Știri Audi

Noul Audi RS 3: sportivitate fără egal și utilitate practică excelentă în cotidian

26.07.2021

·        400 CP, motor cu cinci cilindri și cuplu de 500 Nm

·        Torque-splitter-ul RS și noile moduri RS 3 pentru condus asigură agilitate și mai accentuată

·        Design exterior expresiv și atmosferă de automobil de curse la interior

De la 0 la 100 km/h în doar 3,8 secunde, viteză maximă de până la 290 km/h, torque-splitter RS, semi-slick-uri și moduri de condus RS specifice: noul Audi RS 3 (consum combustibil mixt în l/100 km: 8,8 - 8,2; emisii CO₂ mixte în g/km: 201 - 188) oferă caracteristici dinamice de cel mai înalt calibru și cele mai bune specificații din segment. Generând 294 kW (400 CP), motorul de înaltă performanță cu cinci cilindri asigură accelerarea rapidă și un sunet ce nu poate lasa pe nimeni rece. Propulsorul furnizează acum 500 Nm și răspunde chiar și mai rapid. RS 3** își demonstrează ADN-ul sportiv și la nivel vizual, cu caroseria mai lată, sistemul de evacuare RS sport și afișaje de bord asemeni celor din automobilele de curse.

 

"A treia generație Audi RS 3 Sportback** și a doua generație Audi RS 3 Limuzină** intră acum în gama noastră de automobile sport premium potrivite pentru uzul zilnic. Sunt automobile ce oferă experiențe incitante atât pe drumurile publice, cât și pe pistele de curse," explică Sebastian Grams, Directorul Audi Sport GmbH. "Aceste modele reprezintă accesul în universul nostru RS și, datorită noului torque-splitter, oferă totodată și cele mai avansate performanțe în segmentul compact."

Accelerație fără pereche și viteză fără egal: motorul 2,5 TFSI

Grație motorului său de înaltă performanță cu cinci cilindri, Audi RS 3** se situează în vârful segmentului. Unitatea 2,5 TFSI a câștigat de nouă ori consecutiv premiul "International Engine of the Year". Iar la cea mai nouă generație a compactei sportive Audi, motorul acesta e mai puternic ca niciodată. Noile modele RS 3 (consum mixt de combustibil în l/100 km: 8,8 - 8,2; emisii CO₂ mixte în g/km: 201 - 188) accelerează de la 0 la 100 km/h în doar

3,8 secunde. Viteza lor maximă este limitată la 250 km/h, dar opțional este disponibil și upgrade-ul la 280 km/h. Pachetul RS Dynamic și frânele ceramice permit chiar viteza maximă de 290 km/h. Astfel Audi RS 3** este cel mai bun automobil din clasa sa la capitolele accelerație și viteză maximă. Aceasta se datorează în principal creșterii de cuplu la 500 Nm între 2.250 și 5.600 rpm. Aceasta înseamnă cu 20 Nm mai mult decât la predecesor. Astfel, Audi RS 3** accelerează chiar și mai rapid și încă de la turație redusă.

Puterea maximă de 294 kW (400 CP) a motorului este disponibilă mai devreme decât la modelul anterior, și anume deja de la 5.600 rpm și se extinde pe o plajă largă, de până la 7.000 rpm. Unitatea nouă de comandă a motorului crește viteza de comunicare între diferitele componente ale sistemului de propulsie.

Transmisia cu dublu ambreiaj și cu 7 trepte de viteză transpune puterea motorului cu cinci cilindri pe asfalt, cu timpi scurți de schimbare a treptelor și rapoarte mai sportive. Secvența unică de aprindere a motorului 1-2-4-5-3 și sunetul unic astfel creat amplifică și mai  mult senzațiile incitante resimțite la volan. De asemenea, acum este prima dată când sistemul de evacuare dispune de un sistem complet variabil de control al clapetelor, ce permite poziții intermediare și contribuie astfel la rafinarea și mai accentuată a caracteristicilor sunetului motorului. Sunetul poate fi, de asemenea, ajustat din sistemul de manevrabilitate dinamică Audi drive select. În modurile Dynamic și RS Performance, de pildă, clapetele se deschid mult mai devreme, astfel că elementele emoționale al sunetului devin și mai pregnante.  Totodată, sunetul inconfundabil al motorului cu cinci cilindri este optimizat și de sistemul sport RS de evacuare, ce este oferit opțional.

