-
Căutare
Sportiv, puternic și eficient: Audi prezintă noua generație SQ5 TDI
12.11.2020
· Motorul diesel V6 de 3 litri generează 251 kW (341 CP) și 700 Nm
· Tehnologie twin-dosing cu 2 convertoare catalitice dispuse în serie
· Exterior robust, marcat de forță, cu elemente sport evidențiate
· Faruri Matrix LED opționale și blocuri optice spate cu tehnologie OLED digitală
Cu un design mai tăios, mai sportiv și mai eficient: în varianta actualizată, Audi SQ5 TDI (consum mixt de combustibil în l/100 km*: 7,0 - 7,0; emisii CO₂ mixte în g/km*: 185-185) are acum un design chiar și mai impresionant. Iar motorul diesel V6 de 3 litri generează 251 kW (341 CP), putere ce este dezvoltată lin, dar totuși energic. Designul mai tăios subliniază caracterul dinamic al SUV-ului sport și poate fi rafinat cu blocurile optice spate cu noua tehnologie digitală OLED, ce sunt oferite opțional pentru modelul Q5 din vârful gamei.
SQ5 TDI (consum mixt de combustibil în l/100 km*: 7,0 - 7,0; emisii CO₂ mixte în g/km*: 185-185) se poate lăuda cu un parcurs de succes, prima sa generație lansată în toamna anului 2012 reprezentând deja un prim pas remarcabil: a fost cel dintâi model Audi S pus în mișcare de un motor diesel.
Iar în versiunea sa cea mai recentă, motorul V6 de 3 litri furnizează 251 kW (341 CP) și un cuplu de 700 Nm**. Plaja largă de turații poate fi utilizată continuu, între 1.750 și 3.250 rpm. Motorul 3,0 TDI** își dezvoltă acum puterea mai devreme și mai în forță decât înainte, accelerând modelul de top al gamei Q5 (consum mixt de combustibil în l/100 km*: 7,0 - 7,0; emisii CO₂ mixte în g/km*: 185 - 185) de la 0 la 100 km/h în 5,1 secunde. Viteza maximă este limitată electronic la 250 km/h. Cunoscut deja de la primul SQ5 TDI**, actuatorul sistemului de evacuare generează sunetul sonor de motor, pe măsura designului automobilului.
TDI de 3 litri cu inovații avansate ce cresc puterea și eficiența
Audi a revizuit numeroase detalii ale puternicului motor V6 TDI de 3,0 litri (consum mixt de combustibil în l/100 km*: 7,0 - 7,0; emisii CO₂ mixte în g/km*: 185-185). Astfel, pistoanele nu mai sunt realizate din aluminiu, ci din oțel forjat, un material nou ce reduce pierderile de căldură. Datorită rezistenței crescute, acestea nu au nici greutatea crescută comparativ cu pistoanele din aluminiu. Mai mult, pliurile în trepte ale pistonului accelerează și eficientizează combustia. Injectoarele cu solenoid folosite pentru a injecta combustibilul operează cu o precizie extraordinară și constantă, datorită noului piezo-senzor ce monitorizează închiderea acului. Acestea pot injecta combustibil de până la opt ori per ciclu, la cantități ce pot fi dozate acum la o precizie și mai ridicată. Presiunea maximă de injectare este de 2.500 bari.
Intercoolerul aer/aer din bara de protecție a fost înlocuit cu un intercooler apă/aer indirect integrat în V-ul motorului. Scurtarea circuitelor de admisie ajută la o evoluție mai rapidă a presiunii de boost. Intercooler-ul indirect este mai eficient și poate chiar încălzi aerul de admisie la scurt timp după pornirea motorului într-un mediu rece, pentru a atinge mai rapid temperaturile optime de combustie. Astfel și sistemul de purificare a gazelor de evacuare răspunde mai repede.
Turbosuflanta are acum un volant mai mic și mai ușor pentru compresor, ce intră în acțiune deosebit de repede, ceea ce asigură o evoluție spontană și puternică a cuplului. Galeria de evacuare beneficiază de o izolare optimizată, ceea ce permite atingerea mai rapidă a temperaturii optime a gazelor de evacuare după pornirea la rece.
