Știri Audi

Noul Audi A3 Sportback – dotările celei de-a patra generații a unui model de succes

03.03.2020

·     Design predominant sportiv pentru noua compactă Audi premium cu cinci uși

·     Tehnologii specifice segmentelor auto superioare: de la sistemele de infotainment, până la funcțiile de asistență a șoferului

·     Motorizări TDI și TFSI puternice și eficiente

 

În urmă cu 24 de ani, Audi lansa pe piață modelul A3, dând naștere, în felul acesta, unei noi clase, cea a compactelor premium. A patra generație a acestui model de succes vine pe piață într-o versiune sportivă, digitalizată și integral conectată. În spatele caroseriei cu aspect sportiv pronunțat se află multe inovații specifice modelelor din clase superioare, de tipul sistemului de infotainment, a suspensiilor sau sistemelor de asistență.

 

Distincție și inovație

Noul A3 Sportback se remarcă prin aspectul sportiv. Grila Singleframe lată și prizele de aer din față dau o notă dinamică modelului. Linia umerilor este cursivă, de la faruri, până la blocurile optice din spate. Suprafața de sub această linie este ușor curbată spre interior, accentuând pasajele roților, o noutate în designul Audi.

Luminile digitale de zi generate de farurile Matrix LED sunt o inovație și o semnătură a mărcii, făcând modelul ușor de recunoscut. Acestea sunt compuse din grupuri de pixeli creați cu segmente LED, aranjate în mai multe variante.

Aspectul sportiv și sofisticat continuă la interior cu inserții decorative din aluminiu sau carbon, padele de volan, mânere rafinate pentru deschiderea portierelor și panou de instrumente de bord cu finisaj negru lucios. Tapițeria cu cusături contrastante accentuează interesul mărcii pentru promovarea sustenabilității, aceasta fiind realizată din sticle PET reciclate.

Comenzi și afișaje digitale

Bordul noului A3 Sportback pune accent pe șofer, având elemente specifice modelelor Audi de talie mare. Mașina este echipată din dotarea standard cu display tactil de 10,1 inch, integrat în centrul panoului de instrumente. Acesta recunoaște literele introduse manual și oferă feedback acustic. Panoul de instrumente digital, o dotare standard, poate fi controlat cu ajutorul volanului multifuncțional. Audi virtual cockpit vine cu funcții adiționale precum afișarea hărții de navigație pe suprafață mare.

Versiunea "plus", cu diagonală de 12,3 inch, permite  afișarea simulantă a trei layouturi, dispunând de o grafică specială, sportivă. Display-ul head-up, prin care sunt proiectate informații importante pe parbriz, vine ca dotare opțională.

 

Sistem de infotainment performant

Sistemul de operare MMI, creat pe cea de-a treia generație a platformei modulare de infotainment, are o capacitatea de procesare de trei ori mai mare față de versiunea precedentă. Sistemul execută sarcinile de conectivitate, telefonie și servicii Audi connect, la viteză LTE Advanced, având integrat un hotspot WiFi.

Setările individuale pot fi salvate în șase versiuni de profil, care includ setări pentru climatizare, poziția scaunului, destinațiile de navigație selectate frecvent sau elemente media folosite. Sistemul radio digital DAB+ este o echipare standard, în timp ce funcțiile radio on-line sau hibrid sunt opționale. Navigația este facilă și flexibilă, șoferul dispunând de previziuni privind traficul, imagini de înaltă rezoluție din satelit de la Google Earth și modele 3D detaliate pentru orașe europene importante. Audi connect adaugă fotografii, ore de program și evaluări ale utilizatorilor pentru diverse puncte de interes. Serviciile connect includ servicii car-to-X care ajută șoferul să găsească locuri de parcare pe traseu sau să prindă verde la semafor, prin comunicarea cu centralele de semaforizare. A3 Sportback poate fi conectat la smartphone cu myAudi, Apple CarPlay sau Android Auto, precum și cu Audi phone box. Aceasta din urmă permite încărcarea wireless a telefonului. Cheia Audi connect autorizează proprietarii să descuie, să încuie mașina și să pornească motorul cu ajutorul smartphone-ului Android. Modelul va putea fi conectat curând și la Amazon Alexa.

