-
Căutare
Anul financiar 2019: AUDI AG își atinge obiectivele financiare și își stabilește parcursul viitor, pentru a-și asigura competitivitatea pe termen lung
20.03.2020
· Bram Schot, Președintele Consiliului de Administrație Audi: "În situația excepțională cauzată de coronavirus, ne concentrăm asupra protejării angajaților noștri, a colaboratorilor și a celor care ne vizitează unitățile, precum și asupra luării deciziilor corecte de business, în acest mediu volatil."
· În ciuda mediului dificil, Audi își atinge obiectivele stabilite pentru anul 2019
· Profitul operațional a fost de 4,5 miliarde de euro, iar marja de exploatare a vânzărilor de 8,1% se încadrează în intervalul previzionat pentru 2019
· Cashflow-ul net se situează ușor peste obiectivele planificate, la 3,2 miliarde de euro
· Bram Schot, Președintele Consiliului de Administrație Audi: "Ne-am impus în fața concurenților, reușind o evoluție stabilă a veniturilor"
· Accent tot mai puternic pe calitatea veniturilor
· Planul de Transformare a Mărcii Audi (Audi Transformation Plan - ATP) dă roade: au fost acumulate deja 4,4 miliarde de euro din obiectivul de 15 miliarde de euro până în 2022
· Dr. Arno Antlitz, CFO Audi: "Pentru a ne atinge obiectivele ambițioase privind rentabilitatea, facem uz de toate potențialele surse de eficientizare, ne amplificăm disciplina costurilor și creăm baza pentru creșterea viitoare, prin investiții țintite"
· Numeroase prezentări și lansări de modele electrice noi în 2020
· Dr. Arno Antlitz, CFO Audi: "Ne concentrăm asupra sănătății angajaților noștri și a familiilor lor din întreaga lume. Obiectivul nostru este de a proteja lichiditatea companiei și de a stabiliza procesele de bază."
Audi a menținut un curs stabil pe parcursul dificilului an financiar 2019. Producătorul de automobile și-a redus sistematic stocurile determinate de trecerea la procedurile WLTP și a livrat un număr ușor mai mare de automobile decât în anul precedent, în condițiile unei piețe cu concurență acerbă. Venitul de 55,7 miliarde de euro reflectă cererea mare de SUV-uri și modele din partea superioară a gamei. Profitul operațional și marja de exploatare operațională din vânzări au atins 4,5 miliarde de euro și respectiv 8,1%. Planul Audi de Transformare (ATP) a contribuit cu 2,5 miliarde de euro în anul financiar 2019.
Disciplina amplificată cu privire la cheltuieli și investiții se reflectă în rentabilitatea investițiilor (12,7%). Audi își continuă campania de electrificare, lansând anul acesta numeroase modele de automobile electrice. Compania își dezvoltă acum sinergiile cu Grupul Volkswagen și în domeniul dezvoltării de softuri. Pe fundalul răspândirii epidemiei de coronavirus și al efectelor ce nu pot fi încă previzionate în totalitate, producătorul ia în calcul provocări majore pentru 2020 și se concentrează asupra sănătăţii angajaților săi din întreaga lume, precum și a asigurării lichidității și stabilității companiei.
Având în vedere răspândirea epidemiei de coronavirus și pentru a reduce cât mai mult posibil riscul infectării angajaților, colaboratorilor și a invitaților, Grupul Audi nu va ține anul acesta conferința de presă obișnuită. "Ne găsim într-o situație excepțională, pentru care nu există soluții deja verificate sau rețete simple. Ne concentrăm asupra protejării angajaților noștri, a colaboratorilor și a celor care ne calcă pragul, precum și asupra luării deciziilor corecte de business în acest mediu volatil," a declarat Bram Schot, Președintele Consiliului de Administrație Audi. Astfel, compania își închide unitățile de producție din Ingolstadt, Neckarsulm, Belgia, Mexic și Ungaria în manieră controlată, până la finele acestei săptămâni.