MHEV și EPC: niveluri și mai ridicate de eficiență și spontaneitate
Motorul 3,0 TDI** introduce două tehnologii ce reduc consumul și optimizează răspunsul motorului. Este vorba de sistemul mild hybrid (MHEV) de 48 volți ce integrează un alternator cu curea (BAS), o baterie litiu-ion ce stochează energie de rezervă și un convertorul de tensiune de 48/12 volți. Când automobilul își reduce viteza, sistemul MHEV recuperează până la 8 kW. SUV-ul sport** poate rula liber timp de până la 40 de secunde cu motorul oprit, după care puternicul starter BAS repornește în mod confortabil autoturismul. Sistemul MHEV are potențialul de a reduce consumul de combustibil cu până la 0,7 litri per 100 de kilometri.
A doua tehnologie este compresorul electric (EPC) ce intervine cu suport ori de câte ori fluxul gazelor de evacuare furnizează energie insuficientă pentru antrenarea turbosuflantei. Motorul electric compact, ce face, de asemenea, uz de sistemul compact de 48 de volți accelerează în aproximativ 300 de milisecunde volantul compresorului EPC la 65.000 rpm. EPC este folosit acum mai frecvent și pe un interval mai larg, susținând astfel un răspuns mai spontan al motorului la demaraj, precum și la accelerarea de la turații reduse. Interacțiunea optimizată între componentele EPC, MHEV, turbosuflantă, motorul în sine și transmisia tiptronic susține la rândul său acest efect.
Două convertoare catalitice SCR: tratarea gazelor de evacuare
Pentru tratarea gazelor de evacuare, Audi face uz de tehnologia twin-dosing bazată pe interacțiunea a două convertoare catalitice SCR. Primul se află instalat direct după galerie, în sistemul de evacuare, având aici și rol de filtru de particule. Al doilea convertor este situat mai departe de motor, sub podeaua automobilului. Ambele convertoare catalitice se completează reciproc pentru că acoperă situații diferite de funcționare și intervale diferite de temperaturi ale gazelor de evacuare. Convertoarele catalitice folosesc o soluție AdBlue de uree păstrată în rezervorul de 24 de litri. Datorită tehnologiei twind-dosing, SQ5 TDI (consum mixt de combustibil în l/100 km*: 7,0 - 7,0; emisii CO₂ mixte în g/km*: 185-185) are emisiile situate mult sub limitele normei "Euro 6d ISC-FCM AP", care stipulează și reduceri considerabile de NOx în testele de condus în condiții reale pe drumurile publice, în situații cotidiene.
Schimbarea rapidă și confortabilă a treptelor: tiptronic cu 8 trepte
Transmisia este asigurată de o cutie tiptronic cu 8 trepte ce schimbă rapid și confortabil treptele și a cărei strategie a fost adaptată la motorul modificat. Când SQ5 TDI** rulează liber cu motorul oprit, se deschide cuplajul în angrenajul central și întrerupe fluxul de putere.
În condiții de deplasare uzuală, sistemul quattro de tracțiune integrală permanentă distribuie cuplul în raport 40:60 între puntea din față și cea din spate. În cazul în care mașina ar intra în derapaj, majoritatea cuplului va fi transmisă automat către puntea ce dispune de o tracțiune mai bună. Până la 70% din cuplu poate merge către puntea față și până la 85% către puntea din spate. La abordarea virajelor cu viteză mare, sistemul de control al cuplului în funcție de roată rafinează manevrabilitatea cu intervenții minore asupra frânelor roților situate pe interiorul virajului.
Diferențialul sport: cuplu mai puternic, dinamism accentuat și eliminarea subvirării
Audi poate dota opțional automobilul cu diferențialul sport pe puntea din spate, ceea ce controlează activ distribuția cuplului între roți la abordarea unui stil de condus sportiv. Astfel sistemul trimite mai mult cuplu către roata din spate situată pe exteriorul virajului, ce are o aderență mai bună. Astfel mașina este efectiv apăsată în viraj și subvirarea este considerabil redusă. Roata din spate care se află pe exteriorul virajului primește, de asemenea, mai mult cuplu când automobilul accelerează din curbele cu raza mică, optimizând astfel și mai mult ținuta dinamică.
De înaltă precizie: suspensiile
Suspensiile Audi SQ5 TDI** sunt optim echipate pentru a corespunde puterii și performanțelor motorului diesel. Fiecare roată dispune de suspensii cu cinci brațe, iar suspensia sport S cu controlul amortizării reduce garda la sol cu 30 mm față de Q5 și impresionează cu o plajă excepțional de largă între confort și dinamism.