Agilitate maximă: torque-splitter-ul RS și modurile RS 3 specifice

Noul Audi RS 3** este primul model Audi dotat în echiparea standard cu un torque-splitter.        Acesta înlocuiește diferențialul de pe puntea spate și pachetul anterior al cuplajului multi-disc de pe puntea spate. Astfel, acum este folosit., în schimb, pe fiecare arbore de transmisie câte un ambreiaj multi-disc controlat electronic. Acesta are grijă ca pe puntea spate să fie distribuit suficient cuplu și în manieră optimă. La condusul mai dinamic, torque-splitter-ul amplifică cuplul pentru roata exterioară din spate, adică roata care este supusă unei sarcini mai reduse, ceea ce reduce semnificativ tendința de subvirare. În virajele executate spre stânga, sistemul transmite cuplul către roata dreapta spate, iar în virajele spre dreapta, cuplul merge la roata stânga spate, iar la condusul în linie dreaptă, cuplul este distribuit spre ambele roți.

Această nouă tehnologie permite, de asemenea, drift-uri controlate pe pistele închise. În acest caz, torque-splitter-ul direcționează întreg cuplul doar către una dintre roțile de pe exterior. Astfel este posibil ca o roată să beneficieze de un cuplu de până la 1.750 Nm. În acest scop, Audi a dezvoltat chiar un mod RS 3 special de condus, numit RS Torque Rear. Este un mod dedicat drift-urilor, cu setări caracteristice pentru evoluția cuplului controlat de torque-splitter. Modul RS Performance a fost creat special pentru pista de curse și este o altă inovație disponibilă în premieră, oferind o configurație specifică pentru motor și transmisie. Modul este, de asemenea, special adaptat anvelopelor semi-slick disponibile pentru prima dată opțional din fabrică pentru RS 3**. În acest caz, torque-splitter-ul asigură o conduită longitudinală deosebit de dinamică și sportivă, cu reducerea la maximum a supravirării și a subvirării. Aceste moduri pot fi selectate din sistemul de manevrabilitate dinamică Audi drive select, ce oferă următoarele profiluri:  confort, auto, dinamic, RS Individual și eficient.

Dinamism și mai ridicat, în condiții de precizie și mai mare: suspensiile sport RS și unghi mai mare de cădere pentru roți

Suspensiile sport RS incluse în dotarea standard au amortizoare noi și un sistem de supape noi, ambele specifice tehnologiei RS 3**. Supapele au grijă ca amortizoarele să dea un feedback deosebit de sensibil.  Astfel suspensiile pot răspunde chiar și mai rapid și eficient la situația de rulare curentă.

Suspensiile sport RS plus cu controlul adaptiv al amortizoarelor sunt oferite ca dotare opțională și ajustează continuu și individual fiecare amortizor la condițiile de drum date, la situația de rulare și la modul selectat din Audi drive select. Cele trei setări diferite (confortabil, echilibrat și sport) se fac simțite în mod perceptibil în caracteristicile amortizoarelor.

Unghiul de cădere mai mare însemnă că roțile sunt îndreptate mai mult spre carosabil și rezultă într-un răspuns mai precis al direcției și o forță mai mare de control lateral. În comparație cu Audi A3, roțile de pe puntea față a noului RS 3** au unghi de cădere negativ adițional de aproape un grad. În acest scop au fost modificați pivoții și brațele inferioare triunghiulare au fost echipate cu lagăre, sub-structuri și bare stabilizatoare mai rigide. Puntea spate dispune de un design cu patru brațe, cu arcurile/amortizoarele dispuse separat, cu sub-structură și bară stabilizatoare tubulară. Suporturile roților sunt mai rigide decât cele de la Audi A3 și S3** și absorb forțele laterale mai mari generate de torque-splitter. Unghiul de cădere negativ este cu aproape o jumătate de grad mai mare aici față de A3. Direcția progresivă specifică modelelor RS variază raportul de asistare a direcției în funcție de unghiul de virare: cu cât unghiul de bracare crește, cu atât raportul devine mai mic și direcția dă un răspuns mai direct. Asistarea direcției diferă și în funcție de viteză și poate fi variată din Audi drive select. Setările arcurilor și amortizoarelor sunt deosebit de rigide, iar caroseria are garda la sol redusă cu 10 milimetri față de S3** și cu 25 de milimetri față de A3.

O altă dotare nouă pentru RS 3** este sistemul modular de control al caracteristicilor dinamice ale automobilului (mVDC). Sistemul central colectează date de la toate componentele relevante pentru dinamica laterală, asigurându-se că acestea interacționează mai precis și mai rapid. Sistemul mVDC sincronizează astfel torque-splitter-ul cu amortizoarele adaptive și sistemul de control al cuplului pentru fiecare roată, în vederea asigurării preciziei direcției și a manevrabilității. Per ansamblu, astfel crește agilitatea automobilului, cu precădere pe drumurile virajate.

