-
Căutare
Audi testează “virtual reality holodeck” pentru dezvoltarea mai rapidă a produselor
04.03.2018
Audi testează acum un așa-numit "virtual reality holodeck" pentru evaluarea designului noilor mașini. Această tehnologie creează un mediu virtual în care se formează o imagine 3D a mașinii. Astfel, inginerii dezvoltatori și experții de la producție vor putea putea evalua mai exact proporțiile mașinii încă din stadiile incipiente. Costurile și timpul de dezvoltare vor fi astfel reduse.
Audi va aplica în viitorul apropiat tot mai multe tehnologii bazate pe realitatea virtuală. Din 2003, folosirea tehnologiei 3D pentru crearea modelelor a fost un element important în procesul de dezvoltare. Acum compania testează tehnologia "virtual reality holodeck" care permite evaluarea designului mașinilor din stadiile incipiente de producție. Termenul "holodeck" provine din serialul SF Star Trek și se referă la o cameră specială care simulează lumile virtuale. Acestă viziune devine realitate la Audi. Într-o cameră de aproximativ 15 metri pătrați, prototipurile pot fi afișate realist și la scară reală. În vederea acestui scop, experții de la Audi au recreat exact camera în care vor avea loc evaluările în realitatea virtuală. Modelele virtuale vor fi plasate aici cu ajutorul datelor actualizate de construcție. Acele modele virtuale pot fi experimentate intuitiv la interior cât și la exterior. Spre deosebire de celelalte medii VR, acum pot merge pe lângă mașina virtuală chiar și șase oameni în același timp.
Audi testează holopuntea pe interfața dintre dezvoltare și producție. Experții din ambele departamente evaluează împreună modul de proiectare vizuală și suprafața noilor mașini pentru a ajusta liniile și neconcordanțele. Aceasta este evaluarea finală înainte ca mașina să intre în producție. Până acum, au fost folosite grafica realistă 2D de pe computer și machetele la scară reală, foarte scumpe și cu o durată de producție de până la șase luni.
"Cu holopuntea VR, obținem o impresie reaistă a proporțiilor pentru viitoarele modele, ceea ce ne permite să luăm deciziile importante mai rapid," explică Martin Rademacher, responsabil de proiectul "VR holodeck" la Audi. Pentru a analiza fiecare aspect în detaliu, sunt folosite reprezentările bidimensionale: "Momentan acestea oferă o rezoluție mai bună și o mai mare calitate decât instalația VR," spune Rademacher.
Pentru a lucra în holopunte, fiecare utilizator trebuie să poarte ochelari 3D și să folosească două console manuale pentru a interacționa. De asemenea, fiecare participant trebuie să poarte un rucsac în care se află un PC ultra performant, care cântărește doar trei kilograme și care calculează scena afișată. Aceste computere mobile sunt conectate prin Wi-Fi la stația centrală, cea care controlează schimbul de date. Modelul tridimensional poate fi prezentat în cadre variate. Într-un stadiu ulterior de dezvoltare, holopuntea va permite și persoanelor dintr-o altă locație Audi să participe, ceea ce va ușura considerabil organizarea. După începerea producției, sistemul va fi folosit pentru menținerea standardeor înalte de calitate din producție.
Audi a dezvoltat conceptul împreună cu agenția de media Lightshape din Stuttgart. Înainte de finalul acestui an, Audi are în plan să introducă holopuntea în procesul de lucru. Încă un obiectiv al fazei actuale de testare este să probeze aplicarea tehnologiei în alte părți ale companiei: organizatori de la producție au creat deja prezentări virtuale complete ale stadiilor de asamblare pentru a vizualiza procesele. Departamentul se consultă și cu alte brand-uri din Grupul Volkswagen.
Tehnologiile bazate pe realitate virtuală sunt deja aplicate pentru instruirea angajaților în ceea ce privește împachetarea și logistica, iar VR experience pentru a le permite potențialilor clienți să își configureze virtual mașina pe care o doresc și să experimenteze echipările într-un mod realist.