Știri Audi

Audi activesphere concept

27.01.2023

·     Audi prezintă un nou studiu de crossover cu sistem electric de propulsie și tracțiune integrală quattro

·     Un coupé de lux, ce se poate transforma într-un pick-up

·     Conceptul de operare inovator include ochelari pentru realitatea augmentată

 

Fiind al patrulea model din seria conceptcar-urilor sphere, Audi activesphere concept marchează punctul culminant al gamei noi de prototipuri prezentate de marca germană cu patru inele. Completând acum familia formată din Audi skysphere roadster, lansat în 2021, Audi grandsphere sedan și Audi urbansphere space concept lansate ambele în aprilie 2022, noul crossover coupé cu patru uși etalează un nou concept impresionant de caroserie transformabilă. Având o lungime de 4,98 metri, automobilul acesta deosebit de elegant este mai mult decât o simplă mașină sport de lux cu o gardă la sol mare și roți de 22 inchi, ce îi anunță abilitățile în off-road. La simpla apăsare a unui buton, posteriorul cu trăsături specifice de sportback poate fi transformat într-o platformă de transport ("activeback"), fiind astfel soluția perfectă pentru transportul de echipament pentru activități recreaționale, precum bicicletele electrice sau echipamentul pentru sporturi acvatice sau de iarnă.

 

Combinând într-o sinteză perfectă aspecte teoretic opuse, Audi activesphere concept trece cu flexibilitate peste anumite granițe clasice, beneficiind totodată de un sistem de propulsie și de suspensii ce îl recomandă atât pe șosea, cât și în off-road. Volanul și pedalierul îi permit șoferului să controleze în mod activ automobilul, permițând totodată și condusul autonom, atunci când își dorește călătorii relaxante. Fiind un coupe foarte elegant și în aceeași măsură dinamic, automobilul beneficiază de proporții și linii clasice. Și totuși, în doar câteva secunde, mașina se poate transforma într-un pick-up optim pentru transportarea echipamentului de sport. Astfel, platforma spațioasă pentru transport permite chiar încărcarea a două biciclete electrice.

Prototipul a fost conceput și proiectat de Audi Design Studio din Malibu, la o aruncătură de băț de Pacific Coast Highway, legendarul drum de coastă. Mințile creative din spatele proiectului sunt managerul studioului, Gael Buzyn și echipa sa. El descrie idea de la baza proiectului astfel: "Noul activesphere este unic. Este un nou tip de crossover ce combină în manieră ingenioasă eleganța specifică modelelor Audi Sportback, cu caracterul practic al SUV-urilor și cu excelente abilități reale de deplasare în off-road."

Fiind echipat cu sistem electric de propulsie și tehnologie de încărcare rapidă pe baza platformei electrice premium PPE modulare a mărcii, Audi activesphere concept s-a alăturat familiei de prototipuri Audi sphere. Noul model electric cu tehnologie de ultimă oră combină sustenabilitatea, caracteristicile dinamice avansate și abilitatea de a călători la drum lung, emisiile sale locale fiind zero, autonomia de peste 600 km și timpul necesar pentru încărcare foarte redus, datorită tehnologiei de 800 de volți.

Oliver Hoffmann, Membru al Consiliului de Administrație AUDI, responsabil pentru Dezvoltare Tehnică: "Prototipurile noastre din gama sphere prezintă viziunea Audi asupra mobilității premium a viitorului. Trecem printr-o schimbare de paradigme, mai ales în ceea ce privește interiorul viitoarelor noastre modele Audi. Interiorul devine un loc în care pasagerii se simt efectiv ca acasă și din care se pot, totodată, conecta cu lumea de afară. Cea mai importantă inovație tehnică introdusă de Audi activesphere concept este adaptarea realității augmentate pentru automobil. Audi dimensions creează sinteza perfectă dintre mediul înconjurător și realitatea digitală."

Capacitatea de deplasare autonomă pe teren adecvat le asigură șoferilor și pasagerilor o nouă libertate, ce poate fi folosită în variate feluri la bordul Audi activesphere concept, grație noului display și a tehnologiei noi de operare. Acest nou concept inovator de operare, denumit Audi dimensions, combină universul fizic cu universul virtual (Mixed Reality), afișând conținutul digital în timp real în câmpurile vizuale directe ale ocupanților.
Ochelarii high-tech asigură imaginea mediului înconjurător real, inclusiv a rutei, afișând însă simultan și conținut 3D și elemente interactive, ce pot fi configurate în manieră individualizată pentru șoferi și pasageri.

