Audi Logo
Stories of Progress
Menu

Viitorul este electric

Audi își accelerează propria transformare și își definește obiective clare: începând cu 2026, Audi va dezvolta exclusiv modele de automobile 100% electrice, iar producția de automobile cu motoare cu ardere internă va fi sistată în 2033. Pentru a vă permite să pășiți optim informat în viitorul pur electric al automobilului, am făcut aici un rezumat al informațiilor importante despre automobilele electrice. Puteți identifica automobilele pur electrice ale mărcii Audi în baza denumirii lor: toate au incluse ”e-tron” în numele lor.

 

Ce exact este un automobil electric?

Toate automobilele 100% electrice ale mărcii Audi poartă denumirea e-tron. Caracteristic pentru automobilele 100% electrice este că bateria lor se poate încărca, pe de o parte, din surse externe, ca de pildă de la stațiile de încărcare electrică sau de la dispozitivele wallbox și, pe de altă parte, bateria se poate încărca în timpul călătoriilor, prin sistemul de recuperare a energiei.

 

Recuperarea energiei

În funcție de drumul parcurs și de activitatea de frânare, generatorul transformă energia din etapele de frânare și din etapele de rulare liberă în energie electrică. Energia electrică astfel obținută este stocată în baterie. De exemplu, un Audi e-tron poate genera până la 30% din autonomia sa prin recuperarea energiei de frânare. Bateria este astfel încărcată cu până la circa 220 kW la viteze mai mari. Procesul recuperării va fi vizibil pe afișajul Audi virtual cockpit.

 

Sistemul electric de propulsie

Automobilele electrice pot fi antrenate de trei tipuri diferite de motoare electrice: motorul sincron cu magneți permanenți, motorul asincron sau motorul sincron fără magneți permanenți. Varianta de motor electrică este aleasă pentru fiecare model de automobil în funcție de diferite criterii, precum autonomia dorită, puterea, necesarul de spațiu, sarcina necesară, aspecte de producție și costuri. După cum se vede în imagine, de exemplu, Audi Q4 50 e-tron quattro¹ ² are două motoare electrice: un motor asincron cu magneți permanenți pe puntea spate și un motor asincron pe puntea față. Motoarele electrice folosesc curent alternativ, pe când bateria de înaltă tensiune furnizează curent continuu. De aceea, fiecare motor electric este conectat la un sistem electronic ce transformă curentul necesar.

 
 

Sistemul bateriei

”Bateria litiu-ion este componenta de bază a fiecărui automobil electric. Din acest motiv, Audi își intensifică activitățile de dezvoltare în domeniul bateriilor și am ales pentru acest lucru unitatea Audi din Neckarsulm. Intenționăm să renunțăm la separarea celei mai mari componente a automobil electric, și anume, sistemul bateriei, de componentele structurale ale automobilului. De aceea încurajăm întrepătrunderea diferitelor departamente, în vederea consolidării perspectivei unitare a automobilului. La sediul nostru din Neckarsulm aducem astfel împreună departamentul de dezvoltare a caroseriei cu cel de dezvoltare a capacității bateriilor de înaltă tensiune, generând astfel sinergii valoroase. Astfel construim și puntea spre colegii responsabili de construcția ușoară și creăm o simbioză optimă pentru asigurarea eficienței maxime a automobilelor Audi.”

Stephan Reil, Director Dezvoltare Tehnică Neckarsulm

 

Verificarea rapidă a bateriilor

Automobilul electric nu mai este funcțional. Ce se întâmplă acum cu bateria? Încă de la începutul anului 2021, Volkswagen Group Components operează o fabrică-pilot pentru reciclarea bateriilor în Salzgitter, Germania. Bateria este mai întâi supusă unei verificări rapide ce durează câteva minute. Verificarea este executată cu ajutorul softului de analiză BattMAN ReLife. În funcție de rezultatele verificării și deci de starea bateriei, se decide ce anume se va întâmpla mai departe cu bateria.

 

Calculatorul pentru costurile de utilizare

Merită să cumpăr un automobil electric? Noi facem comparația între automobilele electrice și automobilele cu motor cu ardere internă. Calculatorul nostru pentru costurile de utilizare vă permite să comparați costurile directe de operare ocazionate de automobil (fără costurile de achiziție sau alte costuri secundare).

 

Întrebări frecvente

Denumirea e-tron desemnează modelele pur electrice ale mărcii Audi. Veți găsi denumirea aceasta inscripționată pe exteriorul și în interiorul automobilului.