Amortizoarele controlate sunt integrate în sistemul de manevrabilitate dinamică Audi drive select (dotare standard), alături de diferențialul sport opțional, motor, direcție și transmisia tiptronic. Șoferul poate folosi Audi drive select pentru a controla reglajele și caracterul acestor sisteme, selectând unul dintre cele 6 profiluri: auto, confort, eficient, dinamic, off-road sau individual. Șoferul va dispune și de al 7-lea profil, all-road, dacă automobilul este echipat opțional cu suspensiile pneumatice adaptive cu reglaje specifice gamei S. Aceste suspensii pneumatice ajustează garda la sol a automobilului pe cinci niveluri, în funcție de situația de mers. Sistemul de direcție dinamică este un alt modul opțional cu care poate fi echipată mașina. Acesta face uz de un angrenaj compact pentru a varia raportul direcției în funcție de viteză și de unghiul de virare, aceasta putând fi astfel foarte directă și agilă la viteze reduse de deplasare sau mai puțin directă și fermă pe autostradă.
În varianta sa actualizată, Audi SQ5 TDI (consum mixt de combustibil în l/100 km*: 7,0 - 7,0; emisii CO₂ mixte în g/km*: 185-185) este echipat în dotarea standard cu jante din aluminiu de 20 de inchi, cu anvelope de 255/45. Ca alternativă sunt oferite și jante de 21 de inchi din gamele Audi sau Audi Sport GmbH. Pe puntea față sunt instalate frâne cu etriere cu șase pistoane din aluminiu, ce acționează pe discurile de frână cu diametrul de 375 de milimetri. Etrierele negre sau opțional roșii poartă emblema S.
Accente inedite: designul exterior
În noua sa versiune actualizată, Audi SQ5 TDI** se face remarcat prin alura marcată de forță, cu detalii marcante, ce îi conferă un aer și mai robust. Lamelele verticale adaugă structură vizuală prizelor de aer laterale din bara de protecție frontală. Grila Singleframe octogonală de la radiator este un detaliu de design specific modelelor din gama S, iar secțiunile octogonale mari ce imită fagurele sunt unite prin benzi filigrane. Finisajul lor este de aluminiu, la fel ca cel de la lamele și prizele de aer.
Audi include farurile LED în echiparea standard și oferă opțional farurile Matrix LED cu controlul automat al luminilor de drum și lumini de semnalizare dinamice. În partea din spate, designerii au integrat o bandă din aluminiu mat în partea de jos a barei de protecție. Dedesubt sunt situate inserțiile difuzorului și cele patru terminații ovale cromate ale sistemului de evacuare. Clienții pot alege dintre nouă culori pentru exterior, iar pachetul de design negru opțional adaugă accente sportive.
Inovații de ultimă oră: blocurile optice spate cu tehnologie OLED digitală
Audi oferă opțional tehnologia OLED digitală pentru blocurile optice posterioare ale modelului său Q5. Blocurile optice spate OLED sunt divizate în câte trei module cu câte șase segmente fiecare. Când își comandă automobilul, clienții pot alege dintre trei semnături luminoase diferite, fiecare având propriul design specific pentru funcția coming home/leaving home. Când este selectat modul "dynamic" al funcției Audi drive select, luminile se schimbă, desenând o semnătură diferită. Blocurile optice spate cu OLED dispun și de funcție de proximitate ce activează toate segmentele OLED în situațiile în care un alt participant la trafic se apropie din spate la mai puțin de 2 metri de SQ5**, când acesta staționează. Luminile dinamice de semnalizare completează funcțiile blocurilor optice spate OLED digitale.
Un mix sportiv de negru și gri: interiorul
SQ5 TDI (consum mixt de combustibil în l/100 km*: 7,0 - 7,0; emisii CO₂ mixte în g/km*: 185-185) este finisat în negru sau gri închis, rafinat cu praguri din aluminiu iluminate ce poartă emblemele S. Scaunele sport ajustabile electric dispun, de asemenea, de embleme S embosate și de trei variante opționale de tapițerie. Combinația din piele/piele sintetică este oferită ca dotare standard, iar opțional clienții pot comanda și tapițeria din piele și material Diamica, inclusiv emblema S. Noul material Dinamica din microfibră este realizat în cea mai mare parte din plastic reciclat și înlocuiește materialul Alcantara. O altă opțiune este pielea fină Nappa cu model în romburi și finisaj Roșu Magma. Scaunele și volanul sunt rafinate cu cusături contrastante. Opțional este oferită și o funcție de masaj cu 3 programe diferite și ventilarea scaunului. Inserțiile decorative din aluminiu sunt incluse în dotarea standard. Ca alternativă, clienții pot opta pentru două versiuni de decor din carbon sau pentru decorul Piano.
