Știri Audi

Noul model de top al familiei Q: Audi Q8, disponibil la distribuitorii Audi din România din luna octombrie

28.09.2018

·     SUV-ul coupe cu dotări de lux este ideal pentru călătoriile de afaceri, dar și pentru petrecerea timpului liber

·     3,0 TDI quattro de 210 kW (286 CP), cu sistem mild-hibrid

·     Prețurile încep de la 76.500 de euro

·     Noul Audi Q8 poate fi configurat pe www.audi.ro și comandat în rețeaua de distribuitori Audi

 

Audi Q8 îmbină ce au mai bun de oferit două universuri, aparent diferite: eleganța specifică modelelor coupé de lux, cu patru uși, cu versatilitatea practică a SUV-urilor de talie mare. Cu un interior de dimensiuni generoase, portbagaj variabil și tehnologii de ultimă oră folosite pentru sistemele de operare și suspensii, Audi Q8 este partenerul ideal pentru călătoriile de afaceri, dar și pentru timpul liber. Tracțiunea integrală permanentă quattro şi o gardă la sol de până la 254 de milimetri permit acestui SUV-coupe să poată ajunge cu ușurință dincolo de punctul în care se sfârșesc drumurile asfaltate. Audi Q8 este fabricat la unitatea de producție din Bratislava și poate fi comandat la distribuitorii din țara noastră.  Modelul va putea fi văzut și testat în rețeaua Audi începând cu luna octombrie 2018.

 

Versatil, sportiv, elegant: dimensiuni generoase și un concept ingenios de organizare a spațiului

Lungime de 4.901 milimetri, lățime de 1.935 milimetri și înălțime de 1.616 milimetri. Acestea sunt dimensiunile definitorii ale noului Audi Q8, un model care emană sportivitate și prestigiu prin fiecare detaliu, într-o manieră mai pregnantă decât oricare alt SUV al mărcii cu patru inele. Plafonul similar coupe-urilor face ca acest model să pară mai scund decât fratele său, Q7. Q8 este cu 66 de milimetri mai scurt, dar cu 27 de milimetri mai lat. Secțiunea frontală distinctivă, consola posterioară scurtă, garda mare la sol, de până la 254 de milimetri și roțile de mari dimensiuni (până la 22"), transmit dinamism și putere.

Având un ampatament de aproape trei metri, Audi Q8 oferă spațiu generos pentru cinci persoane. Spațiul interior îl depășește pe cel al concurenților direcți în ceea ce privește fiecare dimensiune relevantă. Scaunele din față sunt disponibile în patru variante de design. Primele două versiuni de top sunt scaunele contour, puternic individualizate, opțional cu ventilație, la care se  adaugă versiunile cu scaune sport. Funcția de masaj este disponibilă ca dotare opțională pentru ambele variante de scaune. Sistemul compus din trei scaune în spate este inclus în dotarea standard, iar funcția de ajustare longitudinală a acestora este o dotare opțională.

Având un portbagaj mare și compartimente de depozitare de dimensiuni generoase, Q8 este ideal la drum lung. Portbagajul SUV-ului are un volum standard de 605 litri. Acesta poate fi mărit la 1.755 litri cu spătarele banchetei rabatate și oferă posibilitatea așezării a două genți de golf pe diagonală. Hayonul poate fi deschis și închis electric, ca dotare standard, în timp ce deschiderea prin mișcarea corespunzătoare a piciorului este o funcție opțională. Sistemul electric de acoperire a portbagajului este o altă dotare opțională care sporește confortul. Acest sistem susținut de șine se retrage automat când deschideți hayonul şi se extinde apoi, din nou, la închiderea acestuia.

