Știri Audi

Eficiente, cu încărcare facilă și practice în cotidian: modelele hibride plug-in marca Audi

04.01.2021

·          Gamă amplă: Audi oferă acum modele hibride plug-in în șapte dintre gamele sale

·          Dezvoltare sistematică: varietate largă de modele hibride plug-in

·          Noi intrări în portofoliul Audi: acum Q3 și Q3 Sportback poartă, de asemenea, emblema "e"

 

Audi își extinde în forță gama de modele hibride plug-in, cele mai noi modele electrificate fiind introduse în gamele compacte A3 Sportback, Q3 și Q3 Sportback, precum și în gama de talie mare Q8. Caracteristicile comune tuturor acestor modele sunt experiența netulburată a condusului, managementul facil al încărcărilor și caracterul practic în cotidian. Aceste trei trăsături constituie totodată triunghiul obiectivelor dezvoltării modelelor hibride plug-in în cadrul mărcii Audi.

Audi oferă acum modele hibrid plug-in (PHEV) în șapte dintre gamele sale de modele. După modelele de taie mare, A6, A7 Sportback, A8 și Q7, această variantă de propulsie a fost inclusă în vara anului 2020 și în clasa compactă, mai precis pentru modelul A3 Sportback. Audi Q8 a urmat în toamnă. SUV-urile compacte Q3 și Q3 Sportback sunt acum cele mai noi modele hibride plug-in ale mărcii. Toate modelele hibride plug-in Audi pot fi recunoscute în baza abrevierii "TFSI e".

Sistem inteligent de management al propulsiei: modurile de condus și funcția de recuperare

Primul dintre cele trei aspecte ce formează așa-numitul triunghi al obiectivelor dezvoltării modelelor hibride plug-in după care se ghidează Audi este experiența netulburată a condusului. Astfel, conceptul de propulsie ale tuturor modelelor hibride plug-in ale mărcii Audi oferă o capacitate mare de recuperare. Drept rezultat, mare parte dintre drumurile uzuale în cotidian pot fi parcurse în modul pur electric, cu zero emisii locale. Iar la viteze mai mici de deplasare, sistemul acustic de alertă generează așa-numitul e-sound impus de lege din motive de siguranță, imitând zgomotul de motor.

În modul Auto-Hybrid, modul principal de operare, sistemul inteligent de management al propulsiei împarte în manieră eficientă sarcina propulsiei între motorul cu ardere internă TFSI și motorul electric. Astfel, la viteze mici este folosită la maximum propulsia pur electrică, iar la viteze mai mari predomină motorul TFSI și de multe ori este folosită o combinație a ambelor sisteme de propulsie, motorul electric oferind asistență la accelerare sau în situațiile în care sarcina la care este supus sistemul de propulsie este ridicată. Când șoferul apasă pedala de accelerație cu fermitate, interacțiunea celor două motoare asigură un boost de accelerare foarte de puternic. La accelerarea de la turație mică, motorul electric, ce reacționează instantaneu, acoperă cele câteva zecimi de secundă de care are nevoie turbocompresorul pentru a genera presiunea necesară. Intervenția este imperceptibilă, dar extrem de eficientă. La condusul cu turație constantă, motorul electric funcționează uneori pe post de alternator și nivelul de sarcină al motorului TFSI trece în intervale de operare cu eficacitate mai ridicată.

În general, dotările, datele și prețurile specificate în acest document se referă la gama de automobile oferite în Germania. Rezervat dreptul de a opera modificări fără o informare prealabilă; acest document ar putea conține erori și omisiuni pentru care nu ne putem asuma răspunderea.

Strategia predictivă de operare ajută la reducerea consumului și la recuperare. În modul hibrid de funcționare și când este activată funcția de navigație, sistemul de propulsie este astfel controlat încât energia din baterie să fie distribuită în manieră inteligentă și eficientă pe parcursul întregii rute. Sistemul de management evaluează permanent informațiile provenite de la sistemul de navigație, de la senzori și sistemele de asistență. Strategia predictivă de operare ia în considerare în timp real și evenimentele curente, precum blocajele din trafic sau traficul intens din oraș, adaptându-și calculațiile la stilul șoferului. În baza acestor informații, sistemul calculează planul de bază pentru călătorie. Totodată, pregătește un plan de detaliu pe distanțe scurte, colaborând îndeaproape cu asistentul predictiv de eficiență (PEA). PEA folosește senzorii automobilului pentru a identifica următoarele indicatoare de intrare/ieșire din localitate, intersecțiile, limitările de viteză și autovehiculele ce se deplasează în fața propriului automobil.

