Știri Audi

Confort și agilitate: SUV-urile cu tehnologia Audi eAWS se remarcă prin capacitatea extremă de adaptare

14.09.2020

·       Sistemul este disponibil pentru cele patru modele din vârful gamei Q

·       Brațele stabilizatoare controlabile reduc tendința de ruliu a caroseriei

·       Cerere mare din partea clienților

·       Recordul de pe Nürburgring demonstrează încă o dată calitățile sistemului

 

Caroserie mare de SUV, ținută sportivă pe șosea și ruliu minim al caroseriei, fără a face compromisuri privind confortul: un conflict soluționat cu brio de Audi, prin prisma sistemului său electromecanic de stabilizare anti-ruliu (eAWS). Asistate de sistemul electric de 48 de volți de la bord și de actuatoarele puternice, brațele stabilizatoare de pe punțile din față și din spate pot fi controlate activ, în funcție de situația de mers. Astfel, automobilele își păstrează confortul ridicat la condusul în linie dreaptă, dar în viraje și la situațiile variabile, aceleași automobile impresionează cu dinamica laterală optimizată, în combinație cu ruliul minim al caroseriei. Iar avantajele tehnice ale soluției electromecanice oferite de Audi constau în eficiența ridicată din punctul de vedere al consumului de energie, operarea aproape în timp real și faptul că sistemul nu necesită lucrări de întreținere, nefiind utilizate elemente hidraulice.

 

Provocările impuse de SUV-urile de talie mare inginerilor

Clienții care optează pentru SUV-urile mari le apreciază avantajele practice, inclusiv spațiul generos în compartimentul pasagerilor, precum și tehnologiile avansate pentru șasiu și motoarele puternice, plus, de pildă, sistemele avansate de control și sistemele de asistență. De asemenea, să nu uităm de performanțele superbe în off-road ale SUV-urilor. Datorită designului lor, aceste automobile au însă o masă proprie mai mare și un centru de greutate mai ridicat. Aceasta înseamnă că o caroserie de SUV se va înclina mai mult spre exteriorul virajelor decât caroseria modelelor cu centrul de greutate mai coborât.

Tehnologiile de contracarare a ruliului și a mișcărilor caroseriei

În viraje, forțele centrifuge înclină caroseria spre exterior, automobilul rotindu-se în jurul axei sale longitudinale. Barele anti-ruliu flexibile torsional între partea stângă și cea dreaptă a punții s-au dovedit a fi soluția ce poate compensa acest efect, reducând tendința ruliului caroseriei prin aplicarea unui contra-moment de torsiune asupra suspensiilor de pe exteriorul interiorul virajului, contracarând astfel tendința de ruliu a caroseriei. Această componentă pasivă a suspensiei are același efect atât în viraje, cât și la condusul în linie dreaptă. Dar efectul ce este de dorit în viraje, poate afecta confortul la rulare la deplasarea în linie dreaptă pe drumurile cu denivelări sau gropi pe o partea a suprafeței de rulare. Chiar dacă soluțiile pasive își ating aici limitele, Audi a rezolvat acest conflict de obiective prin implementarea sistemului electromecanic de stabilizare a ruliului. Folosind senzori pentru a detecta și evalua situația, sistemul va interveni cu precizie extraordinară atunci când este de dorit un ruliu mai redus al caroseriei. Astfel, rata de amortizare a stabilizatoarelor pe drumuri denivelate și în linie dreaptă este redusă la nivelul de bază și forțele de amortizare și roțile din stânga și cele din dreapta sunt amortizate în cea mai mare parte independent.

Cum anume funcționează sistemul electromecanic de stabilizare a ruliului

Bara stabilizatoare clasică operează pasiv, cu alte cuvinte, doar echilibrează mișcările de suspensie pe ambele părți, prin cuplaj mecanic. În schimb, sistemul electromecanic de stabilizare a ruliului poate fi controlat țintit și în funcție de situație. Sistemul este compus din câte două jumătăți de bară stabilizatoare pe fiecare punte și dintr-un motor electric ce operează între cele două punți. Motorul poate roti jumătățile stabilizatorului în direcții opuse, una față de cealaltă, generând astfel un moment ce contracarează momentul de ruliu al caroseriei. Aceasta se întâmplă individual pentru fiecare roată în parte. Rezultatul constă în reducerea unghiurilor de ruliu ale caroseriei și susținerea activă a caroseriei împotriva efectelor fizice ale situației de mers în cauză.  Sistemul primește comenzile prin intermediul unităților de control de pe punțile față și spate. Acestea fac parte din platforma electronică a șasiului (ECP). ECP este "creierul" central al șasiului și, în câteva milisecunde, analizează o varietate largă de parametri, precum viteza cu care se deplasează mașina, garda la sol și mișcările de tangaj ale automobilului, coeficientul de frecare cu suprafața de rulare, condițiile curente de mers, precum subvirarea sau supravirarea, plus datele șasiului. Din aceste date, sistemul calculează răspunsul ideal al componentelor integrate și le ajustează rapid și precis. Energia electrică necesară este furnizată sistemului eAWS de sistemul electric puternic, de 48 de volți. În câteva milisecunde, sistemul calculează valorile de actuare optime pentru brațele stabilizatoare. Motoarele electrice își transmit puterea generată prin intermediul transmisiei planetare cu trei trepte, cuplul generat la nivelul barelor stabilizatoare fiind de până la 1.200 Nm.

