-
Căutare
Grupul Audi: rezultate financiare excelente în ciuda mediului actual extrem de dificil
02.11.2022
· Președintele Consiliului de Administrație Audi, Markus Duesmann: "Rezultatele financiare confirmă puterea grupului nostru de mărci"
· Cifră de afaceri de 44,6 miliarde de euro, profit operațional de 6,2 miliarde de euro și o marjă operațională de 14,0%: Grupul Audi demonstrează o evoluție foarte bună, în ciuda crizei geopolitice curente și a rețelelor de aprovizionare suprasolicitate
· Cerere mare pentru modelele Audi electrice, rezultate excelente pentru marca Bentley, livrări-record pentru marca Lamborghini și livrări stabile la marca Ducati
Grupul de mărci premium își gestionează în continuare cu succes mărcile, chiar și în aceste vremuri dificile, ce ridică provocări majore pe piață. În primele trei trimestre ale anului 2022, grupul de mărci și-a crescut cifra de afaceri cu 10,4% față de anul precedent, la 44,6 miliarde de euro. Profitul operațional a atins astfel 6,2 miliarde de euro, semnificativ mai mult decât anul trecut, iar marja operațională a crescut la rândul ei, la 14,0%. La cifra de afaceri operațională extraordinară au contribuit politica bună de preț și rezultatele excelente ale mărcilor Bentley, Lamborghini și Ducati. Grupul de mărci și-a continuat astfel și în al treilea trimestru parcursul de succes al primei jumătăți a anului. Cashflow-ul net se menține la un nivel ridicat, fiind de 4,6 miliarde de euro.
"După nouă luni marcate de incertitudini geopolitice și de crize de lungă durată în lanțurile de aprovizionare, profitul operațional confirmă din nou puterea grupului nostru de mărci," a declarat Markus Duesmann, Președintele Consiliului de Administrație AUDI AG. "Totodată, privim spre viitor și ne concentrăm în continuare asupra obiectivelor noastre strategice, fără să le reducem sau să facem compromisuri."
Livrările: în continuare tendințe pozitive pentru modelele electrice
În primele 9 luni, grupul de mărci a livrat 1.212.275 de autovehicule (2021: 1.354.587) la clienți. Scăderea de 10,5% față de anul trecut a fost cauzată de crizele de lungă durată în aprovizionare și de provocările impuse de lanțul logistic. În ciuda mediului dificil pentru producție, marca Audi și-a crescut livrările cu aproape 12% în al treilea trimestru (408.430 autovehicule).
Și pe piața de proveniență, Germania, rezultatele mărcii au fost, de asemenea, pozitive: din ianuarie și până în septembrie, Audi a livrat clienților cu 8,1% mai multe autoturisme decât în aceeași perioadă a anului precedent. La nivel mondial, Audi a livrat anul acesta, până acum, 1.193.529 (-11,4%) de autoturisme.
Cifrele de livrări pentru automobilele electrice au evoluat excelent, crescând cu 45% față de anul trecut. Astfel, au fost livrate în total 76.989 (2021: 52.774) de mașini electrice la clienți. Și cota deținută de automobilele electrice în totalul livrărilor grupului au crescut semnificativ în aceeași perioadă, la 6,4% (2021: 3,9), aceasta fiind consecința strategiei coerente de electrificare implementate de Audi, strategie ce va fi accelerată și mai mult în anii viitori. Începând cu 2026, Audi va lansa exclusiv automobile 100% electrice. Cererea mare arată deja cât de atractiv este portofoliul de modele electrice. Iar următorul model este deja pregătit la linia de start:
Audi e-tron* va avea premiera anul acesta. Un prototip camuflat a putut fi deja observat în septembrie pe străzi, în cadrul drive testelor din Hamburg.
Implicarea în Formula 1 reprezintă o scenă internațională pentru prezentarea mărcii, precum și un promotor de inovațiilor
Electrificarea accentuată va marca și Formula 1 începând cu 2026: regulamentul tehnic mizează pe creșterea la 50% a puterii generate electric și pe utilizarea combustibilului sintetic începând cu 2026. Astfel Audi a considerat că acesta este momentul perfect pentru a se implica în cea mai populară competiție de motorsport. "Odată cu noul regulament, au fost îndeplinite condițiile noastre esențiale pentru participare," a spus Markus Duesmann. "Alături de limitarea costurilor pentru unitatea de propulsie, începând cu 2026, Formula 1 face un pas semnificativ spre sustenabilitate."
