Știri Audi

Off-Roaderul viitorului: Audi AI:TRAIL quattro

16.09.2019

·     Mijlocul de transport cu emisii zero, pentru experiențe de neuitat în natură

·     Patru motoare electrice și tracțiune quattro

·     Aicon and friends: Audi aduce la Salonul auto IAA de la Frankfurt toate cele patru prototipuri vizionare ale sale

 

Audi își completează cvartetul autovehiculelor vizionare, prezentând la Salonul auto IAA 2019 de la Frankfurt un nou off-roader electric pregătit pentru viitor: Audi AI:TRAIL quattro, un concept detaliat pentru mobilitatea sustenabilă în afara drumurilor asfaltate. Toate cele patru prototipuri vizionare, adică Audi Aicon, AI:ME, AI:RACE și AI:TRAIL, sunt expuse împreună la standul Audi din hala 3 la Salonul IAA 2019.

Modelul Audi AI:TRAIL cu patru locuri îmbină avantajele condusului automatizat cu calități excelente pentru condusul în off-road. Sticla cabinei se extinde atât de mult în jos, încât oferă o vizibilitate fără egal. Capacitatea mare a bateriei asigură autonomie suficientă, chiar și pentru zonele îndepărtate de rețelele dense de stații de încărcare.

Cuvântul Trail din denumirea modelului se referă la explorarea naturii. De aceea, la bord nu vom găsi ecrane mari pentru streaming-ul serialelor TV sau conferințe video. În schimb, suprafețele vitrate de mari dimensiuni asigură o vizibilitate extraordinară asupra împrejurimilor. Marc Lichte, Directorul departamentului de Design al mărcii, a declarat despre acest studiu: "Audi AI:TRAIL este un concept de automobil pentru off-road cu emisii zero, grație propulsiei electrice, ce asigură experiențe inovatoare în natură, departe de șoselele asfaltate. În acest sens, am construit o caroserie cu suprafață vitrată extinsă la maximum, pentru a permite conectarea cât mai profundă cu ceea ce ne înconjoară."

Tehnologie clar vizibilă: exteriorul

Având lungimea exterioară de 4,15 metri și lățimea de 2,15 metri, potențialul modelului Audi AI:TRAIL în afara șoselelor asfaltate poate fi observat încă de la prima vedere. Înălțimea plafonului de 1,67 metri și jantele enorme de 22 inchi cu anvelope de 850 mm ne dau imediat de înțeles ce abilități are mașina. Cu o gardă la sol mare, de 34 centimetri, mașina poate trece prin ape cu o adâncime de peste o jumătate de metru. Pe teren dificil, stâncos, această arhitectură asigură agilitate, fără griji că s-ar putea avaria bateria integrată în podeaua mașinii.

Cabina ocupanților este un spațiu cu mare parte a suprafețelor vitrate, înconjurată de forme poligonale, cu spațiu pentru până la patru persoane. Cu sistemul electric de propulsie dispus în jurul punților și bateria instalată în podea, nu este nevoie de secțiuni protuberante sau anexe separate pentru motor și baterii. Un alt fapt demonstrat de cele patru autovehicule vizionare de la IAA 2019 este faptul că structura one-box va deveni un reper în era autovehiculelor electrice.

Construcția ușoară și rigiditatea maximă a caroseriei sunt, desigur, importante, mai ales pentru cei ce conduc în off-road. De aceea, caroseria modelului Audi AI:TRAIL este realizată dintr-un mix optim de oțeluri de înaltă rezistență, plus aluminiu și fibră de carbon. Drept rezultat, mașina cântărește doar 1.750 kilograme, în ciuda bateriei sale de mare capacitate.

La Audi AI:TRAIL, forma urmează funcția. Astfel, la interior, forma geamurilor laterale le oferă ocupanților spațiu acolo unde acesta le este cel mai necesar: la nivelul umerilor și al coatelor.  Scopul designerilor a fost de a le conferi ocupanților cea mai bună vizibilitate posibilă asupra naturii și a tot ceea ce îi înconjoară. Când mașina este în mișcare, ocupanții nu trebuie să-și ațintească privirea doar asupra drumului din față, ci privirea li se poate plimba liber, pentru a observa toate detaliile din jur. La bordul Audi AI:TRAIL, pasagerii se pot relaxa și pot savura călătoria din plin.

