Știri Audi

Interviu cu Oliver Hoffmann: ”Audi A8 întruchipează perspectiva mărcii asupra mobilității premium”

14.03.2022

·        Audi A8 a fost dintotdeauna reprezentantul standardelor premium ale mărcii

·        În avangarda construcției ușoare, a tehnologiei de iluminare și a sistemului de operare MMI

·        Nava-amiral a mărcii Audi îmbină eleganța sportivă, cu prestigiul și calitatea superioară

 

Tracțiune integrală quattro și construcție ușoară: când a fost lansat în anul 1994 la Salonul Auto Internațional de la Geneva, Audi A8 a transmis un mesaj fără echivoc pentru concurență. În interviul următor, Oliver Hoffmann, Membru al Consiliului de Administrație responsabil pentru Dezvoltare Tehnică vorbește despre importanța pe care a dobândit-o modelul A8 pentru marca Audi, de atunci și până acum, precum și despre modul în care satisface cerințele tot mai complexe ale lumii digitalizate contemporane.

 

Primul Audi A8 a reprezentat o importantă piatră de hotar în dezvoltarea mărcii Audi. Ce rol a jucat A8 în acele vremuri și ce rol joacă acum în modul în care marca se autodefinește, inclusiv în raport cu concurenții?

A8 a reprezentat primul pas făcut de marcă în clasa de lux. Totodată, cu numeroasele sale inovații tehnice și cu designul său progresist, modelul transmite un mesaj fără echivoc pentru clienți și concurență: Audi este un lider și o forță reală în segmentul limuzinelor de lux. Chiar și în prezent, acest model este nava-amiral și definește ce anume însemnă premium pentru noi în acest segment. Acest fapt mi se pare deosebit de fascinant.

Ați menționat că A8 reprezintă standardele premium ale mărcii mai mult decât oricare alt model. Cum definea Audi automobilul premium în anul 1994 și ce anume înseamnă premium în ziua de azi?

În 1994, ne concentram pe tehnologii precum Audi Space Frame și tracțiunea integrală quattro, pe manevrabilitatea dinamică și confortul la condus, precum și pe calitatea superioară a interiorului. Între timp, materialele rafinate, finisajele de primă clasă și confortul extraordinar al scaunelor au devenit un standard de la sine înțeles. Astfel, în zilele noastre, premium înseamnă experiența de ansamblu, dată, de pildă, de dotările pentru confort, precum scaunul de relaxare cu numeroase opțiuni de setare cu care este echipat modelul cu 13 cm mai lung A8 L, funcția opțională de masaj și suportul încălzit pentru picioare, dotările tehnice avansate, ca de exemplu tehnologia OLED de iluminare sau suspensiile active și sistemele electronice de înaltă performanță, asemeni unității centrale de comandă a sistemelor de asistență zFAS. Aceasta generează permanent o imagine complexă a împrejurimilor automobilului, generată pe baza datelor diferiților senzori ai mașinii. Toate sistemele de asistență beneficiază de aceste date, inclusiv funcția Remote Parking. Dar nu este vorba doar de ceea ce este posibil din punct de vedere tehnic, ci, înainte de toate, este vorba despre identificarea și satisfacerea nevoilor clientului.

A8 atrage clienții segmentului premium din întreaga lume. Cum anume reușește Audi să anticipeze de fiecare dată din nou cerințele tot mai eterogene ale clienților?