Audi a ales Sauber ca partener strategic pentru acest proiect. Echipa elvețiană de curse cu tradiție îndelungată va concura în calitate de echipă de uzină Audi începând cu anul 2026, folosind un motor dezvoltat de Audi pentru a concura în disciplina de vârf a motorsportului. Ca urmare a parteneriatului, Audi va cumpăra o acțiune a Grupului Sauber.
Audi nu dorește să folosească implicarea sa în Formula 1 doar ca platformă internațională de prezentare a mărcii, ci și ca stimulent în dezvoltarea automobilelor sale. "Performanțele superioare și concurența sunt întotdeauna promotoare ale inovației și transferului de tehnologie în industria noastră," a continuat Duesmann. Astfel, Audi a înființat deja Audi Formula Racing GmbH la sediul Audi Motorsport Competence Center din Neuburg an der Donau, unde a fost deja inițiată și dezvoltarea unității de propulsie planificate pentru intrarea în Formula 1 în anul 2026. Compania nou înființată are în principal angajați preluați de la Audi Sport GmbH, la care au fost adăugați și experți externi.
Cifra de afaceri a crescut semnificativ
În primele trei trimestre, Grupul Audi a generat o cifră de afaceri de 44.561 milioane de euro (2021: 40.375 milioane de euro), ceea ce reprezintă o creștere de 10,4%. La fel ca în trimestrele anterioare, grupul de mărci a beneficiat de politica sa excelentă de prețuri și de dezvoltarea dinamică a domeniului autovehiculelor electrice. La evoluția pozitivă a contribuit și consolidarea pentru prima oară a mărcii Bentley.
Veniturile conform taxonomiei UE au crescut ușor, la 12,4% din cifra totală de afaceri. Astfel, Grupul Audi subliniază importanța criteriilor ESG de sustenabilitate, ancorate în strategia sa "Vorsprung 2030" pentru toate deciziile sale ce privesc compania și produsul.
Marja operațională se situează în continuare net peste obiectivul strategic
Profitul operațional a însumat 6.250 milioane de euro (2021: 3.852 milioane de euro), la o marjă operațională de 14,0% (2021: 9,5%), ridicându-se semnificativ peste obiectivul strategic. Astfel, grupul a putut continua tendințele trimestrelor precedente. La veniturile-record au contribuit, alături de strategia bună de preț cu o poziționare excelentă, și rezultatele operaționale foarte bune ale mărcilor Lamborghini, Bentley și Ducati. În comparație cu anul anterior, efectele pozitive ale tranzacțiilor pentru materii prime au fost mult mai reduse.
Rezultate financiare foarte bune pentru mărcile Lamborghini, Bentley și Ducati
În primele trei trimestre, Lamborghini a reușit din nou să atingă cea mai mare cifră istorică de livrări. Astfel, la 7.430 de autovehicule livrate în primele 9 luni, Lamborghini și-a depășit din nou rezultatele excelente de anul trecut, livrările crescând cu 7,6%. Cifra de afaceri a crescut cu 30,1%, la 1.926 milioane de euro (2021: 1.481 milioane de euro). Profitul operațional a urcat la 570 milioane de euro (2021: 338 milioane de euro), iar marja operațională a ajuns la 29,6%, ceea ce reprezintă o valoare foarte bună.
Bentley1 și-a crescut livrările la nivel mondial cu 3,5%, la 11.316 de autovehicule și cifra de afaceri la 2.490 milioane de euro. Totodată, Bentley și-a crescut profitul operațional cu mai mult decât dublu față de anul trecut, la 575 milioane de euro (2021: 275 milioane de euro). Înregistrând o marjă operațională de 23,1%, Bentley își păstrează traiectoria și își depășește semnificativ obiectivul strategic.
Ducati a livrat în primele 9 luni ale anului 49.873 de motociclete (2021: 49.719), ceea ce reprezintă o ușoară creștere față de anul trecut. Cifra de afaceri a crescut cu 21,2%, la 872 milioane de euro (2021: 720 milioane de euro). Profitul operațional s-a ridicat la 109 milioane de euro (2021: 67 milioane de euro), cu o marjă operațională de 12,5%.
