Știri Audi

Cu emisii locale zero, eficiente și practice în cotidian: formula de succes a automobilelor Audi hibride plug-in

04.01.2021

·        Automobilele hibride plug-in permit deplasarea cu emisii locale zero

·        Anul acesta numeroase modele Audi au intrat deja în gama hibridelor plug-in

·        Concept complet pentru mobilitate: e-tron Charging Service simplifică încărcarea

·        Răspunsuri clare la aspectele invocate de vocile critice: automobilele hibridele plug-in sunt mult mai bune decât reputația lor

 

Un motor clasic cu ardere internă sau un sistem pur electric? La această întrebare fundamentală există și un al treilea răspuns, dat de conceptele moderne de mobilitate: PHEV, adică automobilul electric hibrid plug-in. Astfel, combinarea motorului termic clasic cu un motor electric alimentat cu energie electrică dintr-o baterie litiu-ion instalată în spatele automobilului permite condusul cu emisii locale zero și un consum general mai redus. Aici facem o prezentare succintă a tehnologiilor și modelelor Audi actuale.

Ce este exact un sistem hibrid și ce este un hibrid plug-in?  

În general, un sistem de propulsie se numește hibrid atunci când combină două tehnologii diferite de propulsie, adică, în cazul nostru un motor cu ardere internă și un motor electric, la care se adaugă și sistemele aferente de stocare a sursei de energie. Un aspect specific modelelor hibride de automobile ce combină un motor electric cu un motor termic cu ardere internă este reprezentat de faptul că este posibil ca în anumite faze să fie folosit doar motorul electric, atunci când se dorește deplasarea cu emisii zero și, de asemenea, motorul electric poate fi folosit pentru a asista motorul cu ardere, pentru a-i conferi adică un boost adițional de putere. Motorul electric de tracțiune servește, de asemenea, ca generator la recuperarea energiei, convertind energia cinetică în energie electrică, ce este apoi stocată în bateria litiu-ion. Actualmente s-a consacrat automobilul hibrid electric plug-in (PHEV -  engl. plug-in hybrid electric vehicle), aceasta fiind acum cea mai frecventă formă a automobilului hibrid electric (HEV - engl. hybrid electric vehicle). La acest tip (PHEV) de automobil, bateria poate fi încărcată dintr-o sursă externă, adică de la o stație de încărcare sau o priză. Totodată, capacitățile bateriilor automobilelor hibride plug-in au crescut în mod corespunzător, ceea ce însemnă că acum clienții pot beneficia de o autonomie electrică mai mare.

Automobilele hibride plug-in pot fi văzute ca un număr de echilibristică, interpretat la limita dintre două universuri. Care este formula aplicată de Audi pentru cel mai bun pachet tehnic de ansamblu?

Marca pune accent pe trei obiective: o experiență electrică sigură și fiabilă, un sistem simplu de management al încărcărilor și un caracter extrem de practic în utilizarea cotidiană. Acești trei factori compun triunghiul condițiilor de bază pe care Audi își dezvoltă automobilele Audi hibride plug-in.

Pe de o parte, experiența ideală a conducerii unui sistem electric este dată de un motor electric puternic, ce furnizează până la 105 kW, în funcție de model. Astfel automobilul poate fi condus în modul 100% electric pe o plajă largă de viteze și în diferite situații de mers. Managementul sofisticat al trenului de rulare folosit pentru modelele Audi hibride plug-in asigură baza pentru posibilitatea de a folosi frecvent și susținut motorul electric. Sistemul inteligent de management al trenului de rulare controlează interacțiunea dintre motorul electric și motorul cu ardere internă. Acest sistem decide când anume automobilul va funcționa în modul pur electric, când anume va fi recuperată energie sau când anume automobilul va rula liber, în timp ce motorul termic este dezactivat și când anume va fi activat suplimentar și motorul cu ardere. Informațiile diferiților senzori ai automobilului, datele privind ruta și a informațiile despre rută folosite pentru controlul propulsiei sunt aspecte esențiale pentru managementul inteligent al trenului de rulare, în vederea posibilității de a conduce pe distanțe cât mai mari în modul electric (mai ales în condiții reale de mers) și în vederea creșterii eficienței. Conform ciclului WLTP, modele Audi cu sistem hibrid plug-in ating o autonomie electrică de până la 59 kilometri.