Cu privire la anul financiar 2019, Bram Schot, Președintele Consiliului de Administrație Audi, a declarat: "Putem fi mulțumiți. Audi este o companie competitivă. Într-un mediu ce ridică provocări foarte mari, am pus accent pe punctele noastre forte și ne-am stabilizat afacerea. Marja noastră de exploatare operațională din vânzări a fost de peste 7% în fiecare trimestru al anului 2019, încadrându-se întregul an în intervalul pe care l-am previzionat." Compania și-a redus succesiv stocul de anul trecu datorat trecerii la procedura WLTP și a lansat cu succes pe piețe următoarea etapă a campaniei sale de produs.
Livrările mărcii Audi au căpătat un avânt considerabil, mai ales în al patrulea trimestru. Pe o piață aflată în declin, marca și-a încheiat anul cu o creștere a livrărilor de 1,8%, la 1.845.573 de unități (2018: 1.812.485). Modelele din partea superioară a game și SUV-urile precum modelul electric Audi e-tron și noul Audi Q8 au fost foarte bine primite de clienți.
Pe acest fundal, veniturile Grupului Audi ajustate de efectele de deconsolidare specifice importatorilor multi-marcă au fost în 2019 mai mari decât anul precedent, însumând 55.680 milioane de euro (2018: 53.617 milioane de euro*). Datorită mixului său excelent de modele, marca Audi și-a crescut veniturile la 39.467 milioane de euro (2018: 37.259 milioane de euro).
Profitul operațional a însumat 4.509 milioane de euro (2018: 3.529 milioane de euro). În anul precedent, valorile au fost reduse de cheltuielile extraordinare cauzate de chestiunea diesel. Marja de exploatare operațională din vânzări a fost de 8,1% (2018: 6,6 procente*). Această creștere a fost determinată și de mixul optimizat de produse Audi, de creșterea profitului operațional al mărcii Lamborghini și de implementarea cu succes a Planului Audi de Transformare (ATP), ce a contribuit cu 2,5 miliarde de euro. Planul pentru optimizarea veniturilor a fost implementat în 2018 și previzionează asigurarea a în total 15 miliarde de euro până în 2022 pentru investițiile viitoare. De la începutul programului, ATP a generat deja în total 4,4 miliarde de euro și au fost deja identificate măsurile ce vor asigura 80% din obiectivul total. Astfel, ATP contribuie în mod decisiv la optimizarea calității veniturilor.
Rezultatul financiar a însumat 713 milioane de euro (2018: 831 milioane de euro). Cifra anului precedent a fost crescută de efectul singular al vânzării unei participații, în contextul activității din China. Totalizând 5.223 milioane de euro, profitul înainte de impozitare a crescut cu 19,8% (2018: 4.361 milioane de euro).
Angajații firmei vor fi recompensați prin participarea la venituri pentru implicarea lor în anul 2019. Astfel, muncitorii calificați ai unităților germane de producție vor primi un bonus de participare la profit de 3.880 de euro pentru 2019 (2018: 3.630 euro). Și la subsidiarele Audi au fost stabilite diverse forme de participare la profit.
Cu un cashflow net de 3.160 milioane de euro (2018: 2.080 milioane de euro*), care se situează ușor peste intervalul previzionat în Raportul Anual din 2018, Grupul Audi își confirmă încă o dată capacitatea de auto-finanțare.
La Adunarea Generală Anuală pentru 2019, Consiliul de Administrație a prezentat în detaliu direcția strategică nouă a mărcii Audi. În centrul strategiei "Consecvență Audi" se situează electrificarea accelerată și reducerea sistematică a emisiilor de CO₂. Până în anul 2025, ŠKODA plănuiește să lanseze aproximativ 30 de modele electrificate. Proporția automobilelor cu sisteme alternative de propulsie în întreaga producție va crește de la 3,5 la aproximativ 40%, până în 2025. Audi planifică cheltuieli prealabile de aproximativ 12 miliarde de euro până în 2024, dedicate exclusiv electrificării portofoliului său, fără ca Grupul Audi să facă compromisuri în privința obiectivelor sale de profitabilitate. Audi își confirmă obiectivul unei marje premium de exploatare, situate între 9 și 11% și a unei rentabilități a investiției de peste 21%. Compania planifică atingerea ambelor obiective pe termen mediu.
