-
Căutare
Momentul adevărului: pilotul de Formula E Lucas di Grassi a testat versiunea de pre-producție a noului RS e-tron GT
24.11.2020
· Accelerație puternică pe o durată mare, grație managementului termic sofisticat
· Șasiu high-tech: suspensie pneumatică, controlul amortizoarelor și direcție integrală
· Lucas di Grassi: "Sustenabilitatea se bazează pe inovație tehnică"
O zi însorită în orașul german Neuburg an der Donau. În fața clădirii Audi Motorsport Competence Center este parcat un RS e-tron GT în versiunea preliminară versiunii de fabricație de serie. Lângă automobil stau patru persoane. Pilotul de Formula E Audi Sport ABT Schaeffler și campionul sezonului 2016/2017 Lucas di Grassi discută cu trei dintre dezvoltatorii e-tron GT: Dennis Schmitz de la Audi, Jaan-Mattes Reiling de la Audi Sport GmbH și Christian Schröder de la partenerul de dezvoltare PSW, o subsidiară Audi.
Lucas di Grassi este un profesionist impecabil, atât la volan, cât și în afara pistelor de curse. Brazilianul trăiește acum în Monaco și pilotează pentru Audi încă din 2012. În 2014, el a câștigat cursa de inaugurare a pe atunci proaspăt lansatei Formula E, iar apoi, trei ani mai târziu, a repurtat și titlul pentru Audi Sport ABT Schaeffler. di Grassi a urcat de 32 de ori pe podium pentru Audi în ultimii 6 ani, ceea ce înseamnă că este cel mai de succes pilot din seria de curse cu automobile electrice.
La fel și prototipul RS e-tron GT poate fi caracterizat prin performanțe extraordinare: este un gran turismo avansat, cu performanțe excepționale pe șosea în varianta RS. Prototipul RS e-tron GT este un exemplu elocvent al ofertei premium a mărcii Audi și satisface pe deplin cerințele clienților care își doresc performanțe extrem de ridicate. Caracteristicile sale dinamice, precizia sa ridicată și eficiența excelentă îl ridică la rang de pionier avangardist, cu un caracter extrem de puternic, ce conturează viitorul mărcii.
Dar gândirea pilotului profesionist avansează mai departe de domeniul motorsport-ului. Lucas di Grassi este și ambasador pentru Aer Curat al Națiunilor Unite, astfel că este foarte interesat și de inovațiile tehnice și de protecția sustenabilă a mediului. Deci, a fost evidentă că proiectul Audi e-tron GT l-a fascinat încă de la început. Pe pista de curse din Neuburg el a avut ocazia de a conduce modelul gran turismo 100% electric în varianta RS. Pentru dezvoltatorii modelului, Schmitz, Reiling și Schröder, aceasta a fost clipa adevărului: va face față prototipul în forma sa foarte apropiată formei finale pentru producția de serie evaluării pilotului profesionist?
Dennis Schmitz: Deci, Lucas, ce ne poți spune după primele cinci tururi de circuit?
Lucas di Grassi: Mi-a plăcut! Desigur că un gran turismo este total diferit de o mașină de curse. Dar chiar și așa, am putut identifica numeroase paralele, mai ales accelerația puternică, disponibilă pe o durată mare. De la 0 la 100 de km/h în mai puțin de 4 secunde și chiar mai departe în al cincilea tur de circuit! Cum ați reușit?
Christian Schröder: După cum știi, e nevoie de un management termic excelent pentru o accelerație puternică pe termen lung. Pentru e-tron GT am folosit două circuite de răcire pentru componentele tehnice ce funcționează la diferite niveluri de temperatură. Dispozitivul numărul 1 de răcire controlează temperatura bateriei de înaltă tensiune și dispozitivul de încălzire numărul 1 deservește motoarele electrice și sistemele electronice. De asemenea, avem un circuit de răcire și un circuit de încălzire pentru interior. Presupun că mașina ta de curse nu are așa ceva.
Schmitz: Putem interconecta flexibil aceste 4 circuite cu ajutorul supapelor, de exemplu pentru pompa de căldură extrem de eficientă pentru interior. Dar răcirea componentelor de înaltă tensiune la sarcini mari și răcirea bateriei la încărcarea rapidă în curent continuu reprezintă, fără doar și poate, cele mai dificile provocări. Să nu uităm că ajungem până la 270 kW, iar asta generează o căldură destul de mare.
Di Grassi: Ați creat o tehnologie foarte sofisticată. Este mai multă tehnologie high-tech inovatoare pentru răcire în e-tron GT decât am eu la mașina mea de Formula E. Și evident că mașina mea de Formula E generează temperaturi și mai extreme. De aceea, la încărcare, răcim activ bateria sub nivelul temperaturii de la exterior, folosind gheață carbonică.