Aceasta înseamnă că pot fi afișate toate informațiile importante pentru șofer, precum situația curentă de rulare și navigația. Iar la interior, cei care folosesc ochelarii pot vedea panourile de comandă și alte afișaje virtuale structurate ordonat, în design minimalist, dar ascunse ochilor ce nu folosesc ochelarii. Tehnologia Mixed Reality le permite utilizatorilor să interacționeze cu precizie cu aceste zone reale și totuși invizibile, ce reacționează la atingere, deoarece ochelarii afișează și execută funcții reacționând în timp real la atingerea utilizatorilor.

Fiind un Allrounder perfect, Audi activesphere concept este soluția ideală pentru pretențiile ridicate ale unei generații de clienți Audi a căror interes este îndreptat în mod special spre viitor și pentru care mobilitatea individuală și sustenabilitatea nu se exclud reciproc. De asemenea, acest model se adresează acelora care își doresc ca automobilul lor să beneficieze de estetica aparte și dinamismul avansat cu care au fost obișnuiți de marca Audi, în combinație cu tehnologia orientată spre viitor. Pentru acești clienți, Audi activesphere concept este o viziune fascinantă, ce le permite să depășească granițele dintre aceste dimensiuni.

Eleganță robustă: designul exterior

Cu dimensiunile sale exterioare ample, Audi activesphere concept se încadrează în segmentul premium superior, lungimea sa fiind de 4,98 metri, lățimea de 2,07 și înălțimea de 1,60 metri. Specific automobilelor electrice, ampatamentul este generos, măsurând 2,97 metri și asigurând spațiu amplu pentru pasageri la nivelul picioarelor. Consolele din față și din spate sunt relativ scurte, creând o impresie mai compactă decât mărimea dată de dimensiunile efective. Audi activesphere concept apare monolitic din toate perspectivele, de parcă ar fi turnat dintr-o singură bucată.

Jantele mari de 22 de inchi și garda la sol foarte mare, cabina aplatizată a pasagerilor, specifică modelelor Audi și plafonul cu arcul său dinamic conferă automobilului proporții ce sugerează fără doar și poate un automobil sport.

Anvelopele de 285/55 sunt suficient de voluminoase pentru orice tip de teren, iar profilul lor adânc accentuează abilitățile avansate de care Audi activesphere concept dispune pe teren accidentat. Roțile dispun de elemente amovibile. Astfel, când automobilul este folosit în off-road, elementele se deschid pentru o mai bună ventilare și se închid apoi din nou pe șosea, pentru a optimiza caracteristicile aerodinamice ale mașinii. Oglinzile exterioare elegante cu cameră video instalate pe portierele din față sunt la rândul lor astfel proiectate încât să reducă rezistența la înaintare cât mai mult posibil.

Absența muchiilor dure se traduce prin treceri fluide între suprafețele convexe și cele concave pe întreaga caroserie, ceea ce însemnă, de asemenea, că sunt create doar umbre ușoare și pale. Privite din lateral și din spate, pasajele roților apar a fi accentuat orizontale, subliniind potențialul dinamic al prototipului.

Suprafețele vitrate acoperă o mare parte din automobil și nu sunt rezervate doar zonei de la nivelul capului. Partea frontală a prototipului Audi activesphere concept încorporează chipul inconfundabil al mărcii Audi, grila Singleframe, care are de această dată un design transparent, ce le permite pasagerilor o vedere neobstrucționată asupra drumului, prin portbagajul mare din față (frunk).

Suprafețele vitrate se fac observate și în zona laterală inferioară a portierelor, ce par să se dizolve în lumea naturală și în interior, atunci când Audi activesphere concept este setat în modul Off-road. Hayonul amplu și curbat dispune, de asemenea, de suprafețe vitrate ample, pentru iluminarea optimă. Chiar și podeaua este transparentă, lăsând lumina zilei să pătrundă cu generozitate la interior.

Designul exterior al automobilului semnalează în mod accentuat abilitățile din off-road ale prototipului, cu pasajele voluminoase ale roților, ce sugerează sistemul de tracțiune integrală quattro controlat electronic. Garda la sol este, de asemenea, variabilă, putând fi crescută în off-road cu 40 mm față de garda de bază, de 208 mm sau poate fi redusă, de asemenea, cu 40 mm, pentru condusul pe șosea, pentru a optimiza centrul de greutate și caracteristicile aerodinamice la deplasarea cu viteză mare. Unghiul de atac, important pentru deplasarea în off-road, este de 18,9 grade la Audi activesphere concept, iar unghiul de degajare de 28,1 grade.