Decelerare în forță: frânele cu șase pistoane din oțel sau ceramice

RS 3** este dotat în echiparea standard cu frâne noi de oțel mai mari, cu 6 pistoane, pentru a ține în șah puterea mare a motorului cu cinci cilindri. Sistemul ceramic de frânare de 380 x 38 mm este  oferit opțional pentru puntea față și are caracteristicile pedalei special adaptate pentru brake-booster. Sistemul de frânare de înaltă performanță este cu încă 10 kilograme mai ușor decât cel de oțel. Sistemul este ventilat din interior și are discuri perforate de 375 x 36 mm în față și 310 x 22 mm în spate. Astfel acestea sunt mai mari și mai stabile decât la modelul anterior. Elementele de aerisire optimizează timpii de răcire a frânelor cu 20%. Astfel se reduc mai repede temperaturile de vârf atinse la frânarea puternică, în condițiile în care pedala va da feedback neschimbat. De asemenea, astfel se reduce și uzura plăcuțelor de frână, ce sunt cu 15% mai mari și nu au cupru în componență. Cei care aleg frânele ceramice pot avea etriere gri, roșii sau albastre. Cei care preferă varianta din oțel, pot comanda etriere roșii în locul celor negre.

Expresiv și inconfundabil: exteriorul și iluminarea

Designul noul Audi RS 3** este chiar și mai dinamic și marcat de forță decât cel al modelului predecesor. În partea din față, alura expresivă este creată de bara de protecție RS lată, de grila Singleframe cu design nou de la radiator, cu grila sa distinctivă cu model de fagure, dar și de prizele de aer mari. Modelul RS 3** este echipat în dotarea standard cu faruri LED triunghiulare suple și cu blocuri optice spate cu LED, inclusiv lumini dinamice de semnalizare. Farurile Matrix LED sunt oferite opțional și au măști închise la culoare, ce desenează luminile de zi în colțurile exterioare, coborâte. Cu câmpul de pixeli compus din 3 x 5 segmente LED, look-ul devine inconfundabil. În farul din stânga se poate observa un steag de finiș la luminile dinamice coming home/leaving home, iar pe partea șoferului apare înscrisul RS 3**. În timpul mersului, steagul de finiș apare pe ambele părți.

Un element nou de design se poate observa și după pasajele roților din față: o priză de aer adițională, imposibil de trecut cu vederea. Pragurile cu decor negru au, de asemenea, un nou design și contribuie împreună cu pasajele evazate ale roților la look-ul expresiv și atractiv al noului RS 3**. Ecartamentul punții față a fost mărit cu 33 de milimetri în comparație cu modelul precedent. La Sportback, ecartamentul punții spate a crescut cu 10 milimetri. RS 3** este dotat în echiparea standard cu jante din aliaj turnate de 19 inchi cu design cu 10 spițe în Y. Designul specific automobilelor de curse este întruchipat de jantele opționale cu 5 spițe în Y, ce poartă și emblema RS. Audi va monta opțional pe RS 3 pentru prima dată și anvelope semi-slick Pirelli P Zero "Trofeo R" performance. Printre detaliile inspirate din motorsport se numără și bara RS de protecție din spate, cu design nou și cu difuzor integrat, precum și sistemul de evacuare RS cu două terminații ovale mari la sistemul de evacuare.

Noile modele Audi RS 3** pot fi comandate în două culori exclusive RS pentru caroserie: Verde Kyalami și Gri Kemora. Plafonul limuzinei poate fi pentru prima dată comandat cu finisaj contrastant Negru Brillant. Anumite detalii de la exterior, precum grila radiatorului cu model de fagure sunt finisate ca dotare standard în negru, fie mat sau high-gloss. Pachetul de design Alu este oferit opțional și accentuează bara de protecție din față, inserția difuzorului și decorul de la geam. Pentru un look și mai sportiv, inserțiile de la pragurile ușilor sunt disponibile și cu finisaj din polimer ranforsat cu fibră de carbon. Acest finisaj poate fi comandat și pentru carcasele oglinzilor și eleronul care la Limuzină este montat pe hayon, iar la Sportback este instalat la nivelul plafonului.

Atmosferă inspirată de la mașinile de curse: interiorul

Și la interior caracterul sportiv al automobilului este accentuat de elemente specifice gamei RS. Informațiile sunt afișate de Audi virtual cockpit ce are diagonala de 12,3 inchi și este inclus în dotarea standard. Turația este aici afișată sub formă de grafic tip bară, iar puterea și cuplul sunt indicate în procente. Opțional, turația poate fi afișată sub forma noului layout pe care Audi l-a denumit "RS Runway". Acesta afișează turația motorului în ordine inversă, cu un design ce amintește de pistele de aviație. Astfel, turația cea mai mare este afișată în prim-plan pe când cea mai redusă în fundal. De asemenea, Audi virtual cockpit Plus include și afișaje pentru forțele G, timpii de circuit și accelerația de la 0 la 100 km/h și de la 0 la 200 km/h.

