-
Căutare
Actualizarea inconfundabilului model Audi TT
01.08.2018
· Detaliile sportive de design accentuează aspectul dinamic al maşinii
· Noua transmisie S tronic cu şapte trepte susţine performanţele sportive
· Gama cuprinzătoare de dotări standard îmbunătățește experiența avută la volanul acestei mașini
București, 25 iulie 2018 - La 20 de ani de la premiera seriei originale TT, a treia generație Audi TT este acum revizuită în detaliu. Astfel, modelul cu design legendar se prezintă cu un exterior sportiv şi sofisticat, cu motoare cu putere mai mare şi cu dotări standard mai bogate.
Prima generaţie a modelului Audi TT din producţia de serie a avut premiera în 1998. Cu trei ani mai devreme, Audi prezentase TT sub forma unui concept car. La Salonul Auto IAA din Frankfurt a fost expus un coupé, iar la Tokyo Motor Show un roadster. La scurt timp după lansare, TT Coupé a ajuns în topul segmentului.
Audi TT întruchipează plăcerea condusului şi atenţia pentru detalii: elementele din aluminiu şi interiorul orientat spre şofer, designul avangardist al jantelor, levierul scurt al schimbătorului de viteze cu nuca, având design de minge, clapeta caracteristică a rezervorului şi terminaţiile rotunde duble ale sistemului de evacuare se numără printre detaliile caracteristice acestui automobil sport compact. Designul, cu formele sale geometrice incisive, are fani în întreaga lume.
Mai rafinat, cu performanţe optimizate, cu dotări mai bogate
Imediat după cea de-a 20-a aniversare a primului Audi TT, marca a accentuat în mod special caracterul sportiv al noului model. Astfel, Audi a rafinat designul noului TT, i-a îmbunătăţit performanţele şi i-a extins gama de dotări standard. Versiunea de echipare de bază a noului model dispune acum de planşa de bord orientată spre şofer, Audi virtual cockpit, precum şi de sistemul de manevrabilitate Audi drive select, de senzorul pentru ploaie şi lumină, oglinzi exterioare încălzite şi volanul multifuncţional, un plus care permite controlul tuturor funcţiilor sistemului de infotainment şi ale sistemului de comandă vocală, folosind doar volanul. În dotarea standard mai sunt incluse porturile USB iluminate, precum şi sistemul Bluetooth pentru interconectarea dispozitivelor cu automobilul.
Sportiv şi expresiv: designul exterior
Designul exterior al noului TT este mai masculin, mai progresist şi mai sportiv decât până acum.. Secţiunea frontală este marcată de grila Singleframe tridimensională a radiatorului, specifică modelelor Audi. Prizele de aer laterale de mari dimensiuni accentuează lăţimea maşinii, încă din versiunea de bază.
În spate, liniile orizontale subliniază încă o dată lăţimea noului Audi TT. Sub clapeta rezervorului nu este instalat niciun buşon, şoferul putând introduce pistolul de alimentare cu combustibil direct în conducta rezervorului - un element caracteristic automobilelor sport. Farurile cu LED sau cu tehnologie Matrix LED sunt oferite opţional. Luminile de semnalizare dinamice conferă accente atractive.
Pachetul exterior S line cu design nou subliniază şi mai mult caracterul sportiv al modelului Audi TT. Pachetul include un splitter pe întreaga lăţime a secţiunii frontale, prize de aer verticale, grila radiatorului cu finisaj titanium black şi praguri laterale specifice, cu inserţii, precum şi un design sport pentru partea din spate. Astfel, sunt integrate un difuzor mai lat, precum şi prize de aer verticale cu lamele orizontale sub blocurile optice din spate.
Variantele TT Coupé şi TT Roadster au fiecare o lungime de 4,19 metri. Ambele versiuni de design au console scurte. Ampatamentul este de 2,51 metri. Noul TT iese din fabrică pe roţi cu jante de 17 inchi. Audi şi Audi Sport oferă opţional jante de 18, 19 şi 20 de inchi. Gama de culori exterioare a fost completată cu trei noi nuanţe: albastru cosmos blue, portocaliu pulse orange şi albastru turbo blue (exclusiv pentru S line).