Varianta Plus a banchetei poate fi mutată în lateral și are spătarele ajustabile ca înclinare. Portbagajul în configurația de bază poate transporta 520 litri de bagaje, capacitate ce poate fi extinsă la 1.520 litri cu spătarele banchetei rabatate. Hayon acționat electric, pragul din oțel inoxidabil de la portbagaj și barele din aluminiu de pe plafon sunt, de asemenea, dotări standard. SUV-ul poate tracta remorci cu masa de până la 2,4 tone (cu frâne, înclinație de 12%).
Sistemul de operare, sistemul de infotainment și Audi connect
MMI touch display cu diagonala de 10,1 inci este un element central al platformei modulare de infotainment MIB 3 și servește ca interfață de introducere a datelor și de control, precum și ca afișaj. Ecranul este situat pe mijlocul panoului de instrumente. Sistemul de comandă vocală în limbaj natural și volanul multifuncțional sunt variante adiționale de comandă. Display-ul de 12,3 inchi oferă trei layou-uri diferite: Dinamic, Sport și Clasic. Audi oferă opțional și un display head-up.
Când automobilul este utilizat de mai mulți șoferi, fiecare își poate memora setările preferate în unul dintre cele 6 profiluri. Serviciile Car-to-X Audi connect poate ajuta șoferii să găsească locuri de parcare de-a lungul drumului și pot, de asemenea, avertiza la pericole, ca de pildă la porțiunile de drum alunecos sau ceață pe parcursul rutei planificate. Aplicația myAudi conectează mașina cu smartphone-ul clientului. Audi phone box conectează smartphone-urile cu antena automobilului și le încarcă inductiv. Sistemul de sunet opțional Bang & Olufsen 3D Premium cu sunet 3D asigură experiențe sonore de extraordinare. Funcția de radio hybrid comută automat între FM, DAB și on-line streaming pentru a găsi recepția optimă, astfel încât ocupanții automobilului să își poată asculta posturi de radio preferate acolo unde beneficiază de acoperire pentru datele mobile.
Confort și precizie: sistemele de asistență a șoferului
SQ5 (consum mixt de combustibil în l/100 km*: 7,0 - 7,0; emisii CO₂ mixte în g/km*: 185-185) dispune de toate sistemele de asistență oferite și de Q5**. Siguranța este optimizată și cu diferite sisteme, precum asistentul pentru viraje, asistentul pentru evitarea coliziunilor și asistentul pentru avertizarea la ieșirea din mașină. Astfel tempomatul adaptiv poate să preia în locul șoferului accelerarea, frânarea și menținerea automobilului pe banda sa de rulare pe distanțe mari. Sistemul de asistență pentru sporirea eficienței îl ajută pe cel de la volan să conducă predictiv, cu scopul reducerii consumului de combustibil.
Modelul actualizat Audi SQ5 TDI** va fi produs la fabrica din San José Chiapa, Mexic.
Consumul de combustibil al modelelor menționate anterior:
Consumul de combustibil, clasele de eficiență și emisiile de CO₂ indicate ca
intervale de valori variază în funcție de anvelopele/roțile folosite, precum și de
dotările alese pentru automobil.
Audi SQ5 TDI:
Consum combustibil mixt în l/100 km: 7,0-7,0;
Emisii de CO2 mixt în g/km: 185-185
Audi Q5 TDI:
Consum combustibil mixt în l/100 km: 7,5-4,7
Emisii de CO2 mixt în g/km: 181-123
Valorile prezentate pentru consumul de combustibil și emisii au fost determinate în baze procedurilor de măsurare impuse de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate ca tip conform unei noi proceduri de testare pentru autoturisme și autovehiculele comerciale ușoare. Este vorba de Procedura Armonizată la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o nouă procedură realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO₂. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP înlocuiește treptat ciclul european de conducere (NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO₂ măsurate conform WLTP vor fi, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Pentru detalii cu privire la diferențele dintre ciclurile WLTP și NEDC, vă rugăm să vizitați www.audi.de/wltp.
În prezent, legea ne cere să declarăm în continuare valorile conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC vor fi calculate în baza valorilor WLTP. Este, de asemenea, permis ca și valorile WLTP să fie specificate opțional și suplimentar, inclusiv înainte de data de la care valorile WLTP să devină obligatorii. Acolo unde datele NEDC sunt specificate ca intervale de valori, acestea nu se referă la un automobil individual anume și nu fac parte din oferta de vânzare. Aceste valori au exclusiv rolul de a servi comparării diferitelor autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și coeficientul aerodinamic și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, pot influența consumul de combustibil, consumul de energie electrică și performanțele.
Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO₂ oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO₂ și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.