Știri Audi

Anul financiar 2021: Grupul Audi a notat cel mai mare profit operațional și cel mai ridicat cashflow net din întreaga sa istorie

27.04.2022

 ·    Președintele Consiliului de Administrație Audi, Markus Duesmann: "Audi are planuri clare pentru viitorul său electric și digital."

·    Directorul financiar Audi, Jürgen Rittersberger: "În mediul acesta atât de dificil, ne-am demonstrat puterea financiară."

·    Profit operațional de 5,5 miliarde de euro și cashflow net de 7,8 miliarde de euro

·    Grupul de mărci auto: obiective comune și potențial de sinergii valorând sume de nouă cifre

 

Chiar și în condițiile atât de dificile ale anului financiar 2021, Audi și-a demonstrat din nou punctele forte. Grupul Audi a notat cel mai mare profit operațional și cel mai mare cashflow net din întreaga sa istorie. Veniturile anului trecut s-au ridicat la circa 53 miliarde de euro. Profitul operațional a ajuns la 5,5 miliarde de euro, iar marja de rentabilitate operațională a însumat 10,4%. Ridicându-se la 7,8 miliarde de euro, cashflow-ul net al Grupului Audi îi demonstrează capacitatea sa de auto-finanțare. Alături de managementul activ al crizei de semiconductoare și de disciplina strictă a costurilor, rezultatele pozitive în veniturile companiei se datorează și bunul management al prețurilor, valorilor reziduale solide, bunelor performanțe ale mărcilor Lamborghini și Ducati, precum și avantajelor repurtate din cotațiile bune pentru materiile prime și din cursurile de schimb. În același timp, marca Audi și-a continuat neabătută cursul transformării, crescându-și astfel cu 57,5% numărul livrărilor de automobile electrice propulsate de baterie. Efectul concret al războiului din Ucraina asupra rezultatelor Grupului Audi nu poate fi încă evaluat cu precizie.

 

"Audi are un plan clar pentru viitorul electric și digital, pe care l-am cuprins în strategia noastră Vorsprung 2030," a declarat Markus Duesmann, CEO AUDI AG. "Anul trecut, compania a arătat în manieră impresionantă că ne aflăm pe calea cea mai bună în transformarea modelului nostru de business, lucrând la neutralitatea amprentei de CO₂ și mobilitatea conectată."

Livrările: la aproape același nivel ca în anul precedent

În ciuda crizei de semiconductoare, marca Audi a reușitîn anul financiar 2021 un volum de livrări ce s-a apropiat de cel al anului precedent. Totodată, marca celor patru inele a înregistrat o creștere puternică și în domeniul automobilelor electrice pe baterie. Marca Audi a livrat în total 1.680.512 (2020: 1.692.773) de autovehicule la clienți pe parcursul anului trecut, ceea ce înseamnă aproape la fel de mult ca anul trecut (-0,7%). În prima jumătate a anului, Audi și-a crescut livrările cu 38,8%, la 981.681 (707.225) automobile, datorită managementului activ al situației furnizorilor. Criza persistentă de semiconductoare a dus la timpi morți în producție, în ciuda măsurilor intense de control, astfel că nu a fost posibilă satisfacerea deplină a cererii mari din a doua jumătate a anului.

Creștere puternică în sectorul autovehiculelor electrice

Creșterea livrărilor de automobile electrice pe baterie confirmă cursul clar spre mobilitatea electrică ales de companie. Audi a livrat clienților în total 81.894 (52.011) de automobile 100% electrice, ceea ce reprezintă un plus de 57,5% față de anul anterior. Au contribuit în acest sens cu precădere noul Audi Q4 e-tron*, cu 21.098 de unități vândute și Audi e-tron GT quattro*, cu 6.896 de unități vândute.

