Știri Audi

Frig, mai frig, peninsula scandinavă: Audi e-tron și iarna norvegiană

14.03.2022

•      Sistemul electric quattro face față cu brio chiar și condițiilor dificile de iarnă

•      Sistemul staționar de aer condiționat cu funcție de încălzire prealabilă pornirii la drum asigură un nivel ridicat de confort

•      Sistemul inteligent de control termic vă permite să conduceți fără griji, chiar și pe vreme rece

Cum funcționează automobilele electrice în gerul nordic? O familie de norvegieni care conduce Audi e-tron* încă din anul 2019 ne împărtășește experiențele sale, ce alături de explicațiile inginerilor Audi vă vor oferi cele mai bune perspective asupra modului în care Audi e-tron* se descurcă în clima rece și pe drumurile acoperite cu gheață.

 

"Voiam deja de mai demult să avem o mașină electrică, dar multă vreme nu au existata mașini electrice care să ne îndeplinească toate cerințele," povestește Liselotte Lunde (36). Familia care acum este compusă din cinci membri a impus standarde ridicate când și-a căutat noul automobil de familie: suficient spațiu pentru toți, inclusiv bagajele aferente (de pildă cărucioarele copiilor, bicicletele, schiurile și săniuțele). De asemenea, ei au nevoie de o autonomie suficientă pentru a ajunge oriunde doresc să meargă, inclusiv pe timp de iarnă și, de asemenea, trebuie să beneficieze de siguranță maximă pentru toți membrii familiei lor active, cu trei copii.

Primul automobil electric care le-a îndeplinit toate cerințele a fost Audi e-tron*. Familia avidă de tehnologii noi s-a decis rapid, atunci când Audi și-a lansat primul automobil pur electric și astfel familia Lunde și-a preluat automobilul electric e-tron 55 quattro* deja în primăvara anului 2019.

Mașina perfectă pentru mersul la cabană

"O condiție importantă pentru noi a fost să putem conduce fără oprire până la cabană, chiar și pe timp de iarnă," explică doamna Lunde. Urcarea pe drumurile de munte și drumurile afectate de condițiile de iarnă nu reprezintă absolut niciun obstacol pentru sistemul electric de propulsie al modelului Audi e-tron*. Iar ultima parte a drumului până la cabana familiei este într-adevăr foarte abruptă. De aceea, familia apreciază foarte mult sistemul quattro: "Sistemul electric de propulsie de la Audi e-tron* cu tracțiunea sa integrală ne oferă siguranță maximă. Nu ne facem niciodată griji că nu vom reuși să ajungem la destinație, indiferent de condiții. Iar aceasta este și mai important pentru noi, având în vedere că avem bebelușul pe scaunul din spate," spune doamna Lunde.

În general, dotările, datele și prețurile specificate în acest document se referă la gama de automobile oferite în Germania. Rezervat dreptul de a opera modificări fără o informare prealabilă; acest document ar putea conține erori și omisiuni pentru care nu ne putem asuma răspunderea.

Când au trecut în 2019 de la mașina lor cu sistem tradițional de propulsie la automobilul lor electric actual, cea mai mare diferență pe care au resimțit-o a fost în privința tehnologiilor: "Mașina noastră are faruri Matrix LED. Sunt absolut superbe în întunericul iernilor norvegiene. Avem și asistentul night vision. Ne ajută enorm să știm dacă pe drum sau lângă drum se află, de exemplu, un elan. Și e incredibil de util și simplu să poți face atâtea lucruri din aplicație. Putem seta sistemul staționar de aer condiționat din pat, pentru a încălzi mașina înainte de plecare. Audi e-tron* nu este doar un automobil, ci și un pachet de servicii, ce ne ușurează mult provocările cotidianului," mai spune doamna Lunde.

Iar suspensia pneumatică, ce poate fi ridicată și coborâtă, reprezintă încă una dintre soluțiile tehnice ce fac ca Audi e-tron să fie optim pentru iernile norvegiene.

