Știri Audi

Audi Bruxelles, un exemplu demn de urmat: ”Drepturile omului includ și drepturile trans*”

16.08.2022

Business-ul poate fi plin de culoare: cu ocazia German Pride Day, ce a avut loc în 7 iulie 2022, Audi și-a evidențiat munca depusă în beneficiul persoanelor trans* de la sediul său din Bruxelles. Redăm aici dialogul cu cele două persoane care au organizat această acțiune: consultantul pentru diversitate, Austen Lowe și HR managerul, Jeroen Tondeleir.

 

Când Leon începe să se prezinta ca Linda și vine la muncă îmbrăcat în consecință, abia atunci se observă dacă deschiderea și toleranța unei companii sunt reale sau doar vorbe goale. În calitate de "angajator Prout", Audi susține diversitatea LGBT*IQ la locul de muncă și atrage atenția asupra dificultăților conexe. Audi dorește să încurajeze o astfel de cultură în companie în care toți angajații să se simtă în siguranță și liberi, indiferent de orientarea lor sexuală și de identitatea lor de gen, deoarece doar cei ce pot fi cu adevărat autentici, fără rezerve, sunt cu adevărat productivi și își pot exploata la maximum potențialul.

Trans*: șanse egale la locul de muncă

În ultima perioadă s-au întâmplat multe în acest domeniu. De pildă, un proiect recent de lege promite noi drepturi pentru persoanele transgender, non-binare și intersexuale din Germania. Ideea de la baza conceptului prevede că fiecare își va putea decide pe viitor genul său personal și prenumele, iar procedurile necesare la starea civilă pentru modificările în acest sens vor fi foarte simple. Dar autodeterminarea poate fi asigurată și prin programe curajoase în cadrul companiei. Austen Lowe este consilier pentru diversitate la Audi Bruxelles și în timpul Zilelor Internaționale ale Diversității și Incluziunii a introdus un concept pentru susținerea persoanelor trans* în cadrul companiei. Împreună cu colegul său Jeroen Tondeleir, HR manager la Audi Bruxelles, el a marcat anul acesta Pride Day, vorbind despre un proiect exemplar.

Care este diferența dintre gen și sex?

Austen Lowe: Această întrebare este într-adevăr un bun punct de plecare. Aici intervin adeseori neînțelegeri, inclusiv în rândurile persoanelor deschise și tolerante. Genul și sexul sunt des folosite ca fiind sinonime, dar aceasta nu este corect. Sexul se referă doar la caracteristicile biologice. Genul oficial este în general definit la naștere și descrie, în mod tradițional, apartenența la unul dintre cele două grupuri ce se exclud reciproc, adică grupul bărbaților și grupul femeilor. Aceasta desconsideră însă nevoile persoanelor intersexuale, care nu corespund din punct de vedere biologic definițiilor tipice ale unui corp bărbătesc sau respectiv femeiesc. Fiecare își poate alege propria identitate de gen. Această identitate poate, dar nu trebuie, să corespundă genului biologic atribuit la naștere. De pildă, persoanele non-binare pot alege să nu se identifice cu niciunul dintre cele două genuri.

Austen Lowe, consilier pentru diversitate la Audi Bruxelles

 

Ce înseamnă "trans*"?

Austen Lowe: "Trans* este un termen general pentru persoanele a căror identitate nu corespunde genului care le-a fost atribuit la naștere. Când genul și genul manifestat corespund folosim termenul cisgender, antonimul termenului transgender.

 

Cum se face că Audi Bruxelles se preocupă în mod special cu acest subiect?

Jeroen Tondeleir: Nu este, desigur, o coincidență. Belgia se numără printre țările care au preluat în Europa rolul de lider în privința legislației în favoarea persoanelor trans*. Conform Trans Rights Map, Belgia a obținut deja 21 din cele 30 de puncte posibile pentru indicatorii îndepliniți, situându-se astfel mult înaintea altor țări. Deja în 2017, parlamentul belgian a votat o lege pentru recunoașterea genului, lege ce a permis schimbarea genului și a numelor prin proceduri administrative simple la starea civilă. Și, mai mult, în curând, genul va fi scos din documentele de identitate belgiene.

Jeroen Tondeleir, manager HR la Audi Bruxelles

Într-un mediu atât de deschis, mai este necesară dezvoltarea unui proces special pentru persoanele trans* în cadrul companiei?

Austen Lowe: Răspunsul clar este: da! Pentru că lipsa structurii poate uneori duce la excluziunea subconștientă. Angajatorii pot juca un rol important în soluționarea neînțelegerilor asociate persoanelor trans* și pot juca un rol activ în susținerea incluziunii lor. De aceea, am dezvoltat un proces integrat pentru întreaga companie, ce acoperă aspectele comunicării, având în vedere și vestiarele și băile, de pildă, precum și procedurile administrative necesare, precum modificarea ecusoanelor și a adreselor de e-mail. La cerere vom pune la dispoziție chiar și un model de e-mail care va ajuta angajații să își comunice identitatea în echipă.

Cum nume ați dezvoltat și implementat acest proces trans*?

Austen Lowe: Am vorbit deschis cu departamentele responsabile, despre felul în care am putea concepe un bun mecanism de susținere. Persoanele trans* ne pot contacta foarte simplu direct pe noi, consilierii pentru diversitate și pot purta o conversație confidențială și discretă cu noi. Acest dialog ne permite să inițiem pașii necesari.

 

Jeroen Tondeleir: Pentru noi, cei de la departamentul de resurse umane, este important să oferim acest suport. Trimitem un semnal clar, că persoanele trans* sunt bine-venite la noi în companie și că se pot simți sigure la locul de muncă, fără să se teamă de discriminare. Din perspectivă practică și administrativă, am avut anumite experiențe care au arătat cât de dificil poate fi să gestionezi anumite situații fără să ai un proces clar în spate. Totul este mult mai sustenabil atunci când schimbările la nivelul resurselor umane sunt susținute de procese.

Trimitem un semnal clar, că persoanele trans* sunt bine-venite la noi în companie și că se pot simți sigure la locul de muncă, fără să se teamă de discriminare."

 

Jeroen Tondeleir