Știri Audi

Detalii rafinate: Audi Q2 în formă maximă

03.09.2020

·       SUV-ul compact are acum un design și mai spectaculos

·       Noi servicii Audi connect și sisteme asistență

·       Farurile LED sunt incluse acum în echiparea standard, iar farurile Matrix LED sunt oferite opțional

 

În urmă cu patru ani, Audi a lansat cu succes enorm un automobil ce avea să redefinească rapid tendințele pieței: Q2. Acum, SUV-ul compact își afișează caracterul progresist în manieră și mai clară: cu un profil și mai spectaculos, cu faruri noi la exterior și servicii Audi connect adiționale și noi sisteme de asistență a șoferului la interior. Audi Q2 atrage imediat privirile, oriunde și-ar face apariția, oferind totodată celui de la volan plăcerea incitantă și netulburată a condusului dinamic.

 

Principiul poligoanelor: designul exterior

Audi Q2 este un all-rounder robust, destinat uzului cotidian și activităților din timpul liber, ce își relevă fără echivoc caracterul prin linia caroseriei: sportivă, alungită, emanând forță. Muchiile evidențiate îi conferă SUV-ului compact o alură încrezătoare. Ca urmare a revizuirii la care a fost supus, Q2 este acum mai lung cu câțiva centimetri, măsurând în total 4,21 de metri. Lățimea (1,79 metri) și înălțimea (1,54 metri) au rămas nemodificate. Coeficientul aerodinamic de 0,31 (cu suspensie sport) este o valoare de top în segmentul de piață al modelului.

Designerii au făcut acum uz de formele poligonale și în partea din spate a modelului, aceste forme fiind folosite la partea frontală și la linia umerilor deja de la generația precedentă. Astfel, acum în bara de protecție posterioară este integrat un difuzor cu cinci poligoane mari. Dar și partea frontală cu a fost modificată, suprafețele de sub faruri evidențiindu-se mai pregnant. Grila Singleframe de la radiator a fost ușor coborâtă, astfel că întreaga parte frontală pare mai lată, iar inserția sa are, de asemenea, forme poligonale. Liniile de echipare advanced și S line introduc adițional fante înguste între grila radiatorului și capota motorului, preluate de la Audi Sport quattro, gama legendară a mărcii. Elementele laterale care sugerează prizele de aer apar la rândul lor mai expresive, mai ales în varianta S line.

La solicitarea clientului: farurile LED sau Matrix LED

Farurile LED sunt incluse acum în echiparea standard a modelului Audi Q2, iar farurile Matrix LED sunt oferite opțional. Astfel, cele șapte LED-uri individuale integrate în modulul comun generează fascicolul de lumină pentru faza lungă, ce este controlat în manieră inteligentă, pentru a ilumina întotdeauna carosabilul cât mai puternic posibil, fără a-i deranja însă pe ceilalți participanți la trafic. Cele zece diode instalate în spatele componentelor optice cu formă de romb generează luminile de zi, iar șapte alte LED-uri asigură luminile de semnalizare dinamice.

Pentru luminile de marșarier, clienții pot alege dintre cele două versiuni cu LED: cu sau fără lumini dinamice de semnalizare. Dacă automobilul este echipat cu farurile Matrix LED, luminile de semnalizare dinamice din spate sunt, de asemenea, incluse în dotare. În această configurație, farurile și blocurile optice din spate vor atrage atenția asupra automobilului și atunci când acesta este încuiat sau descuiat, aceste acțiuni inițiind o animație specială a luminilor.

Gama de culori exterioare cuprinde cinci culori noi pentru Q2: Verde Apple (o premieră și pentru Audi), Gri Manhattan, Albastru Navarra, Gri Arrow și Albastru Turbo. Blade-urile de la montanții C sunt vopsite în culoarea caroseriei sau în negru, gri sau nuanțe de argintiu, în funcție de linia de echipare. Pentru elementele aplicate pe partea inferioară a caroseriei sunt oferite trei variante: negru Pitted pentru versiunea de bază, gri Manhattan pentru advanced line și culoarea caroseriei pentru S line.

