Știri Audi

Record nou pe circuitul Nordschleife: Audi RS 3 este cel mai rapid automobil din clasa compactă

05.08.2021

·        7:40,748 minute: o nouă viteză-record pentru clasa compactă 

·        Configurație ideală: torque-splitter, semi-slick-uri și suspensii RS Sport Plus

·        La volan: Frank Stippler, pilot de curse Audi Sport și pilot de testare și dezvoltare

 

Parcurgând un tur de circuit în 7:40,748 minute, noul Audi RS 3 Sedan (consum mixt de combustibil în l/100 km: 8,7 - 8,2*; emisii CO mixte în g/km: 198 - 188*) este cel mai rapid model compact de pe Nürburgring Nordschleife. În iunie, Frank Stippler (pilot de curse Audi Sport și pilot de testare și dezvoltare) a depășit recordul anterior din această clasă cu 4,64 secunde. Influența decisivă la obținerea recordului se datorează înainte de toate noului torque-splitter, ce distribuie cuplul pe deplin variabil pe puntea spate. Pe scurt: Vorsprung durch Technik.

"Sunt mândru de întreaga echipă. Toți au lucrat din greu pentru această zi," a declarat Marvin Schwätter, Managerul de Proiect Audi RS 3**, după ce timpul-record a fost afișat pe panou. "Când am început lucrările de dezvoltare, nu știam când anume va ajunge compacta noastră sport pe Nordschleife," a explicat el. "Dar pe parcursul testelor de anduranță ne-am dat seama că vom putea atinge timpi foarte buni și că vom putea stabili un nou record."

Înainte de turul de circuit prin care au obținut noul record, membrii echipei lui Frank Stippler au ajustat doar presiunea anvelopelor semi-slick Pirelli P Zero "Trofeo R", la condițiile date de pistă. "Nu avem ocazii nelimitate să încercăm să obținem un record ca acesta," a explicat Stippler. "De aceea, în ziua cu pricina este întotdeauna nevoie de mici reglaje fine, mai ales pentru anvelope, a căror presiune influențează modul în care funcționează torque-splitter-ul. Și apoi am reușit! A fost o zi excelentă."

Vorsprung durch Technik: configurația de record

Recordul se bazează pe interacțiunea diferitelor tehnologii de vârf. Este pentru prima dată când folosim un torque-splitter pentru un model Audi. Acesta distribuie cuplul în manieră complet variabilă între roțile din spate, datorită cuplajului multi-disc de pe fiecare arbore de transmisie. La condusul dinamic, torque-splitter-ul amplifică cuplul pentru roata exterioară din spate, adică roata care este supusă unei sarcini mai reduse. Aceasta însemnă că la virajele la dreapta avem un cuplu mai mare pe roata din stânga spate și respectiv pe dreapta spate la virajele spre stânga. Astfel, RS3** are o traiectorie optimizată în viraje și urmează cu precizie mai mare unghiul de virare. "În general, noul RS 3** este mult mai agil la deplasarea din mijlocul și până la finalul virajului, precum și la accelerarea din viraje," a spus Frank Stippler. "Eu consider că torque-spliiter-ul reprezintă un salt enorm în accentuarea agilității." Iar aceasta se vede foarte bine mai ales în combinație cu noul mod de condus RS Performance, care, având propriile caracteristici pentru setările motorului și transmisiei, este special calibrat pentru pista de curse. În acest caz, torque-splitter-ul asigură cea mai neutră manevrabilitate posibil, cu influențe mici de subvirare sau supravirare în diferite situații de rulare. Astfel este posibilă accelerarea încă de devreme la ieșirea din viraje, ceea ce a permis reducerea timpilor pe circuit.

Configurația este completată cu anvelopele Pirelli P Zero "Trofeo R" semi-slick, ce sunt oferite acum pentru prima dată ca dotare opțională din fabrică. La acestea se adaugă frânele ceramice de 19 inchi în față și suspensiile Sport RS Plus cu controlul adaptiv al amortizoarelor. Acestea ajustează continuu și individual fiecare amortizor la condițiile de drum date, la situația de rulare și la modul selectat din Audi drive select. Modul de condus RS Performance dispune de două setări pentru diferitele piste de curse. Un mod are reglaje care să asigure confortul pe pistele cu denivelări, precum Nordschleife, reducând la minimum balansul vertical, în condițiile menținerii controlului lateral, iar al doile mod oferă setări sport pentru pistele netede, precum Hockenheimring. Cu sistemul său de frânare cu discuri ceramice și suspensii adaptive, legendarul motor de înalte performanțe cu cinci cilindri de sub capota modelului RS 3** permite o putere maximă de 290 km/h, cea mai mare din acest segment de autoturisme. RS 3** are cea mai bună valoare din clasă și în ceea ce privește accelerația de la 0 la 100 km/h: 3,8 secunde. 

Angajații Audi au donat bani pentru victimele inundațiilor din Rheinland-Pfalz

Audi împreună cu Consiliul de Administrație al companiei au încurajat angajații să doneze bani pentru a ajuta victimele inundațiilor. Astfel vor fi susținute, printre altele, regiunile din Rheinland-Pfalz, inclusiv zona din jurul Nürburgring. Compania va completa fondurile colectate de la angajați cu o sumă adițională, de șase cifre.

 

 

Consumul de combustibil al modelelor menționate anterior

Consumul de combustibil/electricitate și emisiile de CO indicate ca intervale de valori variază în funcție de jantele din aliaj și anvelopele alese, precum și de nivelul de echipare și de accesoriile alese pentru automobil.

 

Audi RS 3 Sportback

Consum combustibil mixt în l/100 km: 8,8 - 8,3*;

Emisii de CO2 mixt în g/km: 201 - 190*

 

Audi RS 3 Sedan

Consum combustibil mixt în l/100 km: 8,7 - 8,2*;

Emisii de CO2 mixt în g/km: 198 - 188*

 

Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate de tip conform Procedurii Armonizate la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o procedură mai realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP va înlocui treptat Noul ciclu de conducere european (New European Driving Cycle, sau NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Sistemul de impozitare a autovehiculelor se poate modifica conform prevederilor de la 01 septembrie 2018. Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.

În prezent este încă obligatorie comunicarea valorilor conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC sunt derivate din valorile conform WLTP. Valorile WLTP pot fi comunicate dacă se dorește până la momentul la care acestea devin obligatorii. Dacă valorile NEDC sunt comunicate ca interval, acestea nu se referă la un autovehicul anume și nu reprezintă  o parte integrantă a ofertei. Acesta valori sunt comunicate doar cu scopul de a servi comparării diferitelor tipuri de autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și caracteristicile aerodinamice și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, precum și stilul individual de condus, pot influența consumul de energie electrică, emisiile de CO și performanțele automobilului.

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.