Știri Audi

5G: Ericsson, Audi și Sick au prezentat un proiect în care omul și robotul interacţionează în timp real

03.06.2019

 

  • Standul Ericsson de la Târgul din Hanovra din acest an cu rețea 5 G și interacțiune în timp real între om și robot
  • Un proiect de cercetare comun al companiilor Ericsson, Audi și Sick
  • Colaborare sigură între oameni și mașini, datorită latenței scăzute în circuitul comunicațional

 

O demonstrație captivantă la Târgul din Hanovra 2019, în cadrul căreia oamenii și mașinile lucrează mână în mână: furnizorul suedez de servicii mobile Ericsson a adus la standul său o conexiune 5G și a prezentat, împreună cu Audi și Sick, interacțiunea om-robot în timp real. Un robot cu comandă wireless pentru producție a interacționat astfel cu vizitatorii de acolo.

În viitor, roboții cu comandă wireless pentru producție și angajații vor lucra împreună. Interacțiunea în timp real este esențială pentru o colaborare constantă. Cheia acestui sistem este tehnologia 5G, cu latența sa scăzută, adică cu o întârziere a comunicării de la un capăt la altul al circuitului de mai puțin de zece milisecunde și cu nivelul său ridicat de stabilitate a rețelei. Drept rezultat, interacțiunea între oameni și roboți devine și mai sigură datorită tehnologiei 5G. Demonstrația de la standul Ericsson de la Târgul din Hanovra este un exemplu de interacțiune posibilă într-o fabrică. Robotul este dotat cu senzori conectați la rețeaua 5G. Imediat ce un vizitator își întindea mâna către robot, faptul acesta era detectat de către acei senzori. Robotul îi oferea apoi vizitatorului un pachet de dulciuri. "În viitor, tehnologia 5G va fi esențială pentru a permite roboților flexibili şi comandați wireless să interacționeze fiabil și în siguranță cu oamenii din mediile de producţie", explică Jan-Peter Meyer-Kahlen, Directorul Centrului de Dezvoltare ICT Eurolab Aachen. "Pentru că un robot conectat prin tehnologie 5G poate să reacționeze la acțiunile umane în timp real sau cu întârzieri extrem de scăzute și cu o disponibilitate foarte crescută".

"Interacțiunea om-robot de la Târgul din Hanovra este doar începutul. Odata cu introducerea tehnologiei 5G în sectorul producției de mașini, obţinem noi posibilități de a conecta autovehiculele prin intermediul undelor radio", precizează Dr. Henning Löser, Director al Laboratorului de Producție Audi în care Audi a testat împreună cu Ericsson o rețea locală 5G pentru producția vehiculelor, începând cu august 2018. "Suntem absolut convinși de potențialul noii tehnologii. De aceea dorim să instalăm o rețea 5G internă, ce va facilita o producție rapidă și flexibilă în viitor."

Sebastian Heidepriem, Director pentru Tehnologii Wireless în cadrul SICK AG, a explicat: "Împreună cu comunicațiile industriale wireless, tehnologia 5G oferă avantaje-cheie pentru utilizarea soluțiilor noastre pe bază de senzori în diverse domenii de aplicare. Tipul comunicării permite schimbări fundamentale în construcția software-ului pentru o automatizare mai flexibilă. Acesta este motivul pentru care evaluăm utilizarea tehnologiei 5G în scop industrial. De exemplu, vedem un avantaj în faptul că vehiculele industriale pot folosi tehnologia 5G nu doar înăuntrul halelor de producție, ci și în afară, la scară mondială, pe drumuri publice. Exemplul utilizării roboticii la Târgul de la Hanovra este o ilustrare a modului în care oamenii și roboții vor putea să colaboreze mai bine în viitor, mulțumită comunicațiilor sigure, cu latență scăzută."