Motorizări sofisticate

Audi A3 Sportback va fi disponibil la lansarea în Europa în trei versiuni de motorizare: un 1,5 TFSI de 110 kW (150 CP) (consum mixt de combustibil de 4,8 - 5,1* l/100 km; emisii mixte de CO₂ de 111-116* g/km) și un motor 2,0 TDI de 85 kW (116 CP) (consum mixt de combustibil de 3,5-3,6* l/100 km; emisii mixte de CO₂ de 92-96* g/km) sau de 110 kW (150 CP) (consum mixt de combustibil de 3,7-3,9* l/100 km; emisii mixte de CO₂ de 98-103* g/km).

Toate aceste versiuni impresionează prin cuplul puternic și modul de funcționare. Versiunile de motorizare disponibile la startul producției vor fi combinate cu tracțiunea față. Cuplul este transmis de o cutie de transmisie manuală cu șase trepte sau o cutie automată S tronic cu șapte trepte, cu selector cu design nou. Șoferul va împinge și trage selectorul pentru a controla funcțiile de bază ale transmisiei automate. După lansarea pe piață, Audi va extinde gama de motorizări cu versiuni care vor include sisteme de propulsie electrificate și opțiuni cu tracțiune quattro.

Suspensii rafinate

Suspensiile noului A3 Sportback, specifice modelelor sportive, oferă un plus de confort la drum lung și o dinamică excelentă. Modelul va dispune de o punte spate cu patru brațe în echipările cu motoare cu putere de la 110 kW (150 CP). Suspensiile sunt disponibile opțional cu control adaptiv care reduce garda la sol cu 10 milimetri. Amortizoarele se adaptează la condițiile de mers și profilul dinamic selectat din Audi drive select. Suspensiile sport - dotare standard în versiunile S și opțională în rest - accentuează nivelul de agilitate. Reglajele mai rigide ale suspensiilor și amortizoarelor și reducerea gărzii la sol cu 15 milimetri permite un contact mai direct cu suprafața de rulare.

Sisteme avansate de asistență

A3 Sportback are în dotarea standard Audi pre-sense front, asistentul pentru evitarea obstacolelor și asistentul pentru menținerea benzii de rulare. Alte sisteme de asistență vor fi disponibile opțional, precum asistentul pentru schimbarea benzii de rulare, sistemul de avertizare la ieșirea din mașină, asistentul pentru traficul perpendicular și sistemele de asistență pentru parcare. Adaptive cruise assist, specific claselor superioare, ajută șoferul să mențină banda de rulare, iar ghidarea longitudinală și laterală ajută la menținerea vitezei față de mașina din față.

Spațiu interior optimizat

Noul A3 Sportback oferă mai mult spațiu, fiind foarte funcțional, raportat la dimensiunile exterioare compacte. La o lungime de 4,34 metri și o lățime de 1,82 metri fără oglinzi, noul A3 a crescut cu doar trei centimetri față de versiunea anterioară. Înălțimea de 1,43 metri și ampatamentul de 2,64 metri au rămas nemodificate. Portbagajul oferă un volum între 380 și 1.200 de litri, în funcție de poziția banchetei, podeaua portbagajului putând fi fixată pe diferite înălțimi. Hayonul electric, o dotare opțională, poate fi deschis și închis prin simpla mișcare a piciorului.

Ediție specială pentru lansarea pe piață

Audi a creat o versiune specială cu ocazia lansării noului A3 Sportback, cu dotări exclusive. Această variantă are la exterior elemente gri platinum mat, faruri Matrix LED întunecate și jante de 18 inchi cu finisaj gri titanium. Interiorul S line cu scaune sport și tetiere integrate primește un plus de rafinament datorită inserțiilor decorative din aluminiu și a pedalierului din oțel inoxidabil.