Vizibilitate de 360 de grade în stilul elicopterelor

Parbrizul învăluie partea din față spre lateral, asemeni elicopterelor. Pasagerii dispun de o vizibilitate neobstrucționată asupra drumului. Dar nu doar partea din față este transparentă. Aproape întreg plafonul, de deasupra parbrizului și până la eleron, permite panorame încântătoare spre cer și natura înconjurătoare. Chiar și grila Singleframe este vitrată, aceasta fiind un octogon transparent, pe care tronează sigla cu cele patru inele.

Atât parbrizul, cât și hayonul se deschid larg, pentru acces facil la compartimentele de depozitare. În bara din spate este integrat un alt compartiment separat pentru obiecte murdare, precum bocanci, echipamente de sport sau haine ude.

Pasajele voluminoase ale roților lipsesc și deasupra roților avem doar aripi orizontale. Astfel poate fi văzută suspensia în acțiune, chiar și din interiorul mașinii. Designul special al roților se vede încă de la prima privire, profilul anvelopelor continuându-se și pe lateral, iar în spate este instalată o structură formată din lonjeroane de suport. Acest design permite și roților să contribuie cu încă 60 de milimetri la intervalul suspensiilor, suplimentar față de suspensiile efective. Astfel este optimizată deplasarea în off-road, dar crește și confortul ocupanților.

Anvelopele dispun și de controlul variabil al presiunii, pe bază de senzori. Senzorii optici și controlul electronic al stabilității (ESC) funcționează împreună pentru a detecta suprafața de rulare și a ajusta în consecință presiunea din anvelope.

Minimalist: interiorul

Interiorul modelului Audi AI:TRAIL este spațios și are un design clar, cu puține elemente de control. Partea superioară este dominată de nuanțe deschise la culoare. Deschiderea spre lumea din exterior atrage privirea ocupanților spre suprafețele vitrate mari din față și de pe lateral, dar și spre plafonul vitrat.

Întregul concept coloristic duce cu gândul spre natură, grație nuanțelor albastre, gri și pământii.  La fel ca și la prototipurile deja prezentate, Audi folosește și aici materiale reciclate. Mocheta e realizată din lână reprocesată și piele reciclată. Ambele materiale sunt sustenabile, durabile și au totodată proprietăți acustice și termice excelente.

Veți găsi spații de depozitare între scaune și, de asemenea, sub parbriz. Benzile aferente permit fixarea sigură a obiectelor. Pe al doilea rând de locuri avem o altă inovație surprinzătoare: două scaune cu design de hamac.

Cu privirea îndreptată spre panorama celestă

Mobilitatea și caracterul multifuncțional definesc chiar și sursele de lumină ale modelului Audi AI:TRAIL. Înlocuind farurile clasice, sub montanții A avem surse de lumină ce pot ilumina atât spre exterior, cât și spre interior. Aceste elemente LED furnizează o lumină ce poate fi ajustată și redusă ca intensitate, pentru iluminarea interiorului, dar și pentru iluminarea drumului din fața mașinii. Luminile din spate funcționează similar.

În locul luminilor obișnuite de drum și întâlnire, Audi AI:TRAIL este echipat cu în total cinci drone fără rotor, triunghiulare și acționate electric, ce dispun de elemente matrix LED integrate. Acestea pot ateriza pe plafonul mașinii sau pe un suport instalat pe plafon, pentru a se încărca de la dispozitivele integrate acolo.

Obiectele zburătoare se numesc Audi Light Pathfinders și se ridică în baza aceluiași principiu pe care funcționează și ventilatoarele fără rotor. Ele pot zbura înaintea mașinii, pentru a lumina zona din fața sa, înlocuind astfel farurile. Dacă se dorește, camerele video ale dronelor pot genera o imagine video ce poate fi transmisă pe display-ul din fața șoferului. Când Audi AI:TRAIL staționează, dronele pot ilumina vecinătatea mașinii, de exemplu pentru un picnic nocturn în natură. Dar ele pot ilumina și interiorul, prin plafonul transparent. Dacă este nevoie de lumină mai puternică, dronele se pot, de asemenea, grupa, toate cinci, pentru maximum de lumină.