Managementul încărcării este al doilea pilon pe baza căruia sunt dezvoltate modele hibride plug-in la Audi. Modele din clasele de talie mare și medie au o capacitate de încărcare de până la 7,4 kW, ceea ce face ca bateriile lor să se încarce în aproximativ 2,5 ore. Această durată este ideală pentru modul obișnuit de viață al utilizatorilor cei mai frecvenți de automobile hibride: astfel ei pot încărca automobilul rapid și simplu, o dată sau de două ori pe zi, fie de acasă sau, adițional, de la serviciu. Dar Audi oferă și posibilități de încărcare facilă la drum, pentru că pe baza unui singur card, Audi e-tron Charging Service dă acces clienților de automobile hibride la aproximativ 155.000 de puncte de încărcare în 26 de țări europene. Suplimentar față de sistemul de încărcare Compact cu cablu pentru acasă, ce poate fi folosit cu prizele casnice sau cele industriale, în dotarea standard a modelor hibride Audi este inclus și un cablu de încărcare Mode 3 cu conector Tip 2 pentru stațiile publice de încărcare.

Caracterul deosebit de practic în utilizarea cotidiană este al treilea punct al triunghiului urmărit ca bază în dezvoltarea hibridelor Audi. În mod evident, acesta derivă din primele două obiective: utilizarea frecventă în modul electric și un management facil al încărcărilor. Spațiul amplu, variabilitatea și caracterul practic al hibridelor plug-in Audi sunt, de asemenea, criterii importante pentru utilitatea practică a automobilelor în viața de zi cu zi. Inginerii Audi au depus eforturi majore în integrarea în portbagajul modelelor hibride a bateriilor de dimensiuni compacte, în așa manieră încât să economisească spațiu. Deoarece bateriile sunt integrate sub portbagaj, podeaua spațiului de încărcare este ușor ridicată în comparație cu modelele convenționale, dar podeaua nu are nicio denivelare. Astfel clienții beneficiază de o suprafață plană, ce poate fi utilizată eficient, fără a-i incomoda la încărcarea bagajelor. Caracterul practic este asigurat și de posibilitatea de a comanda un cârlig de remorcare pentru modelele hibride, excepție făcând doar A8 TFSI e*. Celelalte modele hibride au aceeași capacitate de remorcare ca modelele cu motor clasic cu ardere (excepție face doar Audi Q5: motor termic - 2.500 kg, hibrid - 1.750 kg).

Datorită combinației dintre experiența condusului electric, cu încărcarea facilă și caracterul util în cotidian, modelele hibride plug-in reprezintă o opțiune atractivă pentru mulți clienți, mai ales pentru cei care merg zi de zi pe distanțe mai mari la serviciu, pentru că ei pot astfel călători sustenabil, cu emisii locale zero.

Ce modele hibride plug-in de automobile are Audi în prezent în gama sa?

În prezent, Audi oferă modele hibride plug-in în gamele: A3 Sportback*, Q3*, Q3 Sportback*, A6*, A7 Sportback*, Q8*, A8* și Q7*. Pentru hibridele A6*, A7*, Q5* și Q7*, clienții pot alege între o versiune cu accent pe confort și o versiune cu o configurație mai sportivă și cu o capacitate mai mare a sistemului, plus linia de echipare S line inclusă în dotarea standard, suspensii mai ferme și setări mai sportive ale trenului de rulare. Pentru A8, clienții pot alege o versiune cu performanțe superioare, fie cu ampatament normal sau cu ampatamentul lung (versiunea L).

Ce versiuni de sisteme de propulsie folosește Audi?

Audi combină motorul electric cu un motor pe benzină TFSI ce este supraalimentat cu turbină și dispune de injecție directă. Bateria litiu-ion a motorului electric este instalată sub podeaua portbagajului. La toate modelele hibride plug-in, motorul electric al sistemului de propulsie hibrid este integrat în transmisie. Modulul hibrid este compus dintr-un motor electric și un cuplaj de separare ce leagă motorul TFSI de trenul de rulare.  Cuplajul de separare este instalat direct în fața transmisiei tiptronic cu 7 sau 8 trepte, în funcție de model.