Veniturile: cu 6,2% peste anul precedent

Veniturile Grupului Audi au însumat în anul fiscal 2021 53,068 (49,973) miliarde de euro. Creșterea de 6,2% față de anul trecut poate fi atribuită în special politicii de preț solide și a performanțelor bune repurtate pe piață de modelele Q3, Q5, e-tron și de mărcile Lamborghini și Ducati. Pentru a asigura transparența și posibilitatea de a face comparații pertinente, Audi raportează în mod voluntar conform noului Regulament UE privind taxonomia. Astfel, veniturile conform taxonomiei UE au atins 12,8% raportat la veniturile totale ale Grupului Audi.

Profitul operațional: cel mai mare din toate timpurile

Alături de veniturile mai mari, disciplina strictă a costurilor și avantajele din cotațiile bune pentru materiile prime și din efectele cursurilor de schimb au dus la un profit operațional de 5,498 (2,569) miliarde euro și la o marja de rentabilitate operațională de 10,4% (5,1%). În rezultatele sale financiare, Grupul Audi prezintă și mare parte a cifrelor din China. Din integrarea activității din China în profitul operațional ar rezulta o marjă operațională de 12,5%.

Rezultatul financiar: activitatea din China relevă din nou rezultate excelente

Rezultatul financiar al Grupului Audi pentru anul fiscal 2021 a însumat 1,430 (1,618) miliarde de euro,  la care China a contribuit din nou considerabil, cu 1,140 (1,009) miliarde de euro. Audi intenționează să își extindă și pe viitor poziția solidă din China, colaborând în continuare cu partenerii săi FAW și SAIC, în special în domeniul automobilelor electrice pe baterie. Până în anul 2026, Audi intenționează să își extindă portofoliul în China la peste 10 modele 100% electrice. Următorul pas important este înființarea Audi FAW NEV Company Ltd. împreună cu partenerul FAW, cu care Audi colaborează deja de mult timp. Audi deține majoritatea în acest joint-venture, prin care Audi pune bazele expansiunii portofoliului local de automobile electrice și își construiește propria unitate de producție în Changchun. Aici Audi va fabrica modele 100% electrice pe baza platformei electrice premium PPE. Audi investește circa 2,6 miliarde de euro în acest proiect. Primele modele pur electrice pentru piața chineză ce au la bază platforma PPE vor ieși de pe liniile de asamblare ale noii fabrici începând cu finele anului 2024.

Cashflow-ul net: noi cifre-record

Cashflow-ul net al Grupului Audi a atins valori-record pentru anul financiar 2021: 7,757 (4,589) miliarde de euro. Creșterea de aproape 70% față de anul trecut poate fi atribuită în principal veniturilor mai mari și reflectă evoluția capitalului circulat pe parcursul crizei de semiconductoare, precum și disciplina strictă a costurilor.

Bonus de participare la profit

Audi își va împărți profitul cu angajații, răsplătindu-i pentru dedicarea de care au dat dovadă în dificilul an 2021. Astfel, muncitorii calificați ai unităților germane de producție vor primi un bonus de participare la profit de 5.670 euro (2020: 1.080) de euro. Suma este determinată în baza formulei de calcul stabilite prin contractul colectiv de muncă, având ca bază de calcul profitul operațional.  Și la companiile subsidiare ale Grupului Audi sunt stabilite reglementări privind bonusurile de participare la profit.

Colaborare excelentă în echipă: grupul de mărci are obiective ambițioase

Marca Bentley a fost inclusă pentru prima dată în previziunile pentru anul 2022, datorită consolidării rezultatelor. În cadrul grupului de mărci auto, vor colabora pe viitor și mai strâns mărcile Audi, Bentley, Ducati și Lamborghini, de exemplu pe baza roadmap-ului comun pentru mobilitate electrică și tehnologii digitale. Grupul de mărci se așteaptă astfel la un potențial de sinergii valorând sume de nouă cifre și își definește obiective ambițioase.  Astfel, obiectivul este de a livra începând cu 2030 peste 3 milioane de autovehicule la clienți. De asemenea, target-ul pentru marja de rentabilitate operațională este de peste 11%.

