Știri Audi

Audi şi iniţiativa beyond se declară oficial în favoarea utilizării responsabile a inteligenţei artificiale

29.11.2018

·     La summitul parlamentului UE, Forumul "AI4People" prezintă un plan cu 20 de puncte

·     Asociere a companiilor-lidere, a oamenilor de ştiinţă, guvernelor, instituţiilor UE, precum şi a organizaţiilor societății civile

·     Roland Villinger, CSO şi CDO Audi: "Avem nevoie de o abordare europeană în ceea ce priveşte inteligenţa artificială. Aceasta trebuie să îmbine inovaţiile cu valorile noastre."

 

O societate în care inteligenţa artificială serveşte oamenilor şi societății: acestea sunt obiectivele pentru care Audi se implică în primul Forum global pentru abordarea etică a inteligenţei artificiale (AI) din Europa, AI4People. La Summitul "Towards a Good AI Society", desfăşurat la începutul lunii noiembrie la sediul Parlamentului Eurpean din Bruxelles, Forumul a prezentat un plan compus din 20 de puncte, pentru o societate care abordează responsabil chestiunea inteligenţei artificiale. În centrul atenţiei s-au situat coordonarea cercetării la nivel european în domeniul inteligenţei artificiale şi stabilirea aspectelor care să asigure utilizarea responsabilă a noilor tehnologii, de către dezvoltatori, legiuitori şi publicul general. "Avem nevoie de o abordare europeană în ceea ce priveşte inteligenţa artificială. Aceasta trebuie să îmbine inovaţiile cu valorile noastre," a declarat Roland Villinger, CSO (Chief Strategy Officer) şi CDO (Chief Digital Officer) al AUDI AG, la Bruxelles.

Audi contribuie cu expertiza sa obţinută în urma iniţiativei beyond la proiectul AI4People. În contextul beyond, compania a creat în ultimii trei ani o reţea pentru colaborarea cu experţii în inteligenţă artificială ai unor start-up-uri, precum şi cu cercetători, inclusiv cu Luciano Floridi, Directorul Digital Ethics Lab din cadrul Universităţii Oxford. "Nu este vorba doar despre ceea ce este acceptabil din punct de vedere legal, ci şi despre ceea ce este de preferat din punct de vedere etic," a explicat Floridi, Preşedintele Comitetului Ştiinţific al proiectului AI4People. Astfel, el a înfiinţat AI4People împreună cu Institutul European Atomium pentru Ştiinţă, Media şi Democraţie. Forumul reuneşte experţi importanţi din cadrul unor companii, universităţi, Parlamentul European, Comisia Europeană şi societatea civilă. Pasul următor este de a crea o comisie care să consilieze decidenţii politici cu privire la implementarea în practică a inteligenței artificiale.

 

Iniţiativa Audi beyond susţine, încă din 2015, dezbaterea cu privire la utilizarea responsabilă a inteligenţei artificiale, a condusului autonom şi a viitorului pieţei muncii. "În cadrul AI4People şi împreună cu alţi actori principali din societate, dorim să contribuim la asigurarea faptului că inteligenţa artificială vine în sprijinul societăţii şi al nostru, al indivizilor," a spus Villinger.