Știri Audi

Audi Environmental Foundation transformă deşeurile din plastic în zone de recreere

18.07.2018

·       Alături de Recycled Island Foundation, cu care colaborează în acest proiect, Audi Environmental Foundation deschide primul "parc plutitor" în portul din Rotterdam.

·       Rüdiger Recknagel, Directorul fundaţiei: "Dorim să utilizăm tehnologii noi pentru a crea un mediu care să ofere o calitate mai ridicată a vieţii"

·       Sunt planificate bazine adiţionale de colectare a deşeurilor din plastic pentru Bruxelles şi Ambon (Indonezia) 

 

Alături de Recycled Island Foundation, cu care colaborează în acest proiect, Audi Environmental Foundation a deschis primul "parc plutitor" în portul Rijnhaven din Rotterdam. Pentru a crea parcul, partenerul de proiect al producătorului auto a filtrat deşeuri de plastic din râul New Meuse, folosind în acest scop bazine de colectare speciale. Apoi deșeurile au fost sortate şi transformate în insule plutitoare din plastic. Aceste insule cu design aparte servesc acum ca zone de recreere pentru vizitatorii portului, dar şi pentru cei care locuiesc în apropiere.
Poluarea oceanelor cu deşeuri din plastic reprezintă o problemă globală. Audi Environmental Foundation, împreună cu Recycled Island Foundation doresc să contribuie la rezolvarea acestei probleme. Bazinele de colectare din râuri şi porturi au rolul de a preveni de la început pătrunderea plasticului în mare. Peste 98% din deşeuri plutesc la o adâncime de sub un metru de la suprafață. Cea mai mare parte a deşeurilor se află chiar în prima jumătate de metru. Astfel, deşeurile pot fi colectate în plase, iar bazinele speciale previn scăparea deşeurilor când valurile sunt mai mari. Deşeurile colectate sunt apoi folosite de partenerii de proiect pentru un scop inovator şi inedit. Ei produc insule hexagonale din plastic, folosind diferite tehnici, precum presarea, turnarea şi imprimarea 3D. Acestea au scopul de a îmbunătăţi viaţa rezidenţilor din zonă, precum şi a peştilor, dar şi a altor vietăţi care trăiesc în râu.
Recent, primul parc plutitor creat din deşeuri de plastic a fost deschis în portul din Rotterdam, de către Rüdiger Recknagel, Directorul Audi Environmental Foundation şi de către Ramon Knoester, cel care a înfiinţat Recycled Island Foundation, precum şi de reprezentanţii principalilor parteneri de proiect, precum oraşul Rotterdam, Rijkswaterstaat, Ministerul Olandez al Infrastructurii şi Managementului Apelor. "Dorim să utilizăm tehnologii noi, ca aceasta, pentru a crea un mediu care să ofere o calitate mai ridicată a vieţii," a declarat Recknagel. "Reciclarea deşeurilor din plastic este unul dintre obiectivele fundaţiei noastre. Ne angajăm în crearea unui viitor propice vieţii oamenilor, animalelor şi plantelor." Knoester a adăugat: "Suntem recunoscători că am reuşit să câştigăm un partener ca Audi Environmental Foundation de partea acestui proiect şi că am putut să deschidem împreună primul "parc plutitor" în Rotterdam."
Grupul de insule plutitoare din Rotterdam acoperă o suprafaţă totală de 140 de metri pătraţi. Partenerii de proiect au legat între ele insule mari din plastic, fiecare având o suprafaţă de câte 5 metri. Pe aceste insuliţe putem planta muşchi, sau chiar copaci de mai mulţi metri înălţime. Cele mai multe module au o structură deschisă, prin care cresc rădăcinile plantelor. Drept rezultat, în apă se formează o reţea de rădăcini groase, împletite între ele. Acestea reprezintă un mediu ideal pentru alge sau alte plante acvatice şi servesc totodată ca sursă de hrană pentru vietăţile din râu. Insulele sunt amovibile, permițând astfel utilizarea foarte versatilă. Spaţiile astfel create pot fi folosite ca zone de recreere pentru pauzele de prânz sau, de exemplu, ca scenă sau  auditoriu pentru concertele în aer liber, organizate direct în port.
A fost deja planificată extinderea proiectelor şi în alte zone. Anul acesta, astfel de insule vor fi instalate pe canalul Charleroi din Bruxelles şi pe insula indoneziană Ambon.

Sursa: www.audi-mediacenter.com.