Știri Audi

Revenirea Audi la Cursa de la Le Mans prinde deja contur

07.05.2021

·        Faza de dezvoltare a conceptului noului prototip Audi sport este deja aproape finalizată

·        Colaborare strânsă cu Porsche, marca-soră din cadrul Grupului

·        Prima cursă este planificată pentru luna ianuarie a anului 2023 și va fi Cursa de 24 de Ore de la Daytona

 

Neuburg a. d. Donau - Audi va reveni la Le Mans și la cursele cu prototipuri sport, introducând în sezonul 2023 un automobil sport de curse electrificat. Urmașul modelului de succes Audi R18 prinde deja contur.

"Noua categorie LMDh se potrivește perfect cu noua noastră abordare în domeniul motorsport-ului," explică Julius Seebach, Directorul General Audi Sport GmbH și totodată responsabil pentru Audi Motorsport. "Regulamentele ne permit să venim cu mașini de curse fascinante la cursele de mare prestigiu din întreaga lume. De asemenea, ne folosim de sinergiile din cadrul Grupului Volkswagen, cu strategii avansate de parteneriat."

Astfel, succesorul modelului Audi R18 este dezvoltat în strânsă colaborare cu Porsche, marca-soră din cadrul Grupului. "Un punct forte enorm al Grupului Volkswagen constă în colaborarea mărcilor la dezvoltarea de automobile pentru șosea," spune Seebach. "Noi transferăm acum acest model deja consacrat de colaborare și în motorsport. Cu toate acestea însă, noul prototip sport va fi un Audi pur-sânge, la fel ca Audi RS e-tron GT, modelul nostru recent lansat, care a fost, de asemenea, dezvoltat pe platforma pe care o folosim în comun cu Porsche."

Prototipul sport pentru noua categorie LMDh este creat în prezent la Audi Sport, în paralel cu SUV-ul inovator pregătit pentru Raliul Dakar. "Bineînțeles că echipa Dakar lucrează sub o mare presiune de timp, pentru că mai are doar circa 8 luni până la prima noastră participare la Raliul Dakar, din ianuarie 2022," explică Andreas Roos, responsabil pentru toate proiectele de fabrică din motorsport la Audi Sport. "Dar vrem, de asemenea, să fim perfect pregătiți pentru revenirea noastră la Le Mans. De aceea derulăm cu prioritate maximă ambele proiecte în paralel."

Toate deciziile de bază privind conceptul au fost deja luate. "Am ales partenerul pentru șasiu și am decis care va fi conceptul motorului. Împreună cu colegii de la Audi Design, definim acum un look care să impresioneze fanii," mai detaliază Andreas Roos. "Scopul nostru este ca acest prototip să fie pe roți deja la începutul anului viitor și să îi finalizăm detaliile în primul trimestru." În 2022 va urma un program intens de testare. Prima competiție este planificată pentru Cursa de 24 de Ore de la Daytona (SUA), în ianuarie 2023.

Cu regulamentul, ce vizează eficiența maximă a costurilor, prototipul sport Audi va fi interesant și pentru echipele de clienți. "Prin proiectul LMDh, ne continuăm filozofia pe care o implementăm încă din anii de început privind prototipurile sport," spune Andreas Roos. "Audi R8 nu a fost doar cel mai de succes prototip la vremea sa, adică între anii 2000 și 2006, când a repurtat 63 de victorii în 80 de curse, ci a avut succes foarte mare și în mâinile clienților noștri, fiind ușor de gestionat de către echipe. Aceasta este premisa de la care pornim și pentru electrificarea noului nostru prototip sport. Intenționăm astfel să dăm automobilul și pe mâinile echipelor noastre profesioniste de clienți, încă de la început, în paralel cu utilizarea  pentru fabrică. În prezent evaluăm intern cum anume vom proceda în detaliu."

Posibilitatea de a lupta pentru victorii la general și titluri de campionat cu un Audi la Cursa de 24 de Ore de la Le Mans, la Cursa de 24 de Ore de la Daytona, în Campionatul Mondial de Anduranță (WEC) și în seria IMSA reprezintă o perspectivă atractivă pentru multe echipe. Astfel sunt deja mulți interesați de noua mașină de curse LMDh.

Audi deține recordul pentru distanță la Cursa de 24 de Ore de la Le Mans și a câștigat deja de 13 ori cea mai importantă cursă de anduranță din lume. Echipele de clienți Audi au reușit victorii la general la Le Mans în 2004 și 2005.

 

 

 

Consumul de combustibil al modelelor menționate anterior

Consumul de combustibil/electricitate și emisiile de CO indicate ca intervale de valori variază în funcție de jantele din aliaj și anvelopele alese, precum și de nivelul de echipare și de accesoriile alese pentru automobil.

 

Audi RS e-tron GT

Consum electric mixt în kWh/100 km: 20,2 - 19,3, emisii mixte de CO în g/km: 0

 

Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate de tip conform Procedurii Armonizate la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o procedură mai realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP va înlocui treptat Noul ciclu de conducere european (New European Driving Cycle, sau NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Sistemul de impozitare a autovehiculelor se poate modifica conform prevederilor de la 01 septembrie 2018.  Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.

În prezent este încă obligatorie comunicarea valorilor conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC sunt derivate din valorile conform WLTP. Valorile WLTP pot fi comunicate dacă se dorește până la momentul la care acestea devin obligatorii. Dacă valorile NEDC sunt comunicate ca interval, acestea nu se referă la un autovehicul anume și nu reprezintă  o parte integrantă a ofertei. Acesta valori sunt comunicate doar cu scopul de a servi comparării diferitelor tipuri de autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și caracteristicile aerodinamice și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, precum și stilul individual de condus, pot influența consumul de energie electrică, emisiile de CO și performanțele automobilului.

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO oficiale pentru autoturisme noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.