Știri Audi

Echipa Audi Sport rămâne motivată și în a doua jumătate a Raliului Dakar

13.01.2023

·    Contraste puternice între avantajele concurențiale evidente și dezamăgirile suferite

·    Echipa Audi Sport rămâne în continuare foarte motivată, în ciuda problemelor cu care s-au confruntat toate echipele sale de piloți

·    Se preconizează o a doua jumătate de raliu dificilă

 

Prima jumătate a Raliului Dakar 2023 a fost prilejul unui adevărat carusel al sentimentelor contradictorii pentru echipa Audi Sport: cele două victorii de etapă și primele trei zile în care Audi RS Q e-tron a condus cel mai dur raliu din lume au fost puse în umbră de dificultățile întâmpinate de toate cele trei echipe Audi de piloți. După prolog, clasamentul era condus de Mattias Ekström/Emil Bergkvist, iar apoi Carlos Sainz/Lucas Cruz au fost în următoarele două zile pe primul loc. Dar diferitele avarii din etapele mai dure i-au aruncat mult înapoi. Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger au fost pe locul doi după a patra etapă specială, dar, din cauza unui accident, au ieșit din joc două zile mai târziu.

 

Raliul Dakar 2023 a surprins participanții cu mari dificultăți și a cauzat numeroase turbulențe în clasificări. Terenul pietros de după prolog a cauzat echipei Audi Sport 14 pene de cauciuc în 4 etape consecutive, începând cu prima zi a anului. Toate cele trei automobile Audi RS Q e-tron din concurs au suferit avarii. În a cincea etapă, secțiunile cu iarba cămilei au cauzat compresii puternice, solicitând astfel enorm mașinile de raliu, dar și pe piloții de la bord. Și, apoi, ploaia a făcut ca nisipul să se întărească neașteptat de mult și a forțat și o schimbare de rută. Din cauza unei stații inundate, organizatorii au introdus o etapă de semi-maraton cu o modificare de rută și cu service limitat, înaintea zilei de pauză, din 9 ianuarie.

La acel moment, mașina cu numărul de start 204 ieșise deja din concurs. Recordman-ul Dakar, Stéphane Peterhansel, a suferit un impact nefericit cu o dună, pe care a  aterizat foarte dur după o săritură.    Copilotul său, Edouard Boulanger, s-a confruntat după aceea cu dureri lombare. A fost dus cu un elicopter la spital, unde medicii au constatat o leziune vertebrală. Audi a organizat apoi transferul său pe cale aeriană la un specialist din Germania. "Astfel ne asigurăm că Edouard beneficiază de îngrijiri optime. Din fericire, nu sunt preconizate probleme permanente de sănătate," a declarat Rolf Michl, Directorul Motorsport Audi. "Întreaga echipă Audi Sport îi urează însănătoșire grabnică." Stéphane Peterhansel: "Nu îmi mai amintesc nimic din accident. Atât de dură a fost aterizarea. Mă bucură faptul că Edouard nu are leziuni mai grave!"

Carlos Sainz/Lucas Cruz au rămas fără roată la aterizarea în același loc. Reparația, plus 18 ore de penalizare i-au propulsat mult în spatele clasamentului pe triplii campioni de Dakar. Ziua următoare, Sainz s-a oprit și a pierdut și mai multe ore pentru a-și ajuta colegul de echipă, pe Ekström, a cărui mașină a suferit o avarie la suspensii. Înainte de ziua de odihnă, cei doi spanioli s-au situat pe locul 116 la general. "Am avut noroc că nu ni s-a întâmplat ceva mai grav la accidentul din locul acela înșelător," a apreciat Sainz. "Firește că din poziția noastră l-am ajutat pe Mattias cu reparațiile în ziua următoare." Mattias Ekström/Emil Bergkvist au pierdut 15 minute din cauză că au rata un marcaj de drum la start. În a șaptea etapă, s-a rupt o suspensie de pe spate dreapta, din cauza unei pietre ce nu a fost vizibilă pe o bucată de drum rapidă. Acest eveniment a fost urmat a doua zi de o avarie la sistemul de răcire. Drept rezultat, cei doi scandinavi ocupau la pauză poziția 39, fiind totodată cea mai bine poziționată echipă Audi. "Când nu am avut încredere în informațiile din roadbook, ca, de pildă, în etapa a șasea, ne-am adaptat ritmul," a explicat Mattias Ekström. "După șapte zile de raliu, ne aflam pe locul cinci, dar piatra invizibilă și suspensia avariată ne-au aruncat mult înapoi."

"În mod evident, cursa nu decurge așa cum speram noi," a declarat Rolf Michl. "Dar cele nouă rezultate în top 3 la etape pe parcursul a peste 3.000 de kilometri arată că Audi RS Q e-tron cu sistemul său de propulsie cu emisii reduse este fără doar și poate apt să facă față concurenței. Astfel, obiectivul nostru este în continuarea obținerea de rezultate excelente în etape." Uwe Breuling, Directorul departamentului Aplicații automobile, a lăudat echipa unită: "Deși problemele întâmpinate de echipe au estompat euforia, nimeni nu s-a descurajat. Echipa Audi Sport colaborează în continuare intens și la capacitate maximă cu echipa Q Motorsport, pentru a pregăti optim, zi de zi, cele două mașini ale noastre, cu scopul de a acumula cât mai multă experiență și de a termina raliul în condiții cât mai bune." Sven Quandt, șeful de echipă Q Motorsport, face un bilanț intermediar al acestui raliu deosebit de dificil: "Când echipe cu o experiență atât de vastă ca Stéphane  Peterhansel/Edouard Boulanger și Carlos Sainz/Lucas Cruz au parte de asemenea probleme, devine cât se poate de evident cât de dificil este acest raliu.

Și echipa Mattias Ekström/Emil Bergkvist s-a confruntat cu provocări enorme. Dar nu am fost singurii care au suferit dezamăgiri. Zi de zi pozițiile de la vârf se schimbă în mod neașteptat, ceea ce ne arată cât de dur este de fapt acest raliu. Acum trebuie să ne păstrăm concentrarea, pentru că ne așteaptă încă mai mule etape de deșert în Empty Quarter (Pătrimea goală) și mai urmează încă 1.300 de kilometri de concurs.