Știri Audi

Audi aplică acum o nouă soluţie modulară pentru cursurile desfîşurate în realitatea virtuală

18.10.2018

·          Program de instruire în numeroase limbi şi la diferite sedii ale companiei

·          Experienţa virtuală redă procesele de producţie şi logistică într-o manieră plăcută şi incitantă pentru cursanţi

 

Proiectarea unor cursuri virtuale fără a avea aproape deloc cunoștințe de programare: cu ajutorul kit-ului numit Virtual Reality (VR) Software Development Kit (SDK), trainerii Audi care au o minimă experienţă în domeniul IT vor putea concepe conţinutul cursurilor lor de instruire. Până în prezent, această etapă putea fi realizată doar de către programatori şi presupunea o investiţie considerabilă de timp, precum şi o complexitate ridicată. Dar aceste neajunsuri au fost acum depăşite, graţie noii soluţii modulare a departamentului de logistică al mărcii Audi. Ucenicii de la unitatea de producţie din Ingolstadt exersează acum în premieră metoda "pick-by-light" în cadrul unor cursuri desfăşurate în realitatea virtuală.

Pentru a oferi acces unui număr cât mai mare de angajaţi la cursurile în realitatea virtuală, o echipă compusă din cinci persoane din domenii diferite ale companiei a conceput Virtual Reality Software Development Kit (SDK). Acesta este un kit care permite construirea cursurilor de instruire în realitatea virtuală. Pe viitor, trainerii cu experienţă în domeniul IT vor putea folosi acest kit pentru a crea independent cursuri de instruire în mediul virtual, fără a fi necesar să aibă cunoştinţe de programator. Pot fi combinate diferitele secvenţe ale cursurilor, folosind circa 20 de paşi standardizaţi ai proceselor, ca de exemplu "Scoate piesa din container", "Strânge şuruburile" sau "Montează  piesa pe automobil". Managerul de proiect, Mirko Göres, care provine din departamentul Logistică Audi a explicat: "Cu ajutorul navigaţiei în baza unui meniu cu utilizare facilă, trainerul va putea selecta paşii de lucru doriţi şi îi va putea combina."  Nu mai e nevoie să se lucreze direct în codul de programare.

Ucenicii de la unitatea de producţie din Ingolstadt exersează acum aşa-numita metodă "pick-by-light",  în premieră în cadrul unor cursuri desfăşurate în realitatea virtuală. Astfel, la selectarea componentelor, angajatului îi este indicat, direct la locul de preluare, în baza unui semnal luminos, care sunt articolele pe care acesta trebuie să le preia, precum şi cantitatea necesară. Pentru cursurile VR, a fost reconstituită virtual o staţie uzuală de lucru. Cu ajutorul ochelarilor 3D de înaltă rezoluţie şi cu două controllere manuale, ucenicul se poate deplasa liber prin staţia de lucru virtuală şi poate exersa diferite procese de lucru, pornind de la variate comenzi de lucru.

În ultimele opt luni, echipa de proiect a folosit acest sistem modular pentru a crea 20 de cursuri diferite de instruire, în diferite limbi, pentru unităţile de producţie din Ingolstadt şi Neckarsulm. În comparaţie cu cursurile VR precedente, dezvoltarea cursurilor este acum mult mai rapidă şi mai eficientă din punctul de vedere al costurilor. Cu sistemul modular, acum pot fi create programe de exerciţii practice pentru toate procesele operative şi de rutină. Aceasta înseamnă că sistemul nu poate fi utilizat doar în domeniul logistic, ci şi pentru cursurile de instruire din domeniile service sau, de exemplu, producţie.

"Cursurile în realitatea virtuală sunt foarte populare între angajaţii noştri," a explicat trainerul Florian Kunz, care lucrează la centrul de training din Ingolstadt. "Aşa-numita abordare de tip gamification le face plăcere şi îi ajută totodată să facă progrese. Când cursantul efectuează corect anumite sarcini, primeşte puncte. Astfel, cursantul învață parcurgând diferitele niveluri ale cursului, similar unui joc video." Cu fiecare nivel, gradul de dificultate creşte." La început, cursantul primeşte indicii în toţi paşii de lucru, dar, treptat, programul oferă tot mai puţină asistenţă. În runda finală, angajatul trebuie să efectueze toţi paşii fără niciun ajutor. Astfel creştem motivaţia şi ambiţia angajaţilor.

Soluţia modulară a fost dezvoltată din colaborarea departamentelor Audi de logistică, vânzări, IT, training şi Audi Academy. Până la finele anului, SDK va fi integrat în platforma VR a Grupului, numită "Digital Reality Hub." Astfel, în viitor, şi trainerii altor mărci ale Grupului vor putea accesa acest kit de soft. Totodată, aplicaţia va fi dezvoltată în continuare, cu ajutorul start-up-ului Innoactive din München, urmând să devină şi mai simplu de utilizat.