La toate modele hibride plug-in, cuplul este transmis către toate cele patru roți, pentru tracțiune maximă, chiar și în condiții meteo și de drum nefavorabile. Astfel, șoferul beneficiază și de agilitate excelentă, inclusiv pentru un stil de condus sportiv. Modelele cu șase cilindri dispun de sistemul quattro permanent ca dotare standard, iar modelele cu patru cilindri fac uz de sistemul quattro ultra. Puterea este de 270 kW (367 CP) la versiunile cu  patru cilindri și de 335 kW (456 CP) la versiunile cu șase cilindri. Pe anumite piețe europene, anumite modele hibride sunt disponibile adițional și cu o versiunea suplimentară de motor, și anume cu 2,0 TFSI de 220 kW (299 CP).

Ce tehnologie folosește Audi pentru bateria modelelor sale hibride plug-in?

Energia electrică necesară propulsiei motoarelor electrice este asigurată de un sistem cu o baterie cu celule litiu-ion și răcire cu lichid, ce este integrat sub podeaua portbagajului. La toate modele de talie medie și mare, bateria de 385 volți stochează 14,1 kWh și respectiv 17,3 kWh la Q7*. Pentru A6*, A7* și A8*, bateria este compusă din 104 așa-numite celule tip plic, împărțite pe opt module. Iar la Q5* de pildă, bateria litiu-ion este compusă din celule prismatice. Circuitul de răcire al bateriei este integrat în circuitul de temperatură redusă. Acesta deservește motorul electric și sistemele electronice le acestuia. Sistemele electronice convertesc curentul continuu din bateria de înaltă tensiune în curentul alternativ trifazat, folosit de motorul electric. În modul de recuperare, în schimb, are loc procesul invers.

Cât durează încărcarea modelelor hibrid plug-in?

Conectat la un dispozitiv de încărcare în curent alternativ de 400 de volți cu o capacitate de 7,4 kW, automobilul are nevoie de circa 2,5 ore pentru a-și încărca complet bateria de 14,1 kWh instalată la cele mai multe modele. De la o priză casnică de 230 volți, încărcarea durează aproximativ 6,5 ore.

Managementul sistemului de propulsie: cum poate șoferul selecta modurile de condus disponibile?

Managementul sistemului hibrid al modelelor plug-in este conceput pentru o eficiență maximă și pentru a asigura confortul utilizatorilor, sistemul selectând astfel automat strategia optimă de operare. Șoferul poate alege dintre trei moduri de operare: alături de modul hibrid "Auto" de funcționare, care este modul standard atunci când navigația e activă, șoferul poate alege între modurile "EV" și "Hold". În modul "EV", automobilul este pus în mișcare exclusiv cu energie electrică, atâta timp cât șoferul nu apasă pedala de accelerație mai jos de un anumit punct de presiune perceptibil pentur șofer. Modul "EV" este modul standard în care este pornit dde regulă automobilul. În modul "Hold", sistemul de comandă controlează sistemele de propulsie astfel încât să fie menținut nivelul curent de încărcare al bateriei, de exemplu pentru a putea conduce ulterior în modul pur electric în zonele urbane. Cu toate acestea, modul acesta include situații în care anumite segmente sunt parcurse 100% electric.

De asemenea, șoferul poate folosi comutatorul sistemului de selectare al modului de condus Audi drive select pentru a alterna între modurile confort, eficient, auto și dinamic, influențând astfel setările trenului de rulare, ale suspensiilor și direcției. La accelerare, în funcție de setare, se modifică pragurile valorilor de la care ambele sisteme de propulsie încep să funcționeze împreună sau de la care motorul electric asistă motorul cu ardere pentru boost, asigurând totodată cuplul maxim. În modul dinamic, motorul electric asistă treptat tot mai accentuat motorul cu ardere internă, boost-ul electric optimizând astfel ținuta dinamică a automobilului.

Cum funcționează managementul sistemului de propulsie al modelelor hibride plug-in de la Audi?