Designul exterior: Un chip nou în familia Q

Audi Q8 este un model reprezentativ al limbajului de design progresist al mărcii Audi, transpus pentru prima dată pe șosele prin intermediul modelului A8. Contururile profilate și suprafețele tensionate atletic transmit senzația de forță, sofisticare și sugerează caracteristicile dinamice speciale ale tracțiunii integrale permanente. Q8 interpretează limbajul de design al mărcii în propria sa manieră, îmbinând caracteristicile specifice unui coupe de lux cu patru uși, cu cele ale unui SUV de talie mare și, totodată, reflectă trăsăturile inconfundabile ale unei reale legende a mărcii Audi: primul modelul quattro.
Audi Q8 introduce acum un nou "chip" în familia Q, datorită grilei impunătoare a radiatorului, specifică mărcii, și anume singleframe. Cele șase lamele cromate verticale conferă grilei radiatorului prestanță și robustețe. Masca lată, colorată opțional, leagă structura singleframe de farurile distinctive. Spoilerul tras spre față și prizele de aer mari subliniază și mai mult această alură agresivă.  

Datorită ușilor cu geamuri fără ramă, linia specifică de model coupé a plafonului coboară de-a lungul profilului, încheindu-se cu un eleron alungit. Linia plafonului se arcuiește ușor spre montanții D lați și scunzi, susținuți de contururi late și impunătoare. Este vorba de așa-numitele blistere quattro, amintind de primul model Audi quattro. Liniile umerilor alungesc SUV-ul, desenând o punte elegantă între pasajele solide ale roților.

Proporțiile compacte și sportive, alături de plafonul foarte scund și geamurile aplatizate dau formă părții din spate a mașinii.
Între blocurile optice din spate, este așezat un element negru lucios, cu o bandă luminoasă integrată. Acesta este un detaliu specific modelelor Audi de top, accentuând în acest caz lățimea modelului Audi Q8 și creând, totodată, o semnătură luminoasă inconfundabilă, fie zi sau noapte, la fel cum o făcea, mai demult, şi primul model quattro. Difuzorul distinctiv are patru lamele verticale, iar pe fiecare parte este vizibilă câte o terminație a sistemului de evacuare.

Tehnologia și designul sistemului de iluminare: caracter digital

Pentru faruri, clienții Q8 pot alege dintre două versiuni, ambele cu LED-uri. De departe, blocurile optice compuse din două elemente par foarte aplatizate. Partea lor superioară include, printre altele, luminile de zi şi luminile de întâlnire. Luminile de drum sunt poziționate dedesubt, fiind mai închise la culoare şi retrase. Farurile opţionale HD matrix LED sunt realizate fiecare din câte 24 de LED-uri individuale.

Semnătura luminilor de zi cu caracter digital are pentru prima dată un design 3D puternic accentuat. Luminile de zi sunt realizate din şapte segmente scurte şi două mai lungi, la marginea farului. Cele două elemente mai lungi pun accentul pe partea exterioară, subliniind lăţimea modelului Audi Q8. Şi la blocurile optice din spate a fost aplicat un design tridimensional similar, constând din 12 segmente, conectate prin banda luminoasă, care simulează, totodată, adâncime.

În combinaţie cu tehnologia HD matrix LED, farurile şi blocurile optice spate au lumini de semnalizare dinamice şi sunt puse în scenă într-o manieră impresionantă, în momentele în care şoferul încuie şi descuie maşina. Cei care deţin un Q8 pot utiliza aplicaţia myAudi de pe smartphone-ul lor, pentru a activa diferite funcții de iluminare şi pentru a le putea admira din exteriorul maşinii. Este o dotare unică între concurenți.

Designul interior: simplitatea este noul premium
Ecranul MMI touch response superior este elementul central al interiorului modelului Audi Q8.
Datorită designului special, modelul devine  o suprafaţă neagră unitară, atunci când nu este activ. Simbolurile clare, uşor de înţeles, demonstrează precizia digitală de la bordul modelului Audi, precum şi nivelul înalt de integrare a arhitecturii şi a posibilităţilor de operare. Astfel, simplitatea înlocuieşte complexitatea. Toate liniile principale pornesc de la display-ul de mari dimensiuni, precum fanta de ventilaţie care ia forma unei benzi continue, cu lamele cromate şi un bandou elegant, de aluminiu.

