Știri Audi

Audi a ales Sauber ca partener strategic pentru intrarea sa în Formula 1

26.10.2022

• Echipa elvețiană cu tradiție îndelungată în Formula 1 va deveni echipa Audi de uzină începând cu 2026

• Oliver Hoffmann, Membru al Consiliului de Administrație, responsabil pentru Dezvoltare Tehnică: "Suntem încântați să avem un partener atât de competent și cu experiență atât de amplă pentru proiectul nostru de Formula 1"

• Pregătirile pentru dezvoltarea unității de propulsie Audi la fabrica din Neuburg decurg conform planurilor

 

Audi a parcurs încă un nou important pas pe drumul spre Campionatul Mondial FIA de Formula 1: marca a ales Sauber ca partener strategic pentru proiectul său și, ca semn al oficializării, urmează să cumpere o acțiune a Grupului Sauber. În baza parteneriatului, echipa elvețiană cu tradiție îndelungată în curse va concura în calitate de echipă de uzină Audi începând cu anul 2026, folosind motorul dezvoltat de Audi pentru a concura în disciplina de vârf a motorsportului.

La finele lunii august, Audi a anunțat că va intra în Formula 1, iar acum marchează următorul pas, confirmând partenerul strategic al acestui proiect pentru clasa de vârf a sporturilor cu motor. Având aproximativ 30 de ani de experiență în curse, Sauber este una dintre cele mai renumite echipe tradiționale ale Formulei 1. Sistemul de propulsie va fi creat la Audi Motorsport Competence Center în Neuburg an der Donau, iar Sauber va dezvolta și fabrica automobilul de curse la unitatea sa din Hinwil (Elveția). Sauber va fi, de asemenea, responsabilă pentru planificarea și implementarea activităților legate de curse.

 

"Suntem încântați că am reușit să câștigăm de partea noastră un partener cu atât de mare experiență și cu competențe excelente pentru proiectul nostru ambițios de Formula 1," a declarat Oliver Hoffmann, Membru al Consiliului de Administrație AUDI AG, responsabil pentru Dezvoltare Tehnică. "Cunoaștem deja Grupul Sauber, cu unitatea sa de producție de vârf și cu echipa sa cu experiență amplă, de la colaborările precedente și suntem convinși că împreună vom fi o echipă fantastică." De exemplu, Audi Sport a utilizat deja în mod regulat tunelul aerodinamic high-tech al Grupului Sauber din Hinwil în epoca de succes de la Le Mans, precum și la dezvoltarea turismului Class 1 pentru DTM.

"Sauber este un partener de primă clasă"

"Audi este cel mai bun partener pentru Grupul Sauber," a declarat și Finn Rausing, Președintele Sauber Holding. "Este cât se poate de evident că ambele companii au aceleași valori și aceeași viziune la bază. Abia așteptăm să ne atingem obiectivele comune, în baza acestui parteneriat puternic de succes."

Dezvoltarea unității de propulsie compuse dintr-un motor electric, o baterie, sisteme de comandă și un motor cu ardere internă este deja în curs la unitatea diviziei special create în acest sens: Audi Formula Racing GmbH din Neuburg an der Donau.

Peste 120 de angajați lucrează deja la acest proiect. "Sauber este un partener de primă clasă pentru utilizarea unității de propulsia Audi," a explicat Adam Baker, directorul companiei. "Așteptăm cu nerăbdare să începem colaborarea cu această echipă cu mare experiență, ce a influențat deja numeroase epoci ale Formulei 1. Împreună dorim să scriem următorul capitol, începând cu anul 2026."

Extinderea unității de fabricație din Neuburg este în curs

Agenda până la prima cursă la care va participa Audi în sezonul 2026 este ambițioasă: extinderea unității de producție din Neuburg va fi finalizată aproape complet în 2023, inclusiv personal, clădiri și infrastructură tehnică. Primele teste cu noua unitate de propulsie dezvoltată conform regulamentului Formulei 1 pentru 2026 sunt planificate pentru 2025.

Formula 1 face un mare pas în direcția sustenabilității, cu acest nou regulament ce va intra în vigoare în 2026. Iar acest fapt a reprezentat și un important criteriu pentru intrarea Audi în Formula 1. Astfel, unitățile de propulsie vor fi mai eficiente decât cele din prezent, având în vedere că va crește semnificativ proporția puterii generate electric. Sistemul electric de propulsie va avea o putere aproape la fel de mare ca motorul cu ardere internă, ce ajunge la 400 kW (544 CP). Iar motoarele turbo de înaltă eficiență de 1,6 litri vor fi antrenate pe bază de combustibil sintetic sustenabil, cu amprentă neutră de CO₂ (conform standardelor UE). Formula 1 și-a stabilit obiectivul de a avea o amprentă neutră de carbon până în anul 2030.