Mai puțin înseamnă uneori mai mult. Pentru a putea asigura propulsia pur electrică pe etape cât mai lungi de drum, Audi se bazează pe interacțiunea optimă dintre dimensiunea potrivită a bateriei și managementul sofisticat al trenului de rulare, ce permite renunțarea la bateriile de dimensiuni mai mari, datorită eficienței ridicate și a capacității avansate de recuperare. Asistentul predictiv pentru eficiență (PEA) și Strategia predictivă de operare (POS) sunt elementele tehnice principale ale automobilelor hibride plug-in. Ambele sisteme servesc scopului de a ridica la maximum eficiența utilizării energiei electrice stocate în bateria litiu-ion, făcând uz în acest sens de selectarea predictivă a schemei optime de propulsie, precum și de managementul optim al recuperării energiei și realimentarea bateriei cu cât mai multă energie electrică generată pe baza energiei cinetice.

Cunoscut deja de la modelele cu motor cu ardere internă, Asistentul predictiv pentru eficiență controlează propulsia și recuperarea în funcție de situație, astfel încât să corespundă parametrilor predictivi imediați și evidenți ai rutei. Astfel, de pildă, sistemul ține cont de următoarele indicatoare de intrare în localitate/ieșire din localitate, intersecții, giratorii, curbe, secțiuni cu urcări și coborâri, limitările de viteză cunoscute, precum și de autovehiculele ce circulă în față și sunt detectate cu ajutorul radarului. Drept urmare, asistentul informează șoferul afișând informațiile relevante și inițiază un impuls în pedala de accelerație, ce are menirea de a-i aminti șoferului să ridice piciorul de pe accelerație.

Strategia predictivă de operare controlează propulsia și recuperarea de-a lungul întregii rute planificate. Astfel, când navigația este activată, POS analizează datele de navigație, informațiile provenite de la Asistentul predictiv pentru eficiență și senzorii automobilului. În baza acestei analize, sistemul pregătește un plan de ansamblu pentru întreaga rută și un plan de detaliu pentru următorii kilometri ce urmează a fi parcurși. Șoferul este astfel informat când i se recomandă să ridice piciorul de pe accelerație. Totodată este inițiată recuperarea predictivă. Planificarea rutelor servește la creșterea la maximum a distanțelor ce pot fi parcurse în modul pur electric în zonele urbane, astfel încât automobilul să ajungă la destinație cu bateria golită aproape complet. Motivul este că se dorește încărcarea la destinație cu un volum cât mai mare de energie electrică.

Ce anume este pedala activă de accelerație?

Cu pedala activă de accelerație, cel de la volan simte un impuls în pedală în punctele în care este util pentru a-l ajuta să conducă în stil cât mai eficient. Astfel, punctul de presiune al pedalei de accelerație îi indică șoferului când iese din zona de propulsie pur electrică. În baza informațiilor de la asistentul predictiv pentru eficiență, pedala încurajează, de asemenea, șoferul să ridice piciorul de pe pedală pentru a rula liber sau a recupera energie.

Cum funcționează recuperarea?

În ceea ce privește recuperarea, sistemul modelelor hibride plug-in este foarte asemănător cu cel al noului Audi e-tron, modelul 100% electric al mărcii. Sistemul acesta este conceput pentru a asigura eficiența ridicată și capacitatea maximă de recuperare.

În etapele în care frânează, modelele Audi hibride recuperează până la 80 kW. Motorul electric asigură toate reducerile de viteză de intensitate mai mică, adică majoritatea frânărilor necesare la condusul uzual, în rutele cotidiene. La frânările de intensitate moderată, motorul electric este ajutat de frânele hidraulice de pe roți. Abia de la frânările începând cu 0,4 g, sunt folosite exclusiv frânele hidraulice. Sistemul și setările complexe ale automobilului asigură trecerea aproape imperceptibilă de la un sistem de frânare la celălalt, adică între frânarea asigurată de motorul electric și frânarea cu ajutorul frânelor hidraulice. Această trecere imperceptibilă se numește blending și astfel șoferul simte pedala de frână la fel cum se simte și la automobilele ce au doar motor cu ardere și au frâne clasice pe roți.

Ce înseamnă boost?