Panoul suplu de instrumente alături de liniile calme, concentrate pe orizontală, accentuează impresia de lăţime a interiorului modelului Audi Q8. Designul interior este unul curat şi simplu. Toate elementele au o legătură logică şi armonioasă între ele: de la aşa-numita linie "wrap-around" (un arc mare, care începe de la panourile portierelor şi trece de-a lungul părţii frontale a panoului de instrumente) şi până la comenzile pentru lumini, care sunt disponibile opţional, în varianta unei suprafeţe tactile negre. Toate acestea conferă interiorului senzaţia de liniște.

Consola tunelului central este concepută ca element geometric independent, subliniind robustețea SUV-ului, prin dimensiunile sale generoase. Pe întuneric, sistemul de iluminare a contururilor accentuează liniile de design distinctive ale interiorului şi iluminează fundalul emblemei tridimensionale quattro de deasupra torpedoului: încă un exemplu al atenţiei speciale pe care o acordă Audi detaliilor. 

Culori şi materiale: scenografie rafinată

Gama de culori exterioare include 12 nuanţe care subliniază designul sportiv al modelului Audi Q8. Printre acestea, se numără şi două culori noi, respectiv portocaliu dragon orange şi albastru galaxy blue. Elementele aplicate pe caroserie au finisajul grained anthracite, ca dotare standard. În rândul celor două pachete opţionale de design exterior, aceste elemente sunt vopsite în culoarea caroseriei sau au finisaj scandium gray. În ceea ce privește pachetul exterior S line, finisajele matt gray accentuează şi mai mult Singleframe-ul, spoilerul, aplicaţia de pe praguri şi difuzorul.

Pentru interiorul modelului Audi Q8, clienţii pot alege din diferite culori şi configuraţii. Scaunele acoperite cu piele, oferite în trei variante, inclusiv varianta de top, cu piele Valcona, sunt disponibile încă din varianta de echipare de bază. Pentru cele două variante design selection, partea superioară a bordului este acoperită cu piele. Opţional, pachetul S line sport include scaune sport S cu tetiere integrate, model cu romburi şi emblemă S. Toate configuraţiile includ inserţii din lemn sau aluminiu. Audi oferă exclusiv patru pachete de piele şi numeroase alte opţiuni adiţionale pentru cei care îşi doresc un automobil cu semnătură proprie.

Caroseria: numeroase elemente din aluminiu şi detalii aero-acustice sofisticate
Caroseria extrem de rigidă a modelului Audi Q8 creează baza perfectă pentru finisajele de înaltă calitate, pentru nivelul extrem de redus de zgomot de la bord şi pentru manevrabilitatea sportivă și precisă. Construită pe baza conceptului Audi Space Frame, caroseria conţine numeroase componente foarte uşoare din aluminiu şi oţel format la cald. Aceste elemente din oţel sunt folosite pentru structura de înaltă rezistenţă a compartimentului pasagerilor, reprezentând 14,4% din baza caroseriei. Componentele din aluminiu turnat reprezintă 15% din caroserie, fiind folosite, de exemplu, pentru prinderile braţelor suspensiilor în compartimentul motor şi pentru elementele de fixare a pragurilor şi elementelor longitudinale. Panourile laterale, precum şi zonele mai mari ale podelei, pasajele roţilor din spate şi plafonul sunt realizate din foi de aluminiu, la fel ca portierele fără rame pentru geamuri, aripile din faţă şi capota portbagajului. Aceste componente reprezintă 23,7% din caroserie. Cu motorul 3,0 l TDI sub capotă, Audi Q8 are o greutate de 2.145 de kilograme, inclusiv tehnologia MHEV complexă, cu baterie litiu-ion. Suprafaţa frontală de 2,84 m2 şi coeficientul aerodinamic Cd de 0,34 înseamnă o rezistenţă relativ redusă la înaintare.

Interiorul emană calm, datorită izolaţiei fonice complexe şi a caracteristicilor aerodinamice sofisticate. Parbrizul dublu este o dotare standard. Opţional, Audi oferă şi geamurile laterale din sticlă acustică, precum şi o variantă de parbriz încălzit. 