Astfel, Audi și-a optimizat deja rentabilitatea investiției: eficiența capitalului a crescut la 12,7% (2019: 10,4%*) în 2019.
Pentru a beneficia de structuri eficiente și competitive ale costurilor, Grupul Volkswagen cumulează succesiv toate activitățile de dezvoltare de software pentru automobile în unitatea sa nouă Car.Software. Aceasta înseamnă că sistemul său modular deja consacrat și platformele sale vor fi acum transferate în universul digital. În viitor, Audi va beneficia de sinergii decisive pentru competitivitate, generate de apartenența la Grup și de costuri optimizate ale softului pentru fiecare automobil.
De asemenea, Audi anticipează economii mari din colaborarea planificată pentru condusul autonom între Grupul Volkswagen și Ford Motor Company. Având în vedere aceste măsuri de eficientizare și nu numai, Grupul Audi își crește intervalul strategic planificat pentru cheltuielile de cercetare și dezvoltare și capex (cheltuieli de capital) la între 5,0 și 6,0% pentru fiecare valoare (anterior între 6,5 și 7,0% și respectiv 5,5 și 6,0%).
"Suntem singurul producător premium din mediul concurențial ce poate utiliza sinergii atât de ample în beneficiul clienților săi, grație colaborării cu Grupul," a explicat Arno Antlitz, Membru al Consiliului de Administrație Audi, responsabil pentru Finanțe, China și Aspecte juridice începând cu 1 martie 2020. "Pentru a ne atinge obiectivele ambițioase, trebuie să ne utilizăm cu coerență potențialul de eficientizare, să ne disciplinăm și mai mult costurile și investițiile și să ne creăm o bază sustenabilă pentru creșterile din viitor, continuând să investim în electrificarea și digitalizarea automobilelor noastre." Pe termen mediu și lung, și convenția "Audi.Future" va avea un impact pozitiv asupra competitivității companiei. Alături de securizarea locurilor de muncă la unitățile din Germania până în 2029, această convenție va genera, conform planurilor, economii de circa 6 miliarde de euro.
În 2020, Audi va prezenta din nou circa 20 de modele și își va continua sistematic electrificarea portofoliului. Până la finele anului, marca Audi va fi lansat pe piață cinci modele 100% electrice și își va crește gama de modele hibride plug-in la în total 12 modele. Astfel, în peste jumătate din seriile de modele ale gamei Audi va fi prezent câte un model hibrid plug-in. Grupul Audi se pregătește în acest fel pentru concurența intensă și pentru reglementările tot mai stricte privind emisiile de CO₂.
Situația economică globală s-a schimbat profund în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus, ceea ce are impact puternic și asupra lanțurilor noastre de furnizori, asupra producției autovehiculelor noastre și a activității de marketing. Dr. Arno Antlitz: "Efectele răspândirii epidemiei de coronavirus asupra economie noastre și a activității noastre nu pot fi încă estimate în întregimea lor. Astfel, este aproape imposibil ca în prezent să facem previziuni pentru 2020. Ne concentrăm asupra sănătății angajaților noștri și a familiilor lor din întreaga lume. Audi va face ceea ce îi stă în puteri pentru a reduce la minimum impactul asupra oamenilor din țara noastră și asupra unităților Audi din întreaga lume. Vom lua și în continuare toate măsurile necesare pentru a atinge aceste obiective. De asemenea, sarcina noastră este și de a proteja lichiditatea și astfel stabilitatea companiei noastre și, în ciuda tuturor provocărilor, de a stabiliza procesele principale, precum, dezvoltarea tehnică și alte activități ale companiei."
* Cifrele sunt aferente anului 2018 și exclud companiile de distribuție multi-marcă. Pentru detalii privind deconsolidarea companiilor multi-marcă, vedeți pagina 8 și următoarele din Raportul Financiar.
Prezentarea pricipalelor cifre financiare ale Grupului Audi
Descărcați Raportul Financiar al mărcii Audi și Rezumatul Executiv de la: www.audi.com/annual-report