Garda la sol variabilă este inspirată din familia modelelor Audi allroad, modele ce se bucură încă din anul 2000 de numeroși fani entuziaști în segmentul C și ulterior și în segmentul B. Începând încă de la prima sa generație, această familie de modele dispune, de asemenea, de suspensii pneumatice și de o gardă la sol variabilă, beneficiind totodată și de un design distinctiv, cu aspectul diferențiat al părții inferioare a caroseriei, unde se fac remarcate și elemente de protecție clar vizibile. Un alt aspect semnificativ pentru modelele allroad este pachetul Avant.

Audi activesphere concept este primul automobil Sportback cu hatchback ce include elemente de design și dotări tehnice din gama allroad. Din acest motiv, Audi numește această nouă variantă de caroserie "active Sportback", pentru a o diferenția de allroad.

O altă variație nouă a temei allroad este că Audi activesphere concept este finisat cu vopseaua high-gloss Arctic Teal, închisă la culoare, în față și în spate, precum și sub portierele laterale. De asemenea, se observă zone mătuite, ce diferențiază vizual podeaua de zona cabinei. Aici sunt integrate și bandouri metalice aranjate în paralel. Aceste elemente se deschid când este crescută garda la sol, făcând vizibil faptul că a fost selectat modul Off-Road.

La fel ca la fratele său Audi grandsphere concept, și portierele de la Audi activesphere concept se deschid în direcții opuse, fiind atașate în față și în spate de montanții A și C. Și la noul prototip, designerii au renunțat la montanții B. Această inovație face ca întregul spațiu interior să se deschidă pasagerilor în întregimea sa când pasagerii urcă la bord.

În stânga și în dreapta deasupra grilei Singleframe, farurile înguste par doi ochi cu privirea concentrată. Unitățile optice evocă emblema mărcii, cu cele patru inele renumite, mărind și izolând intersecția a două inele, ce formează o pupilă: o nouă semnătură luminoasă digitală inconfundabilă, pe care Audi a introdus-o pentru prima dată la Audi grandsphere: ochiul Audi. La Audi activesphere concept, această semnătură a căpătat acum o variație: versiunea on-road și versiunea off-road au fiecare propria variantă. Luminile de zi și blocurile optice spate fac uz de tehnologie LED ultra-fină, pentru un plus de precizie și contrast.

Sportback și Activeback: arhitectură variabilă pentru partea din spate

Audi activesphere concept încalcă granițele, fiind un maestru al metamorfozei. Secțiunea sa posterioară în special reflectă stilul activ de viață al ocupanților săi și permite transportul unor echipamente sport mai mari, fără a sacrifica însă din eleganța siluetei sportive de Sportback.

Dacă este necesar, luneta transparentă din spate glisează aproape la nivel peste plafonul noului Audi activesphere concept. Totodată, segmentul vertical inferior din spate se pliază orizontal. Astfel se deschide o platformă de transport mare, numită Activeback și echipată cu elemente de prindere, de pildă, pentru biciclete electrice. Suprafețele laterale din spate, montanții C, rămân în poziția inițială pentru a menține silueta dinamică a mașinii. Totodată în spatele scaunelor posterioare se ridică un panou ce izolează cabina de intemperii.

În centrul structurii este integrat un suport pentru schiuri. În poziție normală acesta este integrat complet în plafon, dar poate fi desfăcut când se transportă schiuri.

Interiorul are prioritate: oamenii ocupă primul loc

Denumirea "sphere" nu este întâmplătoare. Componenta comună a denumirilor Audi skysphere, grandsphere, urbansphere și acum și activesphere face aluzie la interior. Kilowații și km/h nu mai reprezintă prioritatea zero a specificațiilor designului pentru această nouă generație de automobile. În schimb, vedeta este interiorul, sfera în care ocupanții își petrec timpul și își trăiesc experiențele în timp ce călătoresc. Nevoile și dorințele lor dau formă spațiului, arhitecturii și funcțiilor.

Odată cu această schimbare de paradigme, și procesul de design în sine se schimbă. De la începutul tuturor discuțiilor, totul este orientat spre interior și spre designul interiorului. Abia apoi sunt concepute pachetul de dotări, liniile exteriorului și proporțiile ce dau forma de ansamblu a automobilului.