Modul hibrid de operare integrează și două alte moduri pe care șoferul le poate activa din sistemul MMI. Astfel, dacă șoferul selectează modul "Battery Hold", se va menține nivelul actual de încărcare al bateriei, pentru a economisi energie, de exemplu, pentru condusul în modul pur electric în mediul urban, la finalul călătoriei. În modul "Battery Charge", bateria este încărcată în timpul mersului, astfel încât apoi să fie disponibilă mai multă energie electrică pentru condusul în modul pur electric în zonele urbane, de pildă. Șoferii pot utiliza butonul EV pentru a da prioritate propulsiei electrice la putere maximă.

Imediat ce șoferul ridică piciorul de pe pedala de accelerație, sistemul de management al propulsiei hibride și asistentul predictiv de eficiență decid împreună între varianta de a lăsa automobilul să ruleze liber cu sistemul de propulsie dezactivat și varianta de a încetinii viteza mașinii cu ajutorul motorului electric și activând și funcția de recuperare (după cum este cazul la modelele A3 și Q8). Când transmisia automată este setată în modul S, toate modelele recuperează la un nivel ridicat la rularea liberă.

Motorul electric asigură frânările până la aproximativ 0,3 g, adică majoritatea frânărilor la condusul uzual și recuperează energie. Abia atunci când cel de la volan apasă pedala de frână mai puternic, intervin și frânele hidraulice, activate de un booster electric de frânare. Trecerea este aproape imperceptibilă,  iar pedala de frânare dă întotdeauna feedback excelent și acționează întotdeauna cu mare precizie. Recuperarea rămâne activă. La frânare, A3 TFSI e și Q3 TFSI e recuperează energie până la 40 kW, iar Q8 TFSI e recuperează până la 80 kW.

Afișajele speciale îl informează pe cel de la volan cu privire la activitatea sistemelor de propulsie. Alături de puterea totală solicitată la momentul curent, panoul digital de instrumente afișează, de asemenea, modul Audi drive select și modul de conducere, precum și nivelul de încărcare al bateriei. Șoferul poate vedea aici, de asemenea, autonomia electrică și autonomia totală. Display-ul central al sistemului MMI indică fluxul de energie, precum și pe cât anume din rută a fost folosit motorul cu ardere intern și în ce proporție a fost folosit motorul electric.

Încărcare facilă, acasă sau la drum

Al doilea dintre cele trei aspecte ale triunghiului obiectivelor dezvoltării modelelor hibride plug-in ale mărcii Audi este managementul încărcării. Automobilele hibride plug-in din clasa compactă se încarcă la 2,9 kW și respectiv 3,6 kW, în timp ce modelele de talie medie și cele de talie mare se încarcă la 7,4 kW. Astfel, de exemplu, durează între 2,5 ore și 4,5 ore pentru a încărca bateria folosind o priză industrială. Având în vedere consumul lor mai ridicat, automobilele mai mari au o baterie mai mare și, deci și o capacitate mai ridicată â de încărcare a bateriei. Cei mai mulți clienți care folosesc automobile hibride plug-in le încarcă o dată sau de două ori pe zi, de regulă de acasă sau de la locul de muncă.

Conform unui studiu realizat de Ministerul German al Transportului și Infrastructurii Digitale, 95% dintre toate călătoriile private din Germania au o distanță mai mică de 50 de kilometri, iar 99% sunt mai scurte de 100 de kilometri. Aceasta înseamnă că modelele hibride plug-in ale mărcii Audi acoperă necesarul celor mai mulți clienți. Q8 55 TFSI e** poate parcurge până la 59 de kilometri în modul pur electric, conform NEDC, iar Q3 și Q3 Sportback 45 TFSI e** 61 de kilometri. Compacta A3 Sportback 40 TFSI e** are capacitatea de a se deplasa pe o distanță de 78 de kilometri cu zero emisii locale.

Cu e-tron Charging Service, clienții Audi beneficiază de încărcare confortabilă inclusiv atunci când sunt la drum. Astfel, cu un singur card, ei au acces la circa 155.000 de puncte de încărcarea în curent alternativ, din 26 de țări europene. Toate modelele hibride plug-in dispun în dotarea standard de două cabluri de încărcare: sistemul standard "compact" de încărcare cu un cablu pentru prizele casnice și cele industriale și cablul Mode 3 cu conector tip 2 pentru terminalele publice de încărcare.

