Știri Audi

Audi înregistrează rezultate financiare solide în primul semestru și anticipează noi provocări

07.08.2018

·          Grupul Audi: 31,2 mld € venituri, 2,8  mld € profit operațional, rata de rentabilitate a vânzărilor 8,9 procente

·          Alexander Seitz, CFO: "Menținem Audi pe calea cea bună într-un an excepțional"

·          Planul de Transformare a mărcii Audi: implementarea primelor măsuri cu efecte pozitive asupra rezultatelor, de peste 0,5 miliarde € până la finalul anului

 

Ingolstadt, 3 august 2018 -În prima jumătate a anului 2018, Grupul Audi și-a crescut veniturile la 31,2 mld €  și profitul operațional la 2,8  mld €. Rata de rentabilitate a vânzărilor mărcii cu patru cercuri a înregistrat o evoluție stabilă și a atins 8,9 procente, la fel ca în semestrul I al anului precedent. Conform previziunilor din raportul anual, compania așteaptă fluctuații semnificative ale principalilor indicatori financiari și ale volumului în 2018. Creșterea livrărilor către clienți cu 4,5 procente în prima jumătate a anului va fi urmată de impactul negativ pe care îl va produce trecerea la procedura de testare WLTP, precum și de cea mai amplă transformare a portofoliului de modele din istoria mărcii Audi, în partea a doua a anului. Planul de Transformare a mărcii Audi, lansat la începutul anului, va avea efecte pozitive ca urmare a implementării sistematice.

"Am gestionat cu succes primul semestru al acestui an excepțional și am reușit să menținem Audi pe calea cea bună," a spus Alexander Seitz, membru în Consiliul de Administrație al grupului AUDI AG, pe probleme de finanțe, I.T. și integritate. "Răspunsul la noile noastre modele și tehnologii indică faptul că acestea vor contribui semnificativ la o nouă evoluţie a mărcii AUDI. Acesta este scopul pe care îl urmărim cu actuala fază de schimbare și tranziție.  Aceasta în condițiile în care reînnoirea gamei de modele și transformările impuse de trecerea la standardul WLTP vor aduce provocări suplimentare în lunile ce vor urma."

Noua generație a modelului Audi A6 - cel mai bine vândut model premium al mărcii cu patru cercuri - va fi lansat pe primele piețe în trimestrul III al acestui an. În plus, Q8  va completa gama de modele Audi pe segmentul premium de top. Ultimul trimestru din 2018 va fi marcat de lansarea pe piață a modelului de serie pur electric Audi e-tron, precum și de managementul eliminării şi introducerii anumitor produse în segmentul compact. Noile modele Audi A1 și Q3, vor permite companiei o reorientare a reţelei sale de producţie, în vederea optimizării sinergiilor în cadrul concernului. În paralel, Audi continuă consolidarea vânzării noilor modele A 8 și A7 pe piața mondială, iar  în trimestrul IV, își va lansa  ofensiva Prestige și pe piața din SUA.

Din ianuarie până în iunie, compania a livrat către consumatori 949.282 de autovehicule marca Audi (2017: 908.683). Creșterea livrărilor la nivel mondial cu 4,5 procente a fost datorată mai ales evoluțiilor pozitive din Asia și America de Nord. Veniturile grupului Audi au crescut cu 3,9 procente la 31.183 milioane € în prima jumătate a anului (2017: 30.011 milioane €). Cu o creștere de 3,0 procente a profitului operațional, la 2.761 milioane € (2017: 2.680 milioane €), rata de rentabilitate a vânzărilor a fost de 8,9 procente, la fel ca în semestrul I din anul precedent. Profitul operațional nu include rezultatele afacerilor joint-venture din China, unde Audi a înregistrat în prima jumătate a anului cea mai puternică creștere a livrărilor către clienți. Profiturile obținute din afacerile joint-venture din China sunt incluse  în cadrul raportării rezultatelor financiare.

Cash-flow-ul net al grupului Audi a crescut semnificativ, ajungând la 2.672 milioane € în primele șase luni ale anului curent (2017: 1.925 milioane €). Cash-flow-ul net înregistrat în perioada similară a anului trecut a fost influențat de costurilor cauzate de criza diesel.

Situația financiară robustă a Grupului AUDI AG este susținută într-o măsură din ce în ce mai mare şi de implementarea sistematică a Planului de Transformare la nivelul grupului, lansat  la începutul anului. Acest program de măsuri ar trebui să producă efecte asupra rezultatelor  în valoare de 10 miliarde de euro până în 2022 și să canalizeze resursele cu prioritate înspre zonele cheie de inovare prevăzute în strategia "Audi.Vorsprung.2025." Până la mijlocul acestui an, compania a implementat deja primele măsuri din cadrul Planului de Transformare a Grupului Audi , cu un impact pozitiv asupra profitului operațional de peste 0,5 miliarde € până la finalul anului, Grupul urmând să accelereze în continuare aplicarea programului.

În condițiile unei discipline mai stricte a cheltuielilor, ponderea cheltuielilor cu cercetarea și dezvoltarea în venituri a fost de 6,5 procente în prima jumătate a anului (2017: 6,9 procente) iar ponderea cheltuielilor de capital a fost de 3,4 procente (2017: 3,9 procente). Majoritatea investițiilor se vor realiza în a doua jumătate a anului.

Grupul Audi confirmă previziunile pentru anul acesta. Pe parcursul anului, compania va continua analiza și evaluarea evoluției riscurilor, în special a acelora ce pot să apară ca urmare a adaptării portofoliului de modele la noile metode de măsurare WLTP. După cum se prevede  în raportul anual, compania se așteaptă la fluctuații ale producției, stocurilor și livrărilor, precum și ale principalilor indicatori financiari în decursul anului. În acest context, prima jumătate de an a înregistrat creșteri ale nivelurilor de producție pentru formarea anticipată a stocurilor: în lunile ce vor urma, va fi nevoie de optimizarea ofertei în cadrul rețelei de distribuție și vânzări, ca urmare a ofensivei de noi modele Audi și mai ales a implementării ciclului de testare WLTP. Obiectivul urmărit este de a permite dealership-urilor să facă față discontinuităților ce pot să apară în cazul automobilelor personalizate, ca urmare a transformărilor WLTP, prin autovehicule disponibile din stoc.

Se estimează că livrările mărcii Audi până la finalul anului vor atinge nivelul celor din anul anterior, cu o ușoară creștere a veniturilor pentru Grupul Audi. Grupul Audi continuă să anticipeze o rată de rentabilitate situată în cadrul intervalelor strategice. Compania anticipează ca ponderea cheltuielilor cu cercetarea și dezvoltarea să se situeze puțin peste plaja estimată pe termen lung, cuprinsă între 6,0 și 6,5 procente. Marca Audi se așteaptă ca ponderea cheltuielilor de capital să depășească puțin nivelul stabilit, situat între 5,0 și 5,5 procente.

 

 

Descărcați Raportul Financiar Interimar: www.audi.com/interim-financial-report2018 

 

Valori-cheie înregistrate de Grupul Audi