-
Căutare
Primele automobile electrice din lume cu trei motoare intră în producția de serie: Audi e-tron S și Audi e-tron S Sportback
02.03.2020
· Intrarea în producția de volum a unor automobile cu propulsie generată de trei motoare electrice este o inovație internațională
· Noua generație a tehnologiei quattro oferă un control electric optim al cuplului
· Putere de până la 370 kW și cuplu de 973 Nm pentru un dinamism și agilitate la cote impresionante
Audi avansează sistematic în ofensiva sa electrică. În varianta sportivă S, modelele e-tron și e-tron Sportback devin mai agile, atractive și dinamice. Cele trei motoare electrice, dintre care două sunt instalate pe puntea spate, generează o putere de boost combinată de 370 kW și un cuplu de 973 Nm. Cele două modele electrice permit accelerarea de la 0 la 100 km/h în doar 4,5 secunde. Sistemul inteligent de control al trenului de rulare crește mult siguranța și manevrabilitatea dinamică. Pe lângă tracțiunea electrică, aceste automobile sunt echipate cu un sistem inovator de control electric al cuplului, care permite distribuția activă și total variabilă a acestuia pe puntea spate.
Experiența la volan: un nou nivel de dinamism
Condusul modelelor e-tron S și e-tron Sportback S impresionează prin optimizarea dinamismului, agilității și tracțiunii. În treapta S, cele două modele ajung lin și aproape complet silențios de pe loc la 100 km/h în doar 4,5 secunde. Viteza este limitată electronic la 210 km/h. Datorită sistemului puternic de răcire, puterea de boost atinge 370 kW și un cuplu de 973 Nm, timp de opt secunde. Valorile nominale din treapta D, fără boost, sunt de 320 kW și 808 Nm.
La capitolul manevrabilitate, modelele S electrice sunt cât se poate de agile. Automobilele accelerează dinamic în viraje, ca un automobil sport pur-sânge, cu focus predominant pe puntea spate. Setarea sistemului de control al stabilității ESC în modul Sport și a sistemul de manevrabilitate dinamică Audi drive select în modul Dynamic permite atingerea unor performanțe maxime. Setarea trenului de rulare favorizează o dinamică transversală superioară și permite realizarea unor drift-uri controlate. Conduita dinamică este predictibilă, sigură și precisă.
Premieră mondială: trei motoare electrice în producția de volum
Noile modele Audi e-tron S sunt primele modele electrice cu trei motoare care vor în producția de serie de volum. Arhitectura trenului de rulare se bazează pe un concept care integrează două motoare asincrone diferite, gama e-tron fiind concepută de la început în format modular. Motorul electric mai mare, cel care antrenează puntea spate la modelele 55, a fost instalat acum pe puntea față, în cadrul unui design adaptat, fiind configurat pentru o putere de 124 kW (150 kW pentru boost). În spate noile modele au două motoare electrice în format modificat, identice ca design, care generează o putere de 196 kW ( 264 kW pentru boost).
Inovație quattro, la 40 de ani de la lansarea acestei tehnologii
Sistemul de propulsie este gândit pentru eficiență maximă în utilizarea cotidiană. În modul normal de funcționare, sunt active doar motoarele de pe puntea spate. Motorul frontal nu este alimentat, dar se va activa automat, aproape imperceptibil pentru șofer, când va fi nevoie de mai multă putere. Motorul se activează predictiv și când scade aderența, la valori de fricțiune reduse și în virajele în care se intră cu viteză mare.
Sistemul de propulsie electric este completat cu alte inovații tehnice, precum controlul electric al cuplului (electrical torque vectoring). Fiecare dintre motoarele electrice trimite cuplul de antrenare direct către roată prin sistemul de transmisie, fără a mai exista diferențial mecanic. La 40 de ani de la lansarea tehnologiei quattro, Audi a ridică principiul celor patru roți antrenate la un nivel tehnic nou. Rezultatul: agilitate ridicată și control al direcției care permite intrarea în viraje la viteze mai mari. Un alt avantaj este optimizarea tracțiunii. Dacă, la accelerare, una din roțile din spate intră în contact cu suprafața șoselei la o valoare redusă de fricțiune (ex: drum acoperit cu gheață), cuplul este distribuit cu precizie și viteză mare între cele două motoare. Cuplul integral este distribuit treptat către roata cu tracțiune puternică, în timp ce roata cu tracțiune mică se va roti, dar cu cuplu redus la minim.
