-
Căutare
Tratarea inovatoare a apei la Audi economisește până la 500.000 de metri cubi de apă potabilă anual
03.04.2019
· A fost pus în funcţiune un nou centru de alimentare cu apă industrială
· Tratarea apei în trei etape folosind un bioreactor cu membrană
· Rüdiger Recknagel, Directorul Departamentului pentru Protecția Mediului: "Reducem cu o treime necesarul de apă potabilă la unitatea de producție din Ingolstadt, evitând astfel 40% din apa reziduală."
Audi a atins încă un obiectiv semnificativ în procesul producției de automobile fără deșeuri. Compania a pus în funcțiune un nou centru de alimentare cu apă pentru producţie la fabrica sa din Ingolstadt. În combinație cu instalația de tratare existentă, aproximativ jumătate din apa reziduală produsă local poate fi acum reciclată și tratată pentru reutilizare. În acest fel, Audi va economisi până la 500.000 de metri cubi de apă potabilă în fiecare an. Elementul principal al centrului de alimentare cu apă este așa-numitul bioreactor cu membrană (MBR).
Apa este necesară în întregul proces de fabricare al unui automobil, ca de exemplu în vopsitorie. Cu noul centru de alimentare cu apă tehnică de la fabrica din Ingolstadt, Audi se îndreaptă spre noi direcții avangardiste, utilizând și mai eficient apa ca resursă. "Datorită acestui sistem inovator de tratare a apelor reziduale, reducem cu o treime necesarul de apă potabilă la fabrica din Ingolstadt", declară Rüdiger Recknagel, Directorul Departamentului pentru Protecția Mediului din cadrul AUDI AG. "În același timp, evităm aproximativ 40% din apa reziduală." Acest lucru subliniază angajamentul producătorului premium față de utilizarea sustenabilă a apei: la uzina mexicană din San José Chiapa, Audi produce, începând din 2018, mașini care nu generează deloc apă reziduală, conform certificărilor experților independenți. Cu noul centru de alimentare, fabrica din Ingolstadt a mai făcut încă un pas înspre obiectivul său final: zero deversări lichide (ZLD).
Înainte de a fi transformată în apă tehnică, apa reziduală trece printr-un proces de tratare compus din trei etape. Prima dintre ele constă într-un proces chimico-fizic. Prin acesta se neutralizează componentele alcaline și acide și se îndepărtează metalele grele întâlnite, de exemplu, în vopsitorie. Apoi este folosit bioreactorul cu membrană. Acesta constituie elementul principal în procesul de tratare a apei. Aici apa de producție este amestecată cu ape reziduale sanitare şi din apă sunt extrase componentele organice. Pe urmă utilizarea MBR-ului elimină bacteriile și virușii din apa reziduală, folosind membrane poroase fine. Audi face astfel un pas înainte în tratarea apelor reziduale, comparativ cu instalațiile convenționale care nu utilizează acest proces. În cele din urmă, osmoza inversă îndepărtează sărurile reziduale. Apa reziduală tratată este apoi folosită în procesul de producție ca apă tehnică.
Prin intermediul noului centru de alimentare cu apă tehnică, Audi va economisi până la 500.000 de metri cubi de apă potabilă în fiecare an. În combinație cu instalația de tratare existentă, producătorul premium va recicla în viitor aproximativ jumătate din apa reziduală produsă la fabrica din Ingolstadt.
Pentru a economisi apa din pânza freatică, Audi folosește din ce în ce mai multă apă de ploaie pentru apa tehnică la unitatea sa de producție din Ingolstadt. Apa de ploaie de pe acoperișuri și parcări cu suprafețe de peste 450.000 de metri pătrați este colectată în cisterne subterane. În funcție de condițiile meteo, pot fi folosiți anual până la 260.000 de metri cubi de apă de ploaie.
Audi și-a luat angajamentul de a reduce factorii de mediu precum energia, emisiile de CO2, apa potabilă, deșeurile și compușii organici volatili cu 35% pentru fiecare mașină produsă până în 2025, comparativ cu anul de referință 2010. Obiectivul pe termen lung al companiei este de a produce automobile care sunt neutre din punctul de vedere al emisiilor de CO₂ și care nu generează apă reziduală.