Știri Audi

Audi RS 3: dansând cu zăpada

25.03.2022

Ingolstadt, martie 2022 - quattro este Audi și Audi este quattro. Sistemul de tracțiune integrală se numără printre domeniile esențiale în care marca Audi dispune de o expertiză excepțională, astfel că sistemele quattro oferă tracțiune optimă pe orice suprafață de rulare. Iar acum, pentru Audi RS 3*, sistemul de tracțiune quattro este combinat pentru prima dată și cu un torque-splitter RS. Drift-uri cu o mașină cu tracțiune integrală? Cu RS 3* este o reală plăcere.

Trebuie doar să accesați meniul sistemului de manevrabilitate dinamică Audi drive select. Aici găsiți 7 moduri de condus disponibile: confort, auto, dinamic, eficient, RS Individual și cele 2 moduri speciale RS 3, și anume RS Performance pentru pista de curse și RS Torque Rear pentru drumurile închise. Iar acest ultim mod este setarea de care aveți nevoie pentru a face drift-uri cu RS3*.

Tehnologia esențială în acest sens este torque-splitter-ul RS, una dintre principalele inovații oferite de Audi RS 3*. Deși, până la puntea din spate, sistemul de tracțiune integrală quattro este identic cu cel de la modelul predecesor, diferențialul de pe puntea spate cu pachetul cuplajului multidisc instalat anterior a fost înlocuit acum cu câte un cuplaj multidisc acționat electronic instalat pe fiecare arbore cardanic. Astfel, torque-splitter-ul RS poate distribui cuplul de pe puntea spate complet variabil pentru fiecare roată din spate. Rezultatul constă în stabilitate și mai ridicată, mai ales pe suprafețe umede, precum și în agilitate crescută la abordarea cu viteză mare a virajelor.

Iată și modul de funcționare din punct de vedere tehnic: cuplul furnizat de la motor la sistemul de transmisie este convertit în funcție de treapta selectată și este pus la dispoziție integral la nivelul carcasei diferențialului punții față. De acolo, cuplul total este distribuit către roțile din față prin intermediul diferențialului de pe puntea spate și, atunci când cuplajele torque-splitter-ului RS sunt închise, cuplul este distribuit și spre puntea spate, prin intermediul transmisiei în unghi și al arborelui cardanic.

Arborele cardanic este conectat direct la torque-splitter-ul RS, fără o transmisie cu rapoarte diferite. Diferențialul cu angrenaj conic transferă cuplul atribuit punții spate către coroana dințată a sistemului de antrenare a punții spate. Dacă una dintre roțile din față intră în derapaj, cuplul astfel eliberat poate fi distribuit către o roată sau către ambele roți de pe puntea spate. Către puntea spate pot fi transmise maximum 50 de procente din cuplul total. Modul RS Torque Rear este special conceput pentru drumurile închise și induce o supravirare puternică, transferând la roata de pe exteriorul virajului tot cuplul transmis spre spate.

Drift-urile și condusul sportiv cu ajutorul forțelor dinamice laterale devin astfel o reală distracție incitantă, mai ales cu motorul cu cinci cilindri supraalimentat cu turbină, ce generează 400 CP, în combinație cu frânele ceramice și suspensiile RS sport.

 

 

Consumul de combustibil și emisiile** modelelor menționate anterior:

Audi RS 3

Consum combustibil mixt în l/100 km: 8,8-8,2

Emisii de CO₂ în g/km: 201-188

**Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate de tip conform Procedurii Armonizate la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o procedură mai realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO₂. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP va înlocui treptat Noul ciclu de conducere european (New European Driving Cycle, sau NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO₂ măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.

În prezent este încă obligatorie comunicarea valorilor conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC sunt derivate din valorile conform WLTP. Valorile WLTP pot fi comunicate dacă se dorește până la momentul la care acestea devin obligatorii. Dacă valorile NEDC sunt comunicate ca interval, acestea nu se referă la un autovehicul anume și nu reprezintă  o parte integrantă a ofertei. Acesta valori sunt comunicate doar cu scopul de a servi comparării diferitelor tipuri de autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și caracteristicile aerodinamice și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, precum și stilul individual de condus, pot influența consumul de energie electrică, emisiile de CO₂ și performanțele automobilului.

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO₂ oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO₂ și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.