Știri Audi

Hibrid plug-in sportiv și totodată elegant: Audi Q5 Sportback TFSI e quattro

24.02.2021

·         SUV-ul spațios intră pe piață în două versiuni de putere

·         Autonomie electrică de peste 70 km conform NEDC

·         Managementul inteligent al sistemului hibrid asigură eficiența maximă

·         Automobilul ideal pentru cei care au de parcurs zilnic un drum mai lung până la serviciu, cât și pentru flotele de automobile de companie

 

Audi își extinde și mai mult gama de modele hibride plug-in, lansând pe piețele europene Q5 Sportback TFSI e quattro. SUV-ul coupé elegant va ieși de pe liniile de asamblare în două variante de putere: astfel, Q5 Sportback 50 TFSI e quattro (consum mixt de combustibil în l/100 km*: 2,0 - 1,8; consum electric mixt în kWh/100 km*: 19,6-19,3; emisii mixte de CO2 în g/km*: 45-42) generează 220 kW (279 CP), iar Q5 Sportback 55 TFSI e quattro (consum mixt de combustibil în l/100 km*: 2,0 - 1,8; consum electric mixt în kWh/100 km*: 19,6-19,3; emisii mixte de CO2 în g/km*: 45-42) furnizează 270 kW (367 CP). La ambele modele, bateria are o capacitate de 14,4 kWh net, suficient pentru o autonomie electrică de până la 61 kilometri conform WLTP (71 kilometri conform NEDC).  "Fratele" său, Audi Q5 TFSI e quattro**, care este pe piață deja din anul 2019, este echipat acum cu o baterie și mai puternică.

Q5 TFSI e quattro** și Q5 S  portback TFSI e quattro** folosesc un sistem de propulsie cu același design, pentru ambele niveluri de putere. Acest sistem alătură un motor electric motorului pe benzină 2,0 TFSI, ce generează 195 kW (265 CP) și 370 Nm. Motorul electric sincron cu magneți permanenți își atinge puterea de vârf la 105 kW și cuplul maxim la 350 Nm. Motorul electric este integrat împreună cu cuplajul de separare în transmisia S tronic cu 7 trepte, ce transferă cuplul către trenul de rulare quattro cu tehnologie ultra. Din motive de eficiență, în codiții uzuale de mers, majoritatea cuplului motorului este transmisă către roțile din față. Când devine necesar, partea din spate va fi însă conectată instantaneu. Astfel, sistemul de tracțiune integrală quattro este disponibil imediat ce este nevoie.

Bateria litiu-ion este instalată sub podeaua portbagajului și este compusă din 104 celule prismatice, putând stoca net 14,4 kWh (17,9 kWh brut) de energie, la o tensiune de 381 volți. Pentru controlul optim al temperaturii, circuitul de răcire este conectat la circuitul de răcire al sistemului de aer condiționat și la al doilea circuit de joasă temperatură ce răcește motorul electric și sistemul electronic. Sistemul de aer condiționat este o dotare standard și face uz de o pompă de căldură extrem de eficientă, ce folosește căldura reziduală a componentelor de înaltă tensiune.

Pompa poate genera căldură de până la 3 kW și energie electrică de până la 1 kW, ceea ce sporește eficiența energetică a automobilului și asigură ocupanților condiții climatice mai confortabile.

220 kW (299 CP) sau 270 kW (367 CP): două variante de putere

Cele două variante de motorizare au strategii de boost diferite, astfel că au diferite puteri și cupluri de sistem: Q5 Sportback 50 TFSI e quattro (consum mixt de combustibil în l/100 km*: 2,0 - 1,8; consum electric mixt în kWh/100 km*: 19,6 - 19,3; emisii mixte de CO2 în g/km*: 45 - 42) accelerează cu 220 kW (299 CP) și 450 Nm de la 0 la 100 km/h în 6,1 secunde. Q5 Sportback 55 TFSI e quattro (consum mixt de combustibil în l/100 km*: 2,0 - 1,8; consum electric mixt în kWh/100 km*: 19,6 - 19,3; emisii mixte de CO2 în g/km*: 45 - 42) accelerează cu 270 kW (367 CP) și 500 Nm de la 100 km/h în 5,3 secunde.

La ambele variante de motorizare, cuplul maxim este disponibil deja de la o turație doar puțin mai mare decât turația de ralanti.  Viteza maximă este limitată electronic la 239 km/h, iar consumul de energie electronică și cel de combustibil sunt identice pentru ambele variante de putere. Când sunt propulsate exclusiv cu energia electrică din baterie, hibridele plug-in au o autonomie de 61 kilometri (WLTP), la o viteză de până la 135 km/h.

