Știri Audi

Studiu Audi: traficul viitorului va fi lipsit de ambuteiaje

19.09.2018

·     Proiectul de cercetare "25th Hour-Flow" simulează fluxul traficului în oraşul Ingolstadt

·     Viitorul mobilităţii urbane: oamenii vor avea mai mult timp, iar oraşele vor avea mai mult spaţiu

·     Melanie Goldmann, Directorul de Comunicare al diviziei Audi Trend: "Automobilele autonome, precum şi serviciile şi infrastructura interconectată vor reduce blocajele din trafic şi suprafeţele necesare pentru drumuri"

 

Cât timp vom economisi la transportul în oraş, datorită automobilelor autonome, a serviciilor de ride sharing şi a managementului smart al traficului? Răspunsul este dat de studiul Audi "25th Hour-Flow". În parteneriat cu experţii în trafic de la Institutul pentru Tehnologie din Karlsruhe şi cu consultanţii de la MobilityPartners din München, cercetătorii au simulat traficul viitorului în oraşul Ingolstadt/Germania. Conform studiului, astfel va putea fi redus în manieră sustenabilă timpul specific petrecut în trafic pentru a ajunge la serviciu şi apoi acasă: în traficul complet automatizat reducerea este de o treime, deşi pe drumuri vor circula peste 10% mai multe persoane. Condiţia este ca tendinţa de a folosi în comun automobilele să fie menţinută.

Flotele de automobile autonome vor contribui pe termen lung la rezolvarea problemelor de trafic din oraşe. Aceste avantaje devin şi mai vizibile când sunt îmbinate cu managementul smart al traficului şi cu creşterea ratei de ocupare, adică prin creșterea numărului de persoane per automobil. Dacă acest parametru creşte moderat, de la 1,1 la 1,3 persoane, datorită faptului că oamenii folosesc în comun automobilele, atunci nu va mai interveni niciun blocaj în timpul  orelor de vârf. În traficul complet automatizat, pot fi transportaţi mai mulţi oameni (+12%) şi în timp mai scurt (-33%), pe drumul către şi de la locul de muncă (animaţie).

Autovehiculele conectate, automatizate şi utilizate în comun le oferă oraşelor, de asemenea, ocazia de a folosi şi realoca spaţiul în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii. De exemplu, studiul a arătat că integrarea autovehiculelor 100% autonome ar putea permite alocarea unei benzi pentru o altă destinaţie, la şoselele cu patru benzi. De exemplu, banda ar putea fi folosită de biciclete şi pietoni. Studiul are în vedere că, odată cu creșterea numărului de automobile autonome, mai mulţi seniori şi copii fără permis de conducere vor avea acces la mobilitate, iar robo-taxiurile avantajoase vor completa serviciile de transport public.

"Rezultatele ne sugerează că automobilele autonome, serviciile de mobilitate şi infrastructura interconectată poate reduce semnificativ ambuteiajele şi spaţiul necesar pentru şosele. Totodată, persoanele mai tinere şi mai vârstnice pot călători în siguranţă şi confortabil. Astfel, va fi optimizată simţitor calitatea vieţii în oraşe. Aceste concluzii reieşite din studiu ne încurajează să continuăm să investim în viitor: în automobile care se deplasează autonom, precum Audi Aicon, în servicii precum Audi on demand sau în tehnologii de interconectare, precum Audi traffic-light information," a explicat Melanie Goldmann, cea care conduce departamentul Comunicare Audi Trend.

Studiul examinează însă şi situaţii mai extreme. De exemplu, analizează şi ce anume se întâmplă dacă intervine o creştere majoră a numărului de persoane care folosesc serviciile de transport public, merg pe jos sau se deplasează cu bicicleta. Care este efectul unui nivel ridicat de trafic pentru livrările rezultate din comenzile on-line? Şi ce anume se întâmplă dacă oraşele nu permit automobilele autonome sau îşi digitalizează foarte încet infrastructura sau chiar refuză acest proces?

Rezultatele constau în situaţii variate, de la reducerea timpilor de călătorie (-40%), la blocaje totale în trafic.

"Efectele autovehiculelor conectate şi automatizate şi ale altor dezvoltări tehnice şi ale societăţii sunt studiate continuu în comunitatea de cercetare pentru transport. În cele mai multe cazuri, studiile se concentrează pe aspecte individuale ale acestor evoluţii, pentru a putea izola mai bine efectul unui aspect individual. Obiectivul nostru a fost însă diferit: noi am vrut să schiţăm o imagine a mobilităţii, aşa cum va arăta aceasta când toate aceste efecte acţionează simultan," a explicat Prof. Peter Vortisch, Directorul Institutului pentru Transport.

Prin modelul traficului din Ingolstadt, cercetătorii au investigat doar un parametru izolat, fără a lua în calcul schimbarea conduitei utilizatorilor sau creşterea cererii: de câte automobile autonome este nevoie în prezent pentru ca fluxul traficului să devină net superior? De cel puţin 40%!

Computerele păstrează distanța necesară faţă de alte autovehicule, nu conduc prea repede şi respectă indicatoarele de circulaţie. Timpii de călătorie sunt reduşi considerabil la un număr mai mare de automobile autonome: dacă drumurile din Ingolstadt, aşa cum sunt ele în prezent, ar fi utilizate doar de autovehicule autonome, atunci timpii călătoriilor s-ar reduce cu un sfert.

"Rezultatele ne arată cât de important este să ne facem o imagine de ansamblu asupra mobilităţii urbane. Automobilele autonome au nevoie de servicii de mobilitate şi de o infrastructură smart, pentru a oferi avantaje maxime. Din acest motiv, este important să colaborăm cu diferitele foruri implicate şi mai ales cu oraşele," a mai explicat Goldmann.

Cu cei aproximativ 140.000 de locuitori ai săi, oraşul Ingolstadt, localitatea în care Audi îşi are sediul, este foarte potrivit ca "laborator" pentru studiul fluxului traficului, deoarece, aici, traficul se desfăşoară pe patru roţi: din motive istorice, aici sunt multe automobile şi autobuze, şi nu există metrou sau tramvai. Aceste condiţii sunt întâlnite în numeroase oraşe de dimensiune medie, din diferite ţări.

Proiectul Audi "25th Hour"

În prezent, şoferii petrec, în medie, 50 de minute zilnic la volan. În cadrul proiectului "25th Hour", Audi investighează, din anul 2017, modul în care automobilele autonome ne vor schimba viaţa de zi cu zi. Vom continua să petrecem şi în viitor aproape o oră pe zi în maşină?

Mai mult, timpul petrecut în automobilele autonome poate fi folosit în manieră utilă: pasagerii pot povesti, se pot relaxa sau pot lucra. În colaborare cu Institutul Fraunhofer pentru Inginerie Industrială (IAO), Audi investighează, de exemplu, modul în care automobilul poate deveni un loc de muncă perfect. Pentru strategii şi designerii Audi, aceste răspunsuri sunt extrem de importante. Digitalizarea şi urbanizarea transformă oraşele, mobilitatea şi conduita utilizatorilor.

Însă, conceptele auto sunt proiectate şi dezvoltate azi şi vor trebui să fie integrate în viitor, în manieră smart şi eficientă, în sistemele mobilităţii de mâine.