Ce anume este "Vorsprung durch Technik" la soluția electromecanică?

Sistemul de 48 de volți permite răspunsul imediat al sistemului, chiar și la viteze mici. Latența între momentul la care senzorii detectează ruliul caroseriei și răspunsul motoarelor electrice este de doar câteva milisecunde. Spre deosebire de soluțiile hidraulice, sistemul electromecanic nu are nevoie de circuite de ulei și nu necesită întreținere, ci poate chiar recupera energie electrică, captând impulsuri, pe care le convertește în energie electrică. Energia aceasta este stocată în bateria sistemului electric de bord. Soluția electromecanică face, de asemenea, uz mai eficient de energie și, spre deosebire de circuitele hidraulice, nu trebuie să stocheze și furnizeze presiune.

Cum beneficiază sistemul de propulsie de acest sistem?

Sistemul reduce tendința de ruliu a caroseriei, dă senzația de manevrabilitate mai sportivă și mai fermă, accentuând astfel caracterul versatil al gamei Q de modele de talie mare. Sistemul poate distribui activ momentul de ruliu către roțile din față și din spate, influențând astfel caracteristicile de direcție intrinseci ale automobilului, precum tendința de supravirare și subvirare. Sistemul de manevrabilitate dinamică Audi drive select oferă diferite opțiuni de setare în acest sens. Stabilizarea electromecanică activă a ruliului îi dă șoferului senzația de dinamism pronunțat și de precizie mare în orice situație și optimizează manevrabilitatea. Este doar unul dintre numeroasele sisteme ce perfecționează caracteristicile dinamice ale modelelor Q din vârful gamei. Astfel, Q7*, SQ7*, SQ8* și RS Q8* cu stabilizatoare controlabile răspund întotdeauna cu precizie la situația de mers, exact așa cum intenționează șoferul. Pe suprafețe denivelate, sunt reduse mișcările caroseriei, în timp ce confortul crește. La condusul sportiv și în virajele abordate dinamic, automobilul este perceput ca fiind mai stabil și ca având o ținută firească. Automobilul practic se împinge în viraj. Audi a ales în mod intenționat o setare ce nu neutralizează complet ruliul, ci asigură totuși o senzație autentică, ce reflectă parametrii dinamici ai situației.

Cum este acceptat sistemul în realitate?

Influența barelor stabilizatoare controlabile a fost demonstrată în mod impresionant în toamna anului 2019 de pilotul de raliu și teste, Frank Stippler. Atunci, în cadrul lucrărilor de dezvoltare pentru Audi RS Q8*, pilotul profesionist de raliu, care a câștigat în 2019 cu Audi pentru a doua oară Cursa de 24 de ore de la Nürburgring, a stabilit un nou record pentru SUV-urile din producția de serie, reușind să conducă distanța de 20,832 kilometri a pistei din Eifel în doar 07:42 minute. Dar sistemul este apreciat foarte mult și în viața de zi cu zi. 40% dintre toți cei care conduc un Audi au comandat un model corespunzător din gama Q cu sistem electromecanic activ de stabilizare anti-ruliu eAWS.

Consumul de combustibil al modelelor Audi Q7menționate:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 9,1-6,6; emisii mixte de CO2 în g/km: 208-174

(Consumul de combustibil și emisiile de CO, precum și clasele de eficiență indicate ca intervale de valori depind de anvelopele/jantele utilizate.)

 

Audi SQ7:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 12,1-12,0; emisii mixte de CO2 în g/km: 278-276

(Consumul de combustibil și emisiile de CO, precum și clasele de eficiență indicate ca intervale de valori depind de anvelopele/jantele utilizate.)

 

Audi SQ8:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 12,1-12,0; emisii mixte de CO2 în g/km: 276-275

(Consumul de combustibil și emisiile de CO, precum și clasele de eficiență indicate ca intervale de valori depind de anvelopele/jantele utilizate.)

 

Audi RS Q8:

Consum combustibil mixt în l/100 km: 12,1, emisii mixte de CO în g/km: 277-276

(Consumul de combustibil și emisiile de CO, precum și clasele de eficiență indicate ca intervale de valori depind de anvelopele/jantele utilizate.)

 

Consumul și emisiile comunicate au fost determinate conform metodelor de măsurare prevăzute de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate de tip conform Procedurii Armonizate la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o procedură mai realistă de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP va înlocui treptat Noul ciclu de conducere european (New European Driving Cycle, sau NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO măsurate conform WLTP sunt, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Sistemul de impozitare a autovehiculelor se poate modifica conform prevederilor de la 01 septembrie 2018. Informații adiționale despre diferențele dintre WLTP și NEDC puteți găsi la www.audi.de/wltp.

 

În prezent este încă obligatorie comunicarea valorilor conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC sunt derivate din valorile conform WLTP. Valorile WLTP pot fi comunicate dacă se dorește până la momentul la care acestea devin obligatorii. Dacă valorile NEDC sunt comunicate ca interval, acestea nu se referă la un autovehicul anume și nu reprezintă  o parte integrantă a ofertei. Acesta valori sunt comunicate doar cu scopul de a servi comparării diferitelor tipuri de autovehicule.  Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și caracteristicile aerodinamice și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, precum și stilul individual de condus, pot influența consumul de energie electrică, emisiile de CO și performanțele automobilului. Consumul de combustibil și emisiile de CO indicate ca intervale de valori variază în funcție de nivelul de echipare ales.

 

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO oficiale pentru autoturismele noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.