Modurile de conducere și asistentul pentru sporirea eficienței  

Silențios și cu zero emisii locale în oraș, dar cu autonomii mari la drum lung sau sportiv și dinamic, cu puterile combinate ale motorului electric și motorului TFSI: modurile de conducere ale celor două hibride plug-in din gama Q5** sunt flexibile și inteligente. Conceptul sistemului este astfel proiectat încât șoferul să poată conduce majoritatea rutelor sale cotidiene exclusiv cu energie electrică. Șoferul poate decide dacă și în ce direcție intervine asupra interacțiunii celor două motoare, alegând modul preferat dintre cele patru moduri de operare.

Astfel, modul Hibrid este activat automat odată cu navigația, dar poate fi selectat, de asemenea, manual de la butonul aferent selectării modurilor de operare. În acest mod, energia din baterie este distribuită optim de-a lungul rutei de navigație, astfel încât consumul electric să fie redus la minimum. În oraș și în traficul ce impune multe opriri și reporniri, Q5** și Q5 Sportback TFSI e quattro** sunt puse în mișcare cu precădere de energia electrică a bateriei. Funcția de control a sistemului de propulsie hibrid plug-in face uz de un volum foarte mare de date. Printre acestea se numără informațiile online din trafic, distanța până la destinație, profilul rutei selectate, informații de mare precizie despre zona înconjurătoare imediată provenite de la navigație, ca de pildă limitările de viteză, tipurile de drumuri, înclinațiile drumului și informațiile curente de la senzorii automobilului. Dacă funcția de navigație este activă în sistemul de navigație MMI, strategia predictivă de operare tinde să parcurgă pur electric ultima parte a drumului ce este, de regulă, parcursă în mediul urban, astfel încât automobilul să ajungă la destinație sau la stația de încărcare cu bateria aproape complet golită.

Scopul esențial este eficiența maximă: încărcarea bateriei sau rularea liberă
Când șoferul ridică piciorul de pe pedala de accelerație de la Audi Q5** sau Q5 Sportback TFSI e quattro**, sistemul de management al propulsiei decide, în funcție de situație, dacă mașina va rula liber cu motorul oprit sau dacă mașina va recupera energie electrică prin regenerarea energiei cinetice convertite în energie electrică. Motorul electric asigură toate operațiunile ușoare de frânare de până la 0,1 g și poate genera o putere de până la 25 kW. Recuperarea energiei la frânare se extinde până la 0,2 g și poate recupera energie electrică de până la 80 kW. Frânele hidraulice cu disc sunt activate doar la operațiunile de frânare mai puternică.

Asistentul predictiv pentru eficiență (PEA) ajustează conduita funcției de recuperare la rularea liberă, conform situației curente, folosind date predictive privind ruta din baza de date a sistemului de navigație și monitorizând distanța față de vehiculul din față cu ajutorul camerei video și sistemului radar. Când tempomatul adaptiv ACC este activ, asistentul predictiv pentru eficiență (PEA) susține șoferul frânând și accelerând automat, pentru a optimiza și mai mult eficiența și confortul.

Când șoferul nu folosește tempomatul adaptiv ACC, el primește recomandări pentru momentul la care este optim să ridice piciorul de pe accelerație. Aceste recomandări sunt date sub formă de impulsuri ce pot fi simțite de șofer în pedala de accelerație activă și vizual pe display-urile de la bord, inclusiv head-up display-ul opțional. Totodată, simbolurile indică motivele pentru reducerea vitezei. Pe ecran sunt afișate indicatoarele de circulație cu limitări de viteză și cele de intrare în loclaități, precum curbele și drumul înclinat, giratoriile, intersecțiile, ieșirile de pe autostradă și traficul din față.

Alături de modul de operare Hibrid, șoferul poate selecta și unul dintre celelalte trei moduri. Astfel, modul EV este modul de bază în care automobilul pornește de fiecare dată. În acest mod, automobilul este propulsat exclusiv electric, atâta timp cât șoferul nu apasă pedala de accelerație mai departe de un anumit punct perceptibil în mod variabil. În modul Hold, va fi menținut nivelul actual de încărcare a bateriei. În modul Charge, sistemul de management al propulsiei crește nivelul de energie stocată în baterie, cu ajutorul motorului cu ardere internă. Aceasta se întâmplă în fazele de recuperare, când motorul electric funcționează pe post de generator, încărcând bateria de propulsie.

Confortabil: încărcare rapidă în doar câteva ore

Toate modelele hibride ale familiei de Q5 sunt echipate în dotarea standard cu sistemul de încărcare Compact pentru garaj. De la o priză industrială de 400 volți și 16 amperi, încărcarea completă durează aproximativ 2,5 ore la 7,4 kWh. De la o priză casnică de 230 volți, încărcarea durează aproximativ 8 ore și 15 minute. Când se află la drum, șoferul poate încărca automobilul de la stațiile publice de încărcare, folosind un cablu Mode 3 standard cu conector Tip 2.