Aplicația myAudi simplifică viața de zi cu zi permițând clienților să folosească serviciile Audi connect de pe smartphone-urile lor. Astfel, clienții pot verifica și de la distanță statusul bateriei și autonomia, pot iniția încărcarea, programa ora de încărcare și pot accesa statisticile privind încărcarea și consumul. Aplicația și automobilul afișează stații de încărcare din zona în care se află automobilul, precum și stațiile de la destinație. Mai mult, aplicația poate fi, de asemenea, utilizată pentru a încălzi sau răci mașina încă înainte de a porni la drum. Clienții pot alege să mențină autonomia electrică a automobilului folosind energia de la priză pentru climatizarea prealabilă. Cu ajutorul funcției de acționare a climatizării de la distanță utilizatorul poate activa încălzirea scaunelor, a volanului, oglinzilor, parbrizului și lunetei, precum și ventilarea scaunelor, în funcție de dotările mașinii.

Caracter practic în cotidian

Al treilea aspect al sus-numitului triunghi este caracterul practic în cotidian, automobilele permițând utilizarea frecventă în modul electric, precum și un management facil al încărcărilor.

La fel de importante sunt și spațiul generos pentru pasageri și bagajele lor, precum și flexibilitatea necesară la utilizarea în activitățile zilnice, dar și pentru activitățile specifice timpului liber. Bateria litiu-ion a modelelor hibride plug-in se distinge prin designul compact și integrarea în structura automobilului. Poziția de instalare a bateriei depinde de platforma tehnică. Astfel, la modelele PHEV cu motorul instalat longitudinal, bateria se găsește sub portbagaj.  La modelele PHEV cu motorul instalat transversal, bateria este montată în fața punții posterioare, iar rezervorul de combustibil se află sub portbagaj. Deși pragul de încărcare este astfel ridicat puțin comparativ cu modele cu sistem clasic de propulsie, portbagajul are totuși podeaua plană, ceea ce simplifică încărcarea și transportul bagajelor. Cârligul de remorcare este, de asemenea, disponibil pentru toate modelele, cu excepția modelului A8 TFSI e.

Potrivite fiecărui model: componentele tehnice

Audi și-a conceput ambele tipuri de modele hibride plug-in ca hibride paralele, adică atât pe cele cu motor instalat longitudinal, cât și pe cele cu motor instalat transversal. În toate cazurile, motorul cu ardere internă este un motor pe benzină. Compactele A3 Sportback**, Q3** și Q3 Sportback** folosesc un motor 1,4 TFSI ce generează 110 kW (150 CP). Versiunile hibride plug-in din gamele A6** și A7 Sportback** fac uz de motorul 2,0 TFSI de 185 kW (252 CP). Q8**, A8** și Q7** dispun de un propulsor 3,0 TFSI, cu puterea de 250 kW (340 CP).

Motorul electric este un motor sincron cu magneți permanenți (PSM), ce generează între 80 și 100 kW, în funcție de model. Acest motor este integrat în carcasa transmisiei automate, formând ceea ce se numește modulul hibrid, împreună cu cuplajul de separare, ce face legătura dintre motorul TFSI și trenul de rulare. Pompa de ulei electrică a transmisiei automate asigură schimbarea treptelor chiar și atunci când motorul TFSI este temporar dezactivat.

Transmisia modelelor hibride demonstrează gama amplă de tehnologii Audi. Astfel, la modelele compacte, cuplul este transmis roților frontale cu ajutorul cutiei S tronic cu 6 trepte. Modelele de talie mare și cele din clasa premium de lux ce au motoare instalate longitudinal sunt echipate fie cu o cutie de viteze S tronic cu 7 trepte sau cu tiptronic cu 8 trepte, iar la aceste modele tracțiunea integrală quattro este o dotare standard. A6 și A7 Sportback dispun de sistemul quattro cu tehnologie ultra, adică de activarea automată adițională a tracțiunii de pe puntea spate. A8, Q7 și Q8 oferă tracțiunea integrală permanentă quattro cu diferențialul central blocabil pur mecanic.

În funcție de model, bateria litiu-ion poate stoca între 13,0 și 17,9 kWh de energie. Modelele compacte și Q8 TFSI e quattro au baterii cu celule prismatice în carcasă fixă. Circuitul de răcire al bateriei este conectat la circuitul de temperatură redusă. Acesta deservește motorul electric și sistemele electronice le acestuia. Astfel este amplificată eficiența motorului electric și crește disponibilitatea bateriei la sarcini ridicate și la temperaturi exterioare mari.