Clienții noștri din segmentul de lux sunt mai tineri decât clienții concurenților. Ei se orientează tot mai mult spre aspectele non-materiale, precum timpul, spațiul și independența. În China, de exemplu, observăm că celor care își achiziționează un A8 le place ca automobilul să le fie condus de un șofer. Ei folosesc interiorul drept birou, din care poartă convorbiri telefonice, scriu e-mail-uri sau folosesc scaunul de relaxare pentru a se destinde. Dar în weekend, ei se bucură să treacă la volan și să savureze plăcerea condusului. Deci, automobilul trebuie să se ridice la aceleași standarde înalte atât pe locul de la volan, cât și pe locul din spate dreapta. Din acest motiv, și caracteristicile dinamice sunt le fel de importante pentru experiența de ansamblu a limuzinei noastre de lux. Suspensia activă predictivă, de exemplu, permite setări variate, pe un interval foarte amplu, astfel că șoferul poate alege de la reglaje rigide și dinamice, la rularea extraordinar de lină. Sistemul controlează separat direcția fiecărei roți cu ajutorul actuatoarelor electromecanice, putând astfel reduce semnificativ ruliul caroseriei. Iar datorită proiecțiilor generate pe baza camerelor video, sistemul poate compensa perfect mișcările de tangaj și, de asemenea, înclină caroseria în viraje cu până la 3 grade, ceea ce face ca virajele să devină aproape imperceptibile, crescând confortul incredibil de mult. Mai mult, cele două ecrane din spate au fost special adaptate la cerințele clienților noștri și completează sistemul multimedia MMI de cea mai nouă generație, astfel că, de pildă, pasagerii de pe banchetă își pot reda conținutul smartphone-ului lor pe aceste display-uri. Toate aceste exemple arată în același timp și cât de diverse sunt cerințele și nevoile clienților noștri.

A8 a redefinit nenumărate noi standarde tehnice de-a lungul timpului. Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, cele mai importante dezvoltări introduse de modelul A8?

Să ne uităm în urmă, la anul 1994: pentru a ne consolida pretențiile de concurent cu drepturi depline în clasa de vârf, A8 avea nevoie de calități care să nu fie doar convingătoare, ci de-a dreptul impresionante. Am reușit să găsim și să oferim asemenea calități, sub forma construcției din aluminiu și a tracțiunii integrale quattro. D2 a prezentat astfel un avantaj major față de structurile similare din oțel, datorită tehnologiei Audi Space Frame. Agilitatea și eficiența au drept urmare, de asemenea, pe măsură. Și tracțiunea integrală quattro a optimizat manevrabilitatea modelului A8. Iar modelul S8 ce a intrat pe piață în anul 1996 a contribuit, bineînțeles, de asemenea, în acest sens. Mie personal mi se par deosebit de impresionante motorul W12 de 6 litri pe care îl folosim pentru A8 încă din 2001, dar și motorul V10 FSI de 450 CP de 5 litri, care pune în mișcare generația D3 a modelului S8. Un reper important este și modelul blindat A8 L Security, prezentat în premieră de Audi în 2005 și folosit de personalități importante din domeniile politice, economice și sociale. Următorul pas mare înainte a constat în tehnologia de iluminare cu LED. A8 a fost primul Audi cu lumini de zi cu LED. Și noi am fost primii care au introdus blocurile optice spate cu LED în producția de serie. A treia generație (D4) mi-a rămas în memorie în mod special pentru două aspecte: în 2009 am decis să nu mai aplicăm strategia dublă privind suspensia, ci să echipăm A8 exclusiv cu suspensie pneumatică. Această decizie s-a dovedit a fi excelentă: nicio altă tehnologie pentru suspensii nu asigură mai bine echilibrul dintre confortul optim și manevrabilitatea optimă. De asemenea, D4 a fost primul A8 cu sistem hibrid de propulsie, deschizând drumul pentru modelele hibride plug-in din prezent. Modelul actual A8 este totodată și primul Audi ce a beneficiat de sistemul de operare tactil cu feedback tactil.

A8 întruchipează obiectivul Audi de a redefini limitele tehnice. În ce măsură se reflectă această abordare și în alte game ale mărcii Audi?

Un lucru e cert: Audi A8 este liderul inovațiilor noastre. Facem tot posibilul pentru a introduce mai întâi pentru A8 cele mai noi tehnologii, pe care le răspândim apoi mai departe, și în celelalte game de modele și în celelalte segmente. Conceptele pe care le alegem pentru acest model se reflectă și în restul gamelor portofoliului nostru. Pentru că cerințele și nevoile clienților nu sunt variate și ridicate doar în clasa de lux. Trebuie să ne diferențiem prin calitate și confort față de concurenți și în clasa compactă. indiferent că vorbim de tehnologia de iluminare, sistemele de asistență a șoferului sau sistemele de infotainment. Suntem cât se poate de conștienți că se așteaptă din partea noastră să introducem acest progres.