"Lamborghini, Bentley și Ducati au contribuit considerabil la rezultatele noastre financiare excelente. Aceasta arată încă o dată că grupul nostru de mărci este mult mai mult decât doar suma componentelor sale," a declarat Jürgen Rittersberger, Membru al Consiliului de Administrație, responsabil pentru Aspecte juridice și financiare în cadrul AUDI AG. "Datorită portofoliului nostru de produse, ne bucurăm de o robustețe excelentă, chiar și în perioada aceasta de criză geopolitică. O dovadă impresionantă a puterii noastre colective este și marja noastră operațională de 14%, ce depășește din nou obiectivele acestui trimestru."
Veniturile din active financiare și cashflow-ul net
Veniturile Grupului Audi obținute din active financiare au crescut la 1.283 milioane de euro (2021: 961 milioane euro), incluzând profituri mai mari din activitatea din China, și anume de 823 milioane de euro (2021: 780 milioane de euro). Revenirea rapidă după lockdownurile impuse pentru COVID-19 în China din al doilea trimestru a contribuit semnificativ la creșterea veniturilor. Profitul înainte de impozitare s-a ridicat la 7.533 milioane de euro (2021: 4.813 milioane de euro) în primele trei trimestre ale anului.
Cashflow-ul net s-a normalizat față de valoarea foarte mare înregistrată anul trecut, având un nivel solid, de 4.579 milioane de euro (2021: 7.917 milioane de euro). Pe de o parte, aceasta se datorează inventarului mai mare rezultat din producția mai mare din trimestrul trei și, pe de altă parte, continuării problemelor existente în logistică și aprovizionare. De asemenea, cashflow-ul a fost influențat și de impozitele și taxele mai mari, precum și de investiții, ca de pildă în noua unitate de producție Audi FAW NEV Company Ltd din Changchun, dar și de transferul de acțiuni în cadrul Grupului Volkswagen.
Având în vedere consecințele previzibile ale situației dificile persistente în lanțurile de aprovizionare, grupul de mărci premium și-a ajustat previziunile pentru întregul an 2022 și se așteaptă, conform actualizărilor, la un volum de livrări între 1,65 și 1,75 milioane de autovehicule. În acest context, este estimată o cifră de afaceri între 60 și 63 miliarde de euro. Datorită rezultatelor excelente pe piață și a disciplinei continue a costurilor, Grupul Audi estimează că va repurta o marjă operațională de 11 până la 13 procente. Aceste rezultate au fost calculate în condițiile în care nu vor mai interveni crize semnificative de materie primă pe piețe până la finele anului. Pentru rentabilitatea investiției, concernul a estimat 19 până la 22%. Previziunile privind ceilalți indicatorii cheie de performanță rămân nemodificate față de estimările din prima jumătate a anului, când cashflow-ul a fost estimat la 4,5 până la 5,5 miliarde de euro.
1 Cifrele anului trecut nu au fost incluse în rezultatele financiare ale Grupului Audi.
În general, dotările, datele și prețurile specificate în acest document se referă la gama de automobile oferite în Germania. Rezervat dreptul de a opera modificări fără o informare prealabilă; acest document ar putea conține erori și omisiuni pentru care nu ne putem asuma răspunderea.
Consumul de combustibil/electric și emisiile** modelelor menționate anterior: Audi e-tron
Consum electric mixt în kWh/100 km: 26,1-21,0 (WLTP); 24,3-20,9 (NEDC); emisii mixte de CO₂ în g/km: 0
**Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate de tip conform Procedurii Armonizate la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o procedură mai realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO₂. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP va înlocui treptat Noul ciclu de conducere european (New European Driving Cycle, sau NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO₂ măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.
În prezent este încă obligatorie comunicarea valorilor conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC sunt derivate din valorile conform WLTP. Valorile WLTP pot fi comunicate dacă se dorește până la momentul la care acestea devin obligatorii. Dacă valorile NEDC sunt comunicate ca interval, acestea nu se referă la un autovehicul anume și nu reprezintă o parte integrantă a ofertei. Acesta valori sunt comunicate doar cu scopul de a servi comparării diferitelor tipuri de autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și caracteristicile aerodinamice și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, precum și stilul individual de condus, pot influența consumul de energie electrică, emisiile de CO₂ și performanțele automobilului.
Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO₂ oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO₂ și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.
Sursa: https://www.audi-mediacenter.com/en/press-releases/audi-group-strong-financial-performance-in-a-challenging-environment-14983
> Rapoarte și cifre pentru trimestrul 3 2022