Strategie nouă pentru pachetele de dotări

Interiorul spațios al modelului Audi Q2 poate transporta cinci pasageri, iar designul său reflectă cu coerență limbajul de design sportiv de la exterior. Gurile de ventilație și nuca schimbătorului de viteze au un look nou. De asemenea, clienții modeleului Q2 pot comanda interiorul S line în locul versiunii de bază, iar ambele versiuni pot fi liber combinate cu trei variante pentru exterior. Cu pachetul Plus de iluminare ambientală opțională, bandoul decorativ de pe panoul de instrumente și sprijinul pentru genunchi de la consola centrală vor fi iluminate cu o lumină elegantă de fundal.

Materialul Dinamica din microfibră reprezintă, de asemenea, o noutate în gama modelului și va înlocui Alcantara. Audi a combinat toate tapițeriile și culorile în 8 pachete, dintre care 4 pentru interiorul de bază și 4 pentru varianta S line pentru interior.  Și dotările opționale au fost combinate în pachete, pentru a le oferi clienților o structură mai clară ce să simplifice configurarea automobilului. Astfel, dotările pentru climatizare, confort, interior, cele practice, de infotainment și de asistență au fost toate combinate astfel încât să corespundă diferitelor preferințe ale clienților. Audi va aplica această strategie pe viitor la toate modelele sale, ajustând-o în funcție de preferințele specifice fiecărei piețe.

Printre dotările opționale oferite pentru Q2 se numără scaunele sport cu secțiuni laterale pronunțate, scaunul ajustabil pe înălțime pentru pasagerul din față, sistemul automat de aer condiționat cu reglaje pe două zone și încălzirea staționară. Portbagajul SUV-ului compact poate în continuare transporta 405 litri de bagaje, capacitate ce poate fi extinsă la 1.050 litri cu spătarele banchetei rabatate.  Opțional sunt disponibile și hayonul cu acționare electrică și un cârlig de remorcare.

Universul digital: operare facilă, diferite afișaje și funcții de infotainment și Audi connect

Și gama de opțiuni de operare și afișare este structurată pe mai multe niveluri, de la panoul de instrumente analogic și MMI radio plus cu DAB+, la Audi virtual cockpit cu ecran de 12,3 inchi și MMI navigation plus cu display de 8,3 inchi. Acesta poate fi folosit acționând butonul rotativ de pe tunelul consolei centrale (MMI touch) sau prin comandă vocală cu limbaj formulat natural. Gama este completată cu dotări adiționale, precum Audi phone box cu sau fără funcție de încărcare. Sistemul de sunet Bang & Olufsen Premium cu 14 difuzoare și 705 wați este unic în segmentul SUV-urilor compacte.

MMI navigation plus include un modul LTE pentru transmisia rapidă de date și un hotspot WiFi pe care pasagerii îl pot utiliza pentru a-și conecta dispozitivele mobile. Sistemul de infotainment din vârful gamei aduce și serviciile Audi connect la bordul modelului Audi Q2 și dispune și de informații on-line din trafic.  Printre noutăți, aici se numără funcția Apel de urgență și service Audi connect și serviciile Audi connect pentru controlul de la distanță. Astfel proprietarul poate descuia automobilul de la distanță și poate verifica inclusiv nivelul combustibilului în rezervor și autonomia rămasă, de pildă. Pentru aceasta, proprietarul poate folosi aplicația gratuită myAudi instalată pe smartphone-ul său. Clienții care doresc să dezactiveze transferul de date pot activa noul mod Privacy din sistemul MMI.

Cinci versiuni puternice de motorizare: trei motoare TFSI și două motoare TDI

Audi Q2 va fi lansat pe piață cu un motor puternic pe benzină: 1,5 TFSI generează 110 kW (150 CP) și 250 Nm. Conform ciclului NEDC, rafinatul motor cu 4 cilindri consumă doar 5,4 până la 5,1 litri de combustibil la 100 de kilometri, ceea ce corespunde unor emisii de CO₂ de 124 până la 116 grame per kilometru. La sarcini reduse și la turație redusă, tehnologia eficientă de dezactivare temporară a cilindrilor dezactivează al doilea și al treilea cilindru temporar.