Până la 7 moduri de condus: Audi drive select în dotarea standard

Sistemul Audi drive select este inclus în echiparea standard a tuturor modelor Audi cu sistem de propulsie hibrid plug-in. În funcție de model, sistemul oferă până la 7 moduri de condus: confort, auto, dinamic, eficient, individual, all-road și off-road. Audi drive select influențează setările propulsiei, transmisiei automate, a direcției și suspensiilor, precum și altor sisteme opționale, ca de pildă suspensia pneumatică. În funcție de setări, se schimbă și interacțiunea dintre sisteme. De exemplu, se modifică pragurile de la care ambele sisteme de propulsie funcționează împreună, respectiv de la care motorul electric asigură puterea de boost și deci cuplul maxim.

 

Consumul de combustibil/electric al modelelor menționate anterior:

Consumul de combustibil, clasele de eficiență și emisiile de CO indicate ca intervale de valori variază în funcție de anvelopele/roțile folosite

 

A3 Sportback 40 TFSI e S tronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 1,5 - 1,4; consum electric mixt în kWh/100 km: 13,8 - 13,0; emisii mixte de CO în g/km: 34 - 30

 

A3 Sportback 45 TFSI e S tronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 1,5 - 1,4; consum electric mixt în kWh/100 km: 14,1 - 13,6; emisii mixte de CO în g/km: 34 - 31

 

A6 50 TFSI e quattro S tronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,0 - 1,7; consum electric mixt în kWh/100 km: 17,7 - 16,6; emisii mixte de CO în g/km: 46 - 39

 

A6 55 TFSI e quattro S tronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,1 - 1,9; consum electric mixt în kWh/100 km: 17,9 - 17,4; emisii mixte de CO în g/km: 47 - 43

 

A6 Avant 55 TFSI e quattro S tronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,1 - 1,9; consum electric mixt în kWh/100 km: 18,1 - 17,6; emisii mixte de CO în g/km: 48 - 44

 

A7 Sportback 50 TFSI e quattro S tronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,1 - 1,8; consum electric mixt în kWh/100 km: 18,0 - 16,6; emisii mixte de CO în g/km: 48 - 40

 

A7 Sportback 50 TFSI e quattro S tronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,1 - 1,9; consum electric mixt în kWh/100 km: 18,1 - 17,5; emisii mixte de CO în g/km: 48 - 44

 

A8 60 TFSI e quattro tiptronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,7 - 2,5; consum electric mixt în kWh/100 km: 21,3 - 20,8; emisii mixte de CO în g/km: 61 - 57

 

A8 L 60 TFSI e quattro tiptronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,6 - 2,5; consum electric mixt în kWh/100 km: 21,1 - 20,8; emisii mixte de CO în g/km: 60 - 57

 

Q3 45 TFSI e S tronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 1,7 - 1,4; consum electric mixt în kWh/100 km: 16,0 - 14,4; emisii mixte de CO în g/km: 39 - 32

 

Q3 Sportback 45 TFSI e S tronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 1,7 - 1,4; consum electric mixt în kWh/100 km: 15,9 - 14,6; emisii mixte de CO în g/km: 38 - 33

 

Q7 55 TFSI e quattro tiptronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,7 - 2,6; consum electric mixt în kWh/100 km: 22,6 - 21,7; emisii mixte de CO în g/km: 62 - 59

 

Q7 60 TFSI e 60 quattro tiptronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,7 - 2,6; consum electric mixt în kWh/100 km: 22,6 - 21,7; emisii mixte de CO în g/km: 62 - 59

 

Q8 55 TFSI e 55 quattro tiptronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,8 - 2,6; consum electric mixt în kWh/100 km: 22,9 - 21,9; emisii mixte de CO în g/km: 63 - 59

 

Q8 60 TFSI e quattro tiptronic

Consum combustibil mixt în l/100 km: 2,8 - 2,7; consum electric mixt în kWh/100 km: 22,9 - 22,6; emisii mixte de CO în g/km: 63 - 62

 

 

Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate de tip conform Procedurii Armonizate la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o procedură mai realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP va înlocui treptat Noul ciclu de conducere european (New European Driving Cycle, sau NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Sistemul de impozitare a autovehiculelor se poate modifica conform prevederilor de la 01 septembrie 2018. Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.

În prezent este încă obligatorie comunicarea valorilor conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC sunt derivate din valorile conform WLTP. Valorile WLTP pot fi comunicate dacă se dorește până la momentul la care acestea devin obligatorii. Dacă valorile NEDC sunt comunicate ca interval, acestea nu se referă la un autovehicul anume și nu reprezintă o parte integrantă a ofertei. Acesta valori sunt comunicate doar cu scopul de a servi comparării diferitelor tipuri de autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și caracteristicile aerodinamice și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, precum și stilul individual de condus, pot influența consumul de energie electrică, emisiile de CO și performanțele automobilului.

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.