Știri Audi

CEO-ul Audi a vorbit la congresul UN de la Geneva despre inteligența artificială

12.06.2017

 

  • Prof. Stadler la congresul UN "AI for Good": "În situațiile în care un accident este inevitabil, așteptăm o decizie a mașinii autonome."

 

  • Inițiativa beyond  examinează întrebările etice și legale referitoare la condusul autonom dar și de modul de lucru din viitor.  

CEO-ul Audi, Prof. Rupert Stadler, a ținut un discurs la congresul Națiunilor Unite despre utilitatea inteligenței artificiale pentru beneficiul umanității. Acesta a declarat la conferința "AI for God Global Summit" că o oportunitate semnificativă de a îmbunătăți viața de zi cu zi o are condusul autonom, dar a atras atenția că așteptările nu ar trebui să fie exagerate: "În situațiile în care un accident este inevitabil, așteptăm o decizie din partea mașinii autonome. Dar există situații în care dilema nu poate fi rezolvată nici de un interlocutor uman și nici de o mașină." Astfel, alături de situațiile legale, întrebările etice despre utilizarea noilor tehnologii trebuie de asemenea discutate, a adăugat acesta. prin inițiativa beyond , Stadler atrage atenția asupra acestor subiecte.

La primul summit "AI for Good Global" din Geneva, Președintele Consiliului de Management AUDI AG a declarat în fața experților UN: "Avem nevoie de un discurs pentru societate care să își îndrepte atenția spre potențialul enorm al condusului autonom în relație cu întrebările etice și legale pe care le ridică." Inteligența artificială (IA) este considerată de către experți ca fiind o tehnologie cheie pentru condusul autonom și piloted. Aceasta asistă mașina pentru a percepe și a interpreta mediul și a lua apoi deciziile. Dar cine este responsabil în cazul unui accident și cum ar trebui ca o mașină autonomă să se comporte în situația unui pericol care nu poate fi evitat? Prof Stadler: "Luăm în serios îngrijorările publicului și ne confruntăm cu provocările asociate acestei tehnologii."

În ultimii doi ani, compania de automobile Audi a construit rețeaua interdisciplinară beyond cu ajutorul experților din întreaga lume specializați în inteligență artificială. Filosofi, psihologi, experți în drept, informaticieni, și anteprenori de start-up au luat parte la primele evenimente. La un workshop despre întrebările etice și legale referitoare la condusul autonom, experții Audi s-au întălnit, printre alți participanți, cu Iyan Rahwan și Kate Darling de la MIT Media Lab, Luciano Floridi de la Universitatea Oxford și Bryant Walker Smith de la Universitatea din Carolina de Sud. Pe parcursul prezentării de la summitul "AI for Good Global", publicul a putut participa la discuție. "Intustria automobilelor nu poate răspunde singură la întrebările etice și legale referitoare la condusul autonom și piloted," a spus Stadler: "Știința, domeniul afacerilor, politicienii și societatea trebuie să lucreze împreună." În etapa următoare, vor fi invitați experți din mai multe domenii și va implica mai multă cooperare.

Al doilea subiect asupra căruia se concentrează inițiativa beyond este viitorul mod de lucru în era IA. "Avem nevoie de o abordare mai diferențiată pentru a înțelege modul în care inteligența artificială ne schimbă modul de lucru," declară Stadler. Acesta face referire la mecanismul de bază al pieței de muncă și la proiectele care ar trebui dezvoltate de marile companii. "Scopul nostru este să stabilim o colaborare perfectă între oameni și mașini." Ideea unei asamblări modulare fără o linie de asamblare este un exemplu de cum poate arăta această interacțiune într-o fabrică smart.

"Trebuie să ne asigurăm fundamental că inteligența artificială este aplicată în folosul societății, spune Stadler. "Modul în care inteligența artificială ne schimbă viața depinde de noi toți și de modul în care folosim potențialul noilor tehnologii."

Organizatorii congresului UN de la Geneva sunt International Telecommunication Union (ITU), agenția UN responsabilă de tehnologiile de informare și comunicare și Fundația XPRIZE, întemeiată de Peter Diamandis. La summitul de trei zile, experții din întreaga lume s-au reunit pentru prima dată pentru a discuta despre potențialul inteligenței artificiale în scopul rezolvării problemelor globale.

Notă

Discursul ținut de Rupert Stadler poate fi urmărit pe Audi Media Center: goo.gl/0Ue3PW sau pe https://www.itu.int/en/ITU-T/AI/Pages/webcast.aspx