Înainte de finele anului vor fi adăugate în gamă și alte motoare TDI și TFSI. Toate motoarele îndeplinesc cerințele normei de poluare Euro 6 AP, iar tehnologia twin-dosing reduce emisiile Nox ale motoarelor diesel. În acest sens sunt utilizate două convertoare catalitice SCR: unul este instalat direct în spatele motorului, iar celălalt în podeaua automobilului. Fiecare acoperă diferite situații de operare și se completează reciproc.

Q2 cu motor TFSI de 1,5 litri iese de pe linia de producție cu transmisia manuală cu 6 trepte în dotarea standard, iar transmisia automată S tronic cu 7 trepte este o dotare opțională. Pentru anumite motoare din gamă este disponibil și sistemul quattro de tracțiune integrală . Cuplajul său multi-disc ce transferă parțial sau complet cuplul motorului către roțile din spate face parte dintr-o nouă generație și este cu circa 1 kilogram mai ușor decât predecesorul, oferind totodată o eficiență mai ridicată, datorită diferitelor detalii optimizate, precum circuitul uleiului sau rulmenții.

Caracterul de bază al modelului Q2: sportiv și agil

Chiar și dotat doar cu linia de echipare de bază, SUV-ul compact Q2 se remarcă prin agilitatea sa excelentă,  direcția progresivă ce devine tot mai directă pe măsură ce volanul este rotit fiind o dotare standard. Aceasta amplifică agilitatea și optimizează caracteristicile dinamice ale automobilului la manevrele strânse și la condusul pe drumurile virajate.

Opțional, Audi va echipa automobilul și cu suspensiile sport ce reduc garda la sol cu 10 milimetri.

Ca alternativă, suspensiile sunt disponibile cu funcția de control al amortizoarelor, ce oferă un ecart și mai larg între confort și dinamism. Funcția include și sistemul de manevrabilitate dinamică Audi drive select, dotare ce este disponibilă și separat.

Gama de jante și anvelope începe de la 16 inchi și formatul 205/60. În vârful gamei se situează jantele Audi Sport de 19 inchi cu anvelope 235/40. Gama este completă cu trei modele noi de jante. La o gardă la sol de aproape 15 centimetri, Audi Q2 se descurcă cu brio și pe teren mai dificil, funcția ESC având integrată și o funcție off-road.

Tehnologii din clasele superioare: sistemele de asistență a șoferului

Sistemele de asistență a șoferului oferite pentru Q2 provin direct de la modelele din clasele superioare. Astfel, sistemul Audi pre sense front inclus în dotarea standard face uz de radar pentru a monitoriza zona din fața automobilului, cu scopul de a evita complet accidentele sau de a le reduce gravitatea. Funcția de avertizare la părăsirea neintenționată a benzii de rulare este, de asemenea, inclusă ca dotare standard. Sistemele opționale sunt combinate în pachetele "Drive", "Safety" și "Park". Pachetul de asistență "Park" include camera video retrovizoare și sistemul de asistență la parcare Plus. Park Assist, funcția ce poate direcționa automat automobilul pe și de pe locurile de parcare, este disponibil ca upgrade.  Pachetul de asistență "Safety" cuprinde funcțiile side assist, rear cross-traffic assist și Audi pre sense basic și Audi pre sense rear.

Pachetul de asistență "Park" include un nou sistem avansat, și anume Adaptive cruise assist, ce este disponibil în combinație cu MMI navigation plus, Audi virtual cockpit și S tronic. În multe situații, șoferul poate permite acestui sistem să preia mare parte din manevrele de accelerare, frânare și control al volanului în cadrul benzii de rulare.  Pentru a menține controlul lateral al traiectoriei, șoferul trebuie doar să atingă ușor volanul capacitiv, pentru a-i demonstra sistemului că este atent la condus. Adaptive cruise assist operează pe întreaga plajă de viteze. În combinație cu funcția de identificare a indicatoarelor de circulație pe bază de cameră video, sistemul reduce automat viteza automobilului în anumite situații, ca de pildă la apropierea de intrările în localitate.  Apoi, Q2 va accelera iarăși, când este permisă din nou deplasarea cu viteză mai mare.