Experiența creată de interiorul automobilului a jucat dintotdeauna un rol esențial la A8. Acum și în viitor, interiorul devine tot mai important având în vedere digitalizarea și dezvoltarea tot mai avansată a funcțiilor automate de condus. Dar ce anume înseamnă aceasta pentru procesele de proiectare și design ale automobilelor din afara segmentului premium?

Interiorul modelor A8 a fost dintotdeauna un loc al confortului și al stării de bine. Întrebarea centrală pentru viitor este: ce voi face în timpul petrecut în automobil, atunci când nu va mai fi nevoie ca automobilul să aibă șofer? Automobilul capătă tot mai multă importanță în calitate de așa-numit "third place" (al treilea spațiu), după locuință și locul de muncă. Devine un spațiu în care ne petrecem mult timp și în care libertatea personală ocupă o poziție centrală. Automobilul devine birou, cinematograf sau centru de gaming, magazin de cumpărături sau loc de relaxare. De aceea, confortul și starea de bine vor constitui aspectul central și pe viitor, motiv pentru care investim în continuare în funcții de profil și în rafinament tehnic, de exemplu sub formă de scaune cu poziționare variabilă, funcții variate și bogate de entertainment și efecte speciale de iluminare.  În acest context, ne-am modificat și perspectiva de abordare a proceselor de dezvoltare și design: acum ne proiectăm automobilele pornind de la interior spre exterior.

Audi urmărește crearea unui portofoliu de modele exclusiv electrice: cum anume contribuie parametrii de succes ai modelului A8 la viitorul modelelor premium electrice?

A8 joacă un rol major în netezirea drumului modelelor electrice viitoare. Să vă dau trei exemple. Designul ușor, din materiale compozite al limuzinei noastre de lux reprezintă un factor critic în mobilitatea electrică. Mai mult ca niciodată, acest aspect este foarte important pentru reducerea greutății și pentru eficiență. Sistemul mild-hybrid de 48 volți inclus în dotarea standard și sistemul hibrid plug-in al modelului A8 TFSI e marchează, la rândul lor, un pas important în direcția electrificării integrale a mărcii. Un alt aspect: la automobilele electrice se fac remarcate mai pregnant zgomotele curenților de aer și zgomotele generale ce iau naștere când automobilul este în mișcare. De aceea este foarte important ca izolarea fonică să fie deosebit de eficientă. Fiind extrem de silențios și de bine izolat, modelul A8, oferă numeroase soluții, precum sistemele complexe de izolare de la portiere, sticla dublă cu izolație acustică sau sudurile speciale din punctele de îmbinare. Dar eu consider că este foarte important să nu definim mobilitatea electrică doar prin prisma tehnicii. Mobilitatea viitorului trebuie să ofere experiențe individualizate și emoționale, trebuie să se adapteze cerințelor clienților și trebuie, pur și simplu, să fie o reală plăcere.

Încotro se îndreaptă portofoliul premium al mărcii Audi?

Audi este o marcă premium, deci clasa de lux este importantă pentru noi. Acest fapt se reflectă și în modelul A8, care a fost acum actualizat și pregătit pentru anii ce vor urma, prin optimizări de produs considerabile. De asemenea lucrăm la concepte ce vor defini mobilitatea premium a viitorului. Un exemplu ar fi prototipul Audi grandsphere, pe care l-am expus de curând și care oferă condusul autonom și o libertate fără precedent. Putând renunța la volan, pedalier și afișaje, am dezvoltat un interior ce creează o senzație de spațiu absolut inedită. Pasagerii beneficiază de panorame neobstrucționate și de acces la toate funcțiile ecosistemului digital, ce se extinde de la ofertele de infotainment adaptate personalizat, la diferite opțiuni de configurare a rutelor și opțiuni pentru restaurante și hoteluri. După cum puteți deci vedea: și pe viitor, Audi păstrează dorințele clienților în centrul atenției sale.