Știri Audi

Audi a livrat în 2022 peste 100.000 de automobile electrice, în ciuda condițiilor dificile de pe piață

17.01.2023

·     Livrările de automobile electrice Audi au crescut cu 44% față de 2021

·     Volumul total de 1,61 milioane de autovehicule livrate în 2022 se situează sub volumul de livrări al anului precedent

·     Hildegard Wortmann, Membră a Consiliului de Administrație Audi, responsabilă pentru Vânzări și Marketing: "Orientarea spre mobilitatea electrică este strategia corectă. Perspectivele sunt pozitive, datorită portofoliului atractiv și a numărului mare de comenzi în curs"

 

În 2022, Audi a reușit din nou să își crească semnificativ livrările de automobile electrice. Creșterea cu 44% a numărului de automobile electrice livrate se datorează continuării sistematice a strategiei de electrificare a mărcii. Astfel Audi a reușit să își mențină traiectoria și pe parcursul anului trecut, deși 2022 a fost un an caracterizat de profunde crize globale. Per total, Audi a vândut peste 1,61 milioane de autovehicule anul trecut, o cifră apropiată de cea a anului anterior, în ciuda crizelor prelungite din aprovizionare și a provocărilor majore din lanțul logistic. În 2022, Audi a întrecut rezultatele anului 2021 în Europa și în Germania, precum și pe alte piețe esențiale pentru marcă.

 

"Rezultatele excelente repurtate de modelele noastre 100% electrice ne arată că am ales drumul corect orientându-ne spre mobilitatea electrică," a declarat Hildegard Wortmann, Membră a Consiliului de Administrație AUDI AG, responsabilă pentru Vânzări și Marketing. Per total, Audi a livrat clienților 118.196 de autoturisme electrice, ceea ce reprezintă un plus de 42,8% față de anul trecut.

Cererea mare manifestată pentru modelele electrice Audi Q4 e-tron, Audi e-tron GT quattro și Audi e-tron confirmă decizia clară a companiei de a se orienta spre un viitor 100% electric și propulsează Audi cu avânt și mai mare pe calea sa spre ținta strategică de a deveni un furnizor de mobilitate premium sustenabilă. Astfel, un nou model așteaptă deja să circule în curând pe drumuri: noul Audi Q8 e-tron este pregătit să continue succesul poveștii Audi e-tron. Modelul încă nelansat pe piață a înregistrat deja numeroase precomenzi, deși premiera sa este planificată abia pentru primăvara anului 2023. Începând cu anul 2026, Audi va lansa exclusiv automobile 100% electrice pe piața internațională.

"În mediul acesta extrem de dificil și dinamic, echipa noastră internațională și-a demonstrat și în 2022 capacitatea avansată și puterea," a rezumat Hildegard Wortmann. "Datorită spiritului de echipă extraordinar, a capacității operaționale excelente și a gestiunii eficiente a vânzărilor, am reușit să încheiem și acest an cu succes."

Alături modelele 100% electrice, în portofoliu s-au făcut remarcate cu creșteri semnificative și modelele Audi A3 (+12,1%), Audi A4 (+8,0%) și Audi Q5 (+2,7%). Și Audi Sport a repurtat rezultate deosebite anul trecut: livrările de 45.515 de automobile sport de înaltă performanță înseamnă un nou record și o creștere de 15,6% față de anul 2021.

În Europa, Audi și-a crescut în 2022 vânzările cu 1,2 procente față de anul anterior, la 624.498 de unități. Și aici a crescut considerabil cererea de automobile electrice, în special pentru modelele Audi Q4 e-tron (+99,4%), Audi e-tron GT (+29,2%) și Audi e-tron (+8,5%). Divizia Audi Sport a contribuit la rezultatul excelent din Europa, livrările acestei divizii crescând în Europa la cifra record de 29.417 de autovehicule (+30,8%). Per total, 29 de țări europene și-au crescut cifrele de vânzări față de anul anterior.

Vânzările din Germania și-au adus considerabil contribuția la tendințele pozitive din Europa (214.678 unități, +18,7%), unde și creșterea livrărilor modelelor electrice (+87,8%) a fost remarcabilă. Compania și-a crescut aici în mod semnificativ și cota de piață. De asemenea, Audi Sport a consemnat un nou record pe piața de proveniență, Germania, unde a vândut 12.993 de autoturisme, volum ce reprezintă o creștere de 43% față de 2021.