Strategia de propulsie este astfel concepută încât să asigure celor de la volan experiențe variate, pe o plajă amplă de setări, de la eficiență maximă, cu o proporție cât mai mare a secțiunilor parcurse pur electric pe de o parte, la experiențe extrem de dinamice și sportive, cu ajutorul funcției boost, în cealaltă extremă. Motorul electric asistă motorul cu ardere internă în acest sens și nivelul asistenței depinde de modul de condus selectat.

În funcție de model și de configurația motorizării, astfel este disponibil un cuplu de 500 Nm sau 700 Nm, ceea ce înseamnă cu până la 200 Nm mai mult decât ar dezvolta exclusiv motorul TFSI.

În modul S al transmisiei (ce este selectat din modul "dinamic" al sistemului Audi drive select de selectare a modului de condus), motorul electric rămâne în general activ și recuperează în fazele de reducere a vitezei automobilului. La celelalte moduri de condus, în baza Asistentului predictiv pentru eficiență, recuperarea la reducerea vitezei intră în uz atunci când devine mai avantajoasă din punct de vedere energetic decât rularea liberă. Recuperarea la reducerea vitezei ajunge până la 0,1 g și aduce până la 25 kW înapoi în baterie.

Ce rol joacă managementul termic?

Sistemul complex de management termic joacă un rol decisiv pentru asigurarea unei autonomii electrice mari și pentru încălzirea rapidă a interiorului. Circuitul de temperatură ridicată răcește motorul TFSI, precum și accesoriile sale și transmisia. Circuitul de temperatură redusă răcește bateria, dispozitivul de încărcare a bateriei, motorul electric și sistemul electronic. Pompa de căldură integrată în sistemul de management termic generează până la 3 kW de căldură din 1 kW de energie electrică. În acest scop, sistemul este conectat la circuitul de răcire al sistemului de aer condiționat și folosește căldura reziduală a componentelor de înaltă tensiune pentru a încălzi interiorul automobilului.

Ce oportunități digitale deschide aplicația myAudi pentru automobilele hibride plug-in?

Aplicația myAudi este un instrument practic pentru controlare a diferite funcții ale automobilului, transmițând serviciile din portofoliul Audi connect către smartphone-uri. Folosind aplicația, clientul poate verifica bateria și autonomia de la distanță, poate porni procesul de încărcare, programa ora de încărcare a bateriei și poate vedea statisticile privind încărcarea și consumul. Astfel, încă înainte de a porni la drum, clienții pot porni sistemul de aer condiționat din automobil folosind aplicația.

Automobile electrice part-time cu beneficii full-time: hibridele plug-in sunt mai bune decât o sugerează reputația lor

Automobilele hibride plug-in au fost de multe ori criticate, ca fiind prea complexe sau prea grele, sau pentru că nu ar fi suficient de sustenabile. Aici vă oferim răspunsurile clare la criticile vehiculate.

Sunt autovehiculele hibride plug-in doar o tehnologie de tranziție până la momentul la care autovehiculele pur electrice pot deveni mult mai ieftine sau până când pot oferi o autonomie adecvată uzului cotidian?

Automobilele hibride nu sunt o tehnologie de tranziție, ci o completare utilă în portofoliul de automobile și aduc o contribuție importantă mobilității sustenabile, având în vedere diversitatea largă a modurilor de utilizare de către clienți. Pentru numeroase persoane care au de parcurs zi de zi drumuri mai lungi de acasă la locul de muncă, modelele hibride plug-in pot fi soluția ideală pentru condusul cu emisii locale zero, deoarece ei pot astfel parcurge mare parte dintre rutele lor cotidiene în modul pur electric și deci fără emisii locale. Datorită punctelor de încărcare externe de acasă sau de la serviciu, clienții pot astfel parcurge rutele lor obișnuite exclusiv pe bază de energie electrică. Totodată, modelele hibride se pretează și la drum lung, având și motor cu ardere internă. Dar oricum, datorită evoluției considerabile a tehnologiei, ce permite capacități mult mai mari pentru baterii și datorită managementului tot mai avansat al trenului de rulare, autonomia electrică a crescut foarte mult în ultimii ani.

N-ar fi mai bine ca bateria să fie mai mare și în schimb motorul cu ardere internă să fie mai mic?