Iar pe baza unui singur card, Audi e-tron Charging Service dă acces clienților săi de automobile hibride la aproximativ 200.000 de puncte de încărcare în 26 de țări europene.

Încărcările pot fi gestionate de pe canapeaua de acasă: aplicația myAudi

Aplicația myAudi le permite clienților să folosească serviciile Audi connect pe smartphone-urile lor și este oferită în variantă deosebit de atractivă pentru modelele hibride plug-in. Astfel, clienții pot verifica și de la distanță statusul bateriei și autonomia, pot iniția încărcarea, programa ora de încărcare și pot vedea statisticile privind încărcarea și consumul. Adițional, funcțiile de planificare a rutelor din aplicație și din sistemul de navigație MMI afișează ambele stațiile de încărcare.

O altă funcție interesantă a aplicației myAudi este funcția care permite acționarea climatizării încă înainte de a porni la drum. Astfel, clientul poate stabili cu precizie cum anume să fie încălzit sau răcit interiorul mașinii când bateria este în curs de încărcare. Funcția de climatizare setată în prealabil funcționează chiar și atunci când automobilul nu este conectat la o sursă de curent, în condițiile în care bateria dispune de un nivel suficient de încărcare. Audi oferă opțional și sistemul Confort de aer condiționat staționar. Acesta permite clienților, de asemenea, specificarea temperaturii dorite și încălzirea scaunelor și a parbrizului, în funcție de dotarea mașinii.

Lux și sportivitate: dotările și designul

Modelele hibride plug-in din gama Q5** dispun de dotări foarte generoase, incluzând scaune sport, sistem aer condiționat automat cu reglaje pe 3 zone, cheia Confort și display-uri specifice modelelor hibride, plus Powermeter ca dotare standard. Scaunele din spate pot fi mutate longitudinal și unghiul spătarelor lor poate fi, de asemenea, ajustat.

50 TFSI e** este disponibil cu liniile de echipare "advanced" și "S line". 55 TFSI e** este oferite exclusiv cu "S line". Q5 TFSI e quattro** poate fi comandat în varianta de bază sau echipat cu dotările "advanced" "și S line". 

 

 

Consumul de combustibil/electric al modelelor menționate anterior:

Consumul de combustibil și emisiile de CO₂ indicate ca intervale de valori variază în funcție de anvelopele/roțile folosite, precum și de dotările alese pentru automobil.

Q5 50 TFSI e quattro
Consum mixt de combustibil în l/100 km: 1,9 - 1,8; consum electric mixt în kWh/100 km: 19,5 - 19,3; emisii mixte de CO2 în g/km: 44 - 41

Q5 55 TFSI e quattro
Consum mixt de combustibil în l/100 km: 1,9 - 1,8; consum electric mixt în kWh/100 km: 19,5 - 19,3; emisii mixte de CO2 în g/km: 44 - 41

Q5 Sportback 50 TFSI e quattro
Consum mixt de combustibil în l/100 km: 2,0 - 1,8; consum electric mixt în kWh/100 km: 19,6 - 19,3; emisii mixte de CO2 în g/km: 45 - 42 

Q5 Sportback 55 TFSI e quattro
Consum mixt de combustibil în l/100 km: 2,0 - 1,8; consum electric mixt în kWh/100 km: 19,6 - 19,3; emisii mixte de CO2 în g/km: 45 - 42

 

Valorile prezentate pentru consumul de combustibil și emisii au fost determinate în baze procedurilor de măsurare impuse de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate ca tip conform unei noi proceduri de testare pentru autoturisme și autovehiculele comerciale ușoare. Este vorba de Procedura Armonizată la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o nouă procedură realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO₂. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP înlocuiește treptat ciclul european de conducere (NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO₂ măsurate conform WLTP vor fi, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Pentru detalii cu privire la diferențele dintre ciclurile WLTP și NEDC, vă rugăm să vizitați www.audi.de/wltp.

În prezent, legea ne cere să declarăm în continuare valorile conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC vor fi calculate în baza valorilor WLTP. Este, de asemenea, permis ca și valorile WLTP să fie specificate opțional și suplimentar, inclusiv înainte de data de la care valorile WLTP să devină obligatorii. Acolo unde datele NEDC sunt specificate ca intervale de valori, acestea nu se referă la un automobil individual anume și nu fac parte din oferta de vânzare. Aceste valori au exclusiv rolul de a servi comparării diferitelor autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și coeficientul aerodinamic și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, pot influența consumul de combustibil, consumul de energie electrică și performanțele.

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO₂ oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO₂ și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.