Creșterea pentru modelele 100% electrice ale mărcii Audi a fost mare anul trecut chiar și în SUA: vânzările-record de 16.177 de unități reprezintă o creștere de 47,3% față de 2021. Dintre acestea, Audi e-tron și-a adjudecat 10.397 de unități, marcând o creștere de 7,2% comparativ cu anul precedent. De la lansarea modelelor Audi Q4 e-tron și Audi Q4 Sportback e-tron, Audi este marca cu cel mai mare portofoliu de automobile electrice de pe piață. Din cauza problemelor de logistică și aprovizionare, numărul total de autovehicule livrate în SUA a fost de 186.875 de unități anul trecut, ceea ce înseamnă o ușoară scădere, de -4,7% față de 2021, deși cererea din partea clienților este în continuare ridicată.

Compania a livrat în total 642.548 de automobile în China, ceea ce înseamnă cu 8,4% mai puțin decât anul trecut. Scăderea a fost cauzată de crizele din aprovizionare, în special de criza semiconductoarelor, precum și de limitările din producție cauzate de COVID-19. Restricțiile cauzate de pandemia COVID au determinat aici chiar și închideri temporare de showroom-uri. Numărul de automobile 100% electrice livrate a crescut cu 9,8%. În 2022, compania și-a extins cu succes portofoliul electric în China, cu noul Audi Q5 e-tron Roadjet, Audi Q4 e-tron și Audi RS e-tron GT*. Creșteri adiționale au fost repurtate cu Audi A3 (+ 10,0%), Audi A4 (+14,9%) și Audi Q5 (+4,5%).

Pe restul piețelor de pe glob, cererea de automobile 100% electrice a crescut cu 90,2%.      Audi a livrat în total 160.310 de automobile (-3,5%) pe aceste piețe ce au fost influențate negativ și de criza geopolitică, suplimentar față de problemele din lanțul de aprovizionare. Compania a mai repurtat creșteri semnificative cu precădere în Orientul Mijlociu (+47,9%), India (+27,1%) și Taiwan (+22,2%).

"Chiar dacă ne confruntăm și în continuare cu provocări de ordin economic, privim cu încredere în viitor," a explicat Hildegard Wortmann, care a continuat: "pentru că intrăm în anul 2023 în care vom accelera împreună transformarea, cu un portofoliu atractiv, cu un număr mare de comenzi deja existente și o echipă extrem de motivată."

 

În general, dotările, datele și prețurile specificate în acest document se referă la gama de automobile oferite în Germania. Rezervat dreptul de a opera modificări fără o informare prealabilă; acest document ar putea conține erori și omisiuni pentru care nu ne putem asuma răspunderea.

 

Notă pentru editori: Cifrele financiare finale pentru 2022 vor fi prezentate la conferința de presă anuală din 16 martie 2023.

 

Consumul de combustibil/electric și emisiile** modelelor menționate anterior:

Audi Q8 e-tron

Consum electric în regim mixt în kWh/100 km: - (NEDC); 24,4-19,5 (WLTP); emisii de CO₂ în regim mixt în g/km: 0 (0)

Audi Q4 e-tron

Consum electric în regim mixt în kWh/100 km: - (NEDC); 20,2-16,6 (WLTP); emisii de CO₂ în regim mixt în g/km: 0 (0)

Audi Q4 Sportback e-tron

Consum electric în regim mixt în kWh/100 km: - (NEDC); 19,7-16,1 (WLTP); emisii de CO₂ în regim mixt în g/km: 0 (0)

Audi e-tron GT quattro

Consum electric în regim mixt în kWh/100 km: - (NEDC); 21,6-19,6 (WLTP); emisii de CO₂ în regim mixt în g/km: 0 (0)

 

**Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. De la 1 ianuarie 2022 ciclul de testare WLTP a înlocuit complet sistemul NEDC, ceea ce înseamnă că nu mai sunt disponibile valorile NEDC pentru automobilele care au primit omologările de tip ulterior.

 

Valorile nu se referă la un anumit autovehicul concret și nu sunt parte a ofertei, ci servesc exclusiv pentru compararea între diferitele tipuri de autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și coeficientul aerodinamic și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, pot influența consumul de combustibil, consumul de energie electrică și performanțele.

 

Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Este posibil ca astfel să se modifice și regulile de taxare a automobilelor, începând cu 1 septembrie 2018. Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.

 

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.