La proiectarea automobilelor sale hibride plug-in, Audi aplică principiile "right sizing" și soluții smart de management al sistemelor de propulsie, folosind fie un motor TFSI cu patru cilindri sau unul cu șase cilindri, în funcție de tipul și mărimea automobilului. Astfel, împreună cu motorul electric puternic și cu sistemul eficient de management al propulsiei și recuperării, pot fi atinse niveluri reduse de consum. Raportată la profilurile de utilizare specifice, o autonomie electrică între 40 și 50 de kilometri este ideală. Când este totuși folosit motorul cu ardere internă, unitatea V6 reprezintă cea mai potrivită variantă pentru a susține consumul de ansamblu redus în condiții de mers cotidiene pentru modelele mai mari și mai grele, ca de pildă A8* și Q7*, iar motorul cu patru cilindri este ideal, de exemplu, pentru modele precum Q5*, A6* și A7*.

De fapt, hibridele electrice plug-in nu consumă mai mult combustibil decât automobilele cu sistem clasic de propulsie, ce au doar motor cu ardere internă?

în general, consumul poate varia foarte mult în funcție de profilul utilizatorului. Este aplicabil și modelelor hibride plug-in. Hibridele plug-in sunt concepute mai ales pentru cei care parcurg zilnic drumuri mai lungi de acasă la locul de muncă și înapoi. Datorită conceptului sistemului lor de propulsie, aceste automobile pot să se deplaseze parțial cu emisii locale zero, mai ales pe distanțe scurte, specifice populației active actuale și mai ales celor din mediul urban. Modelele Audi hibride sunt concepute pentru a funcționa la un nivel optim de eficiență, asigurat de managementul sofisticat al sistemului lor de propulsie. Sistemul de management al propulsiei include în calculele sale informații precum profilul rutei, date de la senzori și aspecte caracteristice ale rutelor, pentru a optimiza eficiența. De asemenea, modelele hibride plug-in pot funcționa în modul pur electric, mai ales în mediul urban, ca de pildă în situațiile din trafic care impun numeroase opriri. Astfel eficiența este semnificativ optimizată.

Capacitatea de recuperare și funcțiile PEA și POS contribuie, de asemenea, considerabil în acest sens. Audi exploatează la maximum aceste tehnologii și sisteme, punând accent mai ales pe condusul electric pe distanțe cât mai mari în zonele urbane.

Nu este consumul în condiții reale mult mai mare decât consumul determinat în ciclul WLTP?

Procedura WLTP are ca scop implementarea unor măsurători care să furnizeze valori mai apropiate de cele reale comparativ cu vechea procedură NEDC. La procedura WLTP, automobilul hibrid plug-in trebuie condus de mai multe ori. La început, bateria dispune de nivelul maxim de energie, iar apoi ciclul este repetat până când bateria este golită. În ultimul ciclu, automobilul este condus cu bateria golită, ceea ce înseamnă că atunci sunt folosite doar motorul cu ardere și energia recuperată. Măsurătorile efectuate în toate aceste etape diferite permit determinarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO₂, precum și a autonomiei electrice și a autonomiei de ansamblu. Apoi, valorile raportate pentru emisiile de CO₂ sunt calculate proporțional cu raportul determinat între autonomia electrică și autonomia de ansamblu. Audi își echipează automobilele hibride plug-in cu o strategie complexă de operare, ce permite etape cât mai lungi de condus electric și eficiență ridicată, mai ales în condiții reale uzuale.

Automobilele hibrid plug-in nu se pretează utilizării în viața de zi cu zi...