Motoare puternice
Pentru noul TT, Audi oferă motoare pe benzină de diferite puteri, combinate fie cu o transmisie manuală cu şase trepte de viteză sau cu o transmisie automată cu dublu ambreiaj şi şapte trepte. La ambele versiuni de transmisie, treptele inferioare sunt special configurate pentru a asigura o acceleraţie mai puternică, iar treptele superioare menţin turaţia motorului la niveluri reduse. Toate noile motoarele dispun de filtru de particule pentru benzină.
Sportivul înnăscut: suspensiile şi tracţiunea quattro
Noul Audi TT oferă o manevrabilitate dinamică şi totodată precisă. Când clientul alege pachetul S line sport sau Audi magnetic ride, maşina are garda la sol redusă cu zece milimetri. Printre cele mai interesante dotări cu care este echipat şasiul se numără direcţia progresivă, suspensiile spate cu patru braţe şi sistemul electronic de control al stabilităţii (ESC). Sistemul de control al cuplului adaptat fiecărei roţi este activat în virajele abordate cu viteză şi optimizează manevrabilitatea în funcţie de cât este necesar, prin intervenţii precise de frânare asupra roţilor de pe interiorul virajului, care nu sunt supuse sarcinii.
Orientare spre şofer: bordul şi sistemele de asistenţă
Caracterul de automobil sport este subliniat şi de interiorul cu linii clare de design şi cu o puternică orientare spre şofer. Panoul de instrumente aminteşte de aripa unei aeronave. Gurile rotunde de ventilaţie, cu elemente de control integrate, duc cu gândul la motoarele jeturilor şi reprezintă un detaliu devenit deja clasic pentru un TT.
Scaunele sport cu tetiere integrate sunt o dotare standard pentru Audi TT. Scaunele S sport (dotare standard pentru pachetul S line sport), cu secţiunile laterale ajustabile pneumatic sunt oferite ca dotare opţională. Portbagajul automobilului cu 2+2 locuri asigură un volum de 305 litri sub hayonul alungit, iar versiunea Roadster oferă un volum de 280 de litri.
Toate informaţiile sunt furnizate sub formă digitală, pe ecranul de 12,3 inchi al panoului de instrumente Audi virtual cockpit. Șoferul poate alege unul dintre cele două moduri de afişare: cel "clasic", la care vitezometrul şi turometrul ocupă poziţia centrală. În modul "infotainment", pot fi mărite diferite alte informaţii, precumharta de navigaţie. Noul display sport este disponibil opţional şi oferă informaţii cu privire la puterea motorului utilizată în momentul respectiv, precum şi cuplul şi forţele g.
Terminalul MMI de pe consola centrală are doar şase taste. Sistemul de navigaţie vârf, MMI plus, cu MMI touch, dispune de un touchpad integrat în partea superioară a butonului rotativ cu funcţii push. Pad-ul recunoaşte textul introdus ca scris de mână şi permite, de exemplu, acţionarea funcţiei zoom. Sistemul de comandă vocală înţelege comenzile formulate în limbaj cotidian.
Audi connect aduce la bord diferite funcţii online, prin intermediul internetului rapid LTE. Interfaţa Audi pentru smartphone-uri conectează smartphone-urile cu automobilul şi poate transmite prin USB conţinutul integral către Audi virtual cockpit. Soluţia de vârf în ceea e priveşte sistemele hi-fi este sistemul de sunet Bang & Olufsen. Amplificatorul de 680 de waţi al sistemului are 14 canale. Sunetul este transmis din doisprezece difuzoare, inclusiv două incinte centrespeaker şi două incinte de subwoofer.
Chiar şi sistemele de asistenţă pentru şofer beneficiază de filozofia TT: preiau din munca şoferului, astfel încât acesta să se poată concentra pe deplin asupra drumului. Gama include diferite sisteme, de la asistentul pentru schimbarea benzilor, Audi side assist, la sistemul pentru avertizarea la părăsirea neintenţionată a benzii, Audi active lane assist şi funcţia de identificare a indicatoarelor de circulaţie, precum şi asistentul pentru parcare, care afişează zona din jurul maşinii pe ecranul maşinii. Este disponibilă, de asemenea, o cameră video pentru marşarier.