Autonomia crescută

Când urcau înainte la bord, autonomia afișată era de 417 km (conform WLTP). În toamna anului 2021, autonomia a crescut la 436 km, datorită unor actualizări ale softului automobilului. "Pentru noi, autonomia era suficientă chiar și iarna. Avem un sistem de încărcare atât acasă, cât și la cabană și astfel putem porni în fiecare dimineață la drum cu "rezervorul plin". De regulă, încărcăm doar până la 80% și e absolut suficient pentru o zi întreagă de condus, fără să ne facem griji că nu ne-ar ajunge autonomia.

Iar posibilitatea de a ajusta climatizarea la interior înainte de a porni la drum ne asigură avantaje considerabile în iarna norvegiană: "E minunată să poți pleca la drum cu mașina dezghețată în prealabil. Este, de asemenea, mult mai simplu să nu fie nevoie să pornești la drum cu bebelușul îmbrăcat cu toate hainele groase," remarcă doamna Lunde.

Sistemul inteligent de management termic

Simplificarea vieții de zi cu zi se datorează, de asemenea, sistemului inteligent de management termic: "Audi e-tron* are patru circuite termice. Pompa de căldură extrage energia în surplus de la componentele sistemului de propulsie și din mediu, astfel că atât compartimentul pasagerilor, cât și bateria sunt aduse în mod eficient la temperaturile optime. "Este de până la trei ori mai eficient față de utilizarea unui sistem tradițional de încălzire cu elemente electrice de încălzire," explică Pierre  Woltmann, cel care a fost responsabil la Audi pentru dezvoltarea sistemului electric de management termic al bateriei de înaltă tensiune folosit pentru e-tron*. El accentuează și importanța utilizării sistemului staționar de aer condiționat pentru a pregăti automobilul înainte de a pleca la drum, așa cum face și familia Lund. "Când automobilul este încălzit în prealabil în timp ce este conectat la wallbox, veți beneficia de un plus de autonomie semnificativ, mai ales la distanțe mai scurte de deplasare. Dacă vă deplasați pe distanțe relativ scurte cu automobilul rece, va fi folosită o cotă relativ mare de energie pentru încălzire în raport cu cota folosită pentru propulsie," mai explică el. În țările nordice, Audi e-tron este echipat cu capacități crescute de încălzire a bateriei. Această opțiune poate fi comandată și ca partea a Pachetului de Iarnă, ce este oferit și în celelalte țări europene.

Încălzire smart

Familia Lunde are de împărtășit mai multe recomandări practice ce cresc confortul și optimizează gestionarea automobilului în iernile norvegiene. "Când se întâmplă să nu fi apucat să folosim funcția de încălzire prealabilă, folosim încălzirea volanului și a scaunelor pentru a ne bucura de confortul maxim. Este suficient pentru drumurile mai scurte," spune doamna Lunde. "Încălzirea directă a corpului, despre care vorbește doamna Lunde, ajută la menținerea autonomiei la drum scurt. Este nevoie de mult mai puțină energie pentru a încălzi suprafețele de contact, între ocupant și automobil, adică scaunul și volanul, decât energia necesară pentru încălzirea întregului automobil," explică Woltmann.

Cu navigația permanent pornită

O altă recomandare oferite de familia Lunde este de a folosi întotdeauna la drum mai lung sistemul de navigație cu destinația introdusă în sistem. "Noi pornim întotdeauna navigația când mergem la cabană, deși, cunoaștem, desigur, drumul aproape cu ochii închiși," ne destăinuie doamna Lunde. "Fără navigația pornită spre destinație, sistemul își bazează estimările pentru autonomie în funcție de ultimii 100 de kilometri parcurși. Dar când este activată navigația până la o anumită destinație, funcția e-tron de planificare a rutelor are acces la informații actuale cu privire la drumul pe care veți merge și poate calcula consumul de energie și autonomia în funcție de ruta ce va fi parcursă. Astfel, conducând cu navigația activată, beneficiați de cel mai precis estimat cu privire la autonomia curentă. Dacă este necesar, sistemul va recomanda și o oprire pentru încărcare și va include timpul necesar de încărcare în estimatul pentru ora de sosire la destinație," detaliază Woltmann.