Funcțional și minimalist: interiorul

Structură extrem de clară și ordonată: aceasta este prima impresie puternică pe care pasagerii o au când urcă pentru prima dată la bordul unui Audi activesphere concept, prin ușile sale mari și larg deschise.

Arhitectura spațiului este dominată de suprafețele verticale și orizontale, alături de unghiurile drepte. Zonele de la interior au culori orizontale contrastante, iar elementul central dominant constă în suprafețele scaunelor și ale portierelor, plus capitonajele din față și din spate în nuanța cadă Roșu Lava, ce contrastează incitant cu exteriorul închis la culoare, ceea ce se observă chiar și din afara automobilului, privind prin geamurile laterale. Deasupra și dedesubtul acestei zone centrale, domină și la interior culorile întunecate (negru, antracit și gri închis).

Cele patru scaune individuale sunt suspendate, de parcă ar fi extensii ale consolei centrale înalte, ce se întinde pe întreaga lungime. Sprijinită pe consola centrală, marginea superioară a interiorului scoicii scaunului are formă orizontală, pentru a prelua rolul de cotieră. Designerii au conceput suprafețele șezutului, spătarului și sprijinul umerilor sub forma a trei scoici separate. Se observă de la prima privire că suportul lateral este excelent. Designul sugerează, de asemenea, ușurința, scaunele părând că plutesc, menținând astfel un echilibru atractiv între funcționalitate și eleganța designului.

Când Audi activesphere concept se deplasează în modul autonom, planșa de bord, volanul și pedalierul dispar într-o poziție invizibilă. Mai ales pe primul rând de locuri, în fața șoferului se deschide un spațiu amplu, ce se extinde până în extremitatea frontală a mașinii și chiar mai departe. Grila Singleframe complet vitrată le asigură pasagerilor vizibilitate neobstrucționată asupra drumului din fața mașinii.

Planșa de bord cu lamelele sale de lemn preia funcția de soundbar supradimensionat, dar și funcția de ventilație inteligentă, integrând practic o gură de ventilație extinsă pe întreaga lățime.

Dacă șoferul dorește să preia controlul asupra volanului, bordul și volanul ies din planșa de bord și fiecare șofer își poate alege poziția ergonomică ideală la volan. Comenzile MMI touchless din portiere sunt întotdeauna vizibile și accesibile manual, de exemplu pentru a controla geamurile și a ajusta scaunele.

Arhitectura interiorului și senzația de spațiu amplu de la interiorul noului Audi activesphere concept sunt determinate în cea mai mare parte de consola centrală înaltă, ce se extinde pe întreaga lungime a interiorului. Desigur că la automobilele electrice nu mai este nevoie de tunelul central pentru arborele cardanic. Astfel, în acest caz, consola oferă spațiu de depozitare și un bar de bord, ce poate fi fie încălzit sau răcit. Capacul superior este transparent, astfel că pot fi văzute sticlele și paharele, dar și cu scopul de a integra consola voluminoasă cu eleganță în interior. Mai există și o consolă în plafon, direct deasupra consolei centrale, reflectându-i dimensiunile. Aici sunt păstrate, la îndemâna pasagerilor, cele patru perechi de ochelari de realitate augmentată pentru sistemul de Mixed Reality.

Audi dimensions: o punte între universuri

Depășirea granițelor este punctul forte principal al noului Audi activesphere concept, iar această caracteristică este aplicabilă și interfeței dintre automobil, utilizator și mediul înconjurător. Noul sistem combină astfel pentru întâia dată realitatea fizică și sfera digitală, dând naștere unei noi lumi: Audi dimensions!

Elementul central al noului sistem sunt ochelarii inovatori de Mixed Reality. Este disponibilă câte o pereche separată pentru fiecare ocupant, adică pentru șofer și pentru pasageri. La bordul prototipului Audi activesphere concept, utilizatorii au, de asemenea, acces la un ecosistem digital complex.

La începuturile tehnologiei, ochelarii de realitate virtuală erau limitați la afișarea realității virtuale, fără a putea include elemente din lumea reală. Între timp tehnologia a evoluat devenind tehnologie de realitate augmentată, la care lumii reale îi este suprapus conținut virtual. Iar acum este disponibilă tehnologia denumită Mixed Reality, ce afișează conținutul virtual cu referințe spațiale la lumea reală, în trei dimensiuni. Nu există dubiu: în viitor, realitatea virtuală va aduce posibilitățile head-up display-urilor cu realitate augmentată la un cu totul alt nivel în ceea ce privește flexibilitatea, precizia și conținutul disponibil.