Quattro drive şi suspensie pneumatică: sportivul din off-road

Audi este quattro, iar quattro este Audi! Fireşte că acest dicton se aplică mai ales modelului Q8, modelul din vârful gamei SUV a mărcii. În setarea standard, diferenţialul blocabil central, pur mecanic, transferă cuplul la puntea din faţă şi la cea din spate în raport 40:60. Când este necesar, sistemul transferă cea mai mare parte a cuplului către puntea care are tracţiunea mai bună.

Suspensiile contribuie decisiv la manevrabilitatea sportivă, încă de la versiunea de bază. Suspensiile faţă şi spate cu cinci braţe sunt fabricate în cea mai mare parte din aluminiu. Raportul de transmisie al direcţiei progresive standard devine tot mai direct pe măsură ce creşte unghiul de virare. Q8 iese din fabrică pe jante de 19 inchi, deci cu 20 de milimetri mai mari decât cele ale modelului Q7. Roţile de 285/40 R22 sunt disponibile ca opţiune de vârf. Pe puntea faţă sunt instalate frâne cu şase pistoane şi cu etriere fixe din aluminiu.

Clienţii acestui SUV coupé pot alege trei configuraţii pentru şasiu. Suspensiile cu sistemul de control al amortizării sunt incluse în echiparea standard. Audi oferă suspensia pneumatică adaptivă cu sistemul de control al amortizării ca dotare opţională, în configuraţie confort sau sport. Audi drive select permite selectarea unuia dintre cele patru moduri diferite, care variază garda la sol cu până la 90 de milimetri. Astfel, suspensia pneumatică adaptivă îmbină confortul ridicat la drum lung cu manevrabilitatea agilă.

O altă opţiune pentru Audi Q8 este direcţia all-wheel, care poate braca roţile din spate cu până la 5 grade. La o viteză de deplasare redusă, roţile din spate sunt îndreptate în direcţia opusă celei a roţilor din faţă, reducând astfel cu circa un metru diametrul de bracare al SUV-ului şi optimizând mai mult agilitatea. La viteze mari, roţile din spate sunt îndreptate în aceeaşi direcţie cu cea a roţilor de pe puntea faţă, sporind stabilitatea la manevrele de schimbare a benzii.

Managementul sistemelor ajustabile de suspensie este integrat în unitatea de comandă a platformei şasiului electronic. Sistemele sunt interconectate, funcţionând într-o manieră coordonată şi cu precizie maximă. Audi drive select permite selectarea a şapte moduri diferite de condus, inclusiv un mod off-road. În off-road, Audi Q8 este avantajat de sistemul de tracţiune quattro drive, precum şi de consolele scurte şi de garda mare la sol, de până la 254 milimetri, cu suspensia pneumatică adaptivă şi de 220 milimetri, cu suspensia standard. Platforma electronică a şasiului detectează unghiul de înclinare a maşinii şi afişează această informaţie pe ecranul MMI. Pe teren foarte înclinat, de peste 6%, funcţia hill descent control ajută şoferul, intervenind automat asupra frânelor. Sistemul menţine constantă viteza setată de şofer, până la maximum 30 km/h, permiţându-i şoferului să se concentreze asupra terenului.

Motorizare eficientă: 3,0 TDI cu tehnologie MHEV

Sistemul de propulsie a modelului Audi Q8 este puternic şi totodată eficient, datorită noii tehnologii micro-hibride (MHEV). Sistemul integrează o baterie litriu-ion şi un alternator cu curea (BAS) în sistemul electric primar de 48 de volţi. Bateria reîncărcabilă este montată sub podeaua portbagajului şi are capacitatea de 10 Ah. SUV-ul dinamic poate rula liber cu viteze între 55 şi 160 km/h cu motorul oprit, iar apoi, când e cazul, sistemul BAS reporneşte motorul rapid şi confortabil. În perioadele de frânare, sistemul BAS poate recupera până la 12 kW de energie. Sistemul start-stop începe să funcţioneze deja de la 22 km/h. Pachetul tehnic reduce consumul de combustibil cu până la 0,7 litru la 100 de kilometri, la utilizarea în condiţii normale.

