Știri Audi

Culori noi mate pentru Audi TT, TTS, TT RS, Audi Q3 și RS Q3

14.02.2022

·         Culorile mate conferă un look distinctiv modelor Audi RS Q3* și TT RS*

·         Vopselele mate și cele lucioase vor fi ambele aplicate pe aceeași linie de producție din Győr

·         De la Galben Python la Argintiu Dew: aflați cum sunt create denumirile culorilor Audi

 

Alături de culoarea Galben Python pentru TT RS* și nuanța Argintiu Dew oferită exclusiv pentru RS Q3*, gama vopselelor mate nou introdusă de Audi este oferită acum și pentru alte modele, nu doar pentru cele sport din vârful portofoliului și include și nuanțele Gri Daytona și Argintiu Florett. Noile culori mate sunt astfel acum disponibile chiar și pentru modele de bază din gamele TT și Q3.

Cererea pentru culori exterioare frapante crește tot mai mult, clienții apreciind tot mai mult individualitatea, sportivitatea și valoarea ridicată. Caroseria mată accentuează silueta automobilului, evidențiind designul său armonios și eleganța sportivă, adăugând totodată o notă specială. "Designul rămâne în continuare argumentul principal pentru achiziția automobilelor Audi. Iar culoarea automobilului este extrem de importantă, reprezentând o expresie a personalității celui de la volan," explică Susan Nolte, responsabilă pentru culorile exterioare în cadrul echipei de Marketing de Produs pentru Dotări Speciale de la Audi. Dar înainte ca o culoare nouă să poată fi comandată pentru exteriorul unui Audi, trebuie să fie parcurse mai întâi mai multe procese diferite.

Cum creează Audi culorile și diferitele tipuri de vopsea?

Sarcina de a aduce sugestii de culori pentru modelele noi cade în sarcina echipei departamentului Culori și Decor a diviziei Audi Design, precum și a echipei de Marketingul Produsului, cele două departamente lucrând în strânsă colaborare. Primul pas revine colegilor de la Design, care trebuie să creeze noile culori în baza tendințelor actuale, ce sunt identificate de studiourile de design din Ingolstadt, Beijing și Malibu. Echipa dedicată Marketing-ului Produsului se asigură apoi că cei care optează pentru un Audi au o gamă largă de culori din care să poată alege. Iar în final, sunt alese denumiri adecvate pentru culorile din gamă.

Ce rol joacă denumirile ce descriu culorile?

Un alt aspect-cheie pentru ca aceste culori create de Audi să fie alese de clienți este denumirea comunicată. "Ceea ce este deosebit de important în acest sens este ca denumirile pe care le dăm culorilor să descrie respectiva nuanță cât mai precis posibil. A doua componentă a numelui este elementul creativ, dar trebui totodată să creeze o legătură cu automobilul," explică Nolte. Audi folosește adeseori denumiri provenite din geografie și floră și faună. Iar, în botezarea modelelor sport, de multe ori și pistele de curse își joacă rolul lor. Anumite culori sunt oferite pentru toate modelele Audi, altele doar pentru anumite modele. Audi oferă peste 10 culori diferite pentru fiecare model al său. Și apoi se mai adaugă aici și culorile speciale pentru modelele RS.

Culorile acromatice se situează în vârful listei preferințelor clienților

Trei din patru clienți ce cumpără un automobil nou în Germania optează pentru alb, negru sau gri/argintiu. Și la Audi culorile acromatice se numără printre culorile preferate pentru vopseaua automobilelor, urmate de albastru, ce este ales de aproximativ 10% dintre clienți. Cerea pentru culorile mate crește tot mai mult. "Vopselele mate sunt populare mai ales pentru modelele sport. De pildă, modelele RS sunt adeseori comandate cu culori exterioare frapante, ce atrag atenția," ne spune Nolte. Oferim și culori cu efect cristalin, precum Negru Sebring. Aici integrăm solzișori de sticlă cu efecte metalice, pentru a crea sclipiri adiționale în vopsea. Vopsele moderne sclipesc diferit în funcție de incidența razelor solare și își schimbă tonalitatea cromatică, de exemplu, în funcție de perspectivă și de culoarea luminii soarelui.

Aplicarea vopselei mate pe caroserie

Vopselele moderne sunt complexe din punct de vedere tehnic. Peste stratul de fosfat, vine stratul de vopsea, compus din lacul catodic (CDP), grund, stratul de bază și stratul transparent. Cele cinci straturi subțiri nu sunt împreună mai groase de o zecime de milimetru. Este aproximativ echivalentul grosimii firului de păr uman. Pentru a asigura calitatea necesară pentru utilizarea zilnică pe perioadă îndelungată, vopselele sunt supuse mai multor teste pe termen lung și scurt, inclusiv pentru determinarea rezistenței la lovirea cu pietriș și teste de uzură. Ca parte a procesului de avizare a vopselelor, Audi verifică, de asemenea, aspecte precum aderența și rezistența la coroziune. Întregul proces de la design, selecție, implementare tehnică și aprobarea culorilor poate dura între trei și cinci ani.