Jaan-Mattes Reiling: La fel ca de altfel și la mașina de curse, și în cazul nostru măsurile predictive joacă un rol foarte important, dar desigur la un alt nivel. Noi folosim o funcție specială ce asigură șoferul că poate încărca bateria la cea mai ridicată capacitate în călătoriile sale. Când automobilul merge la drum mai lung cu navigația activată, sistemul e-tron de planificare a rutelor oferă sugestii privind locurile unde să fie încărcată bateria. Deja cu aproximativ o jumătate de oră înainte ca automobilul să ajungă la stația de încărcare selectată, sistemul de management termic începe să ajusteze temperatura bateriei, conform nivelului său de încărcare și conform capacității stației de încărcare.
Di Grassi: Îmi place foarte mult manevrabilitatea mașinii. În mod normal un gran turismo trebuie să asigure și un confort excelent la rulare. Pentru mine, fiind pilot de curse, acest aspect nu este deosebit de important. Dar trebuie să spun că stabilitatea sa în viraje și precizia sunt deosebit de impresionante.
Reiling: Mulțumesc, Lucas. Mă bucur să aud asta. în procesul de dezvoltare am încercat să îmbinăm toate punctele forte ale automobilului într-o imagine de ansamblu coerentă. Iar în ceea ce privește tehnologia am avut resurse vaste. De exemplu, arcurile pneumatice cu trei camere sunt deosebit de avansate și ne permit o plajă largă flexibilă de setări. Dar, cel mai important, acestea interacționează perfect cu amortizoarele controlate. Ambele sisteme sunt gestionate de un sistem central de control al șasiului și pot fi ajustate de șofer prin prisma sistemului de control al șasiului Audi drive select. Bineînțeles că pentru tine am ales cel ai agresiv mod din diferitele moduri de conducere oferite de acest sistem.
Schmitz: La e-tron GT, clienții pot practic dispune de toate tehnologiile de ultimă oră disponibile în prezent. De pildă direcția integrală la care roțile din spate virează în direcția opusă celor din față la viteză mai mică pentru a optimiza dinamica. În schimb la viteze mai mari, roțile din spate virează în aceeași direcție cu cele din față, pentru a crește stabilitatea.
Di Grassi: De remarcat sunt și performanțele ridicate de frânare. Probabil că și aici ați optat pentru o tehnologie avansată, fiind vorba de un automobil electric de talie mare.
Schröder: Ai condus modelul RS preliminar producției de serie, cu discuri de frână ceramice cu fibră de carbon. Într-adevăr și acestea reprezintă una dintre cele mai avansate tehnologii disponibile. e-tron GT va fi echipat în dotarea standard cu discuri de oțel. O opțiune sunt discurile acoperite cu un strat de carbură de wolfram pentru performanțe optimizate. De asemenea, așezăm mașina aceasta pe probabil cele mai frumoase jante văzute vreodată la Audi. Mie îmi plac cel mai mult jantele de 21 de inchi, cu designul lor uluitor și finisajele sofisticate. Jantele de 20 de inchi sunt cele mai bune din punctul de vedere al caracteristicilor aerodinamice, iar cele de 19 inchi cântăresc fiecare doar aproximativ 12,5 kilograme. Aceasta oferă avantaje în privința manevrabilității, precum și a consumului și autonomiei.
Di Grassi: La începutul anilor 2010 am ajutat la întemeierea și creșterea curselor de Formula E, pentru că mi-am dat seama că viitorul aparține automobilelor electrice. Și pe măsură ce acestea evoluează, identificăm tot mai multe aspecte ce vorbesc în favoare lor.
Reiling: Așa este, împărtășim cu tine acum deja de mai mulți ani povestea aceasta de succes. În 2017 am fost primul producător german de automobile care a intrat în Formula E cu echipa de uzină, pentru a arăta cât de fascinant, dinamic și incitant poate fi condusul automobilelor electrice.
Schmitz: Dar și sportul cu motor beneficiază la rândul său de dezvoltările automobilelor din producția de serie. Până în anul 2025, Audi va lansa circa 30 de automobile electrice noi și modele hibride plug-in, electrificându-și astfel toate gamele sale de automobile. Dar desigur că mobilitatea electrică este cu adevărat sustenabilă doar cu electricitate ecologică. Ne-am angajat să oferim sustenabilitate și aceasta este obligatorie pentru continuarea poveștii noastre de succes.
Schröder: Lucas, călătorești destul de mult prin lume și ești familiarizat cu problemele de mediu ale diferitelor continente. În 2019 ai mers în New Delhi pentru ONU și ai filmat acolo documentarul "Cursa aerului curat" (The Race for Clean Air). Despre ce a fost vorba?
Di Grassi: Am vrut să inspir curaj pentru noi toți. New Delhi este unul dintre cele mai poluate orașe, iar dacă acolo se reușește găsirea și implementarea unor soluții de protecție a mediului, atunci este posibil oriunde. Sunt convins că sustenabilitatea trebuie să se bazeze pe tehnologie și inovație, pentru că soluțiile sustenabile vor câștiga teren doar dacă nu reprezintă doar un compromis, ci și o mai bună soluție.