-
Căutare
Putere nouă din celule vechi: Audi şi Umicore colaborează pentru dezvoltarea unui ciclu de reciclare a bateriilor
02.11.2018
· Producătorul auto, împreună cu specialistul în reciclare şi în tehnologia materialelor testează un circuit pentru bateriile de înaltă tensiune
· Materialele valoroase ale unei baterii pot fi reciclate în proporţie de 95%
· Partenerii dezvoltă conceptul unei bănci de materii prime pentru aceste materiale recuperate
Atingerea obiectivului etapei: Audi şi Umicore au încheiat cu succes prima fază a colaborării lor strategice în domeniul cercetării pentru reciclarea bateriilor. Cei doi parteneri dezvoltă un circuit pentru componentele bateriilor de înaltă tensiune care să poată fi reutilizate în repetate rânduri. Este planificat ca materialele deosebit de valoroase să fie stocate într-o bancă de materii prime.
Încă dinainte de a lansa colaborarea sa cu Umicore în iunie 2018, Audi a analizat bateriile automobilului hibrid plug-in A3 e-tron şi a găsit modalităţi de reciclare. Împreună cu experţii în tehnologia materialelor, producătorul auto a determinat apoi ratele posibile de reciclare pentru componentele bateriilor, precum cobaltul, nichelul şi cuprul. Rezultatul: testele de laborator au relevat că peste 95% dintre aceste elemente pot fi recuperate şi reutilizate.
Cei doi parteneri dezvoltă acum concepte specifice de reciclare. În acest sens, ei urmăresc un așa-numit circuit închis. Aceasta înseamnă că la finalul ciclului lor de viaţă, elementele valoroase ale bateriilor sunt folosite pentru produse noi, fiind astfel reutilizate. Compania cu sediul în Ingolstadt aplică acum această abordare pentru bateriile de înaltă tensiune ale noului model electric Audi e-tron. Scopul este de a analiza puritatea materialelor recuperate, ratele de reciclare şi fezabilitatea economică a unor concepte, precum banca de materii prime. Scopul este de a asigura cicluri mai scurte de aprovizionare, precum şi siguranţa aprovizionării. "Vrem să fim pionerii domeniului şi să încurajăm procesele de reciclare. Programul nostru include şi reducerea emisiilor de CO₂ generate de aprovizionare," a explicat Dr. Bernd Martens, Membru al Consiliului de Administraţie Audi, responsabil pentru Achiziţii şi IT.
Pentru Audi, reciclarea bateriilor reprezintă un element-cheie pentru o mobilitate sustenabilă. Marca premium caute, dezvoltă şi implementează în permanenţă concepte ecologice, de-a lungul întregului său lanţ valoric: de la extragerea materiei prime, la unitatea de producţie din Bruxelles, neutră din punctul de vedere al emisiilor de CO₂ şi până la reciclarea componentelor.
Consumul de combustibil al modelelor menţionate: Audi A3 Sportback e-tron
Consum combustibil mixt în l l/100 km: 1,8 - 1,6*
Consum electric în kWh/100 km: 12,0 - 11,4* Emisii de CO2 mixte în g/km: 40 - 36*
* Consumul de combustibil şi emisiile de CO₂ indicate ca intervale de valori variază în funcţie de anvelopele/roţile folosite.
Informaţii suplimentare cu privire la consumul oficial de combustibil şi la emisiile de CO₂ oficiale pentru autoturisme noi sunt oferite în "Ghidul cu informaţii referitoare la consumul de combustibil, emisiile de CO₂ şi consumul de energie electrică ale autovehiculelor noi", disponibil gratuit în toate punctele de vânzare ale Uniunii Europene.
Despre Umicore
Umicore este un grup internaţional specializat în tehnologia materialelor şi în reciclare. Compania se concentrează asupra unor domenii în care expertiza sa în ştiinţa materialelor, chimie şi metalurgie poate face cu adevărat diferenţa. Activităţile sale sunt organizate pe trei domenii de activitate: Cataliză, Energie şi tehnologii de suprafață şi Reciclare. Fiecare domeniu de afaceri este subdivizat în unităţi comerciale orientate asupra pieţei. Acestea oferă materiale şi soluţii de ultimă oră în sfera noilor dezvoltări tehnice şi în domenii esenţiale vieţii de zi cu zi.
Strategia Umicore se concentrează asupra materialelor ecologice pentru mobilitate şi asupra reciclării, cu scopul principal de a crea valoare în manieră sustenabilă, în baza obiectivului său de a dezvolta, produce şi recicla materialele astfel încât să îşi îndeplinească misiunea de a asigura materiale pentru o viaţă mai bună.
Activitatea industrială şi comercială a companiei Umicore, precum şi proiectele de cercetare şi dezvoltare sunt desfăşurate în întreaga lume, astfel încât compania să îşi poată deservi optim clienţii. Grupul a generat o cifră de afaceri de 6,4 miliarde de euro (1,7 miliarde fără ramura dedicată metalului) în prima jumătate a anului 2018, iar în prezent are 9.800 de angajaţi.