Iar Audi Light Companion este o sursă de lumină sub forma unei lanterne uriașe. În mod normal, aceasta este atașată cu magnet de partea laterală a scaunului, unde îndeplinește rolul de lumină ambientală. Dar puteți lua cu dvs Audi Light Companion și când părăsiți mașina și puteți, de exemplu, să îl așezați pe un trepied, pentru a vă asigura lumina pentru pregătirea unui foc de tabără. În carcasa sa sunt integrate, de asemenea, mai multe camere video, ce vă permit crearea unor filme pe care le puteți, de exemplu, încărca pe canalele de social media. Iar când este integrat cu sistemul de navigație al mașinii, Audi Light Companion poate proiecta simboluri directoare sau vă poate chiar scrie mesaje pe drum, pentru a ajuta utilizatorii mașinii să-și găsească drumul și în expedițiile făcute pe jos prin natură.

Audi AI - pe drumul spre mobilitatea smart

Audi AI:ME și Audi Aicon: două prototipuri a căror denumiri se referă la noua abreviere de două litere sub umbrela căreia Audi dezvoltă o serie întreagă de tehnologii inovatoare în domeniul mobilității. Audi AI este codul pentru numeroase sisteme electronice variate, ce simplifică viața șoferilor și le oferă, totodată, opțiuni noi pentru petrecerea timpului în mașină. În acest scop, Audi AI face, de asemenea, uz de strategii și tehnologii din zona inteligenței artificiale și a sistemelor de învățare automatizată (machine learning). Datorită funcțiilor Audi AI, automobilele Audi ale viitorului vor fi în viitor inteligente, dar și empatice, putând să interacționeze cu mediul înconjurător și cu pasagerii, pentru a se adapta mai bine la cerințele ocupanților.

Condusul automatizat pe șosele, asistență pentru șofer în off-road
Audi AI:TRAIL este conceput pentru condusul pe drumurile publice la un nivel de autonomie de până la treapta 4. Nivelul 4 este al doilea cel mai ridicat nivel conform standardelor internaționale pentru condusul autonom. Deși sistemele de asistență de acest timp nu necesită intervenția șoferului, autonomia lor este limitată doar la anumite zone, ca de exemplu autostrăzi sau centrele orașelor echipate cu infrastructura adecvată. În aceste zone, șoferul poate lăsa condusul pe deplin în sarcina mașinii și trebuie să preia condusul doar în afara acestora. De aceea, Audi AI:TRAIL este echipat cu volan și pedalier.

Șoferul va avea nevoie de acestea cel târziu când ajunge în off-road, deși, în ultima perioadă, drumurile din off-road au fost acoperite în tot mai mare măsură de hărțile electronice. Totuși, astfel de surapețe se schimbă frecvent în timp foarte scurt, din cauza eroziunii. Astfel, pe drumurile forestiere, este posibil condusul la viteză redusă la nivelul 3 de autonomie, dar numai în situații excepționale și la viteze foarte mici. În astfel de situații, șoferul va avea la dispoziție câteva secunde pentru a prelua controlul. Dar, desigur, senzorii și sistemele nu vor lăsa șoferul neasistat nici în astfel de situații.       

Sistemul de propulsie

Obiectivul declarat pentru bateria litiu-ion este de a asigura o autonomie între 400 și 500 de kilometri pe șosele sau teren de dificultate redusă în off-road (conform WLTP). Chiar și pe teren dificil unde și doar deraparea constantă a roților înseamnă un consum mult mai mare, autonomia este totuși impresionantă: 250 de kilometri. Pentru a atinge aceste performanțe, mașina este concepută pentru viteze maxime de 130 km/h pe șosea.

Audi AI:TRAIL este, de asemenea, echipat cu patru motoare electrice instalate lângă roți, fiecare antrenând direct câte o roată. Deci, Audi AI:TRAIL este un quattro, în ton cu tradiția Audi. Puterea maximă a sistemului este de 320 kW, iar cuplul maxim de 1.000 Nm. Datorită roților antrenate individual, mașina nu are nevoie de diferențial, ceea ce reduce consumul de energie.