Modelul special "edition one"

Lansarea pe piață a modelului Q2 va aduce varianta specială "edition one", echipată cu dotări speciale. Aceasta are caroseria vopsită în nuanțele Verde Apple sau Gri Arrow și dispune de bara de protecție cu design S line, finisată cu o nuanță contrastantă gri și de eleronul de mari dimensiuni. Alte elemente, precum carcasele oglinzilor exterioare și inelele Audi sunt vopsite în negru. Look-ul dinamic este accentuat și de dotări precum farurile Matrix LED, jantele de 19 inchi din gama Audi Sport și suspensiile sport.

"edition one" dispune la interior de pachetul S line, plafonul interior fiind acoperit cu material textil negru, iar tapițeria scaunelor sport realizată din piele ecologică neagră este rafinată cu cusături contrastante Rock Grey. Portierele au pragurile iluminate acoperite cu aluminiu, iar pedalierul și suportul pentru picior sunt finisate cu oțel inoxidabil. Inelul volanului sport acoperit cu piele este teșit în partea de jos în manieră sportivă. Pachetul Plus de iluminare ambientală și elementele de decor cu iluminare ambientală completează în mod atractiv dotările modelului special.

 

 

Consumul de combustibil al modelelor menționate anterior:

 

Audi Q2 35 TFSI cu transmisie manuală (110 kW):

Consum combustibil mixt în l/100 km: 5,4-5,1

Emisii de CO mixte în g/km: 124-117

 

Audi Q2 35 TFSI S tronic (110 kW):

Consum combustibil mixt în l/100 km: 5,3-5,1

Emisii de CO mixte în g/km: 121-116

 

(Consumul de combustibil, clasele de eficiență și emisiile de CO indicate ca intervale de valori variază în funcție de anvelopele/roțile folosite)

 

 

Valorile prezentate pentru consumul de combustibil și emisii au fost determinate în baze procedurilor de măsurare impuse de lege. Începând cu 1 septembrie 2017, anumite autovehicule noi sunt omologate ca tip conform unei noi proceduri de testare pentru autoturisme și autovehiculele comerciale ușoare. Este vorba de Procedura Armonizată la Nivel Mondial de Testare a Vehiculelor Ușoare, abreviată WLTP (engl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Aceasta este o nouă procedură realistă

de testare pentru măsurarea consumului de combustibil și a emisiilor de CO. Începând cu 1 septembrie 2018, WLTP înlocuiește treptat ciclul european de conducere (NEDC). Având în vedere condițiile mai realiste de testare, valorile de consum și de emisii de CO măsurate conform WLTP vor fi, în multe cazuri, mai mari decât cele măsurate conform NEDC. Pentru detalii cu privire la diferențele dintre ciclurile WLTP și NEDC, vă rugăm să vizitați www.audi.de/wltp.

 

În prezent, legea ne impune încă să declarăm valorile conform NEDC. La modelele care au fost omologate de tip conform WLTP, valorile NEDC vor fi calculate în baza valorilor WLTP. Este, de asemenea, permis ca și valorile WLTP să fie specificate opțional și suplimentar, inclusiv înainte de data de la care valorile WLTP să devină obligatorii. Acolo unde datele NEDC sunt specificate ca intervale de valori, acestea nu se referă la un automobil individual anume și nu fac parte din oferta de vânzare. Aceste valori au exclusiv rolul de a servi comparării diferitelor autovehicule. Dotările și accesoriile adiționale (componentele instalate suplimentar, anvelopele de alte dimensiuni, etc.) pot modifica parametrii relevanți ai autovehiculului, ca de ex. masa, rezistența la înaintare și coeficientul aerodinamic și, alături de condițiile meteo și de condițiile din trafic, pot influența consumul de combustibil, consumul de energie electrică și performanțele.

 

Informații suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil și la emisiile de CO oficiale pentru autoturisme noi sunt oferite în "Ghidul cu informații referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO și consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.