Un aspect important de care Audi ține cont la dezvoltarea automobilelor sale hibride plug-in este ca acestea să asigure spațiu suficient și o variabilitate excelentă. Capacitatea potrbagajului modelor hibride este puțin mai mică decât cea a modelelor cu sistem clasic de propulsie. Astfel, de pildă Audi A6 Avant TFSI e are portbagajul de 405 litri, iar varianta de bază de 565 litri. La varianta cu motor cu ardere însă, este luat în calcul și spațiul de sub podea, care la hibrid este ocupat de bateria litiu-ion. La Audi, utilitatea practică în cotidian este extrem de  importantă. De aceea, bateria a fost astfel integrată în portbagaj încât podeaua acestuia să fie plană, fără denivelări ceea ce permite încărcarea facilă a obiectelor mai mari. De asemenea, spătarele banchetei sunt în continuare rabatabile. Și cârligul de remorcare a rămas disponibil la modelele hibride plug-in, cu excepția modelului A8*. Aceasta este o dotare importantă mai ales la SUV-uri și la modelele Avant. Capacitatea de remorcare a variantelor hibride plug-in a rămas nemodificată comparativ cu modelele cu motor termic (exceptând Audi Q5, la care modelul convențional tractează 2.500 kg și cel hibrid 1.750 kg). De asemenea, modelele hibride Audi fac uz de diferite tehnologii de eficientizare, precum climatizarea staționară înainte de pornirea în călătorie, pompa de căldură și pedala de accelerație activă ce asigură nivelurile ridicate de eficiență și confortul excelent cu care marca ne-a obișnuit deja.

 

Consumul de combustibil al modelelor menționate

(Consumul de combustibil și emisiile de CO, precum și clasele de eficiență indicate ca intervale de valori depind de anvelopele/jantele utilizate.)

 

Audi A6 Limuzină 50 TFSI e quattro:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,0-1,7;

Consum electric mixt în kWh/100 km: 17,7-16,6; emisii mixte de CO2 în g/km: 46-39

Audi A6 Limuzină 55 TFSI e quattro:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,1-1,9;

Consum electric mixt în kWh/100 km: 17,9-17,4; emisii mixte de CO2 în g/km: 47-43

Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,1-1,9;

Consum electric mixt în kWh/100 km: 18,1-17,6; emisii mixte de CO2 în g/km: 48-44

Audi A7 Sportback 50 TFSI e quattro:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,1-1,8;

Consum electric mixt în kWh/100 km: 18,0-16,6; emisii mixte de CO2 în g/km: 48-40

Audi A7 Sportback 55 TFSI e quattro:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,1-1,9;

Consum electric mixt în kWh/100 km: 18,1-17,5; emisii mixte de CO2 în g/km: 48-44

Audi A8 60 TFSI e quattro:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,6-2,5;

Consum electric mixt în kWh/100 km: 21,2-20,8; emisii mixte de CO2 în g/km: 60-57

Audi A8 L 60 TFSI e quattro:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,7-2,5;

Consum electric mixt în kWh/100 km: 21,2-20,9; emisii mixte de CO2 în g/km: 61-57

Audi Q5 50 TFSI e quattro:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,2-2,0;

Consum electric mixt în kWh/100 km: 18,1, emisii mixte de CO în g/km: 49-46

Audi Q5 55 TFSI e quattro:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,2-2,1;

Consum electric mixt în kWh/100 km: 18,2-17,5; emisii mixte de CO2 în g/km: 49-46

Audi Q7 55 TFSI e quattro:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 3,0-2,8;

Consum electric mixt în kWh/100 km: 22,4-21,9; emisii mixte de CO2 în g/km: 69-64

Audi Q7 60 TFSI e quattro:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 3,0-2,8;

Consum electric mixt în kWh/100 km: 22,9-22,2; emisii mixte de CO2 în g/km: 69-64

 

Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate de tip conform Procedurii Armonizate la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o procedură mai realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP va înlocui treptat Noul ciclu de conducere european (New European Driving Cycle, sau NEDC).  Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Sistemul de impozitare a autovehiculelor se poate modifica conform prevederilor de la 01 septembrie 2018.  Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.

În prezent este încă obligatorie comunicarea valorilor conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC sunt derivate din valorile conform WLTP. Valorile WLTP pot fi comunicate dacă se dorește până la momentul la care acestea devin obligatorii. Dacă valorile NEDC sunt comunicate ca interval, acestea nu se referă la un autovehicul anume și nu reprezintă  o parte integrantă a ofertei. Acesta valori sunt comunicate doar cu scopul de a servi comparării diferitelor tipuri de autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și caracteristicile aerodinamice și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, precum și stilul individual de condus, pot influența consumul de energie electrică, emisiile de CO și performanțele automobilului. Consumul de combustibil și emisiile de CO indicate ca intervale de valori variază în funcție de nivelul de echipare ales.

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.