Știri Audi

Marc Lichte: ”Esteticul ia ființă din eficiență”

27.01.2021

·          Interviu cu Directorul Audi Design, în expectativa prezentării noului e-tron GT

·          Avangardistul designului modelor electrice viitoare

·          Premiera mondială a noului gran turismo pur electric va avea loc în 9 februarie

 

"Cel mai frumos automobil pe care l-am desenat vreodată." Marc Lichte, Directorul Audi Design, a rostit aceste cuvinte în toamna anului 2018, când marca a prezentat conceptcar-ul Audi e-tron GT la salonul din Los Angeles. Iar în curând, primul gran turismo pur electric al mărcii Audi va avea premiera ca model pentru producția de serie. Este deci momentul perfect pentru a vorbi cu Marc Lichte despre importanța modelului e-tron GT.

 

Întrebare: Dle. Lichte, așteptarea va lua curând sfârșit. Audi va prezenta e-tron GT în 9 februarie. Este prezentarea unui asemenea model încă și azi un eveniment important, pentru cineva care este de șapte ani Directorul departamentului de Design?

Marc Lichte: Premiera mondială este un moment magic. Pentru întreaga echipă de Audi Design, inclusiv pentru mine. Prezentarea unui model nou reprezintă momentul culminant al unui proces de dezvoltare, ce, de regulă, durează mai mulți ani. Este un drum lung, ce implică multă muncă, numeroase discuții și nenumărate decizii dificile. Dar, la final de drum, vă prezentăm cu mândrie rezultatul eforturilor noastre, eforturile întregii echipe.

Mândrie este un cuvânt cheie în acest caz. Prin modul în care ați descris showcar-ul, ați ridicat ștacheta foarte sus pentru e-tron GT. Prin ce anume se distinge designul acestui automobil?

Lichte: Un design este bun atunci când reușești să obții un produs estetic și totodată funcțional și când produsul devine parte a unei experiențe de ansamblu armonioase. Baza esteticului stă în proporții: console scurte și ampatament lung, combinate cu un compartiment pentru pasageri suplu, într-o caroserie ce emană forță. e-tron GT se poate mândri cu toate aceste trăsături.

Ar fi prea devreme să spunem deja că acest model este noul model iconic al mărcii Audi?

Lichte: Da, fără doar și poate. Nu poți crea un design iconic pe planșetă. Fiecare automobil trebuie să își câștige renumele pe șosea, într-un mediu suprasolicitat de stimuli, ce caută o orientare. Un design cu adevărat iconic dispune întotdeauna de ceva clar și inconfundabil: de pildă, trei linii sunt suficiente pentru a caracteriza un VW Beetle sau un Porsche 911. Sunt modele cu o atitudine fără echivoc.

Și ce atitudine anume dorește Audi să transmită prin e-tron GT?

Lichte: Este vorba, fără doar și poate, de "Vorsprung durch Technik", sau pentru a cita noua noastră strategie de marcă: "Living Progress." Pe parcursul istoriei noastre, mai multe modele au dat formă acestui motto într-un mod cu adevărat special: A2 a reprezentat eficiență, TT a însemnat formalism, iar R8 simbolizează performanțele fără compromisuri. Astfel, referitor la e-tron GT, întrebarea nu este dacă va fi sau nu un model cu un design iconic, ci cum anume ne va exprima atitudinea noastră. Cu alte cuvinte, întrebarea este: cum anume reinterpretează e-tron GT "Vorsprung durch Technik"?

Ce curs luați acum? Încotro vă îndreptați?

Lichte: e-tron GT este un gran turismo. Acest termen se referea inițial la automobilele sport adecvate pentru cursele de anduranță.  Astfel, modelele GT se diferențiază de modelele sport clasice prin faptul că oferă un nivel mai ridicat de confort și un interior mai mare. Fiind un gran turismo 100% electric, e-tron GT reinterpretează acest număr de echilibristică prin faptul că nu reduce performanțele doar la puterea efectivă, ci pune preț în mare măsură, de asemenea, pe eficiență.

Eficiența ca idee de bază pentru design. Ce exact înseamnă aceasta?

Lichte: Rezistența redusă la înaintare se traduce printr-o autonomie mai mare: am transformat acest principiu fundamental al fizicii, pe care mobilitatea electrică se bazează într-o mare măsură, în principiul de design fundamental al modelului e-tron GT. Forma urmează funcția. Esteticul ia ființă din eficiență. Noul limbaj de design este mai fluid, asigurând astfel caracteristici aerodinamice optimizate. Designul noului e-tron GT reprezintă fundația pe care ne vom construi designul viitoarelor noastre modele electrice.

Am vorbit până acum doar despre exterior. Cum puteți însă exprima eficiența și la interiorul automobilului?

Lichte: Mobilitatea electrică adaugă ușurință și funcționalitate interiorului, asigurând un spațiu mai generos, specific deja segmentului superior următor. Compact la exterior, spațios la interior! Astfel, am creat pentru e-tron GT o arhitectură de bază sculpturală, ce accentuează nu doar sportivitatea specifică modelor GT, ci și sustenabilitatea. Conceptcar-ul din 2018 a servit drept prototip pentru modelul din producția de serie, cu o linie de echipare proprie, ce, în mod țintit, nu face uz de piele, ci pune accentul pe materialele reciclate.

Un gran turismo sportiv, ce se poziționează ca fiind eficient și sustenabil. Este vorba aici de noua atitudine de care ne-ați vorbit mai devreme?

Lichte: Asta ar fi pe scurt. Sustenabilitatea începe cu ideea inițială și este exprimată prin prisma designului. Astfel, e-tron GT exprimă o idee ce va caracteriza ceea ce înțelegem noi prin lux în mobilitatea electrică.