Previziunile pentru anul financiar 2022

"Audi a trecut cu succes de acest an turbulent. În mediul acesta atât de dificil, ne-am demonstrat puterea financiară și am reușit noi cifre-record pentru profitul operațional și cashflow-ul net," a declarat Jürgen Rittersberger, membru al Consiliului de Administrație AUDI AG, responsabil pentru domeniul Financiar și domeniul Juridic.  "Performanțele noastre financiare demonstrează că nu avem doar forța vizionară necesară unor astfel de planuri ambițioase, ci și forța financiară  corespunzătoare."

Numărul mare de comenzi și cererea ridicată, precum și optimizarea și mai profundă a disciplinei costurilor fixe permit Grupului Audi să privească cu încredere și spre restul anului financiar în curs. Situația aprovizionării cu semiconductoare ar trebui să se îmbunătățească ușor, dar efectele concrete ale războiului din Ucraina asupra economiei globale, a creșterii industriei și a veniturilor, a finanțelor și activelor Grupului Audi nu pot fi încă estimate în detaliu. Forecast-urile mărcii premium au fost adoptate în 21 februarie 2022, neincluzând deci efectele războiului din Ucraina.

Audi se așteaptă la livrări de 1.800.000 până la 1.900.000 de automobile. Veniturile au fost estimate la 62 până la 65 de miliarde de euro, în condițiile menținerii politicii prețurilor. Marja de rentabilitate operațională este estimată la 9 până la 11%. În lumina creșterii ușoare a capitalului circulant și deci a normalizării sale, precum și a creșterii investițiilor, cashflow-ul net va ajunge probabil la 4,5 până la 5,5 miliarde de euro.

Vorsprung 2030: următoarea etapă a transformărilor electrice și digitale

"Anul acesta ne vom concentra și mai intens asupra sustenabilității, electrificării și digitalizării și vom lansa următoarea etapă a cursului transformării noastre până în anul 2030, ce presupune renunțarea la tehnologia motoarelor cu ardere internă, precum și un roadmap complex pentru mobilitatea electrică și implementarea de noi modele digitale de business și de servicii digitale, în colaborare cu CARIAD, divizia de software a Grupului VW," a declarat Președintele Consiliului de Administrație Audi, Markus Duesmann.

Cu deciziile sale clare și obiectivele ambițioase, Audi avansează sistematic în transformarea sa spre un model de business sustenabil. Ca aspect-cheie al strategiei Vorsprung 2030 a companiei, Audi a decis deja de la mijlocul anului 2021 să fie primul producător german de automobile premium care renunță la automobilele cu motor cu ardere internă. Începând cu 2026, Audi va lansa exclusiv automobile 100% electrice la nivel mondial.  În respectivul an, Audi planifică, de asemenea, să aibă deja peste 20 de automobile pur electrice pe baterie în gamă. Pe calea sa spre reducerea treptată a emisiilor de CO₂, Audi intenționează să reducă până în 2030 cu 40% emisiile de CO₂ ale autovehiculelor de-a lungul întregului lanț valoric (cu excepția autovehiculelor produse local în China), comparativ cu anul 2018.

Conceptcar-ul A6 Avant e-tron: combi-urile frumoase vor purta și în continuare numele Avant

Audi va oferi o avanpremieră a următorului său mare pas în extinderea portofoliului său de modele electrice pe baterie, sub formaconceptcar-ului Audi A6 Avant e-tron. Versiunile Audi A6 e-tron care vor intra ulterior în producția de serie vor fi primele modele cu podeaua joasă construite pe baza platformei electrice premium PPE. Este o  platformă pentru clasa medie și clasa premium, ce va fi implementată la scară largă. Astfel, Audi își extinde portofoliul electric într-un segment esențial și va aduce mobilitatea electrică în zona mainstream.

Un ecosistem cuprinzător pentru mobilitate

Odată cu trecerea la mobilitatea electrică și automatizată, clienții se orientează din ce în ce mai mult spre ecosistemele de mobilitate, ce diferențiază concurenții. Ca un prim pas, Audi consolidează evoluția mobilității electrice printr-o ofertă amplă și completă în acest domeniu:  La cerere, Audi e-tron Charging Service oferă accesul confortabil la peste 320.000 de puncte de încărcare publice din 26 de țări europene, pentru care este nevoie doar de un singur card. Numărul punctelor de încărcare ale rețelei e-tron Charging Service a crescut în ultimii trei ani la un număr de peste patru ori mai mare. Mai mult, Audi a lansat cu succes faza-pilot a serviciului premium pentru încărcare rapidă, Audi charging hub, în Nuremberg. În a doua jumătate a anului, va fi lansat un al doilea proiect-pilot cu design compact în Zurich, pentru testarea amplă a acestei platforme flexibile.