O altă dotare standard este direcția progresivă sportivă, a cărei raport devine din ce în ce mai direct, pe măsură ce șoferul rotește volanul. Punțile față și spate au un design cu cinci brațe. Pentru aceste modelele S au fost optimizate și reglajele pentru elasticitate, cinematică și amortizare. Pentru a reduce balansul în viraje, au fost mărite și barele stabilizatoare ale celor două punți.
Alimentare la stații cu putere de 150 kW
Modelele electrice S pot fi încărcate la stații cu curent continuu de înaltă putere, de până la 150 kW, de tipul celor din rețeaua Ionity. În acest caz, alimentarea de la 5 la 80% durează aproximativ o jumătate de oră. Încărcarea este facilitată de sistemul de management termic, cu pompă de căldură în dotarea standard, care răcește și încălzește bateria, interiorul și motoarele electrice cu patru circuite. Modelele pot fi încărcate și la curent alternativ, până la 11 kW în configurația standard.
Design sportiv
Cele două modele S sunt echipate în dotarea standard cu jante din aliaj ușor de 20 de inchi, cu design S, cu 5 spițe în V, cu un contur al roților accentuat. Opțional marca oferă jante de 22 de inchi cu design diferit. Pentru a atinge dinamismul transversal specific gamei S, anvelopele jantelor de 20, 21 și 22 inchi au fost lățite la 285 mm. Etrierele negre cu romb S roșu și cu șase pistoane funcționează cu discuri mari de frână (diametrul din față este de 400 mm).
Designul sportiv și impunător al modelelor e-tron S este în ton cu limbajul progresist al Audi. Grila Singleframe octogonală, în ton gri închis, duce designul în zona electrică. În partea inferioară a farurilor LED, patru segmente formează semnătura specifică gamei e-tron, oferind o formă aparte luminilor de zi.
Barele de protecție din față și din spate sunt conturate marcant, în timp ce difuzorul acoperă aproape toată lățimea automobilului. Bara este flancată de Air Curtains, care sunt mai mari și expresive, optimizând fluxul de aer. Acestea se extind sub faruri, creând un design de ansamblu dinamic, vizibil chiar și de la distanță. Pe ambele părți, pasajele roților au fost evazate cu 23 mm. Târșâiturile automobilului sunt puse în valoare de elementele argintii, de la marginea barei frontale, la grila Singleframe, inserțiile de pe portiere și difuzor. Și elementele detașabile mari pot fi vopsite în culoare contrastantă, la dorința clientului.
Farurile Matrix LED digitale sunt o altă premieră mondială în producția de volum. Lumina este dispersată în mici pixeli, putând fi controlată cu precizie, aspect care permite noi funcții, precum luminile pentru marcarea benzilor sau luminile de orientare. Astfel, pe benzile înguste, luminile indică poziția mașinii în cadrul benzii, ajutând șoferul să rămână pe centru.
Interior progresist
Interiorul celor două modele S a rămas în nuanțe închise. Un arc mare conectează afișajele oglinzilor virtuale exterioare (opționale) cu calota care acoperă Audi virtual cockpit. Panoul de instrumente este orientat spre șofer, iar consola tunelului central este așezată pe pereți laterali în nuanță deschisă. Scaunele sport ajustabile electric fac parte din dotarea standard. Tapițeria din piele/Alcantara și levierul schimbătorului de viteze sunt prevăzute cu rombul S embosat. Pragurile portierelor și volanul poartă embleme S. Opțional, Audi oferă scaune super-sport acoperite cu piele cu model în romburi, neagră, gri rotor sau roșu aras, precum și scaune personalizate, cu sistem de ventilare și încălzire, acoperite cu piele perforată.