Avantaje termice inclusiv la încărcarea rapidă

Familia Lunde folosește doar în mică măsură încărcarea rapidă, deoarece beneficiază acasă de opțiuni foarte bune pentru încărcare. Dar la drum mai lung, ei trebuie ocazional să încarce și de-a lungul rutei, de exemplu când merg în vacanțe. Atunci ei apreciază performanțele rapide și stabile de încărcare asigurate de e-tron. "Datorită puterii maxime de încărcare de 150 kW, opririle pentru încărcare sunt scurte. Dar aspectul poate cel mai important este că nivelul acesta ridicat de putere este disponibil în mare parte a procesului de încărcare," explică Lunde. "Chiar și la încărcarea rapidă în curent continuu, Audi e-tron face uz de sistemul inteligent de management termic pentru baterie. Aceasta înseamnă că puterea mare de încărcare poate fi folosită pe o perioadă mai lungă de timp decât dacă nu ar fi făcute ajustări termice," spune Woltmann.

Nu există cale de întors

"Cel mai important lucru pe care l-am învățat trecând la automobilul nostru electric este că totul este foarte simplu în viața de zi cu zi. Conectarea cablului de încărcare când parcăm seara și folosirea aplicației myAudi pentru a seta orele de plecare sunt acum activități la care nu ne mai gândim ca la ceva ieșit din comun, au devenit rutină," spune doamna Lunde. Familia apreciază și experiența high-tech de care beneficiază prin prisma automobilului lor Audi e-tron*: "Am descoperit că Audi a creat un automobil modern și smart, de cum au intrat pe piața automobilelor electrice," apreciază doamna Lunde. Din primăvara anului 2019 și până în prezent, la începutul anului 2022, familia a condus deja peste 30.000 de kilometri la bordul automobilului lor e-tron 55 quattro*. "Audi e-tron* ne-a convins fără rezerve că mașinile electrice sunt fezabile, chiar și pe timp de iarnă norvegiană. Acesta este viitorul și cu siguranță că noi nu vom mai opta nici pe viitor pentru alt automobil decât unul electric," concluzionează doamna Lunde.

 

 

 

 

 

Consumul de combustibil/electric și emisiile** modelelor menționate anterior:

Audi e-tron

Consum electric mixt în kWh/100 km: 26,1-21,0 (WLTP);

24,3-20,9 (NEDC); emisii mixte de CO₂ în g/km: 0

Audi e-tron 55 quattro

Consum electric mixt în kWh/100 km: 26,1-22,2 (WLTP);

24,3-22,0 (NEDC); emisii mixte de CO₂ în g/km: 0

 

**Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate de tip conform Procedurii Armonizate la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o procedură mai realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO₂. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP va înlocui treptat Noul ciclu de conducere european (New European Driving Cycle, sau NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO₂ măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.

În prezent este încă obligatorie comunicarea valorilor conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC sunt derivate din valorile conform WLTP. Valorile WLTP pot fi comunicate dacă se dorește până la momentul la care acestea devin obligatorii. Dacă valorile NEDC sunt comunicate ca interval, acestea nu se referă la un autovehicul anume și nu reprezintă  o parte integrantă a ofertei. Acesta valori sunt comunicate doar cu scopul de a servi comparării diferitelor tipuri de autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și caracteristicile aerodinamice și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, precum și stilul individual de condus, pot influența consumul de energie electrică, emisiile de CO₂ și performanțele automobilului.

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO₂ oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO₂ și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.