Știri Audi

Road to Dakar: Audi electrizează deșertul

21.04.2021

·          Prototipul inovator Audi pentru Raliul Dakar este aproape de finalizare

·          Primele teste sunt planificate pentru mijlocul anului

·          Unitatea MGU Audi din Formula E va fi folosită și pentru Raliul Dakar

 

Neuburg a. d. Donau, aprilie 2021 - Audi a finalizat deja pași importanți în vederea participării sale în premieră la faimosul Raliu Dakar, în ianuarie 2022. Astfel marca se apropie de finalizarea prototipului său inovator, planificat pentru cel mai dur raliu cross-country din lume. Primele teste sunt programate pentru mijlocul anului. Managementul de proiect pentru proiectele companiei în domeniul motorsport-ului a fost preluat de Andreas Roos, cel căruia i se datorează recentul succes al programului DTM Audi Sport.

"Și la proiectul Dakar, ne rămânem fideli filosofiei Audi de a folosi în motorsport în premieră tehnologii noi, tehnologii ce vor fi apoi revoluționare pentru automobilele de serie viitoare," explică Julius Seebach, directorul Audi Sport GmbH, responsabil pentru activitățile pe care Audi le desfășoară în domeniul motorsportului. "Mai demult am implementat astfel în premieră în raliuri sistemul nostru quattro, de pildă, iar acum testăm componente pentru trenurile de rulare electrice viitoare, în condițiile extreme ale Raliului Dakar. Totodată, oferim experiențe incitante pentru clienții și fanii noștri."

"Proiectul Dakar este o provocare imensă pentru întreaga echipă," declară Andreas Roos. "Avem o agendă foarte strânsă pentru implementarea conceptului nostru inovator. Suntem primul producător de automobile ce va intra în Raliul Dakar cu un sistem de propulsie electric. Toată lumea din echipă lucrează intens, astfel încât să fim pregătiți pentru Dakar 2022."

Prototipul inovator folosește unitatea motor-generator MGU de la automobilul actual de Formula E, dezvoltat de Audi de la zero pentru sezonul 2021. Vor fi folosite 3 motoare: "Vom avea o unitate MGU pe puntea spate și una pe puntea spate. A treia unitate MGU va servi drept generator pentru a încărca bateria de înaltă tensiune la condus," explică Roos. "Desigur că trebuie să facem modificări, deoarece deșertul ridică provocări diferite față de orașele unde se desfășoară în prezent Formula E: salturi, nisip, etape foarte lungi. Dar putem să construim pe experiența câștigată în Formula E și, de asemenea, de la prototipurile noastre Le Mans cu e-tron quattro."

Audi își dezvoltă intern și bateria de înaltă tensiune. În Formula E, aceasta este o componentă cu specificații obligatorii pentru toate echipele. Energia pentru încărcarea bateriei este asigurată de motorul TFSI cu patru cilindri în DTM. "Acest motor este incredibil de eficient și dispune de tehnologie de ultimă oră, masa și consumul fiind extraordinare," spune Andreas Roos. "Aspectul important este că trenul nostru de rulare este 100% electric. Motorul TFSI este utilizat doar pentru a încărca bateriile în etapele speciale. Bateria trebuie încărcată în timpul deplasării, pentru că în prezent nu există alte opțiuni în deșert. Audi planifică să se deplaseze pur electric în toate etapele de legătură.

"Dakar este un raliu unic și este una dintre ultimele aventuri adevărate din lume," declară Sven Quandt, cel care va implementa operațiunea Dakar cu echipa sa Q Motorsport, împreună cu Audi Sport. "Sunt convins că o marcă poate câștiga mult din participarea la Raliul Dakar, mai ales mergând pe o asemenea cale inovatoare, ca cea aleasă de Audi, cu trenul de rulare electric."

"O strategie bună de parteneriat este esențială în motorsport," explică Julius Seebach. "Cu Q Motorsport am câștigat de partea noastră un partener cu experiență, inclusiv în Dakar. Avem în plan să prezentăm în mai piloții, care sunt, de asemenea, foarte importanți."

Primul prototip pentru Raliul Dakar este în prezent în construcție la unitatea Audi Sport din Neuburg an der Donau. Finalizarea este planificată pentru finele lunii iunie, iar premiera mondială pentru iulie. Apoi, urmează o fază intensă de teste, înainte de primul Raliu Dakar din istoria Audi, în ianuarie 2022.