Știri Audi

Audi Autonomous Driving Cup 2018: premiul cel mare merge la echipa AlpaKa a Institutului pentru Cercetare în domeniul Tehnologiei Informaţiilor

28.11.2018

·     În centrul atenţiei: conectivitatea optimă şi inteligenţa artificială

·     Machete Audi Q2 la scară mică execută autonom diferite sarcini, făcând uz de senzori nou dezvoltaţi

·     Echipele universitare au prezentat diferite idei creative pentru parcurgerea rutei impuse

 

În finala competiţiei Audi Autonomous Driving Cup 2018, echipa AlpaKa a învins şapte alte echipe universitare, câştigând concursul. Astfel, premiul de 10.000 de euro merge în Karlsruhe, Germania.

Câştigătorul din 2018 a fost determinat în baza a trei paşi. La categoria obligatorie, machetele high-tech de maşini care au fost pregătite în prealabil de către studenţi au trebuit să efectueze diferite acţiuni, conducând autonom. Maşinile au fost realizate pe baza unor machete la scară 1:8 ale modelului Audi Q2. Pentru prima dată, participanţii au avut acces la materialul cartografic digital HD al întregului parcurs. Apoi, echipele au făcut o prezentare ştiinţifică a soluţiilor lor individuale. Apoi a urmat competiţia deschisă, cea de-a treia componentă a concursului. Astfel, macheta fiecărei echipe a efectuat câte o acţiune cât mai creativă posibil. Anul acesta, juriul a urmărit mai ales conectivitatea optimă şi utilizarea inteligenţei artificiale.

 

"Am fost extrem de impresionat de creativitatea şi implicarea studenţilor." Tinerii programatori dispun exact de acele aptitudini de care vom avea nevoie în viitor la Audi," a explicat Thomas Kamla, Directorul pentru Strategie şi Managementul Inovaţiei din cadrul AUDI AG, cel care a înmânat diploma de câştigător şi a predat premiul de 10.000 de euro, în incinta Forumului Audi din Ingolstadt. Locul doi şi astfel şi premiul de 5.000 de euro au revenit echipei frAISers de la Universitatea din Freiburg. Echipa OptILmDriveX a Universităţii Tehnice din Ilmenau a câştigat locul trei şi 1.000 de euro. Echipa câştigătoare, AlpaKa, a fost cea mai bună echipă şi la proba deschisă a competiţiei. Studenţii au dezvoltat o soluţie car-to-car pentru situaţii neclare, precum avariile. Softul raportează informaţiile către un birou central şi către alte autovehicule, cu scopul de a adapta în manieră inteligentă instrucţiunile de navigaţie în trafic.

 

Audi Autonomous Driving Cup 2018 a atras concurenţi internaţionali. La evenimentul de lansare din iunie 2018, cele zece echipe universitare, inclusiv din Marea Britanie, Italia şi Austria, au primit softul de bază şi câte două machete auto. La evenimentul de test din octombrie 2018, au concurat cinci echipe cu machete identice din punct de vedere constructiv, puse la dispoziţie de respectivele catedre. Machetele high-tech au fost echipate cu cameră video frontală, o cameră video retrovizoare şi senzori cu ultrasunete şi de acceleraţie.