Alături de extinderea infrastructurii sale pentru încărcare, compania acordă prioritate și extinderii activității bazate pe date. De pildă, divizia Grupului Volkswagen pentru soft-uri, CARIAD, își accelerează activitățile de dezvoltare de soft-uri și skill-uri țintite, cu ajutorul unor parteneriate strategice. De asemenea, Audi se orientează și spre serviciile digitale inovatoare. Un exemplu ar fi integrarea funcțiilor holoride, pe care Audi le folosește pentru a transforma automobilul într-un spațiu dedicat experiențelor cu ajutorul funcțiilor de in-car entertainment. Funcțiile holoride pe baza realității virtuale vor fi lansate vara aceasta.

Audi se va supune unei evaluări ESG

Marca Audi este convinsă că un model de business sustenabil nu trebuie măsurat doar în baza criteriilor ecologice, ci și în baza modului în care este perceput din punctul de vedere al responsabilității sale sociale și al principiilor de corporate governance.  Astfel, compania a definit o arie de acțiune strategică în cadrul strategiei sale Vorsprung 2030 și integrează criteriile ESG în toate deciziile sale privind compania și produsul. La baza acestora se situează un sistem robust de management ESG. Pentru a asigura transparența și posibilitatea de a face comparații pertinente, Audi raportează în mod voluntar conform noului Regulament UE privind taxonomia și se va supune pe viitor și evaluării unei agenții independente de analiză ESG.

Rittersberger: "Vrem să avem rezultate extraordinare și în analizele ESG. Cu sustenabilitatea adânc înrădăcinată în toate diviziile de busiiness Audi, compania noastră va fi astfel robustă și pregătită pentru viitor și aceasta ne va crește valoarea companiei. Nu este nimic mai puțin decât baza certitudinii succesului nostru."

 

Prezentarea principalelor cifre financiare ale Grupului Audi

 

 

Detalii adiționale, inclusiv privind anul financiar 2021 și managementul sustenabil la Audi pot fi găsite în Raportul Audi 2021.

 

 

Consumul de combustibil/electric și emisiile** modelelor menționate anterior:
Audi Q4 e-tron

Consum electric mixt în kWh/100 km: 21,4-17,0 (WLTP);

18,3 - 15,2 (NEDC); emisii mixte de CO în g/km: 0

Audi e-tron GT quattro

Consum electric mixt în kWh/100 km: 21,8-19,9 (WLTP); 19,6-18,8 (NEDC); emisii mixte de CO în g/km: 0

 

În general, dotările, datele și prețurile specificate în acest document se referă la gama de automobile oferite în Germania. Rezervat dreptul de a opera modificări fără o informare prealabilă; acest document ar putea conține erori și omisiuni pentru care nu ne putem asuma răspunderea.

 

**Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate de tip conform Procedurii Armonizate la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o procedură mai realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP va înlocui treptat Noul ciclu de conducere european (New European Driving Cycle, sau NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.

În prezent este încă obligatorie comunicarea valorilor conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC sunt derivate din valorile conform WLTP. Valorile WLTP pot fi comunicate dacă se dorește până la momentul la care acestea devin obligatorii. Dacă valorile NEDC sunt comunicate ca interval, acestea nu se referă la un autovehicul anume și nu reprezintă  o parte integrantă a ofertei. Acesta valori sunt comunicate doar cu scopul de a servi comparării diferitelor tipuri de autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și caracteristicile aerodinamice și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, precum și stilul individual de condus, pot influența consumul de energie electrică, emisiile de CO și performanțele automobilului.

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.

 

Sursa