Audi, este extinsă în noul Q6 e-tron pentru a include o lumină de comunicare. Integrată cu luminile de spate digitale OLED, aceasta avertizează ceilalți participanți la trafic cu privire la accidente și defecțiuni prin afișarea unei semnături luminoase spate statice specifice cu simboluri de avertizare integrate și a graficului obișnuit în situații rutiere critice. Sistemul de asistență ajută astfel șoferii Audi cu dificultați de vedere, precum și toți ceilalți participanți la trafic.

Ca și în cazul sistemului avansat de informații despre trafic de la modelul A8, care avertizează participanții la trafic cu privire la accidente sau pericole prin intermediul farurilor digitalizate, lumina de comunicare utilizează date din cloud. În plus, cea de-a doua generație de stopuri digitale OLED activează lumina de comunicare cu simboluri de avertizare pentru asistență de urgență, RECAS (semnal de avertizare în caz de coliziune din spate), lumini de avertizare a pericolelor, apeluri de urgență (eCall), apeluri de asistență rutieră (bCall) și lumini ale frânelor de urgență.

Lumina de comunicare adaugă o dimensiune suplimentară funcției de avertizare a părăsirii vehiculului. Anterior, aceasta îi informa pe ocupanți doar atunci când părăseau vehiculul, de exemplu, dacă se apropia o altă mașină sau o bicicletă. Dar acum, un semnal luminos special adaptat în graficul stopurilor avertizează bicicliștii sau șoferii care se apropie din spate. În acest fel, Audi Q6 e-tron își extinde conceptul de siguranță și la ceilalți participanți la trafic, sporind siguranța rutieră pentru toată lumea.

În cele din urmă, lumina de comunicare utilizează un semnal luminos specific în față și în spate pentru a indica asistența la parcare a mașinii atunci când aceasta se află în modul de parcare automată. Acest lucru îi informează pe participanții la trafic aflați în apropiere că pot circula mai departe în siguranță.

Un nou nivel de libertate: semnale luminoase digitale disponibile prin intermediul MMI și a aplicației myAudi

Cu până la opt afișaje digitale pentru farurile și luminile de spate, șoferii se pot bucura de un nou nivel de libertate în personalizarea Q6 e-tron. Clienții pot selecta o semnătură în două moduri: prin intermediul aplicației myAudi sau în mașină prin intermediul MMI. Șase semnături suplimentare, cu un scenariu de iluminare la venirea acasă/plecarea de acasă și semnătura digitală corespunzătoare, sunt disponibile prin intermediul unor pachete opționale suplimentare.

Prin intermediul aplicației myAudi, clienții pot activa semnalele luminoase din exteriorul mașinii și pot experimenta scenariul dinamic de iluminare și funcția de sosire/plecare direct de pe mașină. Același lucru se întâmplă și cu lumina de comunicare din a doua generație de stopuri digitale OLED și cu indicatorul de proximitate. La cerere, farurile Matrix LED pot oferi o demonstrație în direct a funcțiilor de eliminare a strălucirii semnelor și de mascare a obiectelor.

Pentru un grad și mai mare de personalizare a modelului Q6 e-tron, clienții pot rezerva pachetul de afișaje luminoase pentru farurile LED plus/Matrix LED și farurile spate OLED digitale după ce achiziționează mașina, folosind funcțiile la cerere. Clienții pot achiziționa funcțiile permanent sau pentru perioadă limitată. Această flexibilitate le permite clienților Audi să își personalizeze modelul Q6 e-tron cu până la opt semnale luminoase digitale (numai în combinație cu farurile spate digital OLED și farurile LED plus/Matrix LED) pentru a se potrivi preferințelor. În cele din urmă, aceștia pot achiziționa, la cerere, asistarea luminilor de întâlnire și pachetul Matrix.