Pe pieţele europene, Audi Q8 vine echipat cu motorul 3,0 TDI, Q8 50 TDI (consum combustibil mixt în l/100 km: 6,8 - 6,6; emisii mixte de CO₂ în g/km: 179 - 172).  Puterea generată este de 210 kW (286 CP), iar cuplul de 600 Nm. SUV-ul sprintează de la 0 la 100 km/h în 6,3 secunde şi atinge o viteză maximă de 245 km/h. 50 TDI oferă soluţii sofisticate pentru numeroase tehnologii. Carterul şi chiulasele au circuite separate de răcire, astfel încât să poată fi atinsă temperatura ideală pentru fiecare situaţie de mers. Canalele integrate răcesc pistoanele cu ulei. Componentele sunt astfel concepute încât frecarea să fie minimă, iar pompa de ulei este complet variabilă.

Rulmenţii hidraulici comutabili leagă motorul de cadrul inferior al punţii faţă. Astfel, sunt eliminate vibraţiile atât la ralanti, cât şi la deplasare, ceea ce sporeşte mult confortul.

Transmisia forțelor este asigurată de o cutie de viteze tiptronic, care permite schimbarea rapidă şi lină a celor opt trepte. Un amortizor de vibraţii torsionale, care intervine în funcţie de turaţia motorului, compensează în mare măsură vibraţiile motorului, astfel încât eficienţa să fie ridicată, chiar şi la turaţie redusă. Ventilaţia specială permite utilizarea în off-road. Datorită pompei sale electrice, sistemul tiptronic poate selecta treapta de viteză necesară pentru repornirea motorului din fazele de rulare liberă, când motorul este oprit.

Conceptul de operare: clar şi intuitiv

Pentru conceptul de operare a modelului Q8, Audi a renunţat aproape complet la butoane şi dispozitive mecanice, operarea fiind concentrată pe două ecrane tactile de înaltă rezoluţie. Astfel marca transferă calitatea sa lipsită de compromisuri inclusiv în lumea digitală. Ecranul superior, cu diagonala de 10,1 inchi, este utilizat pentru a controla sistemul de infotainment şi de navigaţie. Ecranul inferior de 8,6 inchi îi permite şoferului să controleze sistemul de încălzire, ventilaţie şi aer condiționat, precum şi alte funcţii de confort. De asemenea, aici șoferul poate introduce text, în timp ce încheietura mâinii i se sprijină relaxat pe levierul selectorului. Conceptul MMI touch respons permite operarea rapidă şi sigură a funcţiilor. Când funcţia este selectată în urma atingerii, se simte şi se aude un click de confirmare. Structura meniului este logică şi intuitivă, similară unui smartphone, incluzând opţiunea de a configura funcţii favorite şi ecrane de start.

La acestea se adaugă funcţia de comandă vocală naturală, care transformă Audi Q8 într-un partener inteligent de dialog. Sistemul procesează toate întrebările şi comenzile în două moduri: în baza informaţiilor memorate la bord şi în baza informaţiilor detaliate din cloud. Şoferii îşi pot formula liber comenzile. Sistemul de comandă vocală poate recunoaşte, de exemplu, propoziţia: "I am hungry!" (Mi-e foame!) şi poate sugera ca răspuns restaurante adecvate din apropiere.

MMI navigation plus include şi Audi virtual cockpit. Afişajul său de 12,3 inchi poate reda informaţiile în două moduri diferite de afişare (clasic şi navigaţie). Acestea pot fi selectate cu ajutorul volanului multifuncțional. Ulterior lansării pe piaţă, opţiunea Audi virtual cockpit plus va oferi o a treia interfaţă cu un design deosebit de sportiv. Display-ul head-up (o altă dotare opţională) proiectează informaţiile importante pe parbriz, inclusiv direcţionarea detaliată adaptivă pe bandă, în cadrul navigaţiei.