Clasic: TT Roadster cu soft-top
Ca toate modelele Audi decapotabile, şi TT Roadster este disponibil cu soft-top negru sau gri. Plafonul textil se întinde perfect şi asigură o izolare fonică excelentă. Având o greutate de 39 de kilograme, plafonul este foarte uşor şi nu afectează volumul portbagajului. Ca dotare standard, sistemul electric de acţionare deschide şi închide plafonul în circa zece secunde, la viteze de deplasare de până la 50 km/h.
Noul Audi TT va ajunge la distribuitorii din Germania şi la cei din alte ţările europene începând cu ultimul trimestru al anului 2018. Clienţii pot comanda modelul începând cu finele lunii septembrie.
Istoric
Audi TT este un model cu design legendar, întruchipând încă de la premiera primului concept car, din anul 1995, plăcerea condusului, designul atractiv şi atenţia aparte pentru detalii. Primul Audi TT Coupé a apărut pe piaţă în toamna anului 1998, iar primul TT Roadster cu un an mai târziu. Apoi, modelele care au intrat în producţia de serie au fost doar uşor diferite de studiile prezentate anterior, ceea ce reprezintă visul oricărui designer. Laitmotivul central al designului a fost cercul: arcele plafonului, precum şi secţiunile faţă şi spate au contrastat atractiv cu liniile orizontale
1995: conceptcar-ul Audi TT
La Salonul Auto Internaţional de la Frankfurt am Main (IAA), Audi a prezentat primul Audi TT, sub forma unui concept car sport, cu caracteristici optimizate pentru uzul cotidian. Departamentul de dezvoltare tehnică şi designerii Audi au avut nevoie doar de foarte puţin timp pentru a reveni apoi cu un concept car pentru coupé-ul sportiv. Astfel, în noiembrie 1995, versiunea Roadster a fost prezentată în premieră, ca studiu TTS, la Salonul Auto de la Tokyo. Liniile exterioare ale celor două prototipuri urmau filozofia germană de design şi aminteau de formele rotunjite ale automobilelor de curse din perioada antebelică, dar şi de sedan-urile postbelice create de Auto Union. Interiorul a redefinit principiul: "atât de mult cât este necesar, dar cât de puţin posibil". Studiile TT, având la bază un concept avangardist şi un design auto revoluţionar, au fost întâmpinate cu un răspuns plin de entuziasm. Audi a fost însă rezervată mult timp în ceea ce priveşte producţia celor două modele.
1998: prima generație Audi TT
Foarte apropiat de showcar, modelul din producţia de serie a rămas un important punct de reper pentru designul auto, chiar şi până în ziua de azi. Aspiraţiile sale au fost evidenţiate chiar şi în cele mai mici detalii: elementele de aluminiu de la interior, designul avangardist al volanului, levierul scurt al schimbătorului de viteze cu nuca sferică şi ţevile rotunde, alăturate ale sistemului de evacuare. A fost, de asemenea, prima dată când Audi a folosit pentru autovehiculele sale din producţia de serie transmisia cu dublu ambreiaj, care asigură schimbarea rapidă a treptelor, aşa numita cutie S tronic. Puterile oferite se încadrau între 110 kW (150 CP) şi 184 kW (250 CP).
2006: se aliniază la start a doua generație TT
Designul celei de-a doua generaţii a acestui automobil sport de succes a fost mai profund integrat în limbajul de design al mărcii Audi, iar caracteristicile dinamice s-au ridicat la nivelul unui atlet complet maturizat. Motoarele turbo-diesel supraalimentate dezvoltau între 118 kW (160 CP) şi 155 kW (211 CP). Audi a extins gama cu o versiune S care genera 200 kW (272 CP) şi cu un real atlet de performanţă, Audi TT RS de 250 kW (340 CP). Versiunea TT RS plus, care a apărut mai târziu, oferea 265 kW (360 CP). Tehnologiile avangardiste, precum conceptul de construcţie uşoară Audi Space Frame (ASF), motoarele TFSI şi sonorul motor cu cinci cilindri au jucat roluri esenţiale pentru succesul modelului. Al doilea Audi TT a fost primul automobil sport care a făcut uz de tehnologia TDI.
2014: a treia generație TT
A treia generaţie a modelului Audi TT s-a prezentat cu o alură chiar şi mai sportivă, mai dinamică şi mai inovatoare decât predecesorul său. Toate generaţiile au un element aparte în comun: clapeta rotundă a rezervorului, purtând emblema TT.