"Calitatea de vârf are nevoie de timp, motiv pentru care ne gândim deja de ieri la ziua de mâine, în sens figurat, desigur," continuă Nolte. Acum, pentru prima dată sunt oferite culori exterioare mate pentru automobilele Audi TT și Audi Q3 din producția de serie, fabricate în Győr. Procesul de vopsitorie este efectuat în paralel cu producția de volum a automobilelor la unitatea de producție din Ungaria. Primerul, grundul și straturile de culoare sunt urmate de un strat incolor mat, ce conține agenți de mătuire sub forma unor particule de silicat.    Acesta este aplicat direct pe stratul de bază. Grosimea straturilor este de 40 până la 50 de micrometri, adică 40-50 de miimi de milimetri, la fel ca straturile uzuale ale culorilor nemătuite. Agenții de mătuire sunt cei care creează acest finisaj caracteristic mat.  Datorită structurii suprafeței sale, vopseaua mată reflectă lumina în manieră difuză și nu regulată, cum se întâmplă pe suprafețele lucioase, iar reflexia difuză creează acest efect mat. După ce caroseria a fost vopsită, urmează măsurătorile și verificările de calitate automatizate și manuale, inclusiv în tunelul de lumină.

Locul unde mașina prinde culoare: unitatea de vopsitorie din Győr

Unitatea de vopsitorie de 43.000 de mp din Győr a necesitat pregăti intense și riguroase înaintea de intrarea vopselei mate în producția de serie. Mai întâi au fost efectuate vopsiri de testare, piesele de test fiind analizate în laborator. Pentru a implementa noua tehnologie, angajații unității au pregătit infrastructura de producție aliniind liniile din halele de aprovizionare cu vopsea cu hala roboților și ajustând roboții. Cei 10 roboți ai vopsitoriei au fost programați și testați conform cerințelor speciale ale procesului specific de lăcuire cu vopsea mată.

 

 

 

 

Astfel, acum culorile mate sunt disponibile  pentru toate modelele Audi fabricate la Győr: Audi TT, TTS*, TT RS Coupé* și Roadster*, precum și Audi Q3, Audi RS Q3* și versiunile Sportback. Pentru producția de volum a modelului TT RS* vor fi oferite nuanțele Gri Daytona, Argintiu Florett și Galben Python. În locul nuanței Galben Python, pentru modelul Audi RS Q3* va fi oferit acum Argintiu Dew, o nuanță folosită exclusiv pentru gama Q3.

 

Consumul de combustibil/electric al modelelor menționate anterior:

Consumul de combustibil/consumul electric și emisiile de CO₂ indicate ca plaje de valori variază în funcție de anvelopele/roțile folosite, precum și de dotările alese.

 

Audi TT RS

Consum combustibil mixt în l/100 km: 8,7 - 8,5; emisii CO₂ mixte în g/km: 200 - 193

 

Audi TT RS Coupé

Consum combustibil mixt în l/100 km: 8,5; emisii CO2 mixte în g/km: 194 - 193

 

Audi TT RS Roadster

Consum combustibil mixt în l/100 km: 8,7; emisii CO2 mixte în g/km: 200 - 199

 

Audi TT S

Consum combustibil mixt în l/100 km: 7,6 - 7,3; emisii CO2 mixte în g/km: 174 - 168

 

Audi RS 3

Consum combustibil mixt în l/100 km: 8,8 - 8,2; emisii CO₂ mixte în g/km: 201 - 188

 

Audi RS Q3

Consum combustibil mixt în l/100 km: 9,0 - 8,8; emisii CO₂ mixte în g/km: 206 - 201

 

Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate de tip conform Procedurii Armonizate la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o procedură mai realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO₂. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP va înlocui treptat Noul ciclu de conducere european (New European Driving Cycle, sau NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO₂ măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.

În prezent este încă obligatorie comunicarea valorilor conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC sunt derivate din valorile conform WLTP. Valorile WLTP pot fi comunicate dacă se dorește până la momentul la care acestea devin obligatorii. Dacă valorile NEDC sunt comunicate ca interval, acestea nu se referă la un autovehicul anume și nu reprezintă  o parte integrantă a ofertei. Acesta valori sunt comunicate doar cu scopul de a servi comparării diferitelor tipuri de autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și caracteristicile aerodinamice și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, precum și stilul individual de condus, pot influența consumul de energie electrică, emisiile de CO₂ și performanțele automobilului.

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO₂ oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO₂ și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.

În general, dotările, datele și prețurile specificate în acest document se referă la gama de automobile oferite în Germania. Rezervat dreptul de a opera modificări fără o informare prealabilă; acest document ar putea conține erori și omisiuni pentru care nu ne putem asuma răspunderea.