Sistemele de infotainment şi Audi connect: networking ingenios:

În dotarea standard, Audi Q8 este echipat cu MMI navigation plus, care utilizează noul standard LTE Advanced pentru transferul de date. Sistemul de navigaţie oferă sugestii inteligente privind destinaţiile în funcţie de călătoriile precedente. De asemenea, face uz de experienţa sistemului privind traficul la anumite ore. Ruta este calculată on-line pe serverele providerului de hărţi şi de funcţii de navigaţie, HERE, folosind date în timp real cu privire la situaţia din trafic.

Serviciile online Audi connect includ aspecte predictive în procesul de navigaţie. Astfel, cele două servicii Car-to-X, pentru informaţii privind indicatoarele de circulaţie şi privind potenţiale riscuri, pot beneficia de inteligenţa colectivă (engl. swarm intelligence) a flotei Audi. Pe parcursul anului, în gama dotărilor Q8 va fi adăugat serviciul de parcare on-street parking, care simplifică procedurile de căutare a locurilor de parcare, în baza informaţiilor cu privire la operaţiunile de parcare raportate de autovehiculele aflate în trafic şi la locurile de parcare libere detectate.

Cheia opţională Audi connect permite accesul digital la automobilul Q8. Astfel proprietarul plus încă patru şoferi ai maşinii pot încuia şi descuia maşina şi pot porni motorul folosindu-şi smartphone-ul Android. Funcţia standard de personalizare îi permite proprietarului să memoreze până la 400 de parametri preferaţi în profilurile individuale ale utilizatorilor, precum poziţia scaunului şoferului, setările sistemului de aer condiţionat sau funcţiile media frecvent utilizate şi destinaţiile de navigaţie. Alături de încuierea şi descuierea automobilului, multe alte funcţii connect de la Audi Q8 pot fi operate prin intermediul smartphone-ului. Utilizând aplicaţia myAudi, şoferii pot, de exemplu, transfera destinaţii speciale către sistemul de navigaţie, pot asculta muzică în streaming sau pot transfera calendarul smartphone-ului în MMI. În privinţa conceptului de operare şi a calităţii sunetului şi conectivităţii, sistemul de telefonie se ridică la cele mai înalte standarde, datorită sistemelor Audi phone box şi voice-over LTE. Aceeaşi calitate ridicată caracterizează şi sistemul de sunet Bang & Olufsen. Versiunea de top, cu 23 de difuzoare generează un sunet 3D  extrem de curate, atât pentru locurile din faţă, cât şi pentru cele din spate. Muzica se aude exact aşa cum a fost înregistrată în sala de concerte, experiența audio fiind cu adevărat extraordinară.

Sistemele de asistenţă a şoferului: siguranţă şi confort

Audi Q8 îşi ajută şoferul în variate situaţii şi îi face viaţa mai uşoară, atât la manevrele de parcare, în oraş, cât şi la drum lung, de exemplu. Audi grupează sistemele de asistenţă în patru pachete. La pachetul Tour assist, o dotare aparte este sistemul de asistenţă adaptive cruise, care oferă control longitudinal şi lateral confortabil, indiferent de viteza de deplasare. Acest asistent ajută şoferul la accelerare, frânare, menţinerea vitezei, păstrarea distanței şi în blocajele din trafic, detectând marcajele benzii, structurile de pe marginea carosabilului, benzile laterale şi vehiculele care se deplasează în faţă. Un avantaj deosebit în trafic îl prezintă adaptarea vitezei maşinii la situaţiile din trafic, ţinând cont de limitele de viteză. În pachetul Tour este inclus şi efficiency assist. Acest sistem ajustează automat viteza la limitările curente, reduce viteza înainte și în viraje, precum şi în giratorii. Suplimentar faţă de informaţiile predictive pe Audi virtual cockpit, pedala activă de acceleraţie oferă şi feedback fizic. Împreună, aceste funcţii contribuie la eficientizarea condusului, prin utilizarea funcţiei de recuperare a sistemului MHEV şi alegând în manieră inteligentă rularea liberă sau accelerarea, în funcţie de ceea ce se va întâmpla în perioada imediat următoare. Şi emergency assist este o dotare de siguranţă inclusă în acest pachet. Această funcţie detectează, în anumite limite tehnice, dacă şoferul este inactiv şi, în astfel de cazuri, avertizează vizual, sonor şi fizic. Dacă nu înregistrează o reacţie promptă, sistemul preia controlul asupra maşinii şi o opreşte automat pe banda curentă de rulare. Totodată activează măsurile de siguranţă ale sistemului Audi pre sense şi iniţiază un apel de urgenţă automat, în funcţie de ţară. 