Indicatorul intermitent shift-light pentru schimbarea treptelor specific gamei RS pentru modul manual al transmisiei schimbă culoarea afișajului turației din verde în galben și apoi în roșu, luminând intermitent asemeni indicatorului folosi în motorsport, pentru a semnala momentul ideal pentru schimbarea treptelor de viteză. Ecranul tactil de 10,1 inchi include și așa-numitul "RS Monitor", ce afișează temperaturile pentru antigel, uleiul motorului și uleiul transmisiei, precum și presiunea din anvelope. O altă premieră pentru Audi RS 3** este display-ul head-up ce proiectează pe parbriz, în câmpul vizual imediat al șoferului, și un indicator shift-light pentru schimbarea treptelor, împreună cu celelalte informații relevante.

Atmosfera de automobil de curse este accentuată și de panoul de instrumente cu finisaj de fibră de carbon și scaunele RS sport cu emblema RS și cusături decorative contrastante antracit. Opțional, scaunele pot fi acoperite și cu piele fină Nappa cu cusături RS în model de fagure și cu cusături contrastante negre gloss, roșii sau, în premieră, verzi. La acestea pot fi asortate și pachetele RS Design roșii sau verzi. Pachetele includ covorașe speciale cu cusături decorative contrastante și sigla RS brodată, precum și centuri de siguranță cu marginile colorate. Pachetul de Design Plus include și finisaje roșii sau verzi pentru colțurile scaunelor și accente colorate la gurile de ventilație.

Totul sub control: volanul cu marcaj la ora 12 și butonul RS Mode

Audi RS 3** este dotat în echiparea standard cu volan sport multifuncțional cu 3 spițe îmbrăcat în piele, cu partea de jos teșită. Padelele sale integrate pentru schimbarea treptelor de viteză au finisaj de calitate superioară, din zinc turnat sub presiune. Clienții care optează pentru pachetul Design vor dispune la interior, alături de emblema RS și de marcajul "de la ora 12" de pe volan, ce îi va ajuta să observe mai rapid poziția volanului la condusul dinamic. Ca alternativă, este disponibil și un volan RS rotund, cu funcție capacitivă de detectare a mâinilor pe volan, pentru funcțiile de direcție asistate.

Ambele modele au în comun butonul RS Mode de pe spița din dreapta. Acest buton poate fi folosit pentru a selecta modurile Audi drive select RS Performance, RS Individual sau ultimul mod folosit. În ambele moduri RS, display-ul instrumentelor de bord și head-up display-ul au un look chiar și mai sportiv, cu indicator intermitent shift-light pentru schimbarea treptelor.

 

În general, dotările, datele și prețurile specificate în acest document se referă la gama de automobile oferite în Germania. Rezervat dreptul de a opera modificări fără o informare prealabilă; acest document ar putea conține erori și omisiuni pentru care nu ne putem asuma răspunderea.

 

Consumul de combustibil al modelelor menționate anterior

Consumul de combustibil/electricitate și emisiile de CO indicate ca intervale de valori variază în funcție de jantele din aliaj și anvelopele alese, precum și de nivelul de echipare și de accesoriile alese pentru automobil.

 

Audi RS 3 Sportback

Consum combustibil mixt în l/100 km: 8,8 - 8,3*; emisii CO mixte în g/km: 201 - 190*

 

Audi RS 3 Sedan

Consum combustibil mixt în l/100 km: 8,7 - 8,2*; emisii CO mixte în g/km: 198 - 188*

 

Audi S3 Sportback:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 7,4*; emisii CO2 mixte în g/km: 170 - 169*

 

Audi S3 Limuzină:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 7,3 - 7,2*; emisii CO mixte în g/km: 166 - 165*

 

Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate de tip conform Procedurii Armonizate la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o procedură mai realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP va înlocui treptat Noul ciclu de conducere european (New European Driving Cycle, sau NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC.

 

Sistemul de impozitare a autovehiculelor se poate modifica conform prevederilor de la 01 septembrie 2018.  Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.

 

În prezent este încă obligatorie comunicarea valorilor conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC sunt derivate din valorile conform WLTP. Valorile WLTP pot fi comunicate dacă se dorește până la momentul la care acestea devin obligatorii. Dacă valorile NEDC sunt comunicate ca interval, acestea nu se referă la un autovehicul anume și nu reprezintă  o parte integrantă a ofertei. Acesta valori sunt comunicate doar cu scopul de a servi comparării diferitelor tipuri de autovehicule.  Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și caracteristicile aerodinamice și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, precum și stilul individual de condus, pot influența consumul de energie electrică, emisiile de CO și performanțele automobilului.

 

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.