Audi activesphere concept este primul automobil ce face uz de această generația avangardistă a tehnologiei ce adaugă dimensiunea interacțiunii la dimensiunea celor două universuri suprapuse: universul real și cel digital. Cu o precizie unică fără precedent, la o rezoluție extraordinară și cu un contrast excelent, sistemul aduce în câmpul vizual al utilizatorului de la volan panourile de control și display-urile invizibile fără ochelari.

Cu alte cuvinte, utilizatorul poate vedea conținutul virtual, ce este destinat inițial doar informării. Dacă utilizatorul își concentrează privirea asupra informației, semnalând astfel interesul, sistemul va afișa informații mai detaliate. Conținutul devine un element activ și interactiv imediat ce utilizatorul se concertează și interacționează, adică schițează gesturi.

Mâna poate apoi urma intuitiv privirea utilizatorului, pentru a controla funcțiile automobilului în timp ce interfața cu utilizatorul (display-ul virtual din ochelari) reacționează în timp real la modificări, asemeni unui instrument de bord obișnuit. O funcție deosebit de practică face ca unitatea de comenzi virtuale să se deplaseze spre utilizator, astfel încât acesta să poată interacționa în manieră confortabilă cu interfața pentru utilizatori, indiferent de poziția în care șade utilizatorul.

Interiorul clar structurat și ordonat al noului Audi activesphere concept nu mai trebuie să țină cont de poziționarea unităților de comandă. Când utilizatorul are nevoie de un element, acesta apare și poate fi operat la fel de intuitiv ca în lumea reală. Important: diferitele funcții ale automobilului nu mai sunt acum organizate în manieră specifică organizării într-un automobil cu ecrane și funcții fizice. În schimb, acestea sunt dispuse logic direct în fața elementelor cu care au anumite legături. Două exemple: elementele de control pentru aerul condiționat sunt poziționate în fața gurii de ventilație, iar panoul pentru comanda funcțiilor de sunet și entertainment se află deasupra difuzoarelor.

În orice caz însă, posibilitățile pe care ni le rezervă aceste tehnologii nu sunt încă în niciun caz epuizate. În modul Off-road, de pildă, poate fi proiectată o grafică topografică 3D la înaltă rezoluție peste peisajul natural și pot fi afișate informații de navigație și privind destinația. Aici pot fi folosite și informațiile pentru siguranța în trafic, ca de pildă alertele privind ambuteiajele sau poleiul.

În funcție de necesar, pasagerii și șoferii primesc informații foarte diferite în ochelarii lor de Mixed Reality. Când șoferul se concentrează la condus atunci când este activ la volan, pasagerii pot să caute activități la destinație și chiar să le pregătească deja.

În același timp ei pot controla și sistemul de aer condiționat din interiorul mașinii și pot alege muzica din sistemul de sunet, pe care fiecare ocupant îl poate folosi separat. Având în vedere că ochelarii sunt special adaptați la interiorul modelului Audi activesphere concept, conținutul proiectat poate fi integrat cu precizie în arhitectura interiorului mașinii.

Conexiunea dintre utilizatorii ochelarilor și automobil, împreună cu ecosistemul său oferă nenumărate posibilități, chiar și în afara automobilului. De exemplu, unde acum rutele sau întreținerea automobilului pot fi pregătite de acasă, folosind o tabletă sau un laptop, pe viitor tehnologia Mixed Reality și ochelarii vor fi singurele dispozitive necesare în acest sens.

La fel, pasagerii din Audi activesphere concept își pot lua cu ei ochelarii din mașină pe pista de schi, pentru a-i ajuta să găsească coborârea optimă sau să facă excursii cu bicicleta.

Și informațiile despre automobil, autonomia bateriei sau cele mai apropiate stații de încărcare pot fi accesate din interiorul dar și din afara automobilului. Iar când este nevoie, sunt disponibile și avertizări avansate, precum cele cu privire la presiunea din anvelope sau previziunile meteo, ce pot fi folosite pentru selectarea rutei.

Platforma electrică premium PPE: tehnologie personalizată de propulsie

Datorită dimensiunilor sale și a performanțelor sale avansate, Audi activesphere concept se pretează excelent pentru implementarea celui mai inovator sistem de propulsie electric al mărcii Audi: Platforma electrică premium, pe scurt - PPE.