În traficul urban, siguranţa este optimizată de cinci sisteme. Crossing assist detectează activităţile riscante care se desfăşoară în faţa automobilului, Audi pre sense 360° avertizează când se apropie vehicule din lateral, iar rear cross traffic assist detectează vehiculele care se apropie când maşina se deplasează încet în marşarier, de exemplu la ieşirea de pe un loc de parcare perpendicular. Pachetul este completat cu funcţiile exit warning (avertizare la ieşire) şi lane change warning (avertizare la schimbarea benzii).

Sistemele pachetului park plus assist, care va intra ulterior în lista de dotări a modelului, ajută şoferul la manevrarea maşinii. Maneuvering assist contribuie la evitarea coliziunilor iminente, intervenind cu mici impulsuri asupra direcţiei şi putând frâna maşina până la oprire, de exemplu atunci când detectează piloni în parcări. Curb warning avertizează la borduri şi protejează maşina de deteriorările care ar putea interveni la jante în manevrele de parcare. Mai multe imagini provenite de la camerele video permit manevrarea cu precizie la centimetru şi permit vizualizarea participanţilor la trafic care se intersectează cu propria maşină, precum şi imaginea detaliată a roţilor. O funcţie deosebit de specială este vederea 3D, a cărei perspectivă poate fi selectată liber. Pachetul include şi pilotul de parcare (de la distanţă), care direcţionează SUV-ul independent pe locurile de parcare şi de pe locurile de parcare, sub monitorizarea şoferului. Şoferul iese în prealabil din automobil şi activează procesul folosind aplicaţia myAudi pe smartphone. Pilotul (telecomandat) pentru parcare oferă un nivel similar de confort. Datorită scanerului laser, maşina se poate deplasa foarte aproape de pereţi şi de alte obstacole, precum bicicletele dintr-un garaj. Sistemul face parte din pachetul plus assist, care combină toate cele trei pachete descrise.

Când maşina este folosită pentru tractare, trailer assist oferă ajutor la direcţionarea automată a remorcii şi a maşinii la deplasarea în marşarier. Șoferul trebuie doar să seteze, foarte simplu, direcţia pe ecranul MMI touch. Imaginea provenită de la camera video prezintă unghiul de virare actual şi unghiul dorit. Audi oferă, de asemenea, funcţia park assist  separat. Aceasta direcţionează maşina independent pe locurile de parcare paralele şi perpendiculare, cu faţa sau în marşarier. Șoferul trebuie doar să accelereze, să selecteze treapta şi să frâneze. Night vision assist ameliorează situaţiile în care vizibilitatea este proastă pe timp de noapte, marcând persoanele şi animalele mai mari detectate, cu galben pe Audi virtual cockpit.

În spatele tuturor acestor funcţii, se află o componentă tehnică foarte avansată a mărcii Audi: unitatea centrală de comandă a sistemelor de asistenţă a şoferului, o dotare standard pentru Q8. aceasta calculează în permanență structura curentă a zonei din jurul maşinii. Datele necesare sunt obţinute, în funcţie de opţiunile alese, de la până la cinci sisteme radar, cinci camere video, 12 senzori cu ultrasunete, plus scanerul laser. Sistemul utilizează aceste date pentru a calcula semnalele necesare pentru funcţionarea optimă a sistemelor de asistenţă, cu scopul final de a ajuta şoferul cât mai bine posibil.