Știri Audi

Sticle transformate în material textil: tapițerii pentru scaune realizate din sticle PET

28.02.2020

·     Noul Audi A3 dispune de un concept interior sustenabil

·     Până la 45 de sticle PET cu o capacitate de 1,5l sunt utilizate pentru fiecare sistem de scaune auto

·     Mai multe componente suplimentare realizate din materii prime secundare

 

Industria modei produce bijuterii, haine și genți din sticle PET. În plus, din ce în ce mai multe piese de mobilier sunt fabricate din materiale reziduale, cum ar fi resturile de hârtie, sticlele de plastic și rumegușul. Audi oferă acum pentru prima dată, pentru noul A3, tapițeria pentru scaune realizată din material reciclat.

Sustenabilitatea este un pilon central în strategia companiei Audi, fiind aplicată atât în tehnologie, cât și în procesele de producție. Tapițeria pentru scaune din materii prime secundare este utilizată pentru prima dată la a patra generație a Audi A3. Până la 89% din materialele textile constau din sticle PET reciclate, care sunt transformate în fire printr-o procedură elaborată. Se obțin astfel materiale care garantează aceleași standarde din punct de vedere tactil și vizual ca tapițeria textilă convențională.

Transformă vechiul în nou

În Germania, sticla dispare in automatul de reciclat si clientul primește €0,25 per bucată. Dar ce se întâmplă după aceea? Cât timp sunt încă în magazin, sticlele de unică folosință sunt comprimate pentru a economisi spațiu la transportul cu camioanele. Odată ajunse la fabrica de reciclare, sticlele sunt sortate după culoare, mărime și calitate. Materiile străine, precum capacele, sunt separate. O moară zdrobește apoi sticlele în fulgi care, ulterior, sunt spălați, uscați și topiți. Din masa rezultată de după topire, duzele formează fâșii continue din plastic. După ce acestea s-au uscat, o mașină le toacă în bucăți mici. Rezultă un granulat, cunoscut sub denumirea de reciclat, ce este supus extrudării pentru a crea fire. Firele sunt înfășate pe bobine și utilizate în stadiul final pentru fabricarea materialelor.

Peste 1.000 de sticle PET folosite într-un singur A3

În total, se utilizează până la 45 de sticle PET cu o capacitate de 1,5 litri pentru fiecare sistem de scaune. În plus, sunt reciclate 62 de sticle PET suplimentare pentru covorul din noul Audi A3. Alte componente din interior sunt, de asemenea, din ce în ce mai multe realizate din materiile prime secundare, de exemplu materialele izolatoare și amortizoarele, capitonajele laterale ale portbagajului, podeaua portbagajului și covorașele. Scopul este clar: procentul de materiale reciclate din flota Audi va crește considerabil în următorii ani. În acest proces, marca premium va continua să ofere clienților săi produse cu un nivel la fel de ridicat al calității ca cel cu care ei sunt deja obișnuiți.

În prezent, tapițeria scaunelor nu este încă fabricată complet din material reciclabil. "Stratul inferior de material țesut, care este conectat la materialul superior cu adeziv, este cel ce prezintă o provocare. Lucrăm la înlocuirea acestuia cu poliester reciclabil", spune Ute Grönheim, care se ocupă de dezvoltarea materialelor în divizia de textile din cadrul companiei Audi. "Scopul nostru este să realizăm tapițeria scaunului din material neamestecat, astfel încât să poată fi reciclat din nou. Ne apropiem de acest obiectiv." Pe termen lung, toate tapițeriile pentru toate gamele de modele vor fi realizate din material reciclat.

Gama include trei modele de tapițerii din materiale reciclate

Există trei modele diferite de tapițerii pentru Audi A3, la care materialele reciclate au o pondere de până la 89%. Unul dintre acestea este materialul din gri steel "Torsion" pentru design selection, pe care cusăturile contrastante galbene creează accente vizuale atractive. În plus, este disponibil și materialul "Puls". Linia S prezintă combinația de culori negru și argintiu și este accentuată de cusături contrastante gri rock. Mai târziu va intra în producție și un model de tapițerie ce îmbină negrul și roșul și are cusături contrastante. La liniile de echipare în cauză, aceste modele reprezintă oferta de bază și pot fi combinate cu suporturi laterale din piele artificială.

 

Dotările, datele şi preţurile specificate în acest document se referă la gama de modele oferite în Germania. Rezervat dreptul de a opera modificări fără o informare prealabilă; acest document ar putea conţine erori şi omisiuni pentru care nu ne putem asuma răspunderea.