Știri Audi

Utilizarea inteligenței artificiale în procesele de producție ale automobilelor Audi

10.01.2022

·      Folosind inteligența artificială în producția caroseriilor de automobile, Audi optimizează controlul calității sudurilor prin puncte

·      Proiectul pilot WPS Analytics este integrat și în cadrul proiectului Industrial Cloud al Grupului Volkswagen

·      Michael Haeffner: "Inteligența artificială este un domeniu important de expertiză în pregătirea mărcii Audi pentru viitor"

 

Proiectul pilot ce se desfășoară la fabrica Audi din Neckarsulm face uz de inteligența artificială (AI) pentru a controla calitatea sudurilor prin puncte în producția de mare volum. Soluția este dezvoltată împreună cu Siemens și Amazon Web Services, ca partea a proiectului Industrial Cloud al Grupului Volkswagen și va fi apoi implementată și la alte unități de producție ale companiei.

Este nevoie de circa 5.300 de puncte de sudură pentru a îmbina componentele ce formează caroseria unui Audi A6. Până acum, angajații din producție foloseau ultrasunetele pentru a monitoriza manual calitatea sudurilor de tip WPS, în procedurile aleatorii de analiză.  Dar în prezent, la unitatea din Neckarsulm, experții din domeniile producție, managementul inovațiilor, planificarea digitalizării și IT testează o modalitate mult mai smart de analizare a calității sudurilor prin puncte. Ca parte a proiectului pilot WPS Analytics, echipa condusă de Mathias Mayer și Andreas Rieker folosește inteligența artificială pentru a detecta automat și în timp real eventualele erori de calitate.

Michael Haeffner, directorul proiectelor de Digitalizare a Logisticii și Producției în cadrul AUDI AG, este mulțumit cu proiectele ce se desfășoară la unitatea din Germania: "În calitate de fabrică-pilot pentru digitalizarea producției și a logisticii în cadrul Grupului Volkswagen, obiectivul nostru este de a testa și dezvolta soluții digitale pentru producția de automobile, folosindu-le direct în producția de serie. Folosind inteligența artificială, testăm o tehnologie cheie importantă, ce va pregăti marca Audi, precum și unitatea aceasta de producție pentru viitor."

Algoritmul de la baza sistemului, interfața sa grafică destinată utilizatorilor (dashboasrd-ul) și o aplicație pentru analizarea și mai detaliată a calității sunt testate acum într-un proiect pilot de analiză a calității în producția caroseriilor modelelor Audi A6/A7 la fabrica din Neckarsulm. Scopul proiectului este ca algoritmul să evalueze aproape 100% dintre punctele de sudură efectuate în producția caroseriilor viitorului. Viziunea pe termen lung este ca pe viitor calitatea proceselor de sudură să poată fi controlată automat și să poată fi optimizată continuu.

Mathias Mayer lucrează deja de cinci ani la utilizarea inteligenței artificiale în producția Audi și vede WPS Analytics ca pe o oportunitate incitantă: "Algoritmul acesta este un proiect pilot pentru aplicațiile viitoare în producția conectată. De asemenea, ne permite să avansăm și cu soluțiile digitale existente, precum întreținerea predictivă."

Este planificată implementarea soluției la nivelul întregului Grup Volkswagen

Audi preia avangarda în concern, dezvoltând această soluția promițătoare ca parte a proiectului Industrial Cloud al Grupului Volkswagen. Sistemul cumulează datele din producția fabricilor Grupului din întreaga lume, într-o singură platformă digitală foarte puternică. Obiectivul principal este de a crește eficiența și de a reduce costurile. Fiecare unitate de fabricație conectată poate descărca astfel aplicații pentru mașinile, uneltele și sistemele sale direct din Idustrial Cloud (asemeni unui app-store), pentru a-și putea produce astfel produsele în manieră și mai eficientă. După ce algoritmul și dashboard-ul WPS Analytics vor fi lansate cu succes în Neckarsulm, aceste inovații utile vor fi implementate și în numeroase alte fabrici din Grup. Au fost deja obținute și primele sinergii, având în vedere că și colegii de la fabrica Volkswagen din Emden fac uz de optimizarea pe bază de algoritmi pentru sudurile prin puncte, iar ceea ce se învață nou din ambele proiecte curge totul în Industrial Cloud, informațiile fiind disponibile tuturor unităților de producție ale Grupului.

O altă aplicație ce folosește algoritmii pentru eficientizarea proceselor din producția Audi este în plan pentru implementarea la începutul anului în producția de serie a unităților de presare din Ingolstadt. În acest caz, inteligența artificială va fi folosită pentru a detecta abateri de calitate precum micile fisuri în caroseria automobilelor. Și acest proiect servește drept proiect pilot pentru Automotive Initiative 2025 (AI25). Obiectivul final al mărcii Audi este de a crește prin digitalizare flexibilitatea și eficiența producției și a logisticii.  Tehnologiile inovatoare ajută deja angajații și îi degrevează de anumite eforturi fizice mari și de sarcini monotone.