Asemeni fraților Audi grandsphere concept și Audi urbansphere concept, și activesphere concept va face uz de această platformă pentru producția de serie. Acest sistem modular este dezvoltat sub coordonarea Audi, în colaborare cu Porsche AG și primele automobile Audi din producția de serie bazate pe platforma PPE vor fu prezentate rând pe râmd înainte de fineel anului 2023.

Platforma PPE este concepută exclusiv pentru automobilele electrice pe baterie, astfel că poate exploata la maximum punctele forte ale acestei tehnologii, pentru optimizarea caracteristicilor dinamice ale automobilului, a aspectelor economice ale automobilului și a opțiunilor de pachete disponibile.

Astfel, Audi își poate extinde în manieră eficientă oferta de automobile electrice din gamă, în baza segmentelor sale de mare volum B și C. Adițional, economiile de scară vor permite oferirea tehnologiilor din clasa de lux precum și a diferitelor versiuni într-o gamă amplă de modele, ceea ce constituie un avantaj fără egal pe piața premium.

PPE este prima platformă concepută ca bază pentru o gamă mai amplă ca niciodată de automobile pentru segmentele de volum, inclusiv modele SUV și CUV cu garda la sol înaltă, cât și modele cu garda la sol redusă, ce fac parte din gama centrală a mărcii Audi, ca de pildă din familia Audi A6, a cărei dimensiuni exterioare și ampatament sunt aproape identice cu cele ale prototipului Audi activesphere concept.

Elementul esențial al viitoarei flote de automobile PPE este un modul pentru baterie situat între punți, care, ca la Audi activesphere concept stochează circa 100 kWh de energie. Folosind întreaga lățime dintre punțile automobilului, Audi a putut crea o arhitectură foarte subțire a bateriei.

Împreună, puterea motoarelor electrice de pe punțile față și spate ale prototipului Audi activesphere concept ce dispune de tracțiune integrală se ridică la 325 kW. Cuplul sistemului este de 720 Nm. Roțile din față și din spate sunt conectate printr-o punte cu cinci brațe. Conceptcar-ul dispune și de suspensie pneumatică adaptivă Audi cu amortizoarele adaptive.

Încărcare rapidă la 800 de volți

Elementul central al tehnologiei de propulsie a tuturor viitoarelor modele Audi PPE va fi tehnologia de încărcare de 800 de volți. Astfel, la stațiile de încărcare rapidă, bateria va putea fi încărcată în timp foarte scurt la 270 kW, asemeni bateriei de la Audi e-tron GT quattro*. Această tehnologie revoluționară va intra în premieră în producție pentru segmentele medii și de lux de volum mare, odată cu platforma PPE.

Tehnologia PEE permite timpi de încărcare ce se apropie de cei necesari pentru oprirea la benzinărie și alimentarea unui automobil cu motor clasic cu ardere internă. Astfel, 10 minute sunt suficiente pentru a încărca bateria la un nivel suficient pentru ca automobilul să poată să parcurgă apoi peste 300 de kilometri.

De asemenea, bateria de 100 kWh poate fi încărcată în mai puțin de 25 de minute de la 5% la 80%. Datorită acestor calități, precum și a autonomiei ce depășește considerabil 600 de kilometri, Audi activesphere concept se pretează fără rezerve pentru călătoriile la drum lung.

Consumul de combustibil/electric și emisiile** modelelor menționate anterior:

 

Audi e-tron GT quattro

Consum electric în regim mixt în kWh/100 km: - (NEDC); 21,6-19,9 (WLTP); emisii de CO₂ în regim mixt în g/km: 0

 

Pentru acest automobil sunt disponibile exclusiv valorile WLTP pentru consum și emisii. Nu sunt disponibile și valorile NEDC. Acolo unde datele pentru consumul de combustibil și emisiile de CO₂ sunt comunicate ca intervale, consumul și emisiile variază în funcție de specificațiile automobilului.

**Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. De la 1 ianuarie 2022 ciclul de testare WLTP a înlocuit complet sistemul NEDC, ceea ce înseamnă că nu mai sunt disponibile valorile NEDC pentru automobilele care au primit omologările de tip ulterior.

Valorile nu se referă la un anumit autovehicul concret și nu sunt parte a ofertei, ci servesc exclusiv pentru compararea între diferitele tipuri de autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și coeficientul aerodinamic și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, pot influența consumul de combustibil, consumul de energie electrică și performanțele.

Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO₂ măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Este posibil ca astfel să se modifice și regulile de taxare a automobilelor, începând cu 1 